Cara cuci botol | Perlu ke cara cuci botol ni? Hahaha ni bukan sebarang botol tau, I nak kongsi cara cuci botol Ayhan. Ayhan sekarang guna botol jenama Nuby Trainer Sipeez Flip It. Dah guna botol ni dari dia mula makan solid food enam bulan haritu. Nanti I kongsi review best ke tak botol ni okay sebab macam I sendiri memang memerlukan dan selalu google review barang anak. Senang bila dah baca pengalaman orang lain jadi kita boleh fikir dulu patut beli ke tak.



I pun pernah google cara yang betul untuk cuci botol baby sebab risau salah cuci, tak bersih, sakit pulak anak nanti. Pelbagai cara boleh guna nak cuci botol baby ni tapi I pilih cara paling senang dan tak leceh. Lagipun I guna botol tu untuk minum air kosong je jadi tak perlukan kaedah cuci yang lebih-lebih. Contohnya kalau guna botol tu untuk minum susu mesti la kena cuci bersih baki susu yang ada dalam botol kan.





Antara barang yang I guna untuk cuci botol, berus khas untuk cuci botol ni. I beli berus ni untuk cuci botol susu Ayhan sebenarnya tapi Ayhan jarang minum susu guna botol jadi guna bila nak cuci botol straw dia je. Berus ni function sangat nak cuci bahagian yang susah nak capai. Kalau boleh asingkan la berus/span yang digunakan untuk dapur dan untuk cuci barang anak. Risau bakteria banyak sangat yang guna untuk dapur tu.



Selain berus khas untuk botol, I guna berus metal straw/glass straw ni juga untuk cuci straw Ayhan. Untuk pencuci pula I guna pencuci khas untuk cuci botol susu,NUK Baby Bottle Cleanser. Harga dia tak silap dalam RM30++ tapi masa I beli ada promosi separuh harga jadi jenama ni paling murah dekat situ haha. Antara fungsi dia untuk cuci lebihan susu yang ada dalam botol. I guna cecair pencuci ni juga untuk cuci mainan Ayhan. Bagi I cecair pencuci ni membantu la nak cuci botol, mainan dan senang nak bilas.





Cara I cuci botol pula I akan buka semua bahagian botol tu dan letak dalam satu bekas. Letak cecair pencuci ikut suka hati dalam bekas tu kemudian guna air panas/suam untuk rendam botol tu. Senang! Ikut la nak rendam berapa minit, biasa I rendam 15 minit macam tu sampai air tu suam sikit then boleh cuci guna berus pula.









Bilas dan isi air kosong semula. Settle. Biasa tak lama pun ambil masa nak cuci botol ni sebab I rasa ni cara paling senang. Kalau ada bekas sterilize tu boleh la guna juga okay untuk lebih tahap pembersihan.



Cara Cuci Botol Minuman Bayi

Resepi popia goreng dua bahan | Betul I buat popia goreng guna dua bahan je. Hari tu rasa teringin nak makan popia sebab dah lama gila tak makan popia. Kalau nak beli, orang yang jual dekat area rumah I ni tak berapa sedap so pernah beli sekali je. Jadi I pun godek-godek resepi dekat goggle apa yang best nak jadikan isi popia.



Last-last I suruh Aiman beli carrot je untuk jadikan inti popia. Lepastu beli popia. Dah jadi popia dua bahan je hahaha. Ikutkan inti isi popia ni tak kisah pun nak letak apa ikut selera masing-masing. I memang suka isi carrot dan sengkuang. Tapi malas nak beli sengkuang sebab peti dah penuh tak nak tambah barang lagi. Jadinya I guna je carrot.




I ada juga tengok resepi orang letak bawang, jagung, dan macam-macam lagi la. Paling biasa orang letak adalah taugeh! I tak berapa suka taugeh jadinya harus la tak letak. Paling sedap korang boleh buat inti popia carbonara. Dah lama gila I tak buat, kalau buat confirm berebut sebab sedap. Biasa la carbonara siapa je nak tolak. Tapi disebabkan resepi kita harini popia goreng je jadi bahan-bahan dia:



Kulit popia
Inti pilihan (lobak merah, bawang, jagung, taugeh, sengkuang)




Kalau tak tahu nak gulung popia macam mana boleh tengok youtube tapi I rasa semua orang tau kot. Nak lekatkan kulit popia tu I guna air biasa je tapi kalau susah sangat nak lekat boleh bancuh tepung jagung untuk bagi extra melekat. Lepas dah siap gulung boleh goreng!


