Mantou Baby Friendly

Dah lama rasanya tak share resepi untuk baby. Ayhan dah masuk umur setahun, pelbagai masakan la I boleh buat. Gigi pun dah ada lapan batang lepastu bila orang suap makanan confirm bukak mulut je tak pernah nak tolak. Kali ni I nak kongsi resepi snack atau minum petang atau boleh buat kudap-kudap juga. Dah banyak kali juga la I buat resepi ni sebab senang dan sedap. Ayhan pun suka.



Bahan A
50g Tepung gandum unbleached
¼ sudu kecil Yis 
50g Puree (buah-buah/ubi pilihan)
35g Full cream milk (Kadang-kadang I bancuh je susu tepung Ayhan sebagai ganti)


Bahan B
75g Tepung gandun unbleached
¼ sudu kecil Yis
35g Susu Full cream





Cara:
Bahan A, sekalikan tepung, yis dan puree. Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil uli. Kalau tak tahu  nak buat puree tu, blend je buah atau ubi pilihan. Kadang-kadang untuk bahan A ni I tak guna susu pun sebab puree dah ada air so boleh uli doh tanpa susu. Semua kena bergantung pada jenis puree juga jadi nak senang masukkan susu sedikit-sedikit bergantung pada tekstur doh okay. Pastikan tak melekat pada tangan.



Bahan B pun buat step sama. Kemudian I tutup dua-dua mangkuk bahan guna kain basah untuk tunggu dia kembang dalam 15 ke 30 minit. Bila dah kembang boleh roll nipis-nipis. I buat yang tak ada puree untuk lapisan bahan, yang Bahan A di bahagian atas. Pastikan doh dedua bahan tu melekat elok sebelum korang gulung. Dah gulung cantik-cantik boleh la potong ikut besar mana nak dan simpan dalam freezer untuk tahan lama. I biasa kukus dalam 15 minit. Nanti dia naik gebu macam pau. Sebelum kukus, lepas keluar dari freezer defrost dulu okay sebab I terus kukus masa beku tu dia naik tak cantik.



Post a comment

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.