Slider

Double cleansing memang penting bagi I. Pakai sunscreen, makeup sepanjang hari, kulit I perlukan pembersihan yang baik. Kalau tak cuci bersih sunscreen dan makeup yang ada pada kulit, masalah lain pulak yang timbul nanti seperti pori tersumbat, jerawat dan macam-macam lagi la. Jadi kalau dah rajin pakai sunscreen dan makeup tu, kena la rajin jugak nak cuci bersih-bersih.



Double cleansing adalah cara membersihkan muka dua kali. Sekali guna oil based cleanser dan kali kedua guna water based cleanser. Untuk oil based cleanser, I gunakan Althea Pore Purifying Serum Cleanser






Produk : Althea Pore Purifying Serum Cleanser
Isi : 150ml
Harga : RM33
Beli : Althea.kr



Althea Pore Purifying Serum Cleanser
- Cleanser dengan formula seperti serum
- Menanggalkan makeup, kotoran dan minyak tanpa mengeringkan kulit
- Mengimbangkan pH kulit agar sentiasa sihat






Bagi kulit jenis kering, I rasa memang sesuai sangat guna pencuci muka ni. pH level dia diantara 5.5-6.5 dan formulasi tekstur produk yang seperti serum memberikan kelembapan kepada kulit. Pencuci muka ni juga boleh exfoliate kulit untuk menanggalkan sel kulit mati dan pori tersumbat dengan penggunaan ektrak mint.






Tekstur dia tak cair walaupun warna dia macam air je transparent. Macam I bagitau dekat atas tadi, dia lebih kepada tekstur serum macam tu. Pekat sikit. Bau wangi yang tak terlampau. Kalau dekatkan produk pada hidung baru bau. Bau tu pun mungkin dari bahan seperti mint leaf extract, jojoba oil dan tea tree. I dah la memang suka bau tea tree haha. Tekstur dia pun bukan jenis berat, tak berminyak, tak buat kulit rasa tak selesa.



Cara penggunaan yang disyorkan, lembapkan muka dengan air. Tuang produk atas tangan kemudian urut pada muka dalam 5-10 saat. Bilas dengan air. Boleh jugak guna tanpa lembapkan muka. Ikut kesesuaian kulit okay. I dah cuba semua cara dan semua boleh menanggalkan makeup.






I ada juga try guna kapas. Tuang produk atas kapas dan lap pada muka. Buat macam ni pun berkesan untuk menanggalkan makeup tapi membazir sikit la produk kan. Jadi I lebih suka tuang je pada tangan dan urut guna tangan jugak. I try kapas tu sebab nak test keberkesanan dia hihi.




I suka dengan kuasa pembersihan dia. Terasa makeup yang I pakai mencair macam tu. Masa I test produk ni pun I memang pakai makeup over sikit dengan foundation, eyeliner, eyeshadow, blusher, lipstick semua cukup la. Semua boleh tanggal. Eyeliner I yang waterproof tu pun tanggal jugak. Tapi ada satu je yang I tak suka, dia agak memedihkan mata masa I nak tanggalkan makeup pada bahagian mata. 





Itu je yang I tak suka yang lain semua best. Tak buat kulit I kering lepas cuci muka, bau best, lembut pada kulit dan senang nak simpan sebab botol dia bukan jenis besar tapi kurus je.






Kalau korang ada masalah kulit dan susah nak cari produk double cleansing yang bersesuaian, boleh cuba Althea Pore Purifying ni. Formulasi dia memang dibuat untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif, tak kering pada kulit dan lebih lembap dari penggunaan pencuci muka yang lain. Mint leaf membantu untuk iritasi pada kulit, jojoba seed oil membantu untuk melembapkan kulit dan tea tree mempunyai antibakteria untuk membersihkan kulit. 



Kalau korang nak shopping di Althea boleh sign up Althea account dekat SINI dan dapat 20% off untuk order korang. Jimat banyak tau 20% off tu jadi jangan lepaskan peluang. I suka shopping dekat Althea sebab details produk complete, harga berbaloi, ada free shipping dan barang terus dari Korea. Tak ada alasan barang fake ke apa.














Review Althea Pore Purifying Serum Cleanser

Dari kecil dah terdedah dengan peribahasa Masa Itu Emas. Kalau sesuai dengan karangan, peribahasa tu jugak laa antara pilihan nak masukkan dalam karangan hahaha. Kali ni I bukan nak cakap mengenai maksud disebalik peribahasa ni tapi I nak cerita aksesori baru pelengkap gaya yang berkaitan dengan masa.



Antara aksesori yang tak terlalu over sangat dan semua orang patut ada ialah jam tangan ! Jam tangan ni sesuai untuk semua jenis penampilan diri dan mencerminkan keperibadian jugak. Kalau pakaian korang bertemakan pejabat macam tu boleh la pakai jam yang nampak classic dan bergaya. Kalau pakai skirt, palazzo ala-ala feminine, pakai la jam yang ada diamond dengan warna sweet untuk lengkapkan penampilan. 



Pilihan I sendiri jam dari Tawaf Timepieces







Women’s collection, RAMAL. I suka design jam yang minimal, tak terlalu banyak hiasan cuma bahagian permukaan jam, nombor ditukar kepada susunan crystal. Cantik ! Tali jam pula jenis canvas dan mempunyai pelbagai warna seperti merah, biru dan pink. I punya gabungan biru dan merah.



Bagi I, design macam ni lebih senang untuk digayakan lagi-lagi I jenis pakai baju biasa kasual jadi senang nak mix and match. Masuk dengan semua baju. Jam ni berputar dengan Japanese Quartz Movement. Case jam pula berwarna rose gold. Memang sesuai sangat dengan perempuan. Rotation jam ni pula adalah jenis clockwise. 







Kalau korang nak beli nanti dekat website dia dah lengkap semua detail pasal jam tu. Jadi tak payah risau nak buat pilihan. Bagi I jam dia memang berkualiti sebab tahan calar dan kalis air. 



Antara koleksi lain yang I suka adalah Classic Collection. Koleksi jam ni numeral dia bukan crystal macam I punya tapi Arabic. Cantik ! Siap ada date lagi. Case permukaan tu pun boleh pilih warna rose gold atau silver. Tali jam pun ada pelbagai pilihan warna dan walaupun koleksi ni dibahagian lelaki tapi I suka design dia lagi-lagi bila tengok model dia pakai. Nice !



Koleksi Klasik


Koleksi Amal



Jam yang masuk dalam wishlist I, Umbre dari AMAL COLLECTION. Cantik gila warna dia walaupun jam ni pun sama ada di bahagian lelaki tapi I rasa sesuai je kalau I pakai sebab tangan I tak kecil sangat pun hahahah. Design yang minimalist dengan tali leather dan warna Umber yang pertama kali I tengok terus suka dengan warna dia. 



Bagi I semua koleksi dari Tawaf Timepieces sesuai dijadikan hadiah pada orang tersayang. Datang dengan kotak, design minimalist sesuai untuk semua orang, warna cantik, dan harga berbaloi. gambar jam yang I tunjukkan dalam blog ni sebahagian je koleksi yang ada, dekat website dia ada banyak lagi koleksi. Siap ada worldwide shipping, jadi tak kisah dimana korang nak hantar jam ni boleh je. Pemulangan percuma juga boleh dilakukan. Setiap produk ada 2 tahun warranty.






Ini la masanya korang nak beli jam baru di tahun yang baru ni. I cuci mata dekat website diaorang, semua jam tengah SALE ! Jimat banyak kalau shopping sekarang haha.



Pembelian boleh dilakukan di

Website : Tawaf Online
Facebook : Tawaf Timepieces
Instagram : Tawaf Timepieces








Tawaf Timepieces : Jam tangan clockwise atau anticlockwise?

Olla. Entry lepas I dah update Misi Blog 2019. Entry kali ni I nak tengok semula Misi Blog 2018 berapa yang dah tercapai hahaha. Untuk misi blog 2018 sama macam 2019, ada empat point jugak tapi point yang berlainan la.





1. Bertukar kepada domain

Alhamdulillah misi yang pertama tercapai. Blog I dah ada domain sendiri, dari www.airahsyahirah.blogspot kepada www.airahsyahirah.com . Boleh baca cerita I bertukar kepada domain di SINI. Apa yang I perasan bila dah bertukar kepada domain ni, pengunjung blog semakin lama semakin meningkat. Setiap bulan bila tengok pageviews memang ada peningkatan yang memberansangkan jadi I harap 2019 dapat la hit 1 juta pageviews. 



I ada baca jugak blog yang menggunakan medium wordpress macam lagi best tapi bila nak bertukar ni memerlukan lebih banyak ilmu. I memang tak reti. Dulu rajin la buat research baca itu ini untuk upgrade blog, bila ada masa lapang. Sekarang nak kejar masa heh macam tak ada masa je. Mungkin kena refer pakar wordpress dulu.



2. Template baru

Ya template I masih tak bertukar lagi untuk tahun 2018. I dah bawa misi ini untuk tahun 2019 pulak. Kalau 2019 masih tak tukar template tak tahu nak cakap apa hahahha. Haritu I ada cuci mata dekat etsy jugak tengok template blog lawa-lawa. I suka sangat template yang harga kemain ratus-ratus tak nak kalah harga dia -.- Biasa yang murah sikit ni template pun biasa je kan hahaha.



Jadi nanti tengok sikit template macam mana I tukar untuk baju baru blog ni.



3. Entry baru yang lebih bermanfaat

I tak pasti tahun 2018 entry I bermanfaat ke tak hahahahha. Bermanfaat la kot sebab I rasa lebih banyak review produk yang I share dari entry merepek mungkin. Kalau ada entry merepek tu maaf. Insha Allah tahun 2019 lebih banyak lagi review yang I nak kongsikan sebab I sejenis nak beli apa-apa mesti google review dulu tengok komen orang lain jadi kita boleh tahu serba sedikit benda tu sesuai ke tidak dengan kita.



Jadi I pun ada kongsi review dan pengalaman se-detail yang mungkin dekat blog ni okay !



4. Income dari blog

Alhamdulillah untuk income dari blog tahun 2018, banyak juga job berbayar yang I terima. Job viral, job review dan sebagainya. Terima kasih jugak dekat group Kelab Blogger Ben Ashaari yang banyak terima job dan kongsi dengan blogger lain. I pun dalam usaha nak tingkatkan mutu dan kualiti blog. Walaupun sebelum ni I berblog tak mengharapkan duit ke apa tapi bila ada terima income dari blog ni membantu jugak I nak beli benda-benda yang I nak hahaha.



Caiyok capai misi 2019 pula !





Misi blog 2018 dah tercapai?

Sebelum Christmas haritu I ada update My Althea Wishlist entry yang I listkan 10 barang I nak beli dekat Althea. 5 makeup dan 5 skincare. Kalau nak tahu apa wishlist I dan apa yang korang boleh beli di Althea boleh la baca entry I yang tu hihi. Bulan 12 kan biasa macam-macam event sempena Christmas dan Christmas tak lengkap tanpa tukar-tukar hadiah.



Jadi I pun beli la jugak hadiah untuk diri sendiri. Dalam wishlist I tu mungkin ada satu je kot yang I beli. Yang lain simpan dulu untuk beli akan datang sebab budget tak cukup. I rasa dah berapa kali dah ni I shopping dekat Althea. Untuk pembelian kali ni I beli 10 barang jugak sama macam wishlist tapi barang yang berbeza dari wishlist.






https://my.althea.kr/herb-warm-pack-single-pack

I beli tiga kotak warm pack ni. Satu kotak ada tiga pack. I baca warm pack ni sesuai untuk masa period. Biasa I guna hot bag tu je untuk tuam masa sakit period. I beli warm pack ni stand by untuk masa pantang nanti. Macam berguna je kalau nak guna lepas bersalin masa dalam wad nanti kan. Orang lepas bersalin kan selalu guna tungku untuk tuam perut bagi darah lancar lepas bersalin. I guna warm pack ni je la dulu sementara bermalam dekat hospital.



Jadi warm pack ni salah satu persediaan I untuk berpantang nanti. Lepas pantang baru up review dekat blog okay. Tapi kebanyakkan review semua suka dengan warm pack ni. Selesa digunakan semasa period. Korang boleh la cuba juga nanti.



https://my.althea.kr/gold-snail-hydrogel-patch

Eye patch ni pun I beli untuk persediaan pantang nanti hahahha. I dah la first time nak melalui pengalaman berpantang ni. Entah macam mana la waktu tidur I nanti. Jadi untuk kesegaran dan kesihatan mata I, I siap-siap beli eye patch. Harap nanti membantu la bagi mata I nampak segar. Baby pun tak ada la takut tengok rupa mak dia ni lol.



I ada guna sepasang eye patch ni sebab excited. I dah lama teringin nak try. Guna malam dalam 20 minit lepastu tidur, pagi esoknya nampak sekitar mata I lebih lembap dan segar. Tak sabar nak guna lagi nanti. Eye patch ni salah satu wishlist dalam My Althea Wishlist yang I beli.



https://my.althea.kr/ruby-bulgarian-rose-eye-patch

I bukan beli satu jenis je tau eye patch ni, I beli dua terus. Jatuh cinta dengan packaging pink dia ni. Cantik ! Kalau mata I tak cantik lepas guna produk ni tak tahu nak cakap apa -.-



https://my.althea.kr/water-sleeping-mask

Dalam wishlist I ada produk Laneige tapi I pilih untuk beli Laneige Water Sleeping Mask dulu. I selalu tengok orang review kebaikkan dan kesan pakai water sleeping mask ni jadi I kena try jugak. Malam semalam I baru pakai sekali dan kesan dia pagi ni memang best. Kulit nampak lembut, lembap dan tak kering. Harap nanti I pakai banyak kali, kulit nampak lebih sihat dan glowing la haha. 



Kalau korang tak tahu sleeping mask ni apa, mask yang boleh bawak tidur terus. Tak payah bilas. Lepas pakai tidur je terus.



https://my.althea.kr/rice-ceramide-moisture-toner

Dalam skincare routine I memang tak ada toner jadi I berminat nak tambah toner dalam rutin I. I pilih produk ni sebab dia bukan toner biasa. Boleh melembapkan kulit dan mengandungi ceramide. Ceramide ni membantu menjaga skin barrier so buat kulit lebih anjal, lembap dan lebih halus. Tekstur dia pun bukan macam toner biasa yang cair tapi lebih pekat dan sejuk je pada kulit.



https://my.althea.kr/flawless-creamy-concealer

I beli concealer ni untuk lukis kening haha. Saja nak try concealer dari Althea tapi I tak cuba lagi sebab tak ada masa nak experiment. Busy dengan benda lain jadi tak boleh bagi first impression untuk produk ni. Nanti I buat entry full untuk review concealer ni okay.



Tapi I baca review untuk produk ni kebanyakkannya suka dengan tekstur dia. Lightweight, moisturizing dan sesuai dengan kulit diaorang. Harap sesuai dengan kulit I jugak.



https://my.althea.kr/it-s-my-eyelash-curler

Eyelash curler ni RM12 je murah gila ! Ada dua jenis, satu biasa punya, satu lagi comb. Yang biasa dah sold out jadi I beli je comb. Comb tu pun macam tak ada function sangat pun, kesan dia sama je macam eyelash curler biasa. I suka walaupun murah tapi masih boleh curl kan bulu mata I dengan baik. Eyelash curler I yang lama dah tanggal getah dia tu. Nak pasang pun alahai asyik terbukak je so kita beli baru je.



Nanti kita tengok berapa lama tahan eyelash curler rm12 ni okay hahaha.



https://my.althea.kr/color-my-brows

I beli ni sebab adik I nak. Ingatkan nak beli dua tapi boleh beli satu je setiap pembelian tsktsk jadi I beli untuk dia jela. I tak reti guna, ni pun baru nak try lukis kening guna pencil biasa tu je hahaha. Next time bila dah pro sikit maybe boleh beli yang jenis brow mascara ni pulak.



Okay tu je 8 jenis barang yang I beli dari Althea. Lagi dua barang tu sebab I beli warm pack tiga kotak kan so total 10 barang yeay. Tak sabar nak guna semua produk dan tulis review. Kalau korang ada request nak review mana satu boleh komen dekat bawah okay.








Shop My XMas Wishlist

Selamat Tahun Baru. Alhamdulilah tahun baru, azam baru. I harap tahun 2019 ni membawa sinar dan harapan baru untuk korang jugak. Jangan lupa tengok semula tahun 2018 tu, yang buruk dijadikan pengajaran. Untuk tahun 2019 ni semestinya lebih banyak benda yang I nak buat, lebih banyak misi dan azam yang I nak capai.



Salah satu misi mesti la untuk blog kesayangan. Banyak jugak entry yang I dah update untuk tahun 2018. Harap tahun 2019 ni lebih rajin nak update blog hahahha. Jadi dalam entry ni I nak kongsikan empat misi I untuk blog bagi tahun 2019. Empat je tau itu pun I harap tercapai la. Nanti beria set target macam-macam last satu apa pun tak capai tsktsk. Jadi mari usaha sama-sama haha.







1. Adsense Cashout

Untuk tahun 2018 ni I berjaya cashout sekali sahaja. Alhamdulillah. Rezeki sebab ramai lagi blogger dekat luar sana masih dalam usaha nak tingkatkan blog dan cashout Adsense diaorang kan? I pun rezeki tak sangka berjaya juga capai jumlah minimum untuk cashout Adsense. Itu pun hujung-hujung tahun baru merasa.



Tahun 2019 ni I harap dapat la cashout Adsense lebih dari sekali. Mungkin 3 kali?? Okay tak salah pun berangan dan I harap I rajin jugak usaha hahahha. Tapi bila fikir balik 2019 nanti dah ada baby fuhhhh ada ke masa macam sekarang nak update blog. Biasa I baca pengalaman ibu-ibu blogger lain confirm dah lewat malam, anak dah tidur baru ada masa nak update blog haha. I harap semangat I kuat la nak teruskan.



2. Lebih banyak entry

Tahun 2018, entry I sepanjang tahun lebih kurang 156 entry sahaja. Berbanding tahun-tahun sebelumnya lebih banyak. Tahun ni memang banyak job blog I dapat tapi sebab mood mengandung I yang kadang okay kadang tak, mempengaruhi kerajinan nak update blog jugak. Harap tahun 2019 ni lebih banyak la entry sharing I untuk blog.



Lepasni tak sabar nak share entry mengandung, entry berpantang, review barang baby hahahhaha. Nanti tetibe je niche blog dah tukar dari beauty and lifestyle blogger je parenting eh. Tak apa I memang suka share semua benda lagi-lagi benda yang I guna.



3. Theme/Layout baru untuk blog

Ini salah satu misi I dari 2018. Bawa ke tahun 2019 hahaahha. Tak ada siapa ke nak belanja I theme baru untuk blog tsktsk. Bila ada duit confirm lesap beli benda lain. Tak sempat nak simpan sikit pun untuk blog. Tapi tahun 2019 ni I rasa kena buat tabung siap-siap untuk blog. Nak beli template baru siap bayar domain lagi. Caiyok menabung !



4. Big Giveaway

I dah lama plan nak buat big giveaway. Ikutkan hujung tahun 2018 nak buat, hadiahnya trial kit Laneige tapi busy sangat dengan semua benda. I rasa kena postponed ke tahun 2019. At least tahun 2019 ni I nak buat dua kali big giveaway yang semestinya hadiah kena best-best.



I suka bila join giveaway yang hadiah dia best ni jadi bila nak buat giveaway I pun kena la bagi hadiah best jugak. Jadi memang kena betul-betul menabung ni hahaha.




Okay itu je kot misi blog I untuk tahun 2019 ni. Harap berjaya la nak capai 4 misi ni. Walaupun hanya empat tapi I rasa I perlukan sepanjang tahun untuk capai. Entah-entah sampai tahun depan tak capai-capai.















Misi Blog 2019

Penggunaan esen pandan dalam masakan memang dah jadi benda wajib. Kalau nak tambah rasa guna esen pandan, nak tambah warna pun guna esen pandan. Kalau I memang akan pastikan esen pandan sentiasa tersedia dalam fridge. Bukan apa memang kebanyakkan menu utama, pencuci mulut, minuman di Malaysia ni selalu gunakan esen pandan jadi wajib la simpan satu dalam peti kan.



Baru-baru ni I guna Natural Pandan Leaf Extract dari Bio Nutricia. Kenapa guna Natural Pandan Leaf Extract Bio Nutricia???

- Rasa dan warna esen ni semulajadi.
- Phytonutrient (Chlorophyll, Polyphenol, Flavonoid, Triterpene, Saponin, Amino acid)
- Pilihan sihat dan mudah
- Bahan semula jadi
- Tinggi antioksidan, pemberi tenaga, dan sebagai minuman yang menyegarkan



Bio Nutricia Extract menggunakan teknologi Green Bio Technology untuk menghasilkan ekstrak pandan yang berkualiti tinggi, semula jadi tanpa mengubah atau menambah bahan lain menggunakan daun pandan yang sememangnya berkualiti. Teknologi Encapsulation juga membantu memelihara warna dan rasa pandan. Aroma semula jadi pandan lebih terserlah apabila dipanaskan.



Sebab tu la I suka guna Pandan Leaf Extract ni. Masa masak memang bau pandan tu wangi sangat ! Warna dia pun cantik dengan kuning hijau lembut. Bukan warna yang nampak fake terlebih pewarna tu. 



I dah cuba tiga menu dengan menggunakan Natural Pandan Leaf Extract ni. Mula-mula nak try satu menu je tapi macam best la pulak guna ekstrak pandan ni, terus buat sampai tiga menu. Lagi-lagi hujung minggu ni memang sesuai nak buat resepi yang I dah cuba. Sesuai untuk menu petang seisi keluarga.



Menu 1 : Agar-Agar Pandan







Bahan :
20 gram agar-agar bertali
1500 ml air
1 cawan gula pasir
1 cawan santan
3 ketul gula batu
2 sudu besar Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract
1 biji telur



Cara :
Masak agar-agar dengan air sampai agar-agar hancur. Dah hancur, masukkan gula dan gula batu. Kacau semua sebati guna api sederhana.







Masukkan Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract. I suka bau wangi pandan dia. Kemudian masukkan santan dan kacau sampai menggelegak. 






I tunggu sejuk sekejap dalam periuk tu baru masukkan dalam loyang untuk keraskan dalam fridge. Dah keras boleh potong dan makan ! Agar-agar paling sedap makan sejuk.







Menu 2 : Roti Jala


Roti jala ni I buat petang. Kari dah siap masak tengah hari, boleh cicah roti jala lepastu sampai malam makan hahaha. I suka resepi yang senang-senang je sebab malas duduk dapur lama-lama.


Bahan : 
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
1 biji telur
Santan + air (ikut kepekatan untuk tepung)
2 sudu besar Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract



Cara :





Blend kan semua bahan hingga sebati. Kalau rajin tapis sekali bahan yang dah blend tu bagi adunan memang cair tak ada ketul-ketul dan bendasing. Letak dalam acuan ataupun I guna botol mineral tu je sebab tak ada acu roti jala tu tsktsk.







Lepastu guna non stick pan bagi roti jala tak melekat. Ni first time tau I buat roti jala nasib baik sedap dan laku satu rumah makan hahaha. Roti jala biasa I makan dengan kuah kari yang pekat sikit.










Menu 3 : Onde Onde / Buah Melaka





Bahan :
4 senduk tepung pulut
1 senduk tepung beras
3 sudu besar Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract
Gula Melaka
Kelapa parut
Secubit garam



Cara :
Bancuh tepung pulut, tepung beras bersama Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract dan air secukupnya. Uli doh sampai tak melekat di tangan dan boleh gentel cantik.



Ambil adunan yang secukupnya untuk buat bola kecil dan masukkan gula melaka. Dah siap uli semua boleh rebus buah melaka tu dalam air mendidih. Air mendidih tu boleh masukkan satu sudu Pandan Leaf Extract untuk aroma wangi. Bila bola buah melaka dah terapung boleh angkat dan golekkan dalam pinggan berisi kelapa parut.






I masukkan secubit garam dalam kelapa parut tu untuk rasa lemak-lemak masin sikit. Dah boleh hidang !






Bila guna Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract dalam masakan, lebih mudah kerja memasak. Tak payah guna cara lama nak beli atau tanam pokok daun pandan untuk stok esen pandan. Guna je Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract sebab produk ni memang semula jadi. Warna semula jadi, rasa semula jadi, tak payah risau dah nak guna. Rasa dia memang original dan satu sudu besar Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract bersamaan dengan 7 helai saun pandan asli tau.



Selain guna untuk masakan, boleh digunakan untuk minuman juga. Next entry I share resepi untuk minuman pula okay. Pandan Leaf Extract Bio Nutricia Extract juga boleh didapati dalam bentuk serbuk. Jadi kalau nak beli boleh ikut citarasa sendiri. 



Untuk pembelian boleh ke
Shop - Bio Nutricia Extract (https://bionutriciaextract.com/shop/)
Website - bionutriciaextract.com
Facebook - Natural Pandan Leaf Extract Concentrate (https://www.facebook.com/pandanextract/)







Tiga Menu Minum Petang Dengan Natural Pandan Leaf Extract

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.