Pernah tak terfikir berapa banyak produk plastik yang kita dah guna? Itu baru sebuah rumah punya produk plastik. Dalam Malaysia ni ada berapa juta buah rumah kan. Itu baru Malaysia…… Dekat media social haritu kecoh pasal straw yang boleh cederakan penyu. Itu baru straw plastik yang kecil. Belum kira barang-barang lain lagi. Memang banyak keburukkan dari kebaikkan. I pun sebagai salah seorang yang menguruskan hal rumah, I cuba sedaya upaya juga meminimumkan penggunaan plastik.



Kalau tak dapat buat banyak pun buat sikit jadi la. Dari tak ada langsung. Tapi lebih baik cuba sedaya upaya. Salah satunya I dah rajin sangat bawa recycle bag bila beli groceries. Haritu masa tengah scroll Twitter, I jumpa tweet orang kumpul empties seperti skincare, body care, perfume punya botol dan hantar ke L'Occitane.



L'Occitane ni adalah jenama antarabangsa untuk skincare, body care, perfume dan pelbagai lagi. I banyak gila wishlist nak beli di L'Occitane ni tapi harga dia mahal…… Jadi kita simpan je dulu angan-angan itu. Jadi sekarang L'Occitane ada program kitar semula yang diberi nama BIG LITTLE THINGS. Korang boleh baca lebih lanjut di sini okay.






Jadi apa yang menariknya, korang cuma perlu bawa je botol skincare yang kosong seperti pencuci muka, scrub, body care seperti botol losyen, botol body wash, botol perfume, deodorant dan macam-macam lagi yang korang boleh tengok di laman web L'Occitane. Tak kira jenama apa, L'Occitane akan terima dan akan ditukar dengan trial/travel size produk L'Occitane sendiri. Bagi I memang best. Masa ni la nak simpan semua botol plastik tak guna tu, kumpul banyak-banyak dan pergi tukar dengan produk L'Occitane.



Tapi ada syarat dia tau. Korang boleh baca lebih lanjut di laman web L'Occitane. I jenis sayang sangat nak buang botol perfume dan skincare jadi memang rajin simpan dalam stor buat sampah. Bila baca ada program macam ni terus keluarkan semuanya, cuci elok-elok dan kita bawa la ke L'Occitane. Ada beberapa outlet je yang menyertai program ni. Kalau korang ada banyak botol plastik boleh la join dari buang je begitu sahaja kan.


Sampah yang I kumpul hahahha



Ditukar kepada ini



Kadang I terfikir juga, dekat mana I boleh buang segala benda plastik yang ada dekat rumah ni. Dalam bentuk yang boleh recycle. Contohnya ada syarikat yang beli lebihan minyak masak yang dah tak digunakan. Menarik kan? Dari jadi tak bertamadun buang je melalui singki, boleh jual.

L'Occitane Recycling Programme

Siapa ada redness yang teruk angkat tangan. I pun ada redness tapi tak ada la teruk sangat berbanding orang lain yang redness sampai rasa kulit terbakar tu. Kalau korang tak pasti redness tu apa boleh google untuk tengok gambar. Dia macam merah-merah pada kulit disebabkan beberapa faktor antaranya sunburn, acne, salah guna produk, eczema dan lain-lain. Untuk kes I pula redness bila I terdedah dengan matahari dan kalau panas sikit pun boleh tahan rasa kulit muka ni.



Tapi tu dulu la. Sekarang Alhamdulillah dah banyak sangat kulit I improve. Redness nampak sangat berkurangan. Memang sejak beberapa tahun ni I jaga kulit muka, skincare routine selagi rajin gigih juga buat. Salah satu faktor I rajinkan diri buat skincare routine, I tak nak tua sebelum usia I tua hahaha. Sebab Skincare routine ni memang membantu salah kulit I lebih kurang bermasalah termasuk la masalah redness ni. Salah satu produk yang I guna untuk kawal redness adalah Klairs Midnight Blue Calming Cream.




I dah beli lama jugak rasanya. Awal tahun haritu tapi sampai sekarang tak habis lagi tapi dah tahap kena standby stok baru ni. Salah satu sebab krim ni lambat habis, nak sapu dia bukan macam moisturizer tau. Dia sapu pada bahagian bermasalah sahaja. Macam spot treatment. Kalau redness korang satu muka boleh la sapu satu muka. Kalau ada bahagian-bahagian tertentu sahaja, kena sapu bahagian tersebut je.Redness I bahagian hidung dan pipi jadi bahagian tu jela I sapu sebab tu lambat habis. I ada terbaca review blog lain yang krim ni tak sesuai dijadikan sebagai moisturizer sebab dia tak cukup bagi kelembapan pada kulit.



Semua tu bergantung pada keadaan kulit korang okay. Macam I biasa I pakai cream ni je sebagai moisturizer sebab toner I pun dah cukup melembap bila pakai banyak layer. Klairs Midnight Blue Calming Cream ni tekstur dia macam krim gel gitu. Cepat serap dan tak ada rasa berminyak bagi I. Tapi finishing dia pada kulit I nampak dewy macam tu. Bau dia pula ada bau wangi yang lembut dan tak ketara.





