Checkup kali ni, jumpa dengan doktor. Sebab I dah masuk 7 bulan mengandung so nak checkup kali ni kena scan dan ukur baby dalam perut. Masa I sampai dekat klinik kesihatan, pening-pening lagi nak tekan number yang mana sebab biasa tekan je no 3 tapi baru je dua tiga hari lepas klinik kesihatan tukar sistem, tukar tempat duduk, tukar semua benda jadi semua dah baru.



I pun tak biasa lagi dengan sistem number yang baru macam sebelum ni tapi still proses dia macam biasa. Check urine, bp dekat kaunter C. Dulu check bp tunggu masuk bilik nurse tapi sistem baru, urine dengan bp sekali terus. Dah settle, tunggu number panggil untuk masuk bilik doktor pulak.



Masa dekat kaunter C, nurse tanya I dah tahu ke belum keputusan MGTT test yang minum air gula tu. I cakap la, haritu cakap kalau dalam seminggu diaorang tak call maksudnya tak ada kencing manis la. Boleh pulak ujian darah I selepas minum air gula tu tak masuk dalam sistem. I pun pergi la ambil ujian tu dekat makmal minta diaorang tuliskan dalam buku pink -.- Rasa cuak pulak tetibe kang ada kencing manis tapi nasib baik semua normal.



Turn masuk bilik doktor macam biasa doktor akan tanya soalan kalau ada apa-apa penyakit, ada apa-apa masalah kesihatan masa mengandung. Kalau ada kena terus terang la ok dengan doktor. Macam I tak ada apa-apa masalah rasanya semua okay jadi doktor terus suruh baring nak scan baby.




I tanya doktor boleh tengok gender baby sekali tak since dah 29 weeks tapi doktor cakap kalau dia nampak dia bagitau. K foine macam nipis je harapan nak tau hahaha. Last-last memang nan hadooo la tak tahu pun jantina baby T.T Tapi masa scan doktor cakap kepala baby besar sikit dari ukuran blablabla jadi I kena scan semula dalam masa dua minggu.



I tak tahu la asyik pergi kk je bosannya dah la baru lepas settle dua minggu ulang alik selang sehari pergi klinik ni. Lepastu dua minggu lagi kena datang scan semula. Doktor cakap semua okay air ketuban okay cuma bab kepala baby tu, lagi dua minggu kena ukur semula. Masa minggu tu pulak I balik Perak, lagi la malas nak pergi klinik kesihatan dekat Perak sebab dulu pun tumpang scan baby dekat Perak jugak. Masa kena scan je mesti dah plan nak balik Perak. Ikutkan I kena cucuk kancing gigi kali kedua tapi nurse postponed untuk next checkup.



Sekarang I tak sure nak pergi scan ke tak dekat Perak tu sebab lepas je settle semua urusan dekat klinik kesihatan, I terus ajak Aiman pergi scan baby dekat klinik swasta hahaha. Klinik baru, semua benda baru. Lepastu ada promotion lagi untuk scan baby. Kalau korang duduk JB nak scan baby boleh la pergi Klinik Hidayah dekat Damansara Alif. Next entry I cerita scan dekat klinik swasta pula okay.



Scan dekat klinik kesihatan kerajaan ni, korang tak dapat pun gambar baby yang doc scan tu tau. Doc cuma ukur-ukur je. Lepastu husband pun memang tak dapat masuk bilik doktor kalau nak tengok baby dalam perut jugak jadi bagi I memang kalau nak tengok baby, pergi la scan dekat klinik swasta. Ada 3d, 4d, 5d lepastu dapat gambar lagi. Happy sikit dapat tengok baby haha.





Pregnancy Diary : Scan baby tujuh bulan





Hai. Bersua kembali dalam entry makan. Kalau tak tahu nak makan apa, nak makan dekat mana, apa yang sedap dimakan boleh la refer entry makanan I hahaha. I pun stress kadang tak tahu nak makan dekat mana ataupun tak tahu nak makan apa. Bila ada suggestion macam ni senang sikit nak buat pilihan kan.



Jadi yang pertama adalah Al Mizan Restoran. Tak silap I betul kot tu nama restoran ni. Baru bukak dekat kawasan Bandar Baru Uda Johor Bahru. Berdekatan dengan Kamdar, sebaris Dominos BBU tu. Orang JB boleh la kalau nak singgah makan sini sebab satay dia famous. Pertama kali I pergi order satay dengan nasi goreng gunung berapi ke apa entah nama dia I pun tak ingat.





Nama makanan dia ada pepelik sikit bukan macam biasa tapi nasi goreng ni memang sedapppp. Terliur nak rasa lagi. I pergi sekali je haritu lepastu tak pergi dah sebab memalam tak makan dekat luar sangat. I rasa dia bukak malam je kot. Apa-apa info boleh la refer fb dia confirm ada. Satay dia pun sedap, lembut dan kuah sedap. Selalu I makan satay Wak Radol je sebab dekat dengan rumah tapi kali ni dah ada pilihan lain selain Satay Wak Radol.



Menu kedua adalah Kula Cakes Mango Cheesecake ! I dah mengidam nak rasa Mango Cheesecake dia lama gilaaaaa. Tapi memang tak la nak pergi kuantan semata mata nak makan kek je kan. Kena sediakan budget lebih sikit la. Nasib baik dekat JB ni ada personal shopper boleh order cake ni. Lepas mengidam.






I order dari @/kcakesjb dekat instagram. Kalau korang mencari jugak Kula Cakes area jb ni boleh la beli dari dia je. Haritu I order satu slice. Saja nak rasa. Second time order yang 0.6kg terus tak silap I. Puas sikit nak makan sebab pregnant ni asyik nak makan benda manis je. Terus simpan sekotak kek dalam peti hihi.



Next, Starbuck. I tak ada la rajin sangat minum Starbuck ni tapi bila teringin tu nak jugak la. Ikutkan tak plan nak minum Starbuck. I nak beli yang Coffee Bean punya sempena Valentine Day sebab air dia warna pink dan review banyak cakap sedap. Tapi pergi Paradigm Mall tak ada Coffee Bean pulak tsktsk Amende la tak search dari awal haha. Lepastu Starbuck pun ada promo sempena Valentine jadi kira okay la.





