Siapa pernah ada masalah kulit angkat tangan. I pun ada masalah kulit cuma bukan jenis yang teruk sampai kena pergi hospital check dengan pakar kulit ke apa. Masalah kulit I, kulit jenis sensitive. I pernah ada masalah kulit macam allergic, keluar merah-merah tapi pergi hospital tak tahu punca apa. Gatal dia jangan cakap la penat nak tahan tau. Tapi lepas tu tetiba masalah tu hilang. Benda ni dah jadi dalam dua tiga kali seingat I.



Lagi satu kulit I pun sangat sensitif dengan habuk dan tempat kotor. Ayhan pun ikut kulit I jenis sensitive ni kalau dia merangkak lepastu pegang benda kotor kena dekat muka siap la tetiba je muka merah macam gatal-gatal. Aiman awal-awal dah perasan kulit anak dia ni ikut kulit I haahaha. Jadi I sangat la jaga kebersihan sebab nak cegah dari benda-benda yang boleh buat I sakit. Lebih baik cegah dari akhirnya nanti I jugak merana kena pergi hospital makan ubat.



Haritu I ada tengok Abang Ben Ashaari kongsi sabun badan dia. I tengok botol tu macam best sebab sabun badan jenis clay. I tak berapa perasan sangat clay body wash di pasaran lepastu terus rasa minat nak cuba. Sejak dah bersalin ni memang I ambil berat sangat hal kulit badan. Tak nak parut bersalin haritu pun tak hilang lagi dah tambah benda lain kan. Jadi I pun cuba la jugak Azyma Clay Body Wash ni.





Azyma Clay Body Wash ni mengandungi tanah liat kaolin asli yang bermutu tinggi khusus untuk penjagaan kesihatan semua jenis kulit. Tak silap I, I pernah baca yang tanah liat ni memang banyak membantu untuk kulit yang lebih cantik tau. Bukan sahaja mengandungi tanah liat tetapi juga mengandungi extract Aloe Vera, Chamomile, Cucumber dan Lavender Oil. Kalau tengok bahan yang digunakan semua mempunyai fungsi yang bermanfaat untuk kulit. I suka sangat kalau produk yang I gunakan ada Lavender. Automatik bila guna rasa tenang je.



Bau sabun badan ni pun wangi tau. Mula-mula I was-was sikit sebab ada tanah liat mesti bau dia tak best. Rupanya tak hahaha. Bau dia wangi dan menenangkan. Bau wangi dia tak menusuk pun tapi jenis wangi yang lembut. Azyma Clay Body Wash ni dikilangkan oleh kilang yang ada sijil antarabangsa dan diiktiraf oleh pengeluar produk penjagaan peribadi antarabangsa.



Nak guna pun tak ada rasa was-was sebab ada GMP, pengiktirafan halal Jakim, ISO (MS Cert Malaysia) dan mendapat U.S Food and Drug Administration (US FDA). Produk buatan muslim juga tau serta didaftar denngan KKM (NPRA).





I macam biasa la pakai masa mandi. Tiap kali mandi memang akan pakai Azyma Clay Body Wash ni. Sepanjang I pakai, lepas mandi je mesti kulit rasa segar dan bersih. Kalau pakai sabun badan lain pun kulit rasa segar dan bersih je kan? Tapi percaya tak kalau sabun badan ni membantu mengurangkan masalah badan berbau. Kalau korang ada masalah badan berpeluh teruk, buat aktiviti sikit je badan berbau, tolong la cuba sabun badan ni.





Tak salah kan cuba sebab I rasa sabun ni membantu untuk masalah bau badan dan kalau ada jerawat belakang badan tu pun sama membantu juga. I tak ada masalah jerawat belakang badan tapi kadang tu I perasan kalau seharian sibuk dan berpeluh confirm timbul juga jerawat badan tu. Sebab kulit bercampur dengan peluh, pencemaran, baju tak sesuai dan sebagainya. Jadi salah satu usaha nak elakkan semua tu dan nak bagi kulit I sentiasa licin berseri, I guna je Azyma Clay Body wash ni.  Bahan kimia seperti paraben, diethanomalin, pewarna tiruan atau lyral pun tak ada.