I prefer guna lobak merah sebab senang nak beli, senang nak simpan, dan bila goreng lobak merah tu nanti dia ada rasa manis-manis caramel tu so sedap! Jadi kalau korang cari menu petang kudapan ringkas, mudah dan cepat boleh la buat popia goreng. Guna je apa yang ada dekat dapur. Boleh la cicah sos biasa atau sos thai kalau nak lagi kick.





Resepi Popia Goreng Dua Bahan

Dah lama rasanya tak share resepi untuk baby. Ayhan dah masuk umur setahun, pelbagai masakan la I boleh buat. Gigi pun dah ada lapan batang lepastu bila orang suap makanan confirm bukak mulut je tak pernah nak tolak. Kali ni I nak kongsi resepi snack atau minum petang atau boleh buat kudap-kudap juga. Dah banyak kali juga la I buat resepi ni sebab senang dan sedap. Ayhan pun suka.



Bahan A
50g Tepung gandum unbleached
¼ sudu kecil Yis 
50g Puree (buah-buah/ubi pilihan)
35g Full cream milk (Kadang-kadang I bancuh je susu tepung Ayhan sebagai ganti)


Bahan B
75g Tepung gandun unbleached
¼ sudu kecil Yis
35g Susu Full cream





Cara:
Bahan A, sekalikan tepung, yis dan puree. Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil uli. Kalau tak tahu  nak buat puree tu, blend je buah atau ubi pilihan. Kadang-kadang untuk bahan A ni I tak guna susu pun sebab puree dah ada air so boleh uli doh tanpa susu. Semua kena bergantung pada jenis puree juga jadi nak senang masukkan susu sedikit-sedikit bergantung pada tekstur doh okay. Pastikan tak melekat pada tangan.



Bahan B pun buat step sama. Kemudian I tutup dua-dua mangkuk bahan guna kain basah untuk tunggu dia kembang dalam 15 ke 30 minit. Bila dah kembang boleh roll nipis-nipis. I buat yang tak ada puree untuk lapisan bahan, yang Bahan A di bahagian atas. Pastikan doh dedua bahan tu melekat elok sebelum korang gulung. Dah gulung cantik-cantik boleh la potong ikut besar mana nak dan simpan dalam freezer untuk tahan lama. I biasa kukus dalam 15 minit. Nanti dia naik gebu macam pau. Sebelum kukus, lepas keluar dari freezer defrost dulu okay sebab I terus kukus masa beku tu dia naik tak cantik.



Mantou Baby Friendly

Sejak Kawalan Pergerakkan ni, semua media social I dah bertukar dari skincare/makeup ke resepi, makanan je hahaha. Blog pun sama! I rasa nak share semua resepi senang, simple, mudah yang I dah buat dekat blog ni. Senang I nak refer semula nanti bila dah tak ada idea nak masak apa, nak buat kudap-kudap apa. 



Kali ni I nak share resepi welcome-welcome ataupun jemput-jemput, cucur, apa-apa la yang korang panggil. Bahan pun senang je. Korang hanya perlukan tepung gandum, air, dan baking soda kalau ada. Kalau tak ada tak payah masukkan pun. Lepastu boleh la cari apa-apa bahan mentah seperti ikan bilis ke, nak letak jagung ke, nak masukkan bawang, atau apa-apa yang ada dekat dapur tu. I masukkan jagung sebab nak habiskan stok jagung dah lama ni.






Sukatan pulak I tak pernah sukat bila nak buat cucur. Masukkan je ikut sedap rasa hahaha. Agak-agak la tepung nak banyak mana ikut berapa banyak cucur korang nak. Air pun agak-agak batter korang tu nanti tak cair sangat tak pekat sangat. I ada baca tips nak bagi rangup sedap masukkan air sejuk so korang boleh cuba okay. I masukkan ais terus sebab tak ada air sejuk. 



Lepastu mana nak goreng, I buat senipis mungkin so bila dah garing nanti rangup je. Dah siap boleh cicah sos!






Senangnya Buat Cucur

Siapa yang tak basuh berus makeup dia angkat tangan? Jangan tak basuh tau brush makeup tu sebab senang sangat bakteria nak membiak dekat brush tu. Dah la kita guna berus tu pada kulit muka. Tak pasal-pasal senang je jerawat naik. Bila jerawat bertambah, makin naik la perbelanjaan nak jaga kulit.  Jadi kalau korang rajin makeup, rajin guna berus makeup, kena rajin juga cuci berus tu. 