I paling suka warna krim ni. Warna biru lembut yang cantik. I suka warna lembut-lembut ni. Walaupun warna krim ni biru tapi bila pakai tak ada pun buat kulit warna biru. Warna biasa je. Korang boleh tengok senarai bahan di bawah ni. Kalau nak cuba pastikan patch test dulu okay



Water, Cetyl Ethylhexanoate, Butylene Glycol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Caprylic/Capric , Triglyceride, Centella Asiatica Extract, Sorbitan Stearate, Cetyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Argania Spinosa Kernel Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Sorbitan Sesquioleate, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Portulaca Oleracea Extract, Anthemis Nobilis Flower Extract, Ceramide 3, Polysorbate 60, Bees Wax, Chlorphenesin, Tocopheryl Acetate, Xanthan Gum, Acrylates/C10-30 Alkyl, Acrylate Crosspolymer, Morus Alba Root Extract, Triethanolamine, Brassica Oleracea Italica (Broccoli) Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Pelargonium Graveolens Flower Oil, Citrus Limon (Lemon) Peel Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Cananga Odorata Flower Oil, Guaiazulene, Acetyl Hexapeptide-8, Lecithin, Acetyl Glutamine, SH-Oligopeptide-1, SH-Oligopeptide-2, SH-Polypeptide-1, SH-Polypeptide-9, SH-Polypeptide-11, Bacillus/Soybean/Folic Acid Ferment Extract, Caprylyl Glycol, 1,2-Hexanediol





Biasa I tak patch test sebab I malas hahaha. Packaging dia dalam jar kaca kalau jatuh confirm pecah jadi berhati-hati okay. Dia ada bagi spatula kecil juga untuk korang jaga kebersihan bila ambil produk ni. Sepanjang I pakai produk ni memang I nampak perubahan ketara kalau ada redness, dia boleh calm redness I tu jadi esoknya kulit I lebih bertenang hahaha. Sekarang memang redness I sangat-sangat berkurang. Klairs Midnight Blue Calming Cream memang claim dia boleh membantu soothe redness dan calm kulit yang sensitive



Bagi kulit I pula dia membantu mengurangkan redness dan mungkin produk lain dalam skincare rutin I juga membantu kulit I dari redness ni. I mungkin tak akan beli dah produk ni sebab kulit I dah okay jadi I nak focus kepada hydrating pula tapi serius kalau kulit korang selalu kemerahan macam terbakar boleh la cuba produk ni okay.




Klairs Midnight Blue Calming Cream review

Entry ni dah lama sangat peram masa I hantar adik I masuk sem dekat Penang haritu. Kalau sesuai dengan jadual I dan Aiman memang kalau ada kesempatan nak je hantar adik I tiap kali dia masuk sem baru sebab sambil tu boleh jalan-jalan Penang. Dedua tak cukup study tiga tahun dekat Penang dah jelajah satu Penang tu tak puas lagi hahaha. 



Tapi kali ni tak ada la pergi tempat special pun cuma nak puaskan craving Mee Sotong Hameed Pata. Aiman memang dah lama sangat nak makan mee sotong dia. Last kiteorang datang masa I konvo kot. Tapi tutup. Kali ni awal-awal dah whatsapp kedai Mee Sotong Hameed Pata ni tanya bukak ke tak sebab hari yang kiteorang nak pergi ni cuti umum. Nasib baik bukak kalau tak mengidam lagi la.





Kiteorang pernah makan sekali je mee sotong dia memang sedap dan pedas yang tahap boleh terima lagi. Jadi hantar adik I dan barang-barang dia dulu, lepastu semua pergi makan mee sotong. Harga untuk mee sotong ni ada size tak silap I. Disebabkan Aiman yang bayar, I tak ingat berapa harga dia tapi range harga dari RM5 hingga RM7. Order tiga mee goreng dan satu mee rebus. Air order coconut shake.



Hantar Ayang dekat UITM dulu








Kalau tanya I, I suka je makan mee goreng dia. Sedap, berperisa, sotong boleh rasa. I tak suka beli menu yang ada sotong tapi sotong pun tak nampak hahaha. Kalau pergi Penang lagi memang I akan masukkan Hameed  Pata Special Mee Sotong ni dalam list. Kalau tengok list Penang food I memang banyak tak sabar tunggu next trip ke Penang yang tak rancang lagi tu hahaha.



Kalau korang nak cuba juga mee sotong ni, kedai dia terletak di foodcourt Esplanade. Masa I sampai memang beratur panjang. Dekat sebelah foodcourt ni ada padang ramai orang lepak, main buih, main basikal semua tu.





Mee Sotong Hameed Pata 
5, Explanade park, Lebuh Light, Georgetown, 10300 George Town, Penang


Mee Sotong Hameed Pata

Lamanya dah tak menaip sejak laptop tak bernyawa haritu. Sekarang dah hidup semula boleh la sambung update blog. Ini pun kena selit-selit sikit dengan urusan seharian. Banyak juga entry yang tak sempat macam-macam benda nak share dekat blog kesayangan ni. Salah satu bendanya adalah I excited survey dan shopping barang untuk Ayhan mula makan enam bulan nanti.