I pilih java chips, aiman ambil mocha. I dah save dua tiga jenis jugak air Starbuck yang sedap untuk order nanti. Teringin nak rasa yang sekali red velvet cake blend tuu. Yang tak reti order Starbuck macam I ni simpan cara order dekat fon siap-siap hahaha.



Hua Mui Kopitiam. Dah lama jugak kedai ni dan antara kedai yang famous orang singgah makan kalau datang JB. I pernah pergi dua kali je. Sekali dengan officemate dan sekali dengan Aiman. Dua kali order nasi goreng telur masin diaorang sebab sedap ! Selain tu I pernah rasa nasi ayam telur masin jugak tapi yang ni biasa je.








Banyak jugak makanan diaorang yang famous dan sedap yang I tak pernah rasa lagi. Tak silap Sultan Johor pun ada singgah makan sini. Boleh la kalau nak melawat Johor, nak cari kedai makan, masukkan kopitiam ni dalam list korang.




Sempena Tahun Baru Cina yang lepas, merasa jugak la I makan Yee Sang ni dengan bos and officemate. Pertama kali makan, not bad la rasa dia. Rasa macam nak lagi pun ada haha. Ada yang Yee Sang dengan salmon tapi sebab tengah pregnant, tak boleh la makan salmon mentah tu tsktsk.





Siapa nak ajak I makan Yee Sang CNY nanti boleh la pm tepi, I dah reti nak makan Yee Sang ni hahaha.



Tak silap I promosi Secret Recipe ni ada lagi kot. Ke dah tak ada? Korang check la dekat FB atau IG dia okay. Start dari pukul 6 petang sampai tutup rasanya. 2 main course dengan harga yang agak murah. Menu dia boleh tahan best macam I order kuetiaw tomyam dan Aiman order spaghetti meatball sebab masatu dia ngidam spaghetti tu yang singgah makan SR.









I suka kuetiaw tomyam SR. Rasa nak makan lagi la pulak bila tengok gambar. Susahnya bila taip entry makanan ni. Baru lepas makan dah rasa lapar balik hahaha. Okay sampai sini je entry makan kali ni. Babai.




Makan Apa? Sate, Kek, Kopi, Nasi Goreng Salted Egg, Yee Sang, Tomyam

Cerita checkup I untuk kali ke lima ni, I terus ambil cuti sehari sebab last check up haritu nurse dah pesan untuk buat Ujian MGTT. Bagi ibu-ibu yang baru macam I, Ujian MGTT ni yang kena minum air gula untuk check kencing manis tu. I memang dah baca banyak sangat cerita orang lain minum air gula muntah la, loya, tak suka blablabla jadi baik I ambil cuti sehari terus nanti kalau I termuntah ke apa tak ada la I rasa lembik je kena pergi kerja hahahaa.



Disebabkan I ambil cuti, Aiman pun kena cuti sama sebab dia kena bagi I sokongan dekat sebelah untuk minum air gula. Padahal tak ada apa pun -.- Malam sebelum hari checkup tu kena puasa start pukul 10 malam. Pagi hari seterusnya je I minum air kosong sikit sebab risau nanti nak buat ujian air kencing, tak ada benda pulak nak keluar hahaha.



MGTT (modified glucose tolerance test) untuk ibu mengandung yang mengalami empat keadaan 
1. Mempunyai BMI lebih dari 30
2. Sejarah melahirkan anak 4kg ke atas
3. Sejarah mengalami diabetes melitus semasa hamil
4. Mempunyai saudara-mara dekat yang menghidap diabetes



I ada baca juga yang sekarang, walau apa pun keadaan, semua ibu mengandung kena buat ujian ni. Tapi I tak sure betul ke tak. I kena buat MGTT sebab no 1 ! Berat I naik agak banyak tapi tak sure BMI tahap mana dah hahahah. Tahap kritikal kot.



Sejak tau I kena buat Ujian MGTT ni, banyak la I google baca pengalaman orang lain dekat blog dan facebook. Penting okay baca pengalaman orang atau bertanya pada orang yang berpengalaman so I lebih bersedia nak menghadapi air gula ni.



Bila dah minum okay je sebenarnya rasa air gula tu. Memang manis tapi masih boleh ditelan. Masa sampai dekat klinik kesihatan, I tengok mug yang letak air gula tu boleh tahan banyak jugak. Pengsan nak telan. Bila dah minum rasa okay je tak ada masalah pun bagi I. Air gula nurse dah siap tuang dalam cawan, nanti dia suruh minum, terus jela minum dekat situ.





Antara tips yang I baca dan I praktikkan bila nak minum air gula :
1. Sila duduk dan jangan lari. I pernah nampak ibu mengandung minum air gula sambil berdiri. Kenapa tak duduk dan minum relax2 je? Ada kerusi dekat kawasan air tu jadi duduk dan tarik nafas.
2. Baca Bismillah. Baca la doa seeloknya.
3. Minum tak laju sangat, tak slow sangat. I stop minum bila tinggal suku je lagi sebab tak cukup nafas minum banyak-banyak hahahhaha. 
4. Kalau rasa tak boleh masuk air tu boleh try tutup hidung, jangan pandang lama sangat air tu dan stay positive !
5. Lepas minum, pergi kumur mulut untuk hilangkan rasa manis.



I lupa nak pergi kumur sebab rasa macam okay je. Lagi satu I rasa tips paling berguna, hahahha pastikan husband duduk tak jauh jarak dari korang. I dah pesan dekat Aiman, tengok I minum air gula tu dan jangan pergi jauh-jauh. If rasa nak termuntah or dah muntah at least I tak rasa terkontang kanting sesorang hadap semua benda tu sebab Aiman ada hahahha. Sebelum minum, I dah siap pandang dia jadi macam ada kekuatan sikit la nak menelan. Kalau korang bukan jenis yang suka minum air manis atau sebab mengandung mual/loya, jenis tak makan/minum pagi-pagi mungkin antara penyebab tak boleh telan air gula tu.