I cuci berus bergantung juga pada kerajinan hahaha. I tak rajin sangat makeup jadi agak jarang guna brush makeup tu. Tapi paling penting at least tiga kali penggunaan I dah cuci brush tu. I nak kongsi macam mana I cuci brush makeup. Ikutkan kalau korang punya brush makeup banyak, memang patah pinggang la nak cuci satu-satu. I akan cuci mana yang dah guna je.








I cuma guna dua benda je untuk cuci brush, sabun pencuci dan benda yang ada permukaan kasar. Okay untuk sabun, I pernah guna macam-macam jenis. Sabun badan, pencuci muka, sabun buku. Sekarang I guna Sabun Nabulsi (boleh baca review I dekat sini : BERKUALITI ATAU TIDAK MINYAK ZAITUN YANG DIPILIH) sebab I suka sabun ni lembut dan melembapkan badan I bila guna jadi I rasa dia pun lembut je bila cuci brush makeup I. Tak kisah la guna apa-apa pencuci pun asalkan brush makeup tu boleh dicuci dengan bersih tanpa ada bekas foundation, eyeshadow lagi.



Kalau korang nak senang boleh beli Daiso Makeup Brush Cleaner yang famous tu. Harga pun RM5++ je kan jadi agak berbaloi la kalau nak beli sebab I baca review dia boleh tahan ramai yang suka. I tak pernah guna lagi sebab I banyak lagi sabun yang tak guna jadi habiskan stok yang ada dulu.



Permukaan yang kasar pula sebenarnya I guna bekas oreo percuma yang I dapat masa beli oreo hahahhaha. I serius tak ada brush egg ataupun alat pembersih yang betul-betul untuk brush tu. I cuma guna benda ni je sebab I rasa boleh la elok je bersih brush I tak ada yang rosak pun. Kalau korang nak jimat budget boleh la cari barang yang ada permukaan kasar sikit sebagai tempat nak cuci brush tu okay. Kalau ada budget boleh je beli brush egg dekat Daiso pun ada jual tak silap I.



Cara I cuci pula, basahkan sabun dan brush. Letak brush dekat sabun nak ambil buih sabun kemudian tonyoh dekat permukaan bekas oreo tu. Bukan tonyoh la, berus lembut-lembut bekas oreo tu. Tak boleh kasar-kasar nanti tercabut pulak bulu brush tu. Dah la I punya brush ni yang biasa je beli online jadi kena extra lembut. Lepas tu boleh bilas sampai bersih, pastikan memang tak ada sisa makeup lagi pada brush. 





Cara I jemur brush pula, bentang sapu tangan atas meja yang boleh kena angin kipas lepastu susun je brush tu elok-elok. Biar semalaman, esok dah kering. Setakat ni brush I masih elok dan masih boleh digunakan lagi. I memang plan nak beli brush baru yang ada jenama sikit nanti kongsi la dekat bahagian komen macam mana korang cuci brush dan brush apa yang best korang pernah pakai okay. I pun tak sabar nak beli brush baru walaupun tak rajin makeup.




Cara Jimat Cuci Brush Makeup

Hello, hari keberapa dah Restriction Movement Order(RMO) ni? Don’t worry we can do this okay. Lagi berapa hari je kena tahan duduk rumah diam-diam, dari bulan puasa nanti, musim raya nanti langsung tak dapat keluar pergi mana-mana lebih baik la kita usaha duduk diam sekarang. Kalau korang duduk rumah bosan-bosan tak buat apa jum I kongsi resepi donut.






Boleh la makan donut petang-petang ataupun makan sambil tengok movie. Lagipun bahan dia senang je dan mungkin bahan ni semua ada dalam dapur korang. Donut ni sis @/aamirahazlann kongsi di Twitter dia sebab I memang follow dia lama dah. Korang boleh klik sini untuk baca full thread resepi tu di Twitter okay. I dah buat dan memang jadi donut gebu gebas dan sedap! Terliur lagi masa taip entry ni sebab donut dah habis :(





Bahan:
50ml susu
100ml air suam
1 telur
200g tepung roti
50g tepung biasa
4g garam
30g butter
1 paket yis



Untuk susu tu I guna susu full cream yang memang ada dalam peti. Kalau tak ada susu full cream tu boleh je guna susu apa-apa, susu cair, susu fresh milk, susu anak korang I tak sure boleh guna ke tak try la dulu. Kalau tak ada tepung roti, guna je semua tepung gandum. I guna tepung gandum dan jadi je donut dia. Yis memang ada stok dekat rumah sebab I selalu buat mantou Ayhan. Oh nanti I share resepi mantou Ayhan pula okay sebab sesuai untuk baby!



