Siapa tak suka pergi kedai RM2 dia rugi hahaha. Kali ni I pergi Ninso lagi tapi yang ni Ninso baru buka di Kilang Bateri. Siapa yang tak pernah pergi lagi boleh la datang sebab best! Meriah Ninso dekat sini sebab dia ada sediakan tempat main untuk budak-budak. Tempat parking pun banyak sebab dia terletak dalam kawasan Kilang bateri juga jadi parking luas.



Ikutkan I pergi Ninso ni sebab nak cari cermin. I nak buat DIY Vanity Mirror. Sebelum tu dah pergi Eko tapi cermin tak ada tsktsk. Pergi Eko cermin tak ada tapi benda lain yang penuh dalam raga. Lepastu ajak Aiman pergi Ninso pula. Nasib baik dekat Ninso ada juga cermin. Sama la macam dekat Eko tadi, plan nak beli cermin je tapi tetiba raga penuh dengan apa benda entah hahaha.Stay tuned entry DIY Vanity Mirror I okay.







Lepas dah cuci mata dalam Ninso, cuci mata dekat luar pulak. Apa yang best Ninso Kilang Bateri ni, dekat bahagian luar dia ada jual pelbagai jenis makanan. Yang sempat I tengok ada jual lokching, waffle, Yong Tau Fu, pelbagai jenis air termasuk air avocado, burger. Dah macam pasar malam. I sempat la beli locking dan waffle. Dua-dua sedap. Memang lepasni I ajak Aiman pergi Ninso nak beli makanan dekat luar tu jela.









I baru tahu Ninso adacafe jugak. Café Ninso tu dekat bahagian dalam dan I ada la tengok menu dia tapi biasa je jadi tak cuba. Atau mungkin boleh cuba lain kali. Siapa pernah makan dekat Café Ninso tu?

Ninso Kilang Bateri

Pernah tak terfikir berapa banyak produk plastik yang kita dah guna? Itu baru sebuah rumah punya produk plastik. Dalam Malaysia ni ada berapa juta buah rumah kan. Itu baru Malaysia…… Dekat media social haritu kecoh pasal straw yang boleh cederakan penyu. Itu baru straw plastik yang kecil. Belum kira barang-barang lain lagi. Memang banyak keburukkan dari kebaikkan. I pun sebagai salah seorang yang menguruskan hal rumah, I cuba sedaya upaya juga meminimumkan penggunaan plastik.



Kalau tak dapat buat banyak pun buat sikit jadi la. Dari tak ada langsung. Tapi lebih baik cuba sedaya upaya. Salah satunya I dah rajin sangat bawa recycle bag bila beli groceries. Haritu masa tengah scroll Twitter, I jumpa tweet orang kumpul empties seperti skincare, body care, perfume punya botol dan hantar ke L'Occitane.



L'Occitane ni adalah jenama antarabangsa untuk skincare, body care, perfume dan pelbagai lagi. I banyak gila wishlist nak beli di L'Occitane ni tapi harga dia mahal…… Jadi kita simpan je dulu angan-angan itu. Jadi sekarang L'Occitane ada program kitar semula yang diberi nama BIG LITTLE THINGS. Korang boleh baca lebih lanjut di sini okay.






Jadi apa yang menariknya, korang cuma perlu bawa je botol skincare yang kosong seperti pencuci muka, scrub, body care seperti botol losyen, botol body wash, botol perfume, deodorant dan macam-macam lagi yang korang boleh tengok di laman web L'Occitane. Tak kira jenama apa, L'Occitane akan terima dan akan ditukar dengan trial/travel size produk L'Occitane sendiri. Bagi I memang best. Masa ni la nak simpan semua botol plastik tak guna tu, kumpul banyak-banyak dan pergi tukar dengan produk L'Occitane.



Tapi ada syarat dia tau. Korang boleh baca lebih lanjut di laman web L'Occitane. I jenis sayang sangat nak buang botol perfume dan skincare jadi memang rajin simpan dalam stor buat sampah. Bila baca ada program macam ni terus keluarkan semuanya, cuci elok-elok dan kita bawa la ke L'Occitane. Ada beberapa outlet je yang menyertai program ni. Kalau korang ada banyak botol plastik boleh la join dari buang je begitu sahaja kan.


Sampah yang I kumpul hahahha



Ditukar kepada ini



Kadang I terfikir juga, dekat mana I boleh buang segala benda plastik yang ada dekat rumah ni. Dalam bentuk yang boleh recycle. Contohnya ada syarikat yang beli lebihan minyak masak yang dah tak digunakan. Menarik kan? Dari jadi tak bertamadun buang je melalui singki, boleh jual.