Mak mana yang tak excited kan. Lagi-Lagi anak pertama, kalau boleh tu semua benda I nak beli. Buat masa ni I baru buat list barang dan persiapan apa je yang I kena sediakan untuk Ayhan makan. Terutamanya set pinggan dia. Haritu masa dalam pantang ada la sedara bagi set mangkuk yang sekali dengan mashed punya tu kan. Senang nak mash buah buat puree untuk Ayhan. Set mangkuk dengan sudu pun ada juga orang bagi hamper termasuk mangkuk tu. Tapi boleh pulak balik Perak haritu I lupa nak ambil. Jadinya kena la beli set pinggan mangkuk lain hihihhi


Set mangkuk senang lenyek buah


Memang ambil kesempatan beli pinggan lain sebab pinggan mangkuk baby di shopee comel sangat. Banyak yang cantik-cantik geram tengok. Kalau boleh semua nak masuk cart. Tapi I rasa I beli dua je kot sebab buat apa banyak-banyak, nafsu je semua tu…….



Selain pinggan semua tu, I ada survey juga sudu jenis silicone. I rasa sudu jenis silicone lebih lembut dan sesuai nak suap baby yang baru nak makan ni. Ini apa yang I rasa je tau sebab I kan tak ada pengalaman jadi next time I share pengalaman okay.


Silicone spoon



Bowl



Botol air pun kena beli juga sebab bila dah boleh makan mesti la boleh minum air kosong. I survey botol air lama gila, sebulan agaknya. Macam-macam pengalaman mummy-mummy I baca. Botol pula ada macam-macam jenis. Ada baby yang pandai guna straw so boleh la beli botol ada straw, ada jenis sippy cup dan ada juga mummy yang bagi baby minum air kosong guna botol susu je. Sebab tu la I survey lama gila dan nanti I share botol jenis apa I beli.



Untuk penyediaan makanan pula, ada yang beli hand blender, steamer, slow cooker, food processor dan macam-macam lagi la. Rambang mata I tengok semua benda ni. Rasa nak beli semua tapi fikir budget dan barang yang dah ada di rumah tak payah la ikut nafsu hahaha. Jadi I plan nak beli hand mixer je. Steamer memang dah ada dekat rumah ni dan memang I masak nasi guna steamer jadi boleh la selit guna untuk makanan Ayhan. Hand mixer tu kena beli la senang nak haluskan makanan Ayhan.


I tengok ramai juga guna hand blender Philips ni



Baby chair pun I plan nak beli nanti di Ikea je. Tak tahu bila Aiman free nak pergi Ikea. Haritu dah survey tapi tak sempat beli. Fruit feeder pun I rasa salah satu benda penting yang mummy2 boleh beli untuk baby. Senang nak suap baby makan buah. Dia boleh pegang sendiri fruit feeder tu. Harga pun murah je. I pun kebanyakkan survey dekat shopee sebab lagi murah dan boleh banding harga.



Barang-barang biasa seperti baby bib, food container, tray cube semua tu boleh la plan kalau nak beli. I rasa nak survey dekat Mr Diy je ataupun Daiso. I plan juga nak beli periuk kecil untuk makanan Ayhan dan measurement spoon. Boleh kata list barang nak beli untuk persediaan Ayhan makan solid food enam bulan ni memang panjang la hahahhaha. Kalau kaya memang best la boleh beli semua sekaligus. Kalau tak cukup budget I rasa lebih sesuai beli satu-satu barang sebulan sekali macam tu tak ada la terasa sangat duit keluar macam air.



Lagipun ada juga barang yang I mention di atas tak penting sangat pun guna apa yang ada di rumah pun boleh tapi kalau boleh beli apa salahnya kan. Mummy-mummy ada tips atau nasihat tak nak bagi dekat I yang baru pertama kali nak bagi baby makan ni share please.



Persediaan Ayhan makan solid food

Pernah dengar tak brand Kiehls? Mesti pernah kan. I ada juga buat dua produk review jenama Kiehls ni, Kiehls Eye Treament with Avocado dan Calendula Herbal Extract Toner. Boleh tekan tajuk tu kalau nak baca review okay. I ada juga kongsi pengalaman pertama kali masuk outlet Kiehl’s ni. Apa yang I suka sebab diaorang akan analisa kulit korang jenis kulit yang macam mana kemudian baru diaorang akan syorkan produk mana yang sesuai dengan masalah kulit. Tak ada la kes salah beli produk yang tak sesuai dengan kulit.



Kiehl’s pun tak kedekut bagi free sample jadi sebelum beli full size produk korang boleh la cuba dulu free sample tu sesuai ke tak dengan kulit. Dah dua produk Kiehl’s  yang I dah cuba, dua-dua sesuai. Ikutkan free sample diaorang pun I ada cuba juga. Tak ada yang tak sesuai dengan kulit I. 



Haritu I sempat la join event Nature’s Playground oleh Kiehls di Midvalley Southkey Johor Bahru. Masa I sampai memang ramai dah join sebab banyak game best dan hadiah menarik. Paling best dapat banyak free sample jadi boleh test dulu dekat kulit sebelum beli. Event ni dari 21 – 27 Oktober 2019. Kalau korang nak keep up to date dengan event-event Kiehls boleh la follow Instagram diaorang.