Cara:
Mula-mula letak yis dalam air suam. Tambah gula sekali dalam yis tu. Sekalikan tepung, butter, garam, telur dalam mangkuk yang sesuai untuk korang uli nanti. Letak campuran yis, gula, air tadi dan uli. Kemudian tambah susu sedikit demi sedikit. Uli sampai doh dah tak lekat.



Kalau doh melekat tambah tepung sikit-sikit sampai dah tak melekat. Dah siap uli, tutup mangkuk dengan kain basah. Tunggu la 30 minit ke macam tu sampai doh tu kembang. Dah kembang cantik boleh buat bentuk donut dan goreng! Dah siap goreng boleh la salut gula halus atau letak topping coklat ikut la nak makan macam mana okay.



Lagi satu I bahagikan bahan di atas kepada dua. Tak nak buat banyak sangat sebab deat rumah ada I dengan Aiman je. Kalau bahagi dua dapat la lapan biji donut besar hahaha. Try la nanti okay. Ini kali pertama I buat donut dan menjadi so I rasa resepi ni senang je kalau korang memang jenis tak reti nak buat apa-apa masakan susah. 




Donut Gebu Untuk Minum Petang

Hai. Korang patuh tak tu pada Perintah Kawalan Pergerakkan(PKP) yang dilaksanakan sekarang? Duduk rumah diam-diam okay jangan pergi mana-mana. Untuk kebaikan bersama jugak harap cepat la virus Covid-19 ni berlalu. Disebabkan PKP ni pelbagai jenis resepi lalu di Twitter dan Ig feed I, antaranya Coffee Dalgona yang I nak share dengan korang sekarang. Dah pernah cuba ke belum?





Sejak I jumpa resepi Dalgona Coffee, memang kerap sangat I buat. Kalau bangun awal pagi dan banyak masa terluang confirm I tanya Aiman ‘nak Dalgona Coffee tak?’.



I tengok ramai jugak yang dah cuba beberapa kali buat Dalgona Coffee ni tapi tak jadi kembang atau tak terapung bila letak dalam susu. Kenapa? I cuba bagi tips yang I jumpa dan try kenapa tak jadi okay. Kita tengok bahan yang diperlukan dahulu.



Bahan:
Nescafe
Gula
Air suam
Susu (Full cream, Fresh milk, any susu la)



Nescafe tu jangan guna yang instant 3 in 1 atau yang dah ada campuran apa-apa. Kalau boleh beli yang basic coffee kosong je. I guna jenama Indocafe je. Tak guna Nescafe pun. Gula pula kalau guna gula halus lagi senang dia cair masa letak air suam so tak rasa sangat ada gula berketul masa letak dalam susu nanti.



Cara:
Letak dua sudu Nescafe, dua sudu gula, dan dua sudu ke tiga sudu air suam. Air suam tu agak-agak untuk basahkan Nescafe dan gula lebih sikit macam tu. Jangan banyak sangat letak air okay nanti tak jadi sangat. I suka lebihkan gula sebab I suka manis. Jadi memang kena ikut taste masing-masing nak Nescafe dan gula banyak mana. Kalau nak rasa lebih coffee lebihkan la Nescafe tu.



Lepas dah letak ketiga-tiga bahan dalam mangkuk, boleh la mix guna apa yang ada dirumah. I pernah mix sampai kembang guna sudu/garfu dan mixer kek tu. Dedua okay je menjadi. I tengok ada juga yang goncang bahan-bahan ni dalam botol sampai kembang. Guna je apa yang ada di rumah tapi kalau guna sudu/garfu tu memang lenguh la tangan. Nak cepat siap guna mixer tapi tak semua orang ada mixer.



Bila dah kembang cantik boleh la letak ais dalam cawan, tuang susu kegemaran korang dan letak bahan yang dah dipukul tadi dalam cawan. Dah siap! Boleh la minum sambil tengok movie. I nak bagi peringatan sikit, kalau korang bukan selalu minum coffee atau minum kopi akan jadi berpeluh la, shaking la, better elakkan buat resepi kopi ni okay sebab risau ada effect lain pula sebab boleh tahan banyak kopi dan gula digunakan. Kalau boleh minum pun buat sekali sekala je okay. Lebih baik lebihkan minum air kosong musim banyak penyakit ni.