Settle minum air gula, kena tunggu dua jam untuk ambil darah kali ke dua. Dalam masa dua jam tu pun kena puasa lagi, tak boleh minum, tak boleh makan. Pengalaman I ambil darah tak pernah manis :( Pengalaman pahit je. Ni lengan dedua bengkak sikit dan biru sebab ambil darah. Dua-dua lengan okay. Redha jela.



Keputusan untuk ujian MGTT tu kena tunggu dalam seminggu. Nurse cakap kalau dalam seminggu tak ada call, maksudnya semua okay.



Semasa dua jam nak tunggu ambil darah kali kedua, I buat checkup macam biasa. Check air kencing, check tekanan darah, ukur perut, bagitau nurse kalau ada apa-apa yang sakit. Biasa I tak ada masalah bab ni kecuali bab berat ! Berat I asyik naik je dan setiap kali checkup, benda tu yang jadi masalah. Sekarang jadi masalah sebab I kena datang selang sehari dalam masa dua minggu untuk pastikan I tak ada masalah kesihatan bila berat naik mendadak ni -.- 



Dua minggu tu sama macam pengalaman I masa batuk haritu kena datang selang sehari jugak. Kena la ambil time off. Kena salahkan diri sendiri jugak la berat naik sebab banyak sangat makan hahahha. Baby pun asyik lapar je padahal perut I tak nampak besar pun walaupun dah tujuh bulan.


Macam mana nak rasa suntikan nutella ni



Checkup kali ni jugak I kena cucuk kancing gigi. Untuk cucuk kancing gigi ni, untuk ibu yang mengandung sulung, kena suntik dua kali. Anak seterusnya baru suntik sekali je. Kalau tak silap I apa yang nurse bagitau hahaha. Jadi I kena suntikan pertama masa kandungan 7 bulan. Semalam kena suntik, malam tu dah tak tidur lena sebab tak boleh mengiring bahu. Bahu I lenguh dan sakit !



Nak bergerak susah, nak angkat tangan susah, terkena sikit pun boleh tahan sakit dia. Lagi dua minggu ambil suntikan kedua, tak tahu la macam mana keadaan I hahaha. Ni pun rasa badan tak larat dah hehhhhhhh. 






I pun dah start kira pergerakkan baby dan kena tulis dalam buku pink. Dah siap-siap buat group berdua dengan Aiman jadi senang nak track pukul berapa baby gerak. I rasa baby I aktif, kalau bergerak tu kemain betul. Curious nak tahu boy or girl. Next appointment baru scan dengan doktor tapi I plan nak scan dekat klinik biasa dulu. Ada la dalam lima klinik yang I dah survey nanti I share dekat next entry okay !






















Pregnancy Diary : MGTT, Suntikan Kancing Gigi

Ini merupakan check kali ke empat I kalau tak silap. Hahaha dah lost count pulak berapa kali checkup. Kali ni macam biasa la checkup. Kena ambil air kencing, check darah dan lepastu beratur tunggu giliran jumpa nurse. Sekarang I pergi checkup lambat sikit dari biasa sebab kalau pergi awal sikit nanti ramai sangat orang dan tempat duduk pun tak ada. Biasa nurse bagitau boleh datang dari 10 hingga 1030. Itu jadual yang biasa dia bagi. Sebelum ni sebelum pukul 10 I dah datang dah. Sekarang 1015 macam tu baru sampai tempat parking klinik haha.



Checkup kali ni sebab pagi tu I sakit perut dua kali pergi toilet, masa nak ambil air kencing, air kencing dah tak ada dah -.- kena la tunggu sambil minum air banyak-banyak walaupun bukan cepat pun air tu nak proses jadi air kencing hahaha. Sebab kena tunggu tu la checkup kali ni I jadi orang terakhir sekali. Klinik dah tak ada orang, nurse doktor semua dah nak keluar rehat, I tak siap-siap lagi.




Disebabkan I batuk tak berhenti dua minggu jugak, I kena pergi klinik kesihatan ni buat checkup selang sehari -.- Bayangkan dah la busy dengan kerja, nak mintak bos time off pergi klinik lagi eiiii sabar jela. I batuk memang dah dekat dua minggu tapi tak ada rasa sakit tekak atau sesak nafas atau lain-lain yang bahaya. Hanya batuk dan tekak gatal je. 



Lepastu nurse suruh rujuk doktor untuk check I ada masalah lain atau tak. Kena buat ujian darah lagi. I paling tak suka ambil darah sebab ambil masa nak cari urat, urat halus dan darah main-main nak keluar tak nak keluar. Dah la sakit. Bila doktor dah check I punya paru-paru, pernafasan semua okay still kena checkup selang sehari juga selama seminggu, dua minggu macam tu untuk pastikan semua okay. Kalau tak okay kemungkinan I tetiba ada asma atau TB.



I kalau boleh memang tak nak la sakit apa-apa tsktsk penat tau sakit, lepastu bila mengandung dan sakit, jadi double double sensitif dan bahaya untuk ibu dan anak. Bagi ibu mengandung yang ada batuk ke demam ke lebih dari sehari dua tu terus pergi check okay. Jangan tunggu lama dan kalau boleh elakkan beli ubat dari luar. Doktor pun cakap dekat I, ubat untuk ibu mengandung ni terhad dan bukan sembarangan boleh bagi.



Untuk hari pertama I kena check selang sehari tu, check macam biasa je. I ingat kena check/ambil darah lagi ke apa. Memang pengsan I dekat situ kena ambil darah je. Tapi tak. Check air kencing, tekanan darah dan check baby punya heartbeat ni. Masuk 6 bulan pregnant ni dah dua kali I dengar heartbeat baby and I am excited ! Tak sabar nak tunggu next scan dan buat scan 3d ke 4d ke apa tu haha.