Kalau ada masalah kulit seperti eczema, rashes macam I yang selalu kena ni, jerawat badan atau gatal-gatal boleh la cuba. Belum cuba belum tahu sebab bagi I, selagi ada jalan nak hilangkan masalah, selagi tu kena cuba. Jadi mari la sama-sama jaga kulit badan jugak. Bukan kulit muka sahaja. I suka bila kulit badan rasa lembut dan tak kering sebab I love myself walaupun orang lain tak boleh tengok kulit I, I kena juga jaga untuk diri sendiri.







Maklumat lanjut hubungi 📱 +6019 776 0647/ +603 6732 0647

atau layari
💻 www.azymacare.com

atau wasap terus
📲 https://www.wasap.my/+60197760647
https://www.wasap.my/+60197760647
https://www.wasap.my/+60197760647





Clay Body Wash Untuk Bau Badan

Seronok tengok Program Komuniti yang dianjurkan oleh McDonalds. Kali ni nak tahu tak program komuniti di mana pula? Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis menyaksikan McDonald’s Malaysia menyampaikan sumbangan berjumlah RM507,500 bagi meringankan beban golongan kurang bernasib baik di negeri ini. Pelbagai inisiatif diumumkan di bawah Program Komuniti yang dianjurkan, termasuklah pembayaran zakat perniagaan McDonald’s, pelantikan belia-belia untuk menyertai SLDN McDonald’s dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”.




Sejumlah RM507,500 disumbangkan oleh McDonald’s Malaysia melalui Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis untuk meringankan beban golongan memerlukan di negeri ini. Inisiatif-inisiatif yang diumumkan termasuklah penyerahan zakat perniagaan bagi tahun 2019, penyerahan sijil pelantikan kepada pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s, dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”.



“Kami berhasrat mewujudkan impak positif kepada masyarakat di sekitar lokasi restoran kami. Komitmen  kearah kesejahteraan masyarakat merupakan sesuatu yang cukup dekat di hati warga kerja McDonald’s malah ia juga merupakan nilai teras syarikat. Besar harapan kami agar sumbangan yang disampaikan mampu mengukir senyuman kegembiraan kepada golongan yang memerlukan di negeri Perlis ini,” kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia.



Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail berkenan mencemar duli menjadi tetamu kehormat majlis tersebut, yang diadakan sempena Program Kayuhan “MAIPs Peduli” kali ke-93. Baginda hadir menyempurnakan Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis selepas mengadakan lawatan berbasikal di sekitar kawasan kampung di negeri ini untuk penyerahan zakat kepada golongan masyarakat yang memerlukan. 


 (dua dari kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia ketika menyerahkan bayaran zakat perniagaan McDonald’s Malaysia bagi negeri Perlis untuk tahun 2019 kepada (tiga dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis.


(dua dari kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia dan (tiga dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis ketika menyerahkan sijil pelantikan kepada salah seorang belia yang terpilih untuk menyertai Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s.



Baginda yang juga merupakan Yang Dipertua MAIPs komited melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti kemasyarakatan memandangkan ia juga sebahagian daripada usaha berterusan MAIPs, bagi memastikan nasib golongan masyarakat yang memerlukan di negeri ini terus terpelihara.



“Kami gembira melihat syarikat korporat seperti McDonald’s tampil kehadapan membantu golongan kurang berkemampuan di Perlis. Apa yang dilaksanakan oleh syarikat khidmat segera tersebut wajar dipuji dan dijadikan contoh. Program Komuniti McDonald’s yang dilaksanakan ini amat bertepatan dengan visi kami untuk memacu pembangunan ummah cemerlang menjelang 2020 menerusi nilai-nilai kemanusiaan dan sikap prihatin terhadap keperluan masyarakat,” kata Tuan Haji Mohd Nazim Mohd Noor, Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs). 



Agihan zakat perniagaan McDonald’s Malaysia

McDonald’s Malaysia memenuhi kewajipan zakatnya kepada negeri Perlis untuk tahun 2019 dengan bayaran zakat berjumlah RM101,000. 