Semoga cepat la Covid-19 ni hilang dari muka bumi ni ya Allah.





Cara buat Dalgona Coffee Confirm Jadi

Sebelum ni I ada kongsi pelbagai versi skincare routine I dekat blog, kali ni I kongsi pula secara video di IGTV I. Kalau korang nak tengok cara I apply skincare sebelum makeup boleh la singgah Instagram I @/shesyeeraa atau tekan je LINK NI untuk tengok IGTV tersebut. Sambil tu follow la sekali. Insya Allah next video I share skincare I sebelum tidur pula dan skincare masa malas. Plan tu dah ada nak shoot video entah bila hahahah jadi stay tune!



Korang boleh juga baca review produk-produk yang I guna dalam video tersebut dalam blog I sebab semua I dah buat review. Guna je Search Box dekat sebelah ni untuk cari okay.





Skincare Routine Before Makeup





Jom hilangkan rasa bosan sepanjang tempoh #dudukrumah dengan peluang memenangi RM500 untuk 6 bulan dari SofeaRose ni! Fuh, macam keluarkan duit KWSP dah, dapat RM500 untuk 6 bulan berturut-turut, RM3,000 kalau dijumlahkan! 



Jenama hijab dan pakaian muslimah trendy, SofeaRose sememangnya sudah tidak asing dalam kalangan si pecinta fesyen. Tidak pernah culas mengambil berat tentang perkembangan kaum wanita khususnya, SofeaRose sentiasa mahu memberikan yang terbaik buat semua peminat-peminatnya dan sebab itu, hari ini mereka ingin berkongsikan RM3,000 ini bersama anda. Macam-macam boleh kita beli dengan RM3,000 kan?



Dengar je cerita pasal menang wang tunai ni dah membuatkan bibir anda mengukir senyuman kan? Hehe. Menerusi program #duitrayaSofeaRose, SofeaRose ingin mencari seorang pemenang untuk menerima duit raya sebanyak RM500 selama 6 bulan, ya RM3,000! 



Caranya mudah, anda hanya perlu membuat pembelian minima sebanyak RM109 melalui :

1) Website www.sofearose.com ;
2) Facebook @sofearose ; 
3) Instagram @sofearose_hq ;
4) Agent / Dropship SofeaRose yang berdaftar



Yang bestnya, anda akan mendapat dua penyertaan kalau anda menjadi pembeli terawal. Dua penyertaan bermaksud dua kali ganda peluang untuk menang RM3,000! Wow!



Untuk menunjukkan ketelusan kepada pemenang, pemenang akan dipilih secara LIVE di Facebook & Instagram mereka. RM500 akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank anda setiap 5hb selama enam bulan berturut-turut. 



Bagi yang baru mendengar jenama SofeaRose ini, mereka mula mencipta nama pada 2014 dan aktif dengan gaya Art To Wear yang digayakan di pentas antarabangsa seperti London pada 2016 dan Madrid pada 2017. Setelah itu, empayar SofeaRose terus melebar dengan terpatrinya SofeaRose x Erra Fazira melalui pelancaran The Primadona series. Tahun ini, sekali lagi SofeaRose mencipta nama di dalam pentas seni menerusi SofeaRose x Diana Danielle Grandeur Raya 2020 dengan menampilkan 40 pilihan koleksi raya bergaya mewah namun pada harga mampu milik kerana, bagi Sofearose hanya satu, Kemewahan Milik Semua. 





















Baru-baru ini SofeaRose terkesan dengan cerita keluarga yang kurang berkemampuan kerana pandemic COVID19 ini dan lantas melancarkan Tabung COVID19 SofeaRose dengan menggunakan 5% hasil jualan kepada keluarga yang kurang bernasib baik. Tambahan lagi, SofeaRose juga membubarkan yuran pendaftaran sebagai dropship untuk membantu mereka yang terkesan dari Covid19 untuk mencari pendapatan sampingan.



Jom kita sama-sama support jenama SofeaRose, boleh menang wang tunai RM3,000 sambil bersedekah kepada mereka yang memerlukan DAN paling penting, dapat produk yang best sangat sangat! 