Lepas pendaftaran terus dapat tote beg cantik. I memang suka kumpul tote bag banyak-banyak hahaha. Lepastu nak round booth Kiehls sampai main game nampak Daiyan Trisha tengah round booth juga. I excited gila dapat jumpa Daiyan sebab dia cantik sangat! Disebabkan ada Daiyan, lama jugak la I dekat booth Kiehls tu hahahha ambil kesempatan tengok Daiyan Trisha nyanyi dan mesti la sempat tangkap gambar sama-sama.



Dekat event ni pun diaorang ada buat skin analisis free je. I pun sempat la buat dan lepas settle orang tu analisis kulit I, bahagia kejap sebab kulit I haritu jenis kombinasi normal, oily dan kering di sesetengah tempat. Sekarang kulit dah normal! Dia akan check bahagian dahi, pipi, jawline korang. Tak sia-sia la skincare routine I selama ni hahaha. Jadi sekarang I kena focus jaga kulit untuk lebih hydration, sunscreen dan bahagian hidung ni pun I kena jaga lebih juga. Kalau tak jaga kemungkinan besar nanti kulit dah tak normal semula.











Masa event ni juga I dapat banyak free sample jadi nanti I share first impression guna sample Kiehls okay. Kalau korang berminat nak tahu jenis kulit dan produk Kiehls yang sesuai dengan kulit korang boleh je terus pergi outlet Kiehls. 






Kiehls Nature’s Playground

Stroller penting ke tak? Bagi I penting sebab anak I berat gila dan I terlalu lembik kalau nak dukung dia je. Kalau keluar pergi shopping mall ke memang berguna sangat ada stroller. Tapi macam biasa la ada pros and cons dia bila guna stroller ni. Salah satunya tak boleh guna stroller bila naik escalator. Kena tunggu la setahun depan lift tu lagi-lagi kalau masa tu ramai gila nak guna lif. Personally I lagi suka guna escalator tapi I tak faham yang tak bawak stroller, tak bawak apa ni nak guna lif juga kenapa? Kalau I tak ada bawak stroller ke apa memang escalator je jadi pilihan.


Ayhan bahagia dalam stroller



Tapi redha jela lif kan hak semuaorang nak guna jadi kita sabar je la tunggu turn. Sekarang I guna Europe Premium Highest Class Baby Stroller. Kemain nama. Tak silap I nama stroller ni ada pelbagai jadi kalau nak check dekat Shopee ke Lazada boleh la try guna nama yang I bagi tu.



Best ke tak stroller ni? Bagi I boleh tahan la. Sebab ada satu stroller je jadi tak dapat nak bandingkan dengan stroller lain tapi I nak share juga pengalaman pakai stroller ni. Lepas habis pantang je terus rasmikan stroller ni bawak pergi tidur hotel dan shopping mall haha. I beli dekat shopee dengan harga RM280. Dalam pantang busy survey stroller yang sesuai untuk baby kecik dengan harga yang berbaloi.


Gambar penuh stroller


I memang nak stroller jenis bukan mengadap depan punya. Baby hadap kita. I ada tengok orang lain tolak stroller baby tu kecil lagi tapi dah menghadap depan, hadap bahagian luar tau. I rasa macam bahaya sikit sebab kita tak dapat tengok keadaan baby. Itu yang I rasa la, jadi I pilih stroller yang boleh hadap luar dan hadap dalam jadi rasa selamat sikit boleh tengok baby okay ke tak nanti tetiba muak ke.


Bahagian brek dan tempat letak barang


Macam  I cakap tadi baby boleh facing depan atau facing parent. Lepastu ada beberapa posisi boleh guna nak baring ke nak duduk ke boleh adjust. Stroller ni sesuai untuk newborn smpai 6 tahun dengan berat sehingga 25kg. Dekat bahagian bawah pula ada tempat letak barang. Space letak barang memang banyak. I suka bawa stroller ni pergi shopping tak ada lenguh tangan nak pegang beg plastic. Lepastu ada bahagian brek juga dekat bawah tu. I pernah try guna brek ni bila naik escalator bukan jenis tangga tu. Kuat juga brek dia tak ada stroller bergerak bila naik atau turun escalator jenis tu.





Bahagian tempat untuk tolak stroller pun boleh adjust ketinggian dia ikut keselesaan tangan kita. Masa pasang I dengan adik perempuan I dua orang pasang. Boleh tahan la 80% je boleh siap lepastu dah pening-pening lalat tunggu adik lelaki I balik sekolah, dia settlekan pasang semua. Ikutkan senang je nak pasang tapi perempuan kan stress juga la nak study benda tu hahaha.



Stroller ni ada dua bahagian. Maksudnya kalau nak pasang atau buka kena tanggalkan atau attach dua bahagian tu. Satu bahagian rangka stroller tu dan lagi satu bahagian tempat baring baby macam baby coat tu. Nak pasang pun senang je tak perlukan tenaga yang banyak pun. Setakat ni I guna selamat la tempat attach dia tu tak ada masalah. Cuma I rasa mungkin sesetengah orang tak suka sebab leceh kena pasang dua benda bila nak guna dan bila nak masukkan dalam bonet kereta pun kena buka dua benda.






