Laptop Rosak!

Alhamdulillah laptop I kembali bernyawa. Dah lama hidup rasa kelam, suram je bila banyak idea nak taip blog tapi laptop sakit. Nak taip dekat handphone memang I tak minat sebab rasa mood tak sampai hahaha.Jadi macam-macam cerita dan idea pending. Sekarang laptop dah hidup semula boleh la terusnya update blog kesayangan ni.



Cerita dia haritu I tengah tengok Running Man dengan Ayhan. Eh tetiba screen laptop gelap lepastu mati. I try on semula lepastu okay then shut down semula. Sedih gila lepastu Aiman cakap mungkin charger dah rosak kot. I macam ye ye je Aiman ni padehal dia bukan tengok lagi laptop nya. I bagitau masa tu dia ada dekat office.





Rupanya memang betul charger laptop yang rosak sebab masa balik Perak, cuba charger adik I okay je laptop on. Hebat juga Aiman ni tak tengok laptop pun boleh tahu apa masalah dia hahahaha. Padehal memang laptop dia jadi dah tahu la apa sakit laptop tu kan.  So segala job dan review untuk blog nasib baik la I balik Perak masa tu boleh la pinjam laptop adik I. Kalau tak kena ajak Aiman pergi cc. Dah lama juga tak jejak kaki dekat Cyber Café. 



Kalau korang pun ada masalah charger laptop rosak tapi tak tahu nak cari dekat mana boleh la survey Shopee. Aiman memang survey Shopee dulu sebab nak bandingkan harga. Lepastu balik JB baru cari dekat Plaza Pelangi. Kalau nak tahu Plaza Pelangi Johor Bahru dah ada macam-macam jenis kedai jual barang laptop, pc, printer semua benda la ada. Jadi senang juga boleh compare harga dan banyak pilihan.






Masa pergi Plaza Pelangi tu ada la dalam empat, lima kedai I dengan Aiman masuk nak survey harga. Ada yang jual sampai RM100++ tau. Padehal dekat Shopee RM30 pun dah boleh dapat. Tapi I beli je dekat Plaza Pelangi harga RM50 je. Rasa sesuai la harga tu walaupun beli online lagi murah. Tak payah nak tunggu penghantaran lagi. Balik rumah boleh on laptop tengok Running Man. Wayar charger yang I beli ni ada waranti 3 bulan tak silap jadi okay la tu. Setakat ni guna semua okay.




Wajar charger I rosak bukan bahagian plug dia tu tapi sambungan kotak bateri dia. Jadi kalau korang nak beli terus plug sekali pun ada RM10 je.






21 comments

  1. paling tak best lah kalau laptop rosak masa study dulu.. memang nangis lah..kerja pun tertangguh.. syukurlah laptop dah okay kan.. kena jaga baik2 .. kalau tgah cas jgan main laptop sbb boleh rosakkan bateri laptop juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kalau rosak masa tengah study memang menangis la banyak kerja tergendala

      Delete
  2. Blogger dan laptop tak dapat dipisahkan

    ReplyDelete
  3. Stress bila laptop tak boleh guna.. mujurlah tahu apa yang tak kena.. senang nak cari alat gantinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kalau tak tahu apa masalahnya tu yang pening

      Delete
  4. fahammm perasaan tu macam mana.. hari tu laptop jatuh terhempas.
    huurm dekat dua jam dia hang memang nak nangeh rasa. alhamdulillah dia elok sendiri..

    ReplyDelete
  5. wakkkk laptop personal sy pun sakit!! skg pkai external keyboard ye screen pun kdg2 bengong mmg SEDIH GILER klu laptop sakit ni nyawa kedua tau!! so i knw wht u're feeling beybeh huhu semoga awk dpt laptop bru cpt2 ye amin

    ReplyDelete
  6. Kalo lappy rosak memang stress. Btw, it’s amazing how shopee has it all. Thank you for sharing your story. Take care.

    ReplyDelete
  7. haalaaa... saya penah lalui saat ni. bila laptop rosak dahtu kena buat assignment yang bertimbun stress tu mmg dapat sy bayangkan. sabar ye awak

    ReplyDelete
  8. I hate it when laptop cannot use, even if use phone also cannot do much. arghhhh......

    ReplyDelete
  9. Ni ok lagi charger rosak jer kita baru ni rosak terus laptop tak boleh on gelap legam jer jenuh hantar maintenance tengok2 rosak motherboard dan juga hardisk memang menggelabah timer tu nak update blog wakakakakaa..

    ReplyDelete
  10. Haha, oh yes, when our laptop goes out-of-order we suffered lots. Great post with tips too.

    ReplyDelete
  11. Laptop ni macam nyawa tau.. Kalau rosak habis satu apa tak boleh buat.. Nasib charger je.. Boleh cari lain..

    ReplyDelete
  12. Wah. Patot kami follower tunggu lama senyap je ni 😅. Welcome back. Beli online ada warrsnty tk agk2? Haritu beli dkt kedai bangla rm80 jgk kena. Tak original pon kalau bawah rm100 ni

    ReplyDelete
  13. Memang stress klu laptop rosak sebb itu ada peneman kedua kita bila ke mana mana. Harus bawa.

    ReplyDelete
  14. Walaupun ada handphone dan tablet, tetap tak sama dgn laptop kan. Haha. kita pun x puas kalau guna gadget kecik je. Mesti nak mengahap laptop gak.

    ReplyDelete
  15. Pernah jugak terjadi charger laptop meletup. Smpai keluar percikan elektrik. Lepas tu terus tak boleh guna. Esoknya terus ke Plaza Alam Sentral cari charger. Alhamdulillah , dapat harga murah. & smpai sekarang still boleh guna.

    ReplyDelete
  16. Kalau nak menaip blog memang kena guna laptop jugak kan baru ada feel. Hehe. Glad your laptop dah okay. Kat Plaza Pelangi memang banyak kedai2 laptop tu. Dulu time study selalu jugak kaknie pegi situ

    ReplyDelete
  17. KALAU NAK LEBIH TAHAN LAMA CARI KAT KEDAI JUAL LAPTOP SECOND HAND , WALAUPUN LAMA TAPI BOLEH DAPAT YANG ORIGINAL. bIASALAH LAPTOP LAMA MEMANG AKAN MENGHADAPI MASALAH CHARGER ROSAK

    ReplyDelete
  18. awak hati hati beli yang tak original. nanti effectnya kat motherboard awak. akan rosak kalau aliran charge kurang / terlebih. kalau boleh rujuk kedai repair laptop murah area awak untuk dapatkan adapter yang original.

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.