Nak lagi best? Gunakan COUPON CODE : AIRAH10 ini semasa membuat pembelian di website untuk mendapat discount sebanyak 10% untuk baju raya. Coupon code khas untuk pembaca di blog (www.airahsyahirah.com) .Okay, sampai sini sahaja. Assalamualaikum!




WOW, MENANG RM3,000 DUIT RAYA BERSAMA SOFEAROSE!

Hello. Harini I nak kongsi resepi bahan perasa untuk baby lagi. Haritu I ada share Chicken Feet Stock versi satu dan dua. Boleh la tengok kalau nak cuba okay. Kali ni I nak share resepi mirepoix pula. Bagi yang baru pertama kali dengar, Mirepoix ni adalah aromatic vegetable. Sayuran yang digunakan nak bagi aroma masa masak makanan baby. Bila aroma sedap, lagi terbuka la selera kan?



Mirepoix ni campuran tiga jenis sayur. Onion, celery dan carrot. Resepi yang I nak kongsi ni adalah red mirepoix.






Bahan :
Bawang holand
Saderi
Carrot
Ukuran pula dengan nisbah 2:1:1 Dua tu untuk bawang yang digunakan.



Cara:
Potong kasar je bahan-bahan di atas. Lepastu I tumis dengan minyak biasa sampai perang sikit. Kemudian boleh la blend dan letak dalam bekas kecil-kecil. Bekukan. Bila nak masak tumis je benda ni.

Tumis



Blend


Bekukan


Haritu pertama kali I guna masa masak nasi jagung untuk Ayhan. I masukkan sekali CFS memang sedappp. Tumis mirepoix ni dengan unsalted butter, semerbak bau dia wangi. Dah siap masak pun makanan wangi. Sedap je Ayhan makan. Mummy daddy boleh la cuba nanti okay.





Mirepoix Untuk Baby

Tempat Menarik di Port Dickson? Macam biasa sebelum plan nak pergi mana-mana I akan research dulu tempat mana best nak jalan-jalan. I memang rajin bab nak jalan-jalan ni siap buat notes, plan nak pakai baju apa, plan nak tangkap gambar dekat mana hahaha. Jadi bila dah survey tempat yang sesuai, ada la beberapa tempat yang sesuai nak bawa baby 10 bulan ni. Disebabkan bawa baby kan jadi tempat nak jalan-jalan, melawat kawasan agak terhad. 



Masjid Seri Sendayan
Kalau jalan-jalan berdua dengan Aiman memang panjang langkah kiteorang tapi sebab bawa baby semua benda kena ambil kisah. Baby meragam kita juga susah nak jalan kan. Jadi destinasi pertama yang korang boleh singgah adalah Masjid Sri Sedayan. Masjid ni terletak lebih kurang 3 minit dengan Grand Lexis tempat I menginap. Kenapa I berminat nak datang masjid ni sebab masjid ni cantik sangat! I tengok gambar orang-orang yang singgah sini, kemain photoshoot. 


Image result for masjid seri sendayan
(Photo credit: Tekan image)

Tapi sayang sebab I tak sempat singgah. Mampu masukkan dalam list tempat nak datang je. Next time mungkin. Kalau korang lalu kawasan dekat dengan masjid tu singgah la okay tengok masjid cantik sambil tu boleh la solat mengimarahkan masjid. 



Pantai Teluk Kemang
Pantai Teluk Kemang ni memang famous kalau korang datang Port Dickson. Rata-rata blog yang I baca semua suruh datang sini. I sempat datang dan memang meriah la banyak aktiviti mandi pantai, main jetski, main banana boat dan lain-lain. Kedai makan dan kedai jual cenderamata pun banyak disini. I singgah tangkap gambar dan tengok pemandangan je.








Pantai Tanjung Gemok
Ini lagi satu pantai yang dekat dengan Grand Lexis, Pantai Tanjung Gemok. I suka pergi pantai jadi memang list pantai lebih sikit. Pantai ni pun cantik juga kalau nak tangkap gambar. Masa I lalu dekat kawasan pantai tu ada orang tengah memancing dekat tebing kawasan pantai tu. 