Pregnancy Diary : Batuk semasa mengandung





I baru je sudah buat pembayaran untuk domain blog bagi tahun kedua dengan NetKL. Bagi yang tak tahu lagi kalau nak tukar domain blog macam mana, nak guna perkhidmatan website mana, ataupun nak tahu apa-apa la mengenai domain blog, boleh la baca entry first I mengenai domain blog dekat SINI



I tak ada la berpengalaman sangat guna domain blog ni. Baru setahun hihi. Setakat ni guna servis NetKL, semua okay. Servis pun cepat je. Kalau ada apa-apa masalah boleh terus contact diaorang, balasan pun dapat cepat. Setakat ni I baru setahun guna domain www.airahsyahirah.com. Dan harini I baru renew untuk tahun kedua.







Dari hujung bulan February rasanya, team NetKL dah hantar email ingatkan untuk I renew domain. Bila bukak je email mesti ada email dari diaorang hahah. Bagus jugak macam tu sebab I dari last week nak renew, asyik lupa je sebab banyak benda nak buat dan malas pun ye jugak. Bila tengok ada email terus macam ok kena cepat bayar sekarang nanti terlupa naya je.



I guna online transfer je untuk pembayaran. Dah bayar terus email screenshot bank slip tu dekat NetlKL. Apa-apa nanti diaorang akan update dekat email. Senang je ! 







Tahun kedua dengan domain www.airahsyahirah.com

Second checkup ni I buat dekat Perak sebab masa appoinment tu I memang tengah cuti seminggu++ dekat Perak. Nurse cakap kalau boleh cuba tumpang klinik dekat Perak untuk checkup kedua. Checkup kedua ni jumpa dokter pula untuk scan baby.



Bab scan baby pertama kali ni memang nervous. First macam mana kalau tak pregnant pun hahahahahhaha I masih was was I pregnant ke tak sebab I tak ada muntah-muntah padahal biasa la kalau tak muntah kannnnn. Tak ada la nak teruk sangat ulang alik toilet nak muntah. Lepastu cakap dengan diri sendiri 'kan tak period, pregnant la tu apa lagi!'. Masalah betul monolog dalaman ni. 



I pergi checkup dekat Klinik Kesihatan Pusing sebab dekat sikit dengan rumah mak mertua I. Tunggu turn lama gila, semua orang dah balik, silih berganti orang, I tetap ada kat situ tunggu turn -.- Padahal masuk jumpa dokter sekejap je. Tak sampai 10 minit pun I rasa. Scan baby lepastu dokter tulis-tulis dekat buku, tanya serba sedikit then settle. Balik tu terus rasa lapar sangat sebab tunggu turn lama hehhhh.







Excited tengok scan baby hewhew. Tak sabar jugak nak buat scan yang lain-lain siap boleh tengok muka baby semua tu. 


Next appoiment lagi sebulan, 10 oct. Doakan baby and I sihat sihat je okay dah boleh bersalin normal. Macam biasa I masih dilema nak post entry pregnant ni masa tunggu hari nanti je or sekarang sebab I dah lepas 1st trimester yeay. Post tunggu hari nanti jela. Masuk second trimester ni, I makin penat. Selalu kalau jalan dalam shopping mall tu tak ada masalah nak jalan seharian. Tapi semalam I tengok wayang dengan husband dan jalan agak lama jugak, balik terus sakit betis -.-



Nak duduk dekat sofa wayang tu pun tak selesa -.- Lepastu bahagian belakang badan I selalu lenguh dan sakit. Kalau sekarang pun dah rasa sakit macam ni, nanti macam mana la pulak rasa sakit dia.........




Muka pregnant tiga bulan. Muka je mengembang, perut tak nampak apa lagi. Aiman pun sampai nak mengembang dengan I jugak hahahaha



---------------------------------------


Third checkup kali ni biasa je. Appointment pukul 10 tapi 1030 baru sampai hahaha. Pergi klinik kesihatan ni memang I dengan Aiman naik moto je senang nak parking dan senang nak bergerak.



Kalini pun checkup biasa je ulang je proses daftar ambil number, check air kencing, check gula, check berat, BP semua dan check perut. I tak ada apa-apa masalah kesihatan selepas first trimester dan awal second trimester ni kecuali kaki bengkak kejap sebelah haritu sebab mungkin banyak sangat jalan tapi lepas urut dalam tiga hari macam tu dah surut.



Checkup kali ni yang berbezanya kena pergi check gigi dengan doktor gigi. Gigi I memang yang bongsu tu dah berlubang jadi doktor suruh cuci bersih-bersih setiap kali lepas makan dan kena pastikan sentiasa bersih la, tak ada makanan terlekat sebab dia memang tak boleh buat operation atau apa-apa pada gigi ibu mengandung ni takut effect baby.



I okay jela sebab I tak ada rasa sakit gigi or apa pun cuma berlubang je. Checkup kali ni tak lama sangat mungkin datang lambat dah last-last haha. Next checkup lagi sebulan so weeeee. I memang dah excited nak beli barang baby and buat list semua tapi still tak beli apa-apa lagi.











Pregnancy Diary : Second checkup and third checkup





I suka makan. Kalau ada kedai, restoran baru yang viral, makanan nampak sedap mesti rasa nak pergi. Selalu yang sedap-sedap tu semua jauh dari rumah la macam dekat area KL ke Selangor -.- Paling I teringin nak makan sekali, ayam gepuk yang orang duk viral pedas tu. I dah la suka makan pedas tapi sejak mengandung memang kurangkan bab pedas. Kesian baby makan pepedas nanti haha.



Tapi I still aktif makan menu baru salah satunya Chicken Delight yang famous dekat Johor Bahru ni. I pindah JB baru tau Chicken Delight. Itu pun kawan office yang suka singgah lunch sini. Dah 2,3 kali jugak la I makan Chicken Delight yang dekat Setia Tropika. Lagi 2,3 kali pergi lupa yang Chicken Delight tutup hari isnin hahaha.





Antara menu yang I dah cuba adalah ayam 2pcs dan ayam sambal diaorang. Nasi goreng kampong pun pernah try. Not bad la. Kawan I cakap Chicken Delight ni memang dah lama ada, sejak diaorang kecik makan sini. Menu dia ala-ala kfc, ada ayam goreng, coeslow, fries dengan tambahan macam-macam menu lain seperti nasi goreng semua tu. Kalau singgah JB boleh la cuba makan Chicken Delight ni ok.







