Resepi Popia Goreng Dua Bahan

Resepi popia goreng dua bahan | Betul I buat popia goreng guna dua bahan je. Hari tu rasa teringin nak makan popia sebab dah lama gila tak makan popia. Kalau nak beli, orang yang jual dekat area rumah I ni tak berapa sedap so pernah beli sekali je. Jadi I pun godek-godek resepi dekat goggle apa yang best nak jadikan isi popia.



Last-last I suruh Aiman beli carrot je untuk jadikan inti popia. Lepastu beli popia. Dah jadi popia dua bahan je hahaha. Ikutkan inti isi popia ni tak kisah pun nak letak apa ikut selera masing-masing. I memang suka isi carrot dan sengkuang. Tapi malas nak beli sengkuang sebab peti dah penuh tak nak tambah barang lagi. Jadinya I guna je carrot.




I ada juga tengok resepi orang letak bawang, jagung, dan macam-macam lagi la. Paling biasa orang letak adalah taugeh! I tak berapa suka taugeh jadinya harus la tak letak. Paling sedap korang boleh buat inti popia carbonara. Dah lama gila I tak buat, kalau buat confirm berebut sebab sedap. Biasa la carbonara siapa je nak tolak. Tapi disebabkan resepi kita harini popia goreng je jadi bahan-bahan dia:



Kulit popia
Inti pilihan (lobak merah, bawang, jagung, taugeh, sengkuang)




Kalau tak tahu nak gulung popia macam mana boleh tengok youtube tapi I rasa semua orang tau kot. Nak lekatkan kulit popia tu I guna air biasa je tapi kalau susah sangat nak lekat boleh bancuh tepung jagung untuk bagi extra melekat. Lepas dah siap gulung boleh goreng!


I prefer guna lobak merah sebab senang nak beli, senang nak simpan, dan bila goreng lobak merah tu nanti dia ada rasa manis-manis caramel tu so sedap! Jadi kalau korang cari menu petang kudapan ringkas, mudah dan cepat boleh la buat popia goreng. Guna je apa yang ada dekat dapur. Boleh la cicah sos biasa atau sos thai kalau nak lagi kick.





Post a comment

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.