L'Occitane Recycling Programme

Siapa ada redness yang teruk angkat tangan. I pun ada redness tapi tak ada la teruk sangat berbanding orang lain yang redness sampai rasa kulit terbakar tu. Kalau korang tak pasti redness tu apa boleh google untuk tengok gambar. Dia macam merah-merah pada kulit disebabkan beberapa faktor antaranya sunburn, acne, salah guna produk, eczema dan lain-lain. Untuk kes I pula redness bila I terdedah dengan matahari dan kalau panas sikit pun boleh tahan rasa kulit muka ni.



Tapi tu dulu la. Sekarang Alhamdulillah dah banyak sangat kulit I improve. Redness nampak sangat berkurangan. Memang sejak beberapa tahun ni I jaga kulit muka, skincare routine selagi rajin gigih juga buat. Salah satu faktor I rajinkan diri buat skincare routine, I tak nak tua sebelum usia I tua hahaha. Sebab Skincare routine ni memang membantu salah kulit I lebih kurang bermasalah termasuk la masalah redness ni. Salah satu produk yang I guna untuk kawal redness adalah Klairs Midnight Blue Calming Cream.




I dah beli lama jugak rasanya. Awal tahun haritu tapi sampai sekarang tak habis lagi tapi dah tahap kena standby stok baru ni. Salah satu sebab krim ni lambat habis, nak sapu dia bukan macam moisturizer tau. Dia sapu pada bahagian bermasalah sahaja. Macam spot treatment. Kalau redness korang satu muka boleh la sapu satu muka. Kalau ada bahagian-bahagian tertentu sahaja, kena sapu bahagian tersebut je.Redness I bahagian hidung dan pipi jadi bahagian tu jela I sapu sebab tu lambat habis. I ada terbaca review blog lain yang krim ni tak sesuai dijadikan sebagai moisturizer sebab dia tak cukup bagi kelembapan pada kulit.



Semua tu bergantung pada keadaan kulit korang okay. Macam I biasa I pakai cream ni je sebagai moisturizer sebab toner I pun dah cukup melembap bila pakai banyak layer. Klairs Midnight Blue Calming Cream ni tekstur dia macam krim gel gitu. Cepat serap dan tak ada rasa berminyak bagi I. Tapi finishing dia pada kulit I nampak dewy macam tu. Bau dia pula ada bau wangi yang lembut dan tak ketara.





I paling suka warna krim ni. Warna biru lembut yang cantik. I suka warna lembut-lembut ni. Walaupun warna krim ni biru tapi bila pakai tak ada pun buat kulit warna biru. Warna biasa je. Korang boleh tengok senarai bahan di bawah ni. Kalau nak cuba pastikan patch test dulu okay



Water, Cetyl Ethylhexanoate, Butylene Glycol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Caprylic/Capric , Triglyceride, Centella Asiatica Extract, Sorbitan Stearate, Cetyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Argania Spinosa Kernel Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Sorbitan Sesquioleate, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Portulaca Oleracea Extract, Anthemis Nobilis Flower Extract, Ceramide 3, Polysorbate 60, Bees Wax, Chlorphenesin, Tocopheryl Acetate, Xanthan Gum, Acrylates/C10-30 Alkyl, Acrylate Crosspolymer, Morus Alba Root Extract, Triethanolamine, Brassica Oleracea Italica (Broccoli) Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Pelargonium Graveolens Flower Oil, Citrus Limon (Lemon) Peel Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Cananga Odorata Flower Oil, Guaiazulene, Acetyl Hexapeptide-8, Lecithin, Acetyl Glutamine, SH-Oligopeptide-1, SH-Oligopeptide-2, SH-Polypeptide-1, SH-Polypeptide-9, SH-Polypeptide-11, Bacillus/Soybean/Folic Acid Ferment Extract, Caprylyl Glycol, 1,2-Hexanediol





Biasa I tak patch test sebab I malas hahaha. Packaging dia dalam jar kaca kalau jatuh confirm pecah jadi berhati-hati okay. Dia ada bagi spatula kecil juga untuk korang jaga kebersihan bila ambil produk ni. Sepanjang I pakai produk ni memang I nampak perubahan ketara kalau ada redness, dia boleh calm redness I tu jadi esoknya kulit I lebih bertenang hahaha. Sekarang memang redness I sangat-sangat berkurang. Klairs Midnight Blue Calming Cream memang claim dia boleh membantu soothe redness dan calm kulit yang sensitive



Bagi kulit I pula dia membantu mengurangkan redness dan mungkin produk lain dalam skincare rutin I juga membantu kulit I dari redness ni. I mungkin tak akan beli dah produk ni sebab kulit I dah okay jadi I nak focus kepada hydrating pula tapi serius kalau kulit korang selalu kemerahan macam terbakar boleh la cuba produk ni okay.