Next makanan adalah ice cream Mcd. Ice cream ni tak ada yang special pun tapi sebab korang boleh dapatkan secara percuma so kena share. Caranya download je apps McDonald. Dekat bahagian bawah bar tu ada pilihan untuk feedback. Korang isi feedback tu nanti akan keluar promo korang boleh dapat ice cream atau McFreeze secara percuma.



I pilih Ice cream la. Tak ada minimum pembelian ke apa. Boleh terus redeem.









Lapar pulak bila taip entry makanan ni. Dah lama tak makan Pizzahut. Haritu pergi makan pizzahut dengan Aiman, ambil set untuk dua orang yang ada soup, pizza, spaghetti, ayam, ice cream dan air. I tak rasa pizza baru pun. Beli yang biasa je. Asalkan dapat makan pizza hahaha. 




Now I craving ayam dia ni. Walaupun kecik je rasa not bad laa.







Susu favourite I sekarang. Dulu macam tak suka sangat susu kurma ni. Sejak pregnant, kalau boleh nak cari makanan berkhasiat untuk kongsi dengan baby. Salah satunya Goodday Kurma Flavoured Milk ni la. Dah berapa kotak I beli. Sehari pun boleh habis sekotak tapi rabak poket nak membeli. I rasa untuk susu kurma, jenama Goodday paling murah sikit dari jenama lain. Sebelum ni I ada try jugak jenama lain, sedap ! Tapi mahal.



Nak senang buat sendiri pun boleh tapi I tak ada masa nak blend kurma haha. Rasa macam nak buat susu kurma sendiri je pagi esok. Nak resepi tak?




Salah satu makanan yang I craving masa pregnant ni adalah topokki ! Walaupun rasa dia tak ada la sedap mana tapi nak jugak makan haha. Haritu jalan-jalan dekat Paradigm Mall jumpa Yopokki ni harga RM15. Beli perisa cheese sebab Aiman nak cheese. Isi dalam dia boleh tahan banyak. Ikutkan sos cheese tu dia ada bahagi dua tapi I terus je masak semua. Tak habis :(



Membazir je simpan dalam peti pun rasa macam tak sedap dah terus buang hahaha. Tapi rasa dia not bad la. Terasa cheese dia, serbuk sos tu tak kedekut pun Cuma kekenyalan topokki tu buat I rasa tak best. Agak liat. Nanti balik Perak nak pergi makan Myeondong Topokki pulak. 






Makan Apa? Chicken Delight, Ice Cream, Pizza, Susu, Topokki





Hello. Tiap kali nak update pasal pregnancy mesti awkward hahahaha. Jadi kali ni I nak share first time checkup atau lebih tepat lagi buka buku pink tu la. Nak buka buku pink ni jumpa nurse je. I buat dekat Klinik Kesihatan yang dekat dengan rumah. Klinik tu memang akan penuh dan jem dengan ramai orang. Masa I datang tu pepening sikit la tengok ramai orang nasib la Aiman teman ada jugak kawan nak sembang hilangkan pening.



Sepatutnya I punya appoinment dua minggu sebelum tu tapi rabu satu minggu tu Aiman ada event, rabu nextnya pula cuti raya haji jadi 29 ogos baru la free nak buka buku pink tu. Proses dia agak lama la sebab ramai. Nak menunggu pun satu hal. I dengan Aiman pergi naik moto je sebab malas nak cari parking dan lagipun dekat je 5 minit dah sampai haha.







Untuk procedur pertama ni kena daftar dekat kaunter dulu la. Nanti nurse tanya soalan-soalan macam sejarah penyakit keluarga dan sejarah mengandung sebelum ni. Nurse rekod dalam buku pink tu.



Lepas tu bermula la pergi kaunter sini sana untuk proses ujian air kencing dan ambil darah. I dah la memang penakut bab jarum ni. Rasa ngeri. Ngeri tu bukan sebab nurse nak cucuk tapi lepastu punya luka jarum tu I ngeri. Biasa I memang tak akan sentuh pun apa-apa luka sampai la I lupa ada luka dekat situ hahahahah.



Kemudian tunggu turn check dengan nurse pula. Timbang berat, tinggi, check kalau ada bahagian yang bengkak, check HB dan nanti ada la soalan-soalan yang nurse tanya. Banyak dan boleh tahan lama dalam tu. Patut la nak tunggu giliran masuk bilik nurse pun lama gilssss.



Appoinment pukul 10, pukul 1 lebih baru settle. Memang lapar dah hahaha. Nurse bagi obimin dan next checkup I kena buat dekat Perak sebab masa tu tak ada dekat JB. Lepas buka buku memang dua minggu lepastu kena jumpa doctor untuk next checkup.







Pregnancy Diary : First checkup

Lagi beberapa hari nak masuk bulan baru. Rasa macam baru haritu masuk tahun 2019, ni dah nak masuk bulan March pulak. March please be nice to me hahahha. Pejam celik pejam celik I pun dah nak bersalin sangat dah huarghhhhh nervous tau tak. Tolong doakan I selamat bersalin. Baby dan I dedua sihat tanpa sebarang masalah please. Mommy nervous okay. Lepasni dah boleh bahasakan diri sendiri mommy lol.



Jadi tahun 2019 ni, I ada usaha jugak nak jadi lebih teratur. Salah satunya dari tahun lepas I dah fikir nak beli planner, tengah bulan February baru dapat planner hahaha. Itu pun secara tak sengaja. Jalan-jalan dengan Aiman masa valentine day haritu, dia tanya nak beli apa-apa tak dia belanja. Padahal masa tu dah dapat java chip Starbuck. Perut dah kenyang so tak ada rasa nak meminta-minta. Kalau I lapar mungkin I akan meminta macam-macam hahahha.