Image result for pantai tanjung gemok
(Photo credit: Tekan image)

Pusat Ikan Hiasan Teluk Kemang 
I memang nak bawa Ayhan pergi Pusat Ikan Hiasan Teluk Kemang ni sebab dia dah pandai tengok warna-warna, cahaya, lampu kelip-kelip semua jadi seronok la kot kalau dapat tengok ikan pelbagai jenis dalam akuarium ada lampu sekali. Tapi sini pun I tak sempat nak pergi hahaha. Trip kali ni rasa tak cukup masa betul. Nanti ada rezeki I nak pergi lagi bila Ayhan dah besar sikit dan boleh jalan.


Image result for pusat ikan hiasan teluk kemang
(Photo credit: Tekan image)



PD Waterfront
Destinasi terakhir dalam list I, PD Waterfront. Tak silap I ada terbaca PD Waterfront ni ada sebahagian juga masih dalam pembinaan. I tak sempat pergi, cuma tengok dari dalam kereta je jadi tak pasti sangat apa yang ada. Kalau nak cari fast food seperti KFC dan Mcd atau Starbuck ada dekat sini. Tempat dia pun cantik dari gambar-gambar yang dikongsi di blog orang lain. Boleh la singgah jalan-jalan dekat sini lepak tengok apa yang ada.


Image result for pd waterfront
(Photo credit: Tekan image)


Kalau korang pernah pergi Port Dickson atau Negeri Sembilan boleh la kongsi dengan I mana best nak jalan-jalan dan makan-makan sebab kemungkinan bulan raya nanti boleh la I singgah lagi weeeeee.





Tempat Menarik di Port Dickson

Assalamualaikum,


Entry lepas I ada kongsi pengalaman menginap di Grand Lexis Port Dickson. Boleh baca entry lepas okay. Kali ni I nak kongsi makanan yang sempat I rasa semalam di Port Dickson Negeri Sembilan ni. Ikutkan banyak je senarai makanan yang menarik, sedap, viral korang boleh cuba di PD tapi I tak sempat nak cuba semua. I banyak duduk hotel mandi pool je hahaha.



Lepas check in hotel, I ajak Aiman keluar makan sebab ikutkan malam malas keluar dah. Nak lepak bilik je jadi destinasi kiteorang, PD Famous Cendol Coconut Shake Power RM2. Kemain panjang nama hahaha. Kedai dia terletak di Kampung Teluk Kemang. I waze je senang. Kedai ni boleh tahan famous jugak sebab I tengok kalau ada yang pergi PD confirm sini. Kedai dia pun boleh tahan luas. Ada beberapa kiosk kecil dalam tu jual pelbagai jenis makanan antaranya ada yang jual nasi goreng, air mangga, pisang goreng.












Mula-mula I order cendol je. Aiman punya yang biasa dan I punya yang ada ice cream atas dia. Cendol dia memang sedap. Cendol hijau tu lembut je, manis pun cukup. Bagi I sedap la. Walaupun I teringin cendol Jonker88 hahaha dapat yang ni pun jadi la. Nak pergi Jonker88 tu macam rimas sangat nak bawak Ayhan baby kecil ni. Lepastu macam lapar tengok ada Nasi Kambing Blackpepper macam sedap je tengok gambar so order la satu. 


Nasi Daging Salai Lemak




Nasi Kambing Blackpepper



I rasa nasi kambing tu biasa je. Okay la perapan kambing blackpepper dia sedap la juga cuma hidangan tu tak panas pun. Rasa sejuk biasa je jadi macam tak best. Aiman makan pun macam tak sedap sangat bagi dia. I punya makanan pula order Nasi Lemak Daging Salai. Serius Daging Salai Masak Lemak dia sedap gila kalau datang sini sila la order. Pedas dia cukup, berpeluh makan, rasa masak lemak pun sedap berlemak, daging lembut! Sedap makan dengan nasi panas. Terliur I rasa nak singgah Negeri Sembilan makan daging salai masak lemak.



Masa I pregnant Ayhan, I mengidam Daging Salai Masak Lemak tau. Tiga empat kali jugak la makan dekat Anjung Selatan Bandar Baru Uda. Masak Lemak Daging Salai dia pun boleh tahan sedap tapi PD punya lagi merecik la hahaha. Hari tu I macam terfikir patut la I mengidam Masak Lemak Daging Salai sebab bapak baby pun orang Negeri Sembilan hahaha. Lepastu Aiman order mangga float tak silap I. Rasa dia biasa je. Kalau beli yang Mangga Royale Sungai Putat tu tak silap I nama dia memang sedap gila. I dah rasa dua tiga kali.