Stroller ni berat ke tak? Tak berat sebab I okay je angkat dan masuk keluar bonet. Bagi I kacang je la bila nak guna stroller ni tapi mungkin ambil masa sikit berbanding stroller jenis lain. Lepastu body dia agak besar berbanding stroller lain. Makan ruang juga bila letak dalam bonet. Tapi sekarang I daj jarang bawa stroller ni keluar sebab lebih suka guna carrier. Senang tak payah nak tunggu lif hahaha nanti I buat review carrier pula okay.



Overall I rasa stroller ni tak sesuai kalau korang jenis tak suka barang besar-besar ambil space banyak dan malas nak leceh  banyak benda kena jaga. Bagi I okay je sebab semua Aiman yang settlekan hahahah. I tanya Aiman dia okay je guna stroller ni. Cuma yang tak best dia makan ruang je dalam bonet. Adik Ayhan nanti maybe nak try stroller lain pulah hihi




Europe Premium Highest Class Baby Stroller Okay ke Tak?



Kalau untuk setiap hari punya penggunaan, I lagi suka guna bb cushion ataupun foundation dalam bentuk cushion. Lagi natural dan pantas siap. Salah satu cushion foundation yang I suka sekarang, Aprilskin Magic Snow Fixing Foundation. Ini pertama kali I cuba pakai cushion foundation macam ni. Biasa beli bb cushion je. Pertama kali juga I cuba produk dari Aprilskin.



I rasa produk Aprilskin semua banyak review dan feedback best. Sama juga pendapat I tentang Aprilskin Magic Snow Fixing Foundation ni memang best. I mula-mula confuse nak beli Aprilskin atau Moonshot. Tapi harga Aprilskin lebih rendah dari Moonshot, try Aprilskin dulu. Lagipun warna casing cushion ni cantik sangat! Warna pink, rose pink gold macam tu la.










Aprilskin Magic Snow Fixing Foundation ni 15g je tapi boleh tahan lama jugak I pakai. Memang I pakai setiap hari pergi kerja. Lepastu lepas solat pun pakai juga kadang-kadang kalau rajin. Bagi I, isi dia dengan berapa kali penggunaan I boleh guna memang berbaloi. I guna sikit je pun dah okay kulit. Fixing foundation ni juga mengandungi SPF30 dan PA++. Boleh tahan okay la tapi tak cukup jadi pastikan korang pakai sunscreen dulu okay.



Untuk bekas cushion ni I rasa tak ada masalah sebab semua macam sama je. Ada cermin dan puff warna pink. Salah satu sebab jugak la I tertarik nak beli cushion ni sebab pink. Finishing dia bukan dewy tapi matte pun macam tak sangat. Semi matte macam tu. Yang pasti kalau pakai memang nampak natural. Macam tak pakai apa-apa tapi still membantu tutup cela di muka I ni. I rasa kalau nak tutup redness dan parut sikit-sikit tu boleh la. Kalau acne yang teruk sangat maybe tak sesuai coverage dia.












I punya code 23 natural beige. Tak silap ada lagi dua code yang lain. Code ni memang sesuai dengan kulit I. Biasa kalau I tak pakai skincare pun terus tempek je foundation ni tak ada masalah. Tak buat kulit I rasa kering atau ada patch. I boleh rasa dia lembap juga pada kulit. Kalau pakai seharian memang akan rasa berminyak tapi untuk kulit I, rasa berminyak tu tak teruk sangat. I pakai atas skincare dan sunscreen pun tak ada masalah. Masih nampak natural dan senang je nak ratakan.



Puff dia pun lembut je. Bau foundation ni ada bau wangi yang soft. Tak menggangu hidung tapi boleh bau juga la tapi nanti lama-lama bau tu hilang. Selama I pakai memang I suka cushion foundation ni. Casing cantik, finishing natural, senang je nak ratakan dan tahan lama bila I pakai sebab tak perlu pakai banyak pun. Repurchased? Yes.



Contoh kulit I bila pakai foundation ni. Ni gambar tak ada filter or edit apa ya.



Review Aprilskin Magic Snow Fixing Foundation

Bila bab-bab potong kuku baby ni memang seram sikit. Dah la jari kecik, kuku lagi la kecik. Macam mana la nak potongnya. Ayhan punya kuku masa lahir memang panjang dan halus je. Adik I siap cakap macam kuku pontianak hahaha. I ingat lagi baru je nurse tolak katil I masuk ward, Aiman dukung Ayhan time tu. Lepastu boleh Ayhan korek mata sendiri. Okay over sangat pula perkataan korek tu. Cucuk mata sendiri la kot sebab Aiman yang cerita Ayhan korek mata dia.



Disebabkan kuku dia tu, I pun google la boleh ke nak potong kuku baby kecik sangat lagi ni. Rata-rata pengalaman ibu lain semua cakap tunggu sebulan lebih dulu baru potong. Antara sebabnya risau nanti nak potong kuku tapi terpotong isi sekali. Kan nanti trauma pula. Lagipun baby dah pakai mittens so dah okay la tak ada dia garu muka. Tapi kuku baby masa baru lahir sebulan dua tu I rasa nipis je. Senang nak patah sendiri.



