Berkualiti atau tidak minyak zaitun yang dipilih?

Sebelum ni, I ada baca ramai jugak orang yang mengamalkan penggunaan minyak zaitun dalam kehidupan seharian lagi-lagi mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat. I baru tahu minyak zaitun pun ada pelbagai jenis sebab tu kot harga dia pun ada yang murah dah ada yang mahal. Kalau beli minyak zaitun mahal pun tapi ciri-ciri penjagaan produk tak ada, proses penghasilan minyak zaitun tak betul, tak guna jugak kan?





Jadi bawah ni I senaraikan point penting kalau korang nak cari minyak zaitun tapi pastikan minyak yang dibeli berkualiti.


1. Botol kaca warna cerah
Kalau minyak yang nak dibeli tu menggunakan botol kaca warna cerah, kandungan khasiat akan hilang disebabkan Proses Photo Oxidation kerana terdedah kepada cahaya UV.

2. Jenis softgel dan kapsul
Minyak zaitun akan kehilangan khasiat disebabkan oleh oxidation semasa proses memasukkan minyak kedalam softgel atau kapsul.

3. Botol plastik
Kandungan bahan kimia di dalam plastik akan bertindak balas dan bercampur dengan minyak zaitun.

4. Minyak zaitun tidak ditapis
Minyak tidak ditapis hanya baik untuk tempoh 6bulan selepas buah zaitun diperah.



Tapi bergantung pada masing-masing la kalau percaya dengan kualiti minyak zaitun yang dibeli boleh je teruskan. Macam I, I ambil berat semua point dekat atas ni sebab kalau boleh I nak guna minyak yang berkualiti dan berkhasiat. Sebab tu I gunakan Minyak Zaitun Premium Organic Extra Virgin Al’ Ard.







Palestinian Premium Organic Extra Virgin Olive Oil (PPOEVOO)
- Minyak zaitun terbaik ‘Awal Musim’ dari pokok zaitun tua mencecah hingga 500 tahun.
- Diiktiraf Organik dan Fairtrade.
- Kandungan acidity dibawah 0.5%
- Hasil perahan buah zaitun terbaik jenis Nabali, Roomy dan Souri akan dipilih dan diproses dalam tempoh 24jam selepas dipetik.
- Hasil tanaman dari 50 ladang disekitar Nablus, Tebing Barat Palestine.
- Diproses secara perahan sejuk (cold pressed) mengikut standard piawaian International Olive Oil Council.



Minyak Zaitun Premium Organic Entra Virgin Al’ Ard dibotolkan dengan betul, menggunakan gas nitrogen bagi mengekalkan kandungan khasiat minyak zaitun tersebut. Cara proses minyak zaitun diaorang pun terbaik dan terkini jadi kandungan khasiat minyak zaitun kekal sehingga maksimum 2 tahun.





Ciri-ciri minyak zaitun yang disyorkan
- Dalam botol kaca gelap
- Pembotolan nitrogen injection
- Pensijilan Organic and Fair Trade
- Pensijilan ISO 22000
- Produk dari pengeluar asal
- Modern cold pressed
- Extra virgin olive oil
- Standard ultra premium & premium
- Penerima anugerah antarabangsa



I gunakan minyak zaitun untuk sapuan ala losyen tu dan dalam masakan. Untuk sapuan memang sesuai sangat bagi mereka yang mengalami kulit kering ataupun orang yang mengandung macam I. Selain itu sesuai juga untuk menghilangkan kesan parut, masalah eczema, radang kulit, masalah sendi dan lutut serta melebatkan dan menghitamkan rambut.



I sapu pada perut dan peha untuk melembapkan kulit. Bila mengandung ni ada bahagian badan yang gatal sebab kulit meregang jadi memang berguna sangat bila sapu minyak zaitun. I tak kisah sapu minyak pada kulit, mungkin sesetengah orang rasa tak selesa. Tips I senang je lepas sapu pada kulit terus tidur ! Dah tak payah fikir rasa tak selesa ke apa. Asalkan kulit I lembap dan cantik hahaha.



Untuk makanan pula boleh dicampurkan dalam makanan yang dah siap dimasak sebagai penambah perasa atau dressing. Contohnya I masak Aglio Olio ringkas dan mudah je baru-baru ni. Lepas dah siap masak I gaulkan Aglio Olio dengan beberapa sudu Minyak Zaitun Premium Organic Entra Virgin Al’ Ard. Sedap ! Next entry I share resepi okay.



Minum minyak zaitun satu sudu makan sebelum sarapan pagi, satu sudu sebelum tidur malam, ketika perut kosong. Jangan minum air selama 3 minit selepas minum minyak zaitun. Manfaat minum minyak zaitun dapat melindungi usus besar, membantu kurangkan berat badan dan obesiti, melembapkan kulit dan pelbagai kebaikan kepada kesihatan.