I pun sambung la jalan-jalan dengan Aiman dekat Paradigm Mall tu sambil fikir nak paw Aiman apa. Lalu depan Typo lepastu Aiman cakap jum la beli planner Typo sebab dari tahun lepas cakap nak planner tak beli-beli lagi. Guess what, planner typo ada sales 50% off. Banyak okay 50% tu jadi tidak harus lepaskan peluang. Lama jugak I nak pilih planner dekat situ sebab banyak design cantik-cantik. Rambang mata. Rasa nak borong semua untuk jadikan prop gambar blog hihihi






Tapi sebab tak tamak. Beli satu je. Lappy case pun ada RM30 off tak silap I tapi tunggu laptop baru la baru kita beli case dia. Laptop lama campak je merata tak payah case lol. I beli planner 2019 A5 Daily Buffalo Diary. Kulit dia ala-ala leather la warna tan. Bagi I cantik hahahha. Banyak je warna pastel favourite I tapi sebab nak nampak elegent/exclusive/mahal tah pape macam tu kita ambil warna ni la. Harga asal RM50 so tolak la 50%.



Setakat ni memang I guna planner ni sepenuhnya. Cuma tak habis lagi la I menulis. Senang ada planner nak noted down benda penting, ikut date semua. Kadang banyak benda terlepas pandang so bila dah tulis benda tu dekat date yang sepatutnya, kita lebih alert kan. Ikutkan haritu I ada survey planner ring jenis customized sendiri tu. Sejak masuk group facebook planner addict ni, makin excited I nak ada planner sendiri. Mungkin next year baru I guna planner jenis ring tu. Nak kumpul duit dulu sepanjang tahun 2019 ni ahhaha.





Dalam planner ni dah siap tulis hours, days, weeks dan months. I tak guna pun bahagian jam tu. I tulis je apa I nak. Macam biasa la bahagian planner ada maklumat peribadi pemilik, ada calendar sepanjang 2018, 2019, 2020.  Cuti-cuti yang ada untuk beberapa buah Negara termasuk Malaysia. Ada bahagian contact random dates to celebrate, zodiac, random challenges yang korang boleh buat dan 2019 bucket list.



Lepastu boleh la start menulis planner korang. Bahagian belakang planner ni ada tempat letak barang jugak macam card or sticky notes boleh la letak situ. Ketebalan dia boleh tahan tebal kalau ketuk kepala orang memang sakit. Kalau korang tak suka size besar macam ni boleh beli yang jenis kecik tu je senang nak simpan dalam handbag. Saiz macam I, a5 ni pun muat je simpan dalam handbag tapi ambil ruang sikit.



Tahun lepas I gunakan noted book je buat planner journal sendiri ala-ala dot punya planner tu. Kalau korang ambil tahu pasal planner ni mesti tahu panner yang dot dot tu. Bullet journal. I suka tengok video dekat youtube orang hias planner diaorang lukis itu ini. Kreatif sangat. Kenapa la I tak kreatif tsktsk. Tapi tahun lepas I ada usaha jugak buat planner sendiri tu. Lukis sendiri by date, month, weekly, habit tracker semua tu tapi sejak pregnant  I malas.



Contoh bullet journal



Contoh bullet journal


Contoh bullet journal




Untuk tahun 2019 pun I dah readykan notebook untuk buat planner macam tu tapi again I malas sikit awal tahun ni so notebook tu masih bersih tanpa catitan. Lepasni I simpan jela notebook tu. I memang suka tengok planner comel-comel yang orang hias atau buat sendiri. Nanti I kongsi apa yang I tulis dalam planner I okay.



Start Planning 2019 Now

Hello. Harini I nak share pengalaman pertama I. Pengalaman apa? Nak bagitau pun segan hahaha. Selepas setahun setengah macam tu kahwin akhirnya I disahkan mengandung. Alhamdulillah. Reaksi diri sendiri tak tau macam mana nak gambarkan. Terkejut ada, terharu, bersyukur, tak sangka, semua ada laaaaa. I pun macam tak percaya sebab agak lama juga la, setahun lebih tunggu baby hihi.



Aiman lagi la berapa kali nak tanya I, 'betul ke kita ada baby'.



Boleh ke berangan nak baby mata biru? hahahaa



Dah setahun setengah kahwin baru ada rezeki nak dapat baby. Orang sana tanya, orang sini tanya, semua tak sabar ke semua nak busy body ni..... eh...... hahhaha Ikutkan I tak kisah pun lambat sikit. I muda lagi, Aiman muda lagi. Kitaorang kahwin masa umur I 21 tahun, Aiman 22 tahun. Muda tak? hahaa disebabkan kitaorang muda lagi so boleh relax takkkkkk bila tak dapat baby lagi. Kalau korang masih TTC banyakkan berdoa okay dan biar je orang nak cakap apa, nak tanya apa. Yang penting korang tahu diri sendiri dan pasangan.



Macam I memang tak kisah tapi rimasnya bila orang tanya. Kalau orang yang berlainan tak apa. Ni alih alih orang yang sama. Sabar boleh?



I memang dah lama simpan pregnancy test tu sebab ada sebulan tu period I lambat sikit jadi excited la beli pregnancy test tapi tak guna pun sebab rasa macam awal. Last-last period. ok. Kalini dah dua minggu ke nak masuk tiga minggu period lambat so I tanya Aiman nak check ke tak. Kiteorang berdua tak ada pun macam excited mungkin ada baby. Dedua macam relax jela dulu hahaha nanti berharap sangat sedih pulak.








Bila buat pregnancy test, yeay positif hahaha. I buat pagi sebelum pergi kerja haaa. Padahal dah dua hari macam nak check ke takkkkkkk.....




Next day nya I ambil half day, nak buat appoiment check dokter semua. Sebab first time kan memula pergi hospital besar dekat JB ni tapi tak ada pulak untuk ibu mengandung. Nurse suruh pergi klinik kesihatan terdekat. Memang terdekat sangat dengan rumah dalam 5 minit je dan malas gila nak pergi situ. Ramai orang, sesak, parking susah zzzzzzz banyak lagi alasan lain hahahha. Gigihkan juga pergi set appoinment. Untuk checkup first nanti I buat entry lain okay.