McDonald's Malaysia baru-baru ini turut menerima Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), dan merupakan entiti perniagaan pertama yang menerima sijil pengiktirafan tersebut di Malaysia.


"Sebagai sebuah entiti perniagaan 100 peratus milik umat Islam, ianya merupakan tuntutan agama untuk kami mengeluarkan zakat apabila cukup haul untuk diagihkan kepada golongan masyarakat yang memerlukan. Kami telah membayar zakat sejak tahun 2017 setelah diambil alih oleh Lionhorn Pte. Ltd. iaitu sebuah anak syarikat Reza Group dari Arab Saudi," kata Azmir.



Inisiatif pekerjaan untuk belia melalui SLDN McDonald’s 

Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s merupakan program latihan berteraskan industri selama 18 bulan menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran McDonald’s dan 30 peratus kelas teori di bilik darjah. Program ini diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia – salah satu usaha restoran khidmat segera itu untuk meningkatkan piawaian pembangunan modal insan syarikat dan memupuk bakat baharu, sejajar dengan agenda negara.


Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia dan DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis ketika sesi lawatan restoran McDonald’s Pandu-Lalu Kangar, Perlis.


"Kami teruja untuk mengalu-alukan para belia dari negeri Perlis untuk menyertai program latihan kami ini. Diharap melalui program ini, belia yang terpilih akan mempelajari kemahiran yang diperlukan untuk memajukan diri dan memulakan karier yang menjamin masa depan seterusnya meningkatkan status ekonomi keluarga masing-masing," kata Azmir.



Program ini adalah sebahagian daripada Program Komuniti yang dianjurkan untuk belia daripada golongan kurang berkemampuan. Sebaik sahaja para pelatih lulus penilaian dan ujian akhir program ini, mereka layak bekerja di restoran McDonald's. Setakat ini, terdapat 650 pelatih sedang menjalani SLDN McDonald’s. 



Setiap pelatih menerima elaun sara hidup bulanan sebanyak RM1,200, faedah perubatan dan insurans, serta makanan percuma.



Program “Kembali ke Sekolah”

Lebih 1,000 kanak-kanak dari 36 sekolah di seluruh negeri Perlis menerima pek “Kembali ke Sekolah” tahun ini. Program “Kembali ke Sekolah” adalah inisiatif tahunan yang diterajui oleh McDonald's Malaysia dan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia.


(dua dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis memakaikan pakaian seragam yang baharu untuk salah seorang kanak-kanak sekolah rendah sebagai simbolik penyerahan pek ‘Kembali ke Sekolah’ semasa Program Komuniti McDonald’s  Peringkat Negeri Perlis 2019. (kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia; (kanan) Tuan Haji Mohd Nazim Mohd Noor, Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan (dua dari kanan) YAM Syed Sirajuddin Areeb Putra Jamalullail Ibni Tuanku Syed Faizuddin Putra, anakanda Raja Muda Perlis turut serta di atas pentas.



Program “Kembali ke Sekolah” 2019 yang dilancarkan di Kuala Lumpur pada pertengahan Oktober lalu, merupakan yang terbesar setakat ini – dengan jumlah sumbangan mencecah RM3 juta bagi membolehkan seramai 30,000 kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah dan miskin bandar di seluruh negara menerima pek "Kembali ke Sekolah" menjelang tahun persekolahan 2020. Ia bakal disampaikan secara berperingkat di negeri-negeri seluruh Malaysia sehingga penghujung tahun ini.



Pek "Kembali ke Sekolah" yang diagihkan mengandungi satu set pakaian seragam sekolah, sepasang kasut, sepasang stoking dan beg sekolah bernilai RM100.



Pada tahun 2018, McDonald's Malaysia dan RMHC Malaysia telah menyampaikan pek "Kembali ke Sekolah" bernilai RM1.7 juta kepada 17,000 kanak-kanak sekolah rendah. Tahun sebelum itu pula menyaksikan McDonald's dan RMHC membantu 6,000 pelajar menerusi jumlah sumbangan sebanyak RM1.2 juta.



RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia yang bermatlamat membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik di Malaysia. Hubungi ibu pejabat RMHC Malaysia di talian 03-7843 3388 atau layari https://rmhc-malaysia.my/get-involved/make-a-donation/ jika anda berminat menyumbang wang tunai atau menjadi sukarelawan untuk RMHC Malaysia.



Warga kerja McDonald’s dan Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bersama-sama DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis bergambar mesra bersama penduduk kampung ketika lawatan berbasikal, Program “MAIPs Peduli” di negeri Perlis untuk penyerahan zakat kepada golongan masyarakat yang memerlukan.




McDonald's dekati masyarakat di utara tanahair dengan sumbangan lebih RM500,000

Untuk entry kali ni bukan khusus barang mandian apa yang I guna masa dalam pantang tapi barang mandian yang I gunakan masa di hospital. I bersalin hospital kerajaan jadi memang tak ada la hospital sediakan barang mandian macam hospital swasta tu. Kalau korang pun rancang nak bersalin hospital kerajaan mungkin boleh sediakan peralatan mandian di bawah ni.





Sabun badan. Lepas bersalin confirm badan korang akan rasa melekit dengan darah tengah keluar, darah tak cuci habis, berpeluh bertarung nyawa tadi. Jadi pastikan sabun mandian dah ready dalam beg toiletries. I beli travel kit punya mandian tu. Kecil je jadi senang nak simpan dalam beg. Lagipun bukan lama duduk hospital kan. Mandi pun kadang tu asal boleh je sebab risau tinggalkan baby sorang-sorang.



Dry shampoo. Dry shampoo ni membantu sangat sebab lepas bersalin memang tak ada masa nak syampu rambut lama-lama tapi kalau I memang rimas gila rasa sebab sebelum bersalin tu I dah masuk hospital dua hari, I ingat hari kedua tu boleh la balik sebab baby macam tak nak keluar lagi tapi rupanyaaa….. Boleh baca cerita seterusnya di entry SINI (Kronologi Bersalin Anak Pertama). Jadi memang kulit kepala rasa tak selesa sebab dah lama tak syampu. Lepas bersalin, lepas mandi tu terus spray dry syampu lepastu sikat rambut elok-elok dan sanggul elok-elok.


Dry shampoo, sabun, sikat



Dry syampu ni bagi I membantu la buat kulit kepala kurang berminyak. Lepas balik rumah boleh syampu dengan syampu biasa dengan gembira sebab sumpah tak selesa mandi dekat toilet hospital hahaha.



Berus gigi dan ubat gigi. Kalau nak mulut bau wangi masa cakap dengan nurse dan doctor ready kan la dua benda ni. Kadang kita serabut-serabut dekat hospital tu sampai lupa nak bawa semua benda. Disebabkan I tak pernah masuk hospital lepastu kena berdikari jaga baby sorang-sorang untuk pertama kali dan kena tahan sakit lagi memang serabut. Pastikan sedia semua benda awal-awal.


Ubat gigi, berus gigi, pencuci muka



Pencuci muka. Pencuci muka pun I bawa yang travel punya. Kecil dan menyenangkan. Beg toiletries I pun tak ada la nampak penuh sangat kalau bawa benda kecil-kecil je. Tak perlu bawa full skincare sebab memang tak ada masa nak buat skincare routine dalam hospital tu. Asalkan dah cuci muka elok-elok kira okay la tu. Mungkin sebab hormone lepas bersalin, muka I tak ada pun naik jerawat walaupun hanya cuci muka je. Dalam pantang pun tak ada masa sangat nak buat skincare routine.


Itu je kot toiletries yang I bawa masa ke hospital. Benda yang asas je sebab memang tak ada masa. Masa banyak dekat baby je. I memang ada bag toiletries khas yang kalis air so bila mandi air terpercik tak ada la beg tu basah. Masa nak pergi mandi juga I akan letak disposable panties siap dan pad siap-siap dalam beg tu. Boleh baca review disposable panties sebab membantu sangat bila I dalam tempoh pantang ni.




Beg toiletries 

Persiapan pantang – Toiletries

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.