Produk kedua yang I dah cuba dari Al Masoud Trading ni adalah Premium Olive Oil  Nabulsi Soap. Sabun buku Asli Nabulsi Al’ Ard adalah sabun minyak zaitun yang diperbuat dengan tangan sepenuhnya semenjak 10 abad yang lalu seperti yang diamalkan oleh penduduk asal Levant. 





Pengalaman I sendiri pakai sabun ni. Masa tu kulit bahagian perut gatal sangat, merah dia kemain lagi sebab I dalam mood malas nak pakai losyen masa tu haha. Jadi perut I meregang, menyebabkan gatal. I stress sangat sebab dah sapu losyen macam tak ada beza pun ! 



Lepastu teringat Sabun Nabulsi  ni. Cepat-cepat bukak kotak dia, guna untuk sabun badan. Lepas mandi boleh tahan lega kulit I. Walaupun masih gatal tapi berkurangan lepas guna sabun ni. Dalam 2 hari lepastu terus tak gatal dah. Sampai sekarang la I guna sabun ni untuk sabun badan masa mandi.



Minyak zaitun mengandungi antioksidan yang tinggi termasuk vitamin A dan E. Mempunyai kelebihan untuk memperbaharui dan melambatkan kesan penuaan secara semula jadi pada kulit. Memang sesuai sabun ni dengan kulit I. Rasa lebih lembut dan berbeza dengan sabun yang I pernah pakai sebelum ni. 











Selain dalam bentuk buku, dia ada dalam bentuk cecair jugak. Lagi senang nak guna. Lepasni I nak cuba yang cecair pulak sebab sesuai untuk kulit baby jugak alang-alang satu rumah guna je yang ni.



Produk terakhir dari Al Masoud Trading yang I guna adalah Premium Palestinian Za’atar Blend.
- Campuran herba seperti thyme, sesame seed, minyak dan garam
- Mengandungi vitamin A, B6, C dan Riboflavin
- Mengandungi mineral seperti iron, manganese, calcium dan magnesium








Kelebihan herba thyme ni mampu menguatkan daya fikiran, anti kulat dan antioksidan, melancarkan peredaran darah, kesihatan jantung dan penglihatan, meningkatkan sistem imunisasi dan lain-lain lagi. I guna Za’atar Blend ni dalam masakan. Antaranya menu Ayam Lemon Herba ni. Nanti I share resepi dekat entry lain ok ! Memang sedap sangat hahaha. Bertambah rasa dia dengan Za’atar Blend.





Di Al Masoud Trading, korang bukan sahaja boleh beli barang-barang yang I dah cuba seperti di atas tetapi banyak sangat produk lain yang semestinya berkhasiat dan mempunyai keunikkan tersendiri. Boleh dapatkan Minyak Habbatus Sauda, B-Royale Rainforest Honey by DR Norman, Pome Royal Jus Delima dan pelbagai jenis produk Premium Olive Oil (PONS) yang lain. Untuk kanak-kanak pun ada.





Untuk maklumat lanjut :
Al Masoud Trading
Facebook : Al Masoud Trading
Facebook : Al’ Ard Malaysia
013 683 5570 / 019 409 5570
Website : www.alard.my
No.G33A, Block 5, Laman Seri Business Park, Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam
Waktu perniagaan : Isnin-Ahad 11am-7pm






38 comments

  1. bagus juga sabun dia tu. menarik. ^^

    ReplyDelete
  2. Dulu masa keje kedai jamu, memang ramai yang cari minyak zaitun sebab khasiat2 dia yang elok untuk kesihatan kan..btw, jenama alard ni baru lagi ya sebab belum pernah dengar.. Nanti boleh la tengok2 kot nak beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. al ard ni dah lama juga zaza. nanti walkin kedai je senang beli

      Delete
  3. Wow...all the way from Pakistan? I am sure this minyak zaitun is of the highest quality that will suit everyone from cooking to even application. Being organic makes it even more ideal and safe right?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Palestine actually. yup true organic more safe and more healthy

      Delete
  4. Thanks sebab sharing cara pemilihan minyak zaitun tu. Rawlins sebelum nie membeli ikut harga, ingatkan bila mahal maksudnya kualiti elok. Macam best gak nak try sabun tu. Thanks ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. airah pun sama. bila mahal ingat berkualiti dah tapi rupanya ada juga yang tak berkualiti. kena cuba sabun tu

      Delete
  5. 1st time to know of this brand, good to know from you. Now my friends too can know of this brand, will ask them to check it out here. Good to know many benefit of olive oil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya should recommend this brand to friends since I already know all the benefits