Nail trimmer


Ketip kuku



Bila I dah tak pakaikan Ayhan mittens, memang kena la potong kuku.Pertama kali potong kuku, adik I yang potongkan sebab mak dia seram nak potong. Lepastu dah adik I pun sambung belajar semula tak ada siapa I nak buli suruh potongkan kena la I potongkan sendiri. I guna dua benda nak potong kuku Ayhan ni. Satu ketip kuku jenis biasa yang baby punya. Lagi satu baby nail trimmer.



Baby nail trimmer ni ikutkan I tak ada nak beli pun tapi mama tengok orang lain guna dekat instagram macam senang je so suruh I beli. Harga dia dekat shopee murah je jadi kalau nak beli boleh la survey dekat sana okay.



Kalau nak guna baby nail trimmer ni untuk potong kuku baby yang sememangnya dah panjang, ambil masa yang lama. I rasa sebab nail trimmer I beli ni biasa punya, murah kan so tak berapa berkesan sangat. I tengok orang lain punya  nailtrimmer dekat IG senang dan cepat je potong kuku baby tu.


Nail trimmer





Yang I punya ni biasa je jadi nak trim sampai pendek tu lama la nak hadap. I pernah sekali je trim sampai pendek sebab masih seram lagi time tu nak guna ketip kuku biasa. Nail trimmer ni pun boleh guna dari baby sampai orang dewasa so berbaloi juga la tapi lebih baik beli yang ada brand dan berkualiti sikit.



Adik I siap guna nak kilatkan kuku dia lagi jadi tak rasa membazir kalau beli.



Ketip kuku pula kakak sedara I bagi. Thank you Kak Dayah! I memang guna ketip kuku je sekarang kalau nak potong kuku Ayhan. I rasa ketip kuku baby punya ni kurang tajam sikit jadi lebih selamat kot. I selalu potong kuku dia masa tidur. Kalau masa jaga memang bersilat la nak potongnya. Setakat ni potong kuku Ayhan tak ada peristiwa berdarah lagi cuma bila I telupa nak check kuku dia dah panjang sikit memang tetiba je ada la luka dekat muka.



Setakat ni dah dua tiga kali juga la muka Ayhan luka sendiri cakar. Ikutkan tak ada la panjang mana pun kuku dia. Tapi ada bahagian-bahagian yang tajam yang boleh sebabkan luka. Ayhan pun bila nak gesel tangan dekat muka kemain ganas. Jadi bila I dah potong kuku dia I akan trim pula bahagian kuku  tu bagi tak tajam. Kalau banyak masa memang I trim jela setiap hari bagi sentiasa pendek dan tak tajam. Trim tu pun tak ada la kasar atau boleh sebabkan luka pada kulit baby. Selamat.


Ya kuku Ayhan masih selamat lagi.







Nervousnya nak potong kuku baby


Sejak I tahu betapa pentingnya penggunaan sunscreen ni, memang kalau boleh keluar rumah I akan pakai. Kadang tu bukan tak nak pakai tapi tak sempat. Lupa pun ye jugak, terus pakai makeup je. Berdasarkan skincancer.org, sunscreen membantu mengurangkan risiko kanser kulit. Sekarang kan kemain panas sangat matahari. Bayangkan kalau terdedah lama bawah matahari memang lebih berisiko la. Sunscreen juga membantu mengelakkan premature skin aging seperti kedutan, bintik hitam dan lain-lain. 



I ada tengok gambar perbandingan kulit orang yang pakai sunscreen dan yang tak pakai sunscreen. Memang berbeza sangat la. Korang boleh try goggle tengok gambar tu okay. I tak nak nampak tua sebelum usia jadi lebih baik la start pakai sunscreen dari sekarang. 



I pernah guna Sunplay Watery Cool punya sunscreen, Biore punya pun pernah try, Althea Petal Velvet Sunaway I dah try dua botol dan sekarang I guna Cetaphil UVA/UVB Defense sunscreen.


















Kotak dan packaging seperti gambar di atas. Isi sunscreen ni 50ml je jadi tiub dia tak ada la besar mana. Sesuai lagi nak bawa dalam handbag tanpa ambil space yang banyak. Harga dia pula boleh tahan mahal bagi I. I tengok di drugstore lebih kurang RM90++ macam tu. Di online pula RM70++. I survey harga sebab rasa macam nak repurchased lagi tapi emmm kena tengok duit dulu hahaha.



Tekstur dia creamy. Bukan jenis watery cecair ke apa. Senang je nak ratakan pada kulit tapi agak melekit. Bagi I tak ada masalah rasa melekit tu tapi kalau korang jenis tak selesa produk melekit lebih baik tak payah cuba sunscreen ni sebab rimas juga melekit dia tu. I suka finishing dia je buat muka nampak glowing bila pakai. Pakai sunscreen tu je dah boleh perasan acah glass skin hahaha. No white cast and bila I layerkan foundation atau bb cushion atas dia, semua okay je.








Boleh tengok bahan-bahan sunscreen ni di atas. Boleh try google juga tengok bahan mana yang boleh triggered kulit korang. So far I pakai tak ada kesan apa pun yang buat kulit I naik ruam ke apa. Semua okay. Bau dia pula ada bau wangi yang soft je. Setakat ni I pakai tak ada mengganggu.