Klairs Midnight Blue Calming Cream review

Entry ni dah lama sangat peram masa I hantar adik I masuk sem dekat Penang haritu. Kalau sesuai dengan jadual I dan Aiman memang kalau ada kesempatan nak je hantar adik I tiap kali dia masuk sem baru sebab sambil tu boleh jalan-jalan Penang. Dedua tak cukup study tiga tahun dekat Penang dah jelajah satu Penang tu tak puas lagi hahaha. 



Tapi kali ni tak ada la pergi tempat special pun cuma nak puaskan craving Mee Sotong Hameed Pata. Aiman memang dah lama sangat nak makan mee sotong dia. Last kiteorang datang masa I konvo kot. Tapi tutup. Kali ni awal-awal dah whatsapp kedai Mee Sotong Hameed Pata ni tanya bukak ke tak sebab hari yang kiteorang nak pergi ni cuti umum. Nasib baik bukak kalau tak mengidam lagi la.





Kiteorang pernah makan sekali je mee sotong dia memang sedap dan pedas yang tahap boleh terima lagi. Jadi hantar adik I dan barang-barang dia dulu, lepastu semua pergi makan mee sotong. Harga untuk mee sotong ni ada size tak silap I. Disebabkan Aiman yang bayar, I tak ingat berapa harga dia tapi range harga dari RM5 hingga RM7. Order tiga mee goreng dan satu mee rebus. Air order coconut shake.



Hantar Ayang dekat UITM dulu








Kalau tanya I, I suka je makan mee goreng dia. Sedap, berperisa, sotong boleh rasa. I tak suka beli menu yang ada sotong tapi sotong pun tak nampak hahaha. Kalau pergi Penang lagi memang I akan masukkan Hameed  Pata Special Mee Sotong ni dalam list. Kalau tengok list Penang food I memang banyak tak sabar tunggu next trip ke Penang yang tak rancang lagi tu hahaha.



Kalau korang nak cuba juga mee sotong ni, kedai dia terletak di foodcourt Esplanade. Masa I sampai memang beratur panjang. Dekat sebelah foodcourt ni ada padang ramai orang lepak, main buih, main basikal semua tu.





Mee Sotong Hameed Pata 
5, Explanade park, Lebuh Light, Georgetown, 10300 George Town, Penang


Mee Sotong Hameed Pata

Lamanya dah tak menaip sejak laptop tak bernyawa haritu. Sekarang dah hidup semula boleh la sambung update blog. Ini pun kena selit-selit sikit dengan urusan seharian. Banyak juga entry yang tak sempat macam-macam benda nak share dekat blog kesayangan ni. Salah satu bendanya adalah I excited survey dan shopping barang untuk Ayhan mula makan enam bulan nanti.



Mak mana yang tak excited kan. Lagi-Lagi anak pertama, kalau boleh tu semua benda I nak beli. Buat masa ni I baru buat list barang dan persiapan apa je yang I kena sediakan untuk Ayhan makan. Terutamanya set pinggan dia. Haritu masa dalam pantang ada la sedara bagi set mangkuk yang sekali dengan mashed punya tu kan. Senang nak mash buah buat puree untuk Ayhan. Set mangkuk dengan sudu pun ada juga orang bagi hamper termasuk mangkuk tu. Tapi boleh pulak balik Perak haritu I lupa nak ambil. Jadinya kena la beli set pinggan mangkuk lain hihihhi


Set mangkuk senang lenyek buah


Memang ambil kesempatan beli pinggan lain sebab pinggan mangkuk baby di shopee comel sangat. Banyak yang cantik-cantik geram tengok. Kalau boleh semua nak masuk cart. Tapi I rasa I beli dua je kot sebab buat apa banyak-banyak, nafsu je semua tu…….



Selain pinggan semua tu, I ada survey juga sudu jenis silicone. I rasa sudu jenis silicone lebih lembut dan sesuai nak suap baby yang baru nak makan ni. Ini apa yang I rasa je tau sebab I kan tak ada pengalaman jadi next time I share pengalaman okay.


Silicone spoon



Bowl



Botol air pun kena beli juga sebab bila dah boleh makan mesti la boleh minum air kosong. I survey botol air lama gila, sebulan agaknya. Macam-macam pengalaman mummy-mummy I baca. Botol pula ada macam-macam jenis. Ada baby yang pandai guna straw so boleh la beli botol ada straw, ada jenis sippy cup dan ada juga mummy yang bagi baby minum air kosong guna botol susu je. Sebab tu la I survey lama gila dan nanti I share botol jenis apa I beli.