      Delete
  6. Oooo.. Baru tahu packaging botol kaca gelap lebih baik untuk minyak zaiton. Alahai.. Dah bergelen guna baru tahu. Pasni nak cuba Pons laaa plak. Tengok harga pun berpatutan. Thanks sharing Airah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sama la sebelum ni airah pun main beli je minyak zaitun tak tahu apa

      Delete
  7. wow im interested in the minyak zaitun aka olive oil! and yes i always heard that cold pressed is the best to contain all the vitamins. and with the organic, premium and extra virgin, certainly makes it all good! haha

    How to deal with markets ups and downs?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya need to read a lot so we know more how to differentiate between good quality and not so good quality

      Delete
  8. Nampak best pulak Minyak Zaitun Premium Organic Entra Virgin Al’ Ard ni. Boleh lah try yg ni pulak lepas ni. Baca buah zaitun yang diguna dan proses yg dijalankan nampak meyakinkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak lagi info yang diaorang kongsi dekat fb page. nanti kalau ana nak tahu lebih lanjut boleh check page diaorang

      Delete
  9. I see. Baru tahu kalau salah pilih minyak zaitun, dah tkde khasiat lagi. Thanks for the tips. Baru tahu juga tentang Minyak Zaitun Premium Organic Entra Virgin Al’ Ard ni. First time. Macam ni rupanya cara ntk dapatkan minyak zaitun terbaik. Alhamdulillah dpt ilmu baru. Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. airah pun banyak baca mengenai minyak zaitun lepas baca facebook al ard ni. banyak info yang tak tahu lagi

      Delete
  10. Interesting product you have there. Look super authentic and worth to give it a try. I would love try out the olive oil. They have variety product too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Im so happy to try all their product. so good

      Delete
  11. Kat rumah sis ni pun memang sentiasa ada minyak zaitun, tapi selalu kegunaan untuk memasak je..:D. Now dah ada sabun minyak zaitun bagus jugak..org kata bagus untuk kulit, nak try gak lah nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. airah pun guna untuk masak jugak. untuk kulit tu memang kena guna memang banyak perbezaan

      Delete
  12. Selalu guna minyak zaitun dalam masakan dan kecantikan. Tak tahu pula boleh minum minyak zaitun sebelum sarapan pagi.

    ReplyDelete
  13. Minyak zaiton skrg mmg byk jenis dgn konsentrasi yg berlainan. Mouse mommy pun blurr. Terima kasih atas entry ni. Byk sy dpt belajar.

    ReplyDelete
  14. Sebelum ni tak pernah ambil tahu pun pasal minyak zaitun ni .Tau kalau jual dalam botol tu kira okey dah. Rupanya ada beberapa tips yang boleh diambil kira bila beli minyak zaitun. Thanks share info yang bagus ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha walaupun ada yang jual dalam botol kaca tapi botol kaca tu kena gelap baru khasiat masih terjaga

      Delete
  15. Baru tau kalau beli minyak zaitun dalam botol lutsinar tu tak elok. Patut brand yang mahal mahal guna botol hitam

    ReplyDelete
  16. Produk baru ke ni. Minyak Zaitun organik macam bagus ja sebab sebelum ni main pakai ja asal minyak zaitun. Boleh la try dptkan ni. Nak tahu juga rasa mcm mana.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang berkualiti macam al ard ni memang banyak manfaat untuk kesihatan

      Delete
  17. Iday memang perasan, kebanyakan minyak zaitun datang dengan botol kaca. Tak sangka pulak ada reason untuk packaging macam ni. kat rumah pon ada, untuk masakan. tak pernah terfikir yang boleh guna untuk lembapkan kulit. Nanti nak cuba la minyak zaitun keluaran Al Masoud Trading ni hehe

    ReplyDelete
  18. minyak zaitun memnag bgus..tak sangka bil aada yang tiruan. Wah menarik betul yang dalam bekas plastik tu..boleh cari juga ni

    ReplyDelete
  19. selalu Dengar pasal minyak zaitun ni. Tapi tak tahu Pulak. Kalau nak beli, kena ambik tahu point point tu. Rupanya tak boleh sembarangan beli je. Sebab dari situ khasiat dia masih ada ke x..

    ReplyDelete
  20. Minyak yg asli mmg bagus utk kulit dan dicampur dlm masakan, terutama dalam salad sayur-sayuran

    ReplyDelete
  21. Info yang bagus pasal minyak zaitun.Amni dapat ilmu baru hari ni.tapi minyak zaitun seriusly banyak khasiat dekat kita taw.Esp bab lembapkan kulit.

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.