I macam berbelah bagi nak guna pregnancy test tu sebab I tak ada tanda-tanda langsung mengandung. Tak mual, tak loya, tak muntah, tak pening. Cuma I kerap sangat sakit pinggang, belakang badan akhir-akhir ni. Sakit ya amat tanpa sebab. Nak cakap cara duduk I dekat office mempengaruhi sakit belakang, tak ada. Sebelum ni okay je haha.



Now masa I tulis entry ni I dah 7/8 weeks, I dah melalui fasa loya yang tak teruk, tak ada muntah. I susah nak tidur sebab rasa tak selesa semacam dan selalu terjaga malam. Setiap malam mesti terjaga at least sekali, lepastu pagi selalu bangun awal nak pergi mana entah -.- Bangun awal mungkin sebab I selalu tidur awal. 






Tidur awal sebab penat ! I selalu rasa penat. Naik tangga tercungap, jalan lebih sikit macam tak cukup oksigen. Lepastu I suka sangat merengek dekat Aiman padahal I sendiri tak tau I nak apa. So pelik. Aiman redha jela melayan walaupun kadang malas nak layan.




I bersyukur sangat tak ada muntah-muntah, morning sickness yang teruk macam ibu mengandung yang lain. Waktu kerja I pun okay je. Tak ada ambil cuti lagi, tak ada banyak kerenah. Cuma bila kerja tu kadang mood I macam malasnya, mengantuk sangat, penat sangat, lapar sangat. I selalu lapar. Kalau tak lapar pun I rasa nak makan sesuatu, nak mengunyah sesuatu. Awal-awal dah mintak Aiman belikan kacang pistachio tu senang nak kudap kat mana-mana haha.



I memang tak boleh nak berdiri lama sangat sebab nanti sakit belakang badan. Kaki pun cepat lenguh. Sekarang I perasan yang tangan selalu kebas masa tidur. wow banyak sangat ni masalah hahahaha. Yang penting memang tak rasa selesa macam dulu la. Kulit muka pun kemain jerawat setiap hari nak timbul. Sehari pun tak pernah tak ada jerawat. Geram je ! Kalau dulu jerawat pun masa period je. Sekarang every second. Mari salahkan hormon.



Sekarang tak ramai lagi la yang tahu I pregnant. Kawan kerja dua orang je tahu. Orang yang penting kalau apa-apa jadi dekat I haha. Family of course. Kawan-kawan I semua tak tau lagi. I nak bagitau mungkin nanti kot bila dah checkup semua orang, dah tiga bulan ke atas ke. Entry ni pun I tak pasti nak post masa I dalam pantang ke, masa third trimester ke....... Dah ready baru I post. Buat masa sekarang semua save dalam draft je.



Pregnancy Diary : I'm Pregnant


Balik Perak haritu, macam-macam aktiviti la buat. Bukan selalu dapat balik kampung lama-lama. I balik seminggu kot. Tapi last balik haritu 2 minggu lepas je tapi kejap. Balik lama lagi puas sebab jauh JB-Perak. Salah satu aktiviti yang I buat, main badminton !



Ikutkan sejak mengandung memang tak ada la aktiviti kesukanan yang I buat. Lagi suka baring dan berehat sebab I rasa pergi kerja pun dah memenatkan. Dengan kena naik turun tangga 5 tingkat, dah cukup bersenam rasanya tu. Tapi Aiman dalam usaha nak kuruskan badan so ada la 4-5 kali I teman dia pergi jogging area taman dekat dengan rumah. Itupun I duduk dalam kereta je sambil tengok orang jogging. Sedih gila tak dapat jogging sebab satu, I mesti la lambat jogging nya. Aiman nak laju je tak ada masa dia nak tunggu I. Dua, I baru balik kerja selalunya kalau teman dia jogging memang tak la, I dah penat !



Jadi no sukan, senaman untuk I haha. Balik Perak baru ni je Aiman ajak main badminton. Bukan ajak I pun, ajak adik-adik I sebab memang sedih la kalau main dengan I tak boleh aktif sangat. Kalau korang duduk kawasan Batu Gajah atau Ipoh, nak cari court badminton yang best dan selesa boleh la cuba main dekat Dewan Badminton Bandar Lahat Baru. I dah 6-7 kali kot main dekat sini. Ke dah 10 kali……





Macam biasa la kalau nak main pergi time weekdays. Malam memang agak pack tapi rasanya dewan ni cukup besar jugak. Parking pun banyak. Dewan ni pun agak baru, tahun lepas or dua tahun lepas masa harga murah lagi I dah main dekat sini. Ni mahal sikit dah laa. Jadi kiteorang pergi 4 orang. Aiman, I, Amin and Anyah. Sewa satu court je. 



I main dalam 15 minit macam tu je kot. Itu pun berhenti-berhenti main sebab Aiman risau kang jadi apa-apa. Dengan I tak pakai kasut sukannya. I dah siap bawak kasut sukan Aiman dan I punya masuk dalam kereta tapi hari sebelum tu I pakai kasut sukan, lupa masukkan semula tsktsk so main la dengan sandal je. Main pun tak boleh aktif sangat. I tak gerak banyak pun dah pesan suruh pass bulu tangkis tu tepat dekat I. Tapi macam biasa la mesti la ada lari-lari sikit sebab rasa tak puas berdiri setempat je. Jadi 7 bulan pregnant I boleh je lagi main badminton tapi mendapat halangan dari orang sekeliling lol.








Sekarang ni senaman I, naik turun tangga dan jalan-jalan dekat shopping mall je. Kalau sebelum pregnant korang dah aktif bersukan, masa pregnant pun boleh je kekal aktif. Asalkan tahu batas pergerakan, jangan paksa diri dan guna pakaian yang sesuai.