Second day masa on the way nak balik pun Aiman offer kalau nak singgah Melaka beli makanan apa-apa. I pilih nak air Avocado Melaka sebab asyik teringat je sedap dia. Masa pergi pun tak ramai sangat sebab hari selasa. Order dua cup tapi dua-dua I punya. Aiman minum sikit je sebab dia tak minat tapi beli dua hahahhaha. Nikmat betul habiskan dua cup sorang-sorang.


Lunch kiteorang pulak lunch ringan je. Lunch Ayam Samurai Melaka Original. I dari tahun lepas teringin nak rasa ayam dia sebab macam sedap je tengok dekat facebook. Haritu masa pergi Melaka tak dapat rasa sebab kedai tutup. Kalini dah alang-alang sampai Melaka, singgah dulu kedai baru dia di Plaza Merdeka Banda Hilir. Nak cari kedai tu tak susah mana pun guna waze je cuma yang susah nak cari parking.



Baked potato




Kedai dia memang baru, tengok pun macam tak complete lagi hahaha I order Ayam Samurai yang ada 6pcs ayam dengan set air dan baked potato. Set ni murah je RM19.  Ada dua jenis sos, sos samurai dan cheese. Bagi I ayam dia memang sedap tapi bagi Aiman biasa je. Sos samurai dia sedap sangat rasa pedas manis. Ayam pun tak kecil macam ayam tak cukup vitamin.  Cuma tu la sebab kedai baru macam tak selesa sikit.


Masa I masuk kedai dia pun sunyi gila tak ada pasang tv or lagu krikkrik je hahaha lepas dah habis makan baru diaorang bukak tv. Lepastu panas jugak kipas macam tak ada angin dan aircond confirm la tak ada. Deko kedai pun macam tak ada sangat. Kalau korang singgah Melaka cuba la ayam diaorang, ada juga menu dengan nasi dan daging bakar. I tengok meja sebelah makan macam sedap. Baked potato pun sedap walaupun kecil tapi isi daging tak kedekut.



Boleh la datang so diaorang buat banyak sales dan boleh improve kedai hahaha. I rasa itu je kot makanan yang I sempat cuba masa pergi PD haritu dan singgah Melaka kejap.

Famous Cendol PD Dan Avocado Choc Melaka

Hai. Harini I nak kongsi resepi Chicken Feet Stock atau CFS versi kedua. Haritu I ada kongsi jugak versi pertama di SINI. Boleh tekan kalau nak tengok okay. Disebabkan stok haritu dah habis jadi I buat yang baru. CFS ni memang berguna sangat tau untuk mudahkan kerja memasak I. Rasa masakan untuk baby pun lebih sedap dan berperisa walaupun tak ada tambah gula, garam atau perisa tambahan. 



Untuk versi kedua ni I cuma tambah bahan baru sikit je. Mummy boleh la adjust bahan dia ikut suka nak tambah tolak itu ini bergantung pada bahan yang ada. Yang paling penting mesti la ada kaki ayam. Nama pun Chicken Feet Stock kan. Stock ni I baca membantu untuk bagi khasiat jugak dalam makanan anak jadi anak dapat banyak zat dan membantu elak sakit. Betul ke tak kita cuba je hahaha. Ayhan sampai Sembilan bulan ni Alhamdulillah tak ada demam, selseme dan batuk. Cuma kadang dia ada kahak yang buat batuk sikit-sikit je.





Jum tengok resepi CFS versi dua ni.

Bahan:
Kaki ayam
Saleri
Carrot
Bawang holand
Bawang putih
Sup bunjut
Tomato


I tak ada sukatan yang betul untuk bahan-bahan ni. I main letak je sesedap rasa. Bawang putih bawang holand tu I letak sebiji. Saleri I memang letak lebih.





Cara:
Cara dia senang je. Rebus semua dengan api paling perlahan selama 3-4 jam bergantung pada bahan tu. Kalau tengok tekstur kaki ayam dah lerai dari tulang, kuah dah keruh sangat kira dah siap la tu. Boleh tutup api, tapis dan tunggu sejuk lepastu boleh letak dalam bekas.



Cara I letak dalam bekas sos kecil-kecil beli dekat kedai plastic je. Ada mummy yang letak dalam bekas ais. Lepas dah beku boleh letak dalam plastic bag nak jimat space. Semua bergantung pada masing-masing. Kalau nak tengok step by step yang lebih jelas boleh tengok post Chicken Feet Stok Versi 1.



Chicken Feet Stock Versi 2

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.