I pakai sunscreen ni I tak ada sukat guna dua jari ke apa. I Rasa sunscreen tu dah cukup then done. Tapi lebih baik sebelum pakai tu sukat dulu jumlah sunscreen tu sebanyak dua atau tiga jari. Pengalaman I pakai tak ada rasa kulit pedih dan kulit terbakar bila berjemur bawah matahari. Rasanya sunscreen ni berfungsi dengan baik sebab I tak ada berbelak bila pakai tudung. Tona kulit sama je.






Tak buat kulit I rasa kering. Rasa juga la melembap sebab dia jenis creamy lepastu melekit. I personally suka sunscreen ni sebab dia buat nampak glowing je. Harga memang dah over sangat bagi I. Kalau Aiman belanja I akan repurchased. Kalau kena beli sendiri, no. I try sunscreen lain hahahaa. Sekarang ni I ada stok sunscreen Sunplay. Nanti I buat review juga okay. 



Apa-apa pun depends on your skin okay. Kena test juga mungkin bagi I melekit tapi bagi kulit korang okay je.





Current Favourite Sunscreen, Cetaphil


Perlu ke tak urut lepas pantang?? I ada juga terfikir masa mengandung dulu kena ke urut-urut ni sebab malas betul nak mencari tukang urut. Lepastu boleh tahan mahal ratus-ratus baik la I guna duit tu beli makanan sedap-sedap atau beli barang baby. Tapi masa mengandung I rajin baca itu ini persedian lepas pantang nanti, semua macam galakkan berurut. Semua mesti ada sesi mengurut la. Mama I pun sama tanya dah book tukang urut ke belum nanti penuh pulak tak ada orang nak urut.



I memang berurut lepas bersalin haritu. Bukan dua tiga hari lepas bersalin terus urut macam orang tua selalu suruh tu. Dah seminggu ke dua minggu lepas bersalin baru urut hahaha. Jadi perlu atau tak urut ni? Perlu kalau rasa badan perlu dimanja. Lepas bersalin kan penat meneran, penat jaga anak lagi jadi kalau nak manjakan diri dengan urutan, nak orang jaga buat air mandian, sapu-sapu minyak dekat badan boleh la tempah tukang urut.


Belanja muka kembang pregnant enam bulan hahah sempat join car boot sale


Urut ni tak wajib pun. I ada follow beberapa orang doctor dekat facebook memang diaorang tak ada galakkan pun berurut ni. Kalau ada duit boleh je nak urut. Tak ada nya kalau tak urut nanti mati ke, badan sakit ke, tak boleh habis pantang ke macam tu. Berurut ni cuma salah satu step nak manjakan diri lepas bersalin je.



Fikir tak kalau tak cukup budget nak tempah tukang urut tapi anggap berurut tu memang wajib. Kan dah membazir dekat situ padahal duit tu boleh je guna untuk buat benda lain contohnya beli makanan berkhasiat masa pantang. Kalau dah siap kumpul budget untuk urut masa tahu awal pregnant tu seronok la kan. Sebab tempoh berpantang memang penat sangat. Mana nak uruskan diri sendiri, uruskan anak, kalau anak dah berderet kena uruskan anak-anak-anak dan suami lagi, tidur tak cukup. Kalau dapat orang urutkan badan memang segar sikit la rasa.



Jadi kumpul duit awal-awal untuk sesi korang manjakan diri dengan berurut  masa pantang nanti okay. Masa I mengandungi, I cari tukang urut dekat facebook. Ramai dan macam-macam range harga ada. Kalau korang nak cari tukang urut sekitar Perak terutamanya dekat Batu Gajah, Ipoh, Seri Iskandar boleh try contact number dekat bawah ni okay.



AMF Healthy Enterprise – 014 213 2065
Mas – 011 1090 9921
Qalieysa Aura – 019 567 9082
Aura Jemari Intan – 019 221 3861
Ida – 016 9418433


Banyak lagi sebenarnya I dah survey tapi mana entah hilang contact.



I ambil tukang urut yang mak mertua I dah biasa. Dia memang selalu pergi berurut jadi dah biasa dengan makcik tukang urut tu. Memang sedap dia urut walaupun sakit tapi sakit jenis sedap hahaha. I berurut tiga hari macam biasa rakyat marhaen . Jealous jugak tengok orang yang berurut sampai sebulan tu siap ada sauna, scrub semua harap la next pregnancy I kaya so boleh book tukang urut sebulan!




Perlu ke tak urut lepas pantang?


Hai,






Maaf sangat ambil masa yang lama nak umumkan pemenang Skin Care Giveaway yang I anjurkan haritu. Sibuk sangat lepastu laptop pula buat hal. Hari ni baru ada masa sikit nak siapkan semua. Terima kasih yang join giveaway I walaupun hadiah biasa-biasa je. Insha Allah next giveaway I bagi lebih lagi okay.



Pemilihan pemenang dibuat guna lucky draw je walaupun I suka guna cara klasik, tulis dekat kertas lepastu cabut tapi ambil masa sangat nak buat macam tu haha. Nanti bertambah lama nak tunggu pemenang. So bawah ni senarai blog yang dah join giveaway I. Thank you nanti I terjah semula okay!



