Cara Cuci Botol Minuman Bayi

Cara cuci botol | Perlu ke cara cuci botol ni? Hahaha ni bukan sebarang botol tau, I nak kongsi cara cuci botol Ayhan. Ayhan sekarang guna botol jenama Nuby Trainer Sipeez Flip It. Dah guna botol ni dari dia mula makan solid food enam bulan haritu. Nanti I kongsi review best ke tak botol ni okay sebab macam I sendiri memang memerlukan dan selalu google review barang anak. Senang bila dah baca pengalaman orang lain jadi kita boleh fikir dulu patut beli ke tak.



I pun pernah google cara yang betul untuk cuci botol baby sebab risau salah cuci, tak bersih, sakit pulak anak nanti. Pelbagai cara boleh guna nak cuci botol baby ni tapi I pilih cara paling senang dan tak leceh. Lagipun I guna botol tu untuk minum air kosong je jadi tak perlukan kaedah cuci yang lebih-lebih. Contohnya kalau guna botol tu untuk minum susu mesti la kena cuci bersih baki susu yang ada dalam botol kan.





Antara barang yang I guna untuk cuci botol, berus khas untuk cuci botol ni. I beli berus ni untuk cuci botol susu Ayhan sebenarnya tapi Ayhan jarang minum susu guna botol jadi guna bila nak cuci botol straw dia je. Berus ni function sangat nak cuci bahagian yang susah nak capai. Kalau boleh asingkan la berus/span yang digunakan untuk dapur dan untuk cuci barang anak. Risau bakteria banyak sangat yang guna untuk dapur tu.



Selain berus khas untuk botol, I guna berus metal straw/glass straw ni juga untuk cuci straw Ayhan. Untuk pencuci pula I guna pencuci khas untuk cuci botol susu,NUK Baby Bottle Cleanser. Harga dia tak silap dalam RM30++ tapi masa I beli ada promosi separuh harga jadi jenama ni paling murah dekat situ haha. Antara fungsi dia untuk cuci lebihan susu yang ada dalam botol. I guna cecair pencuci ni juga untuk cuci mainan Ayhan. Bagi I cecair pencuci ni membantu la nak cuci botol, mainan dan senang nak bilas.





Cara I cuci botol pula I akan buka semua bahagian botol tu dan letak dalam satu bekas. Letak cecair pencuci ikut suka hati dalam bekas tu kemudian guna air panas/suam untuk rendam botol tu. Senang! Ikut la nak rendam berapa minit, biasa I rendam 15 minit macam tu sampai air tu suam sikit then boleh cuci guna berus pula.









Bilas dan isi air kosong semula. Settle. Biasa tak lama pun ambil masa nak cuci botol ni sebab I rasa ni cara paling senang. Kalau ada bekas sterilize tu boleh la guna juga okay untuk lebih tahap pembersihan.



Post a comment

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.