Untuk penyediaan makanan pula, ada yang beli hand blender, steamer, slow cooker, food processor dan macam-macam lagi la. Rambang mata I tengok semua benda ni. Rasa nak beli semua tapi fikir budget dan barang yang dah ada di rumah tak payah la ikut nafsu hahaha. Jadi I plan nak beli hand mixer je. Steamer memang dah ada dekat rumah ni dan memang I masak nasi guna steamer jadi boleh la selit guna untuk makanan Ayhan. Hand mixer tu kena beli la senang nak haluskan makanan Ayhan.


I tengok ramai juga guna hand blender Philips ni



Baby chair pun I plan nak beli nanti di Ikea je. Tak tahu bila Aiman free nak pergi Ikea. Haritu dah survey tapi tak sempat beli. Fruit feeder pun I rasa salah satu benda penting yang mummy2 boleh beli untuk baby. Senang nak suap baby makan buah. Dia boleh pegang sendiri fruit feeder tu. Harga pun murah je. I pun kebanyakkan survey dekat shopee sebab lagi murah dan boleh banding harga.



Barang-barang biasa seperti baby bib, food container, tray cube semua tu boleh la plan kalau nak beli. I rasa nak survey dekat Mr Diy je ataupun Daiso. I plan juga nak beli periuk kecil untuk makanan Ayhan dan measurement spoon. Boleh kata list barang nak beli untuk persediaan Ayhan makan solid food enam bulan ni memang panjang la hahahhaha. Kalau kaya memang best la boleh beli semua sekaligus. Kalau tak cukup budget I rasa lebih sesuai beli satu-satu barang sebulan sekali macam tu tak ada la terasa sangat duit keluar macam air.



Lagipun ada juga barang yang I mention di atas tak penting sangat pun guna apa yang ada di rumah pun boleh tapi kalau boleh beli apa salahnya kan. Mummy-mummy ada tips atau nasihat tak nak bagi dekat I yang baru pertama kali nak bagi baby makan ni share please.



Persediaan Ayhan makan solid food

Pernah dengar tak brand Kiehls? Mesti pernah kan. I ada juga buat dua produk review jenama Kiehls ni, Kiehls Eye Treament with Avocado dan Calendula Herbal Extract Toner. Boleh tekan tajuk tu kalau nak baca review okay. I ada juga kongsi pengalaman pertama kali masuk outlet Kiehl’s ni. Apa yang I suka sebab diaorang akan analisa kulit korang jenis kulit yang macam mana kemudian baru diaorang akan syorkan produk mana yang sesuai dengan masalah kulit. Tak ada la kes salah beli produk yang tak sesuai dengan kulit.



Kiehl’s pun tak kedekut bagi free sample jadi sebelum beli full size produk korang boleh la cuba dulu free sample tu sesuai ke tak dengan kulit. Dah dua produk Kiehl’s  yang I dah cuba, dua-dua sesuai. Ikutkan free sample diaorang pun I ada cuba juga. Tak ada yang tak sesuai dengan kulit I. 



Haritu I sempat la join event Nature’s Playground oleh Kiehls di Midvalley Southkey Johor Bahru. Masa I sampai memang ramai dah join sebab banyak game best dan hadiah menarik. Paling best dapat banyak free sample jadi boleh test dulu dekat kulit sebelum beli. Event ni dari 21 – 27 Oktober 2019. Kalau korang nak keep up to date dengan event-event Kiehls boleh la follow Instagram diaorang.





Lepas pendaftaran terus dapat tote beg cantik. I memang suka kumpul tote bag banyak-banyak hahaha. Lepastu nak round booth Kiehls sampai main game nampak Daiyan Trisha tengah round booth juga. I excited gila dapat jumpa Daiyan sebab dia cantik sangat! Disebabkan ada Daiyan, lama jugak la I dekat booth Kiehls tu hahahha ambil kesempatan tengok Daiyan Trisha nyanyi dan mesti la sempat tangkap gambar sama-sama.



Dekat event ni pun diaorang ada buat skin analisis free je. I pun sempat la buat dan lepas settle orang tu analisis kulit I, bahagia kejap sebab kulit I haritu jenis kombinasi normal, oily dan kering di sesetengah tempat. Sekarang kulit dah normal! Dia akan check bahagian dahi, pipi, jawline korang. Tak sia-sia la skincare routine I selama ni hahaha. Jadi sekarang I kena focus jaga kulit untuk lebih hydration, sunscreen dan bahagian hidung ni pun I kena jaga lebih juga. Kalau tak jaga kemungkinan besar nanti kulit dah tak normal semula.











Masa event ni juga I dapat banyak free sample jadi nanti I share first impression guna sample Kiehls okay. Kalau korang berminat nak tahu jenis kulit dan produk Kiehls yang sesuai dengan kulit korang boleh je terus pergi outlet Kiehls. 






Kiehls Nature’s Playground

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.