1. https://helenarosez.blogspot.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
2. https://www.raydahalhabsyi.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
3. http://www.ombakbergigi.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
4. https://aienienka.blogspot.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
5. http://zzzyy.blogspot.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
6. http://www.zianaeunos.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html?m=1
7. https://cikaddacomel79.blogspot.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
8. https://sweetepalhijau.blogspot.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
9. http://www.sayidahnapisah.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
10. https://munirahmohdhasan.blogspot.com/2019/06/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
11. https://jombercontest.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
12. https://www.farhanajafri.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
13. http://www.adianiez.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
14. http://www.mamapipie.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
15. https://sayasukala.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
16. http://www.bajuwarnacoklat.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
17. https://izahafizah.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
18. https://ikashoid.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
19. https://hayatisuki.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
20. http://www.rubiahkadir.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html?m=1
21. https://www.shimajelani.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
22. https://abeautybutabeast.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
23. https://www.vitaminkesihatansejagat.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
24. http://sovitamin.com/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah/
25. https://www.atulhamid.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
26. https://www.mialiana.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
27. https://idakamiliamudzakir.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
28. https://hamkarosli.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
29. http://www.suriaamanda.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
30. https://www.safenifeni.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
31. https://seindahcerita.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
32. https://puansyah.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
33. https://nnirquotes.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
34. https://ciknurul23.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
35. https://beehaazman19.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
36. https://byfarahw.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
37. https://mummysupplementshop.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
38. https://ohthrillers.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
39. http://www.mariafirdz.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
40. http://www.huhahuhajerr.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
41. https://akukaudansesuatu.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
42. https://www.bondezaidalifah.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
43. https://messarah.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
44. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
45. https://fiqadira.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
46. https://yamanaimy.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
47. https://baizurabahar.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html?m=1
48. https://madamcaramel.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
49. https://cikroxa.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
50. http://madamcaramel.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
51. https://ematunz.blogspot.com/2019/08/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
52. https://itsthesuraya.blogspot.com/2019/08/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
53. https://stnrsyfh.blogspot.com/2019/08/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
54. https://www.shuhaidasaad.com/2019/08/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
55. https://nurain-syahirah.blogspot.com/2019/08/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
56. https://thethoughtsintowords.blogspot.com/2019/08/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html
57. https://yansaflina.blogspot.com/2019/08/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html




Pemenang pertama :



https://nnirquotes.blogspot.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html



Pemenang kedua :



http://www.rubiahkadir.com/2019/07/skin-care-giveaway-by-airah-syahirah.html?m=1



Tahniah! Terima kasih join giveaway. Boleh bagi detail nama, alamat dan no tel di email I, helloairahsyahirah@gmail.com okay. Yang tak menang jangan risau Insha Allah nanti I buat giveaway lagi stay tuned sebab I ada juga buat giveaway di instagram.





Pemenang Skin Care Giveaway




'In life, all you nedd is faith, trust and a little bit of pixie dust! Highlight the desired areas on your face with just a little bit of our pixie dust and experienced the magic!' - Beautyra Pixie Dust



Siapa je yang tak pernah tengok produk dari Beautyra ni lalu dekat timeline Twitter kan? I salah seorang yang excited bila Beautyra nak launch highlighter diaorang. Masa produk ni belum launch lagi, Beautyra pun belum expose apa produk terbaru diaorang tiba-tiba ada orang lain pulak expose gambar Beautyra Pixie Dust ni. I antara salah sorang yang sempat tengok awal gambar tu dan siap save sebab nak beli!








Jatuh hati dengan design dekat packaging dia. Comel and so fairy. I bukan selalu beli makeup pun walaupun wishlist kemain panjang tapi simpan je wishlist tu. Bila Beautyra keluarkan highlighter terus rasa nak beli. Walaupun I suka juga tengok lip cream dan blusher diaorang tapi tak apa beli yang tak ada dulu.



Harga untuk highlighter ni RM45 tak silap I untuk 7g. Boleh tahan mahal bagi I tapi sebab cantik kita beli je la. Packaging dia jenis kotak, bukan  plastic atau kaca jadi macam selamat sikit la jatuh tak pecah bekas dia tapi tak jamin highlighter tak pecah. Bahagian dalam ada cermin jadi senang bila nak pakai. Bawa dalam handbag pun boleh sebab bekas kecil siap cermin boleh guna bila-bila masa je tapi I tak ada la nak bawak highlighter dalam handbag hahah. Biasa bb cushion dan lipstick je untuk touch up semula.





Tak silap highlighter ni ada satu code je, Fairy Ever After BH01. Warna dia gold tapi bila I pakai tak ada la warna dia pop sangat. Kena pandai nak ambil banyak mana ikut kesesuaian makeup korang. Setakat ni I pakai memang best sebab boleh nampak natural glowing je ataupun nak nampak pop pun senang je. Layerkan lebih sikit. Warna dia boleh tahan pigmented. Guna jari pun senang je produk nak lekat dan guna brush pun okay je. 



Kalau nak tengok contoh highlighter ni di muka I boleh check gambar di bawah okay. I tak ada masalah nak pakai highlighter ni since I pun beginner dalam makeup tapi nak pakai highlighter ni senang je. Kesan iritasi atau merah-merah pun tak ada jadi semua bahan yang digunakan sesuai dengan kulit I.








BeauTyra Pixie Dust

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.