- Sentiasa panaskan dan sejukkan badan dengan betul
- Jangan paksa diri
- Minum air secukupnya
- Pakai pakaian yang sesuai



Korang boleh je google tips untuk sukan dan senaman yang selamat semasa mengandung. Haritu pun I ada terbaca kisah Mawar Rashid yang aktif masa dia mengandung. Aktif bersenam atau berzumba rasanya. Bila aktif ni boleh tingkatkan stamina kita masa nak bersalin nanti kan. I suka jugak tengok aktiviti bersenam Sharifah Sakinah. I nak aktif macam tu memang lambat la, malas dan penat hihi. Tapi paksa diri jugak bergerak. Nanti malas sangat, tak cukup nafas nak meneran. 





Kalau nak main badminton dekat dewan tu boleh je waze Dewan Badminton Bandar Lahat Baru atau alamat ni



No 1, Laluan Lahat Baru 1, Bandar Lahat Baru, 31500 Lahat, Perak
Waktu operasi :
Isnin - Jumaat 3 petang - 12 malam
Sabtu, Ahad : 12:30 tengah hari - 12 malam
Tel : 011 1641 3343






Boleh ke bersenam/bersukan semasa mengandung?

Baby makin besar dalam perut ni, I asyik lapar je memanjang. Makanan dan I berpisah tiada -.- Kalau lambat makan mesti rasa pedih perut. Petang lepas lunch hour mesti kena sediakan apa-apa makanan untuk kunyah-kunyah kalau tak confirm lapar. Masa I tengah taip entry ni pukul 2 petang memang tengah lapar la. Nasib bawak sekotak besar susu harap sempat la tahan sampai balik petang nanti hahahaha.



Tapi biasa tak tahan pun :( Lapar dia kemain tak tau nak cakap macam mana haha. Mengandung ni I suka sangat craving benda manis tapi tak selalu pun makan benda manis. Kadang-kadang rasa nak ice cream, nak coklat, kek, dan paling selalu craving cheese tart ! Cheese tart yang isi gebu sampai macam nak melimpah tu sedapnyaaa. Haritu sempat I order sebekas ada 50 pcs memang puas makan berdua dengan Aiman hihi.






Jadi entry kali ni tujuan dia nak share makanan yang I sempat tangkap gambar hahaha. Dah lama tak share entry makan sebab malas. Jadi I share je sekaligus semua okay.





Makanan pertama dan terbaru sekali I rasa, Solero Mangga & Vanila Split . Ikutkan nak Unicorn Cornetto atau Unicornetto tu tapi memerlukan kegigihan luar biasa la nak cari dia. I tak jumpa-jumpa lagi :( Harap ada la jodoh nanti. Tengok orang lain makan nampak sedap, sweet, cute, I pun nak jugak huarghhhhh….



Tapi dah dapat Solero mango ni pun okay je. Rasa dia boleh tahan la. Bau mangga kuat gila dan bau dia pun sedap buat rasa nak makan lagi. Aiman beli dua haritu, I kongsi dengan dia satu dan lagi satu still ada dalam fridge. I pun terlupa nak makan haha ni dah teringin semula balik nanti nak makan !



Makanan kedua adalah IndoMie Salted Egg. Siapa dah rasa?? Memula macam tak berminat sangat nak cuba. Lepastu pergi beli groceries, nampak la pasaraya tu jual sepaket sepaket macam ni. Beli sepaket je sebab nak rasa. Review orang lain ada yang cakap sedap, ada yang cakap muak, macam-macam feedback la. Harga untuk sepaket ni I beli dalam RM4++ macam tu.




Rasa dia bagi I not bad. Biasa jela kot. Ada rasa salted egg dia, bau pun ada hahaha. Aiman suka. Bila sedawa siap dapat rasa lagi salted egg tu -.-



Menu ke tiga adalah Sangkaya ! Baru-baru haritu I terjumpa resepi sangkaya dekat facebook. Macam senang sangat la pulak nak buat, terus ajak Aiman pergi beli bahan. Memang senang dan sedap. Sedap ikut tekak sendiri la kan pepandai la rasa adjust ikut kesedapan tekak korang masa masak tu. Pewarna dan perasa dia I guna Natural Pandan Leaf Extract dari Bio Nutricia.







Bila guna extract ni memang rasa lebih natural dan bau pun wangi sangat bila masak. I ada share beberapa resepi guna Pandan Leaf Extract tu dalam entry SINI. Boleh singgah okay. Makan dengan roti yang siap stim, makan panas-panas memang sedap.





Chocolate Nutella dari Smalta Ice Cream. Tak silap I betul la nama dia Chocolate Nutella hahaha. Air ni I beli di foodtruck Smalta yang ada di Bandar Baru Uda setiap malam rabu. Dia selalu jugak pindah-pindah ikut hari jadi kalau nak tahu update boleh terus follow facebook diaorang.



Ikutkan I bukan nak air ni. Nak air yang warna macam ice cream paddlepop, Strawberry Lolypop kot nama dia. Nampak sedap dan menarik dengan warna pink, kuning, biru. Tapi masa tu dah habis pulak :( Jadi order yang coklat ni je. Rasa boleh la not bad rasa macam ice blended chocolate je.



Yang terakhir adalah Seoul Garden ! Tempat favourite I dengan Aiman tapi sekarang dah bosan tapi masih pergi lagi hahahaha. I tak tahu ada lagi tak tempat nak grill dan steamboat macam ni tapi yang lagi best sebab lepas je makan Pak John Steamboat, I dah boring makan Seoul Garden. Kenapa Pak John Steamboat tak ada dekat JB :( 





Sebab tak ada pilihan, kiteorang masih je pergi Seoul Garden ni sebab dekat dan senang dah biasa. Haritu bulan Nov makan dekat sini sebab acah-acah nak sambut birthday Aiman tapi Aiman tak makan banyak sebab demam. Kali ni makan lagi sekali untuk ganti yang tak makan banyak haritu hihihi. Padehal I teringin nak makan daging dengan udang banyak-banyak.



Kali ni boleh tahan banyak I makan. Dengan ulang ambil ice cream berapa kali entah. Puas sikit makan dari yang haritu. Bila Aiman makan sikit je I pun macam malas nak makan. Bila Aiman ada selera makan banyak so kita pun makan la seperti tiada hari esok. 





Foodie : Seoul Garden, Smalta, Indomie Salted Egg and more

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.