Slider

Seronok tengok Program Komuniti yang dianjurkan oleh McDonalds. Kali ni nak tahu tak program komuniti di mana pula? Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis menyaksikan McDonald’s Malaysia menyampaikan sumbangan berjumlah RM507,500 bagi meringankan beban golongan kurang bernasib baik di negeri ini. Pelbagai inisiatif diumumkan di bawah Program Komuniti yang dianjurkan, termasuklah pembayaran zakat perniagaan McDonald’s, pelantikan belia-belia untuk menyertai SLDN McDonald’s dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”.




Sejumlah RM507,500 disumbangkan oleh McDonald’s Malaysia melalui Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis untuk meringankan beban golongan memerlukan di negeri ini. Inisiatif-inisiatif yang diumumkan termasuklah penyerahan zakat perniagaan bagi tahun 2019, penyerahan sijil pelantikan kepada pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s, dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”.



“Kami berhasrat mewujudkan impak positif kepada masyarakat di sekitar lokasi restoran kami. Komitmen  kearah kesejahteraan masyarakat merupakan sesuatu yang cukup dekat di hati warga kerja McDonald’s malah ia juga merupakan nilai teras syarikat. Besar harapan kami agar sumbangan yang disampaikan mampu mengukir senyuman kegembiraan kepada golongan yang memerlukan di negeri Perlis ini,” kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia.



Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail berkenan mencemar duli menjadi tetamu kehormat majlis tersebut, yang diadakan sempena Program Kayuhan “MAIPs Peduli” kali ke-93. Baginda hadir menyempurnakan Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis selepas mengadakan lawatan berbasikal di sekitar kawasan kampung di negeri ini untuk penyerahan zakat kepada golongan masyarakat yang memerlukan. 


 (dua dari kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia ketika menyerahkan bayaran zakat perniagaan McDonald’s Malaysia bagi negeri Perlis untuk tahun 2019 kepada (tiga dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis.


(dua dari kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia dan (tiga dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis ketika menyerahkan sijil pelantikan kepada salah seorang belia yang terpilih untuk menyertai Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s.



Baginda yang juga merupakan Yang Dipertua MAIPs komited melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti kemasyarakatan memandangkan ia juga sebahagian daripada usaha berterusan MAIPs, bagi memastikan nasib golongan masyarakat yang memerlukan di negeri ini terus terpelihara.



“Kami gembira melihat syarikat korporat seperti McDonald’s tampil kehadapan membantu golongan kurang berkemampuan di Perlis. Apa yang dilaksanakan oleh syarikat khidmat segera tersebut wajar dipuji dan dijadikan contoh. Program Komuniti McDonald’s yang dilaksanakan ini amat bertepatan dengan visi kami untuk memacu pembangunan ummah cemerlang menjelang 2020 menerusi nilai-nilai kemanusiaan dan sikap prihatin terhadap keperluan masyarakat,” kata Tuan Haji Mohd Nazim Mohd Noor, Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs). 



Agihan zakat perniagaan McDonald’s Malaysia

McDonald’s Malaysia memenuhi kewajipan zakatnya kepada negeri Perlis untuk tahun 2019 dengan bayaran zakat berjumlah RM101,000. 


McDonald's Malaysia baru-baru ini turut menerima Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), dan merupakan entiti perniagaan pertama yang menerima sijil pengiktirafan tersebut di Malaysia.


"Sebagai sebuah entiti perniagaan 100 peratus milik umat Islam, ianya merupakan tuntutan agama untuk kami mengeluarkan zakat apabila cukup haul untuk diagihkan kepada golongan masyarakat yang memerlukan. Kami telah membayar zakat sejak tahun 2017 setelah diambil alih oleh Lionhorn Pte. Ltd. iaitu sebuah anak syarikat Reza Group dari Arab Saudi," kata Azmir.



Inisiatif pekerjaan untuk belia melalui SLDN McDonald’s 

Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s merupakan program latihan berteraskan industri selama 18 bulan menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran McDonald’s dan 30 peratus kelas teori di bilik darjah. Program ini diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia – salah satu usaha restoran khidmat segera itu untuk meningkatkan piawaian pembangunan modal insan syarikat dan memupuk bakat baharu, sejajar dengan agenda negara.


Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia dan DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis ketika sesi lawatan restoran McDonald’s Pandu-Lalu Kangar, Perlis.


"Kami teruja untuk mengalu-alukan para belia dari negeri Perlis untuk menyertai program latihan kami ini. Diharap melalui program ini, belia yang terpilih akan mempelajari kemahiran yang diperlukan untuk memajukan diri dan memulakan karier yang menjamin masa depan seterusnya meningkatkan status ekonomi keluarga masing-masing," kata Azmir.



Program ini adalah sebahagian daripada Program Komuniti yang dianjurkan untuk belia daripada golongan kurang berkemampuan. Sebaik sahaja para pelatih lulus penilaian dan ujian akhir program ini, mereka layak bekerja di restoran McDonald's. Setakat ini, terdapat 650 pelatih sedang menjalani SLDN McDonald’s. 



Setiap pelatih menerima elaun sara hidup bulanan sebanyak RM1,200, faedah perubatan dan insurans, serta makanan percuma.



Program “Kembali ke Sekolah”

Lebih 1,000 kanak-kanak dari 36 sekolah di seluruh negeri Perlis menerima pek “Kembali ke Sekolah” tahun ini. Program “Kembali ke Sekolah” adalah inisiatif tahunan yang diterajui oleh McDonald's Malaysia dan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia.


(dua dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis memakaikan pakaian seragam yang baharu untuk salah seorang kanak-kanak sekolah rendah sebagai simbolik penyerahan pek ‘Kembali ke Sekolah’ semasa Program Komuniti McDonald’s  Peringkat Negeri Perlis 2019. (kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia; (kanan) Tuan Haji Mohd Nazim Mohd Noor, Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan (dua dari kanan) YAM Syed Sirajuddin Areeb Putra Jamalullail Ibni Tuanku Syed Faizuddin Putra, anakanda Raja Muda Perlis turut serta di atas pentas.



Program “Kembali ke Sekolah” 2019 yang dilancarkan di Kuala Lumpur pada pertengahan Oktober lalu, merupakan yang terbesar setakat ini – dengan jumlah sumbangan mencecah RM3 juta bagi membolehkan seramai 30,000 kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah dan miskin bandar di seluruh negara menerima pek "Kembali ke Sekolah" menjelang tahun persekolahan 2020. Ia bakal disampaikan secara berperingkat di negeri-negeri seluruh Malaysia sehingga penghujung tahun ini.



Pek "Kembali ke Sekolah" yang diagihkan mengandungi satu set pakaian seragam sekolah, sepasang kasut, sepasang stoking dan beg sekolah bernilai RM100.



Pada tahun 2018, McDonald's Malaysia dan RMHC Malaysia telah menyampaikan pek "Kembali ke Sekolah" bernilai RM1.7 juta kepada 17,000 kanak-kanak sekolah rendah. Tahun sebelum itu pula menyaksikan McDonald's dan RMHC membantu 6,000 pelajar menerusi jumlah sumbangan sebanyak RM1.2 juta.



RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia yang bermatlamat membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik di Malaysia. Hubungi ibu pejabat RMHC Malaysia di talian 03-7843 3388 atau layari https://rmhc-malaysia.my/get-involved/make-a-donation/ jika anda berminat menyumbang wang tunai atau menjadi sukarelawan untuk RMHC Malaysia.



Warga kerja McDonald’s dan Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bersama-sama DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis bergambar mesra bersama penduduk kampung ketika lawatan berbasikal, Program “MAIPs Peduli” di negeri Perlis untuk penyerahan zakat kepada golongan masyarakat yang memerlukan.




McDonald's dekati masyarakat di utara tanahair dengan sumbangan lebih RM500,000

Untuk entry kali ni bukan khusus barang mandian apa yang I guna masa dalam pantang tapi barang mandian yang I gunakan masa di hospital. I bersalin hospital kerajaan jadi memang tak ada la hospital sediakan barang mandian macam hospital swasta tu. Kalau korang pun rancang nak bersalin hospital kerajaan mungkin boleh sediakan peralatan mandian di bawah ni.





Sabun badan. Lepas bersalin confirm badan korang akan rasa melekit dengan darah tengah keluar, darah tak cuci habis, berpeluh bertarung nyawa tadi. Jadi pastikan sabun mandian dah ready dalam beg toiletries. I beli travel kit punya mandian tu. Kecil je jadi senang nak simpan dalam beg. Lagipun bukan lama duduk hospital kan. Mandi pun kadang tu asal boleh je sebab risau tinggalkan baby sorang-sorang.



Dry shampoo. Dry shampoo ni membantu sangat sebab lepas bersalin memang tak ada masa nak syampu rambut lama-lama tapi kalau I memang rimas gila rasa sebab sebelum bersalin tu I dah masuk hospital dua hari, I ingat hari kedua tu boleh la balik sebab baby macam tak nak keluar lagi tapi rupanyaaa….. Boleh baca cerita seterusnya di entry SINI (Kronologi Bersalin Anak Pertama). Jadi memang kulit kepala rasa tak selesa sebab dah lama tak syampu. Lepas bersalin, lepas mandi tu terus spray dry syampu lepastu sikat rambut elok-elok dan sanggul elok-elok.


Dry shampoo, sabun, sikat



Dry syampu ni bagi I membantu la buat kulit kepala kurang berminyak. Lepas balik rumah boleh syampu dengan syampu biasa dengan gembira sebab sumpah tak selesa mandi dekat toilet hospital hahaha.



Berus gigi dan ubat gigi. Kalau nak mulut bau wangi masa cakap dengan nurse dan doctor ready kan la dua benda ni. Kadang kita serabut-serabut dekat hospital tu sampai lupa nak bawa semua benda. Disebabkan I tak pernah masuk hospital lepastu kena berdikari jaga baby sorang-sorang untuk pertama kali dan kena tahan sakit lagi memang serabut. Pastikan sedia semua benda awal-awal.


Ubat gigi, berus gigi, pencuci muka



Pencuci muka. Pencuci muka pun I bawa yang travel punya. Kecil dan menyenangkan. Beg toiletries I pun tak ada la nampak penuh sangat kalau bawa benda kecil-kecil je. Tak perlu bawa full skincare sebab memang tak ada masa nak buat skincare routine dalam hospital tu. Asalkan dah cuci muka elok-elok kira okay la tu. Mungkin sebab hormone lepas bersalin, muka I tak ada pun naik jerawat walaupun hanya cuci muka je. Dalam pantang pun tak ada masa sangat nak buat skincare routine.


Itu je kot toiletries yang I bawa masa ke hospital. Benda yang asas je sebab memang tak ada masa. Masa banyak dekat baby je. I memang ada bag toiletries khas yang kalis air so bila mandi air terpercik tak ada la beg tu basah. Masa nak pergi mandi juga I akan letak disposable panties siap dan pad siap-siap dalam beg tu. Boleh baca review disposable panties sebab membantu sangat bila I dalam tempoh pantang ni.




Beg toiletries 

Persiapan pantang – Toiletries

Dah lama rasanya tak kongsikan skincare routine I dekat blog. Dekat instastory ada juga I share skincare routine yang I selalu buat. I akan tukar skincare routine I ikut mood dan ikut keadaan kulit I. Kalau kering I akan buat layering step guna toner dan pakai mask. I akan lebihkan bahagian hydration. Kalau berminyak, I akan lebihkan hydration juga tapi tak terlampau berat.





Tapi kali ni I nak kongsikan penjagaan kulit I waktu pagi pula. Kalau pagi punya sincare routine I simple je, malam yang banyak produk I pakai. Salah satu sebab I tak suka rasa berminyak atau rasa berat pada kulit bila waktu siang. I suka produk yang ringan, tak terlalu banyak sebab I banyak bergerak. Yang I perasan kalau over pakai skincare waktu siang dan I terlalu aktif serta berpeluh, kulit I akan rasa tak selesa. Peluh tu macam melekit sangat sebab ada produk hahaha.



Jadi bergantung pada kulit korang okay dan aktiviti yang korang buat waktu siang.





Step pertama am skincare I mesti la cuci muka. Pagi-pagi I suka pencuci muka yang soft dan ringan je. I guna Himalaya Neem Face Wash. Pencuci muka favourite I sejak dulu. Walaupun dah macam-macam jenis pencuci muka I guna, I akan pastikan dekat rumah ada je stok pencuci muka ni. Boleh baca review penuh pencuci muka Himalaya Neem ni di entry lama I okay.



Step kedua I akan pakai Innisfree Green Tea Seed Serum. I suka pakai serum ni waktu siang sebab skincare routine I sikit je. Jadi serum ni membantu memberi kulit I kelembapan yang mencukupi. I suka juga pakai serum ni sebelum pakai makeup. Serum ni pun I ada buat review penuh di sini.






Step ke tiga, pelembap. I guna Rosken Dry Skin Cream. I guna Rosken Cream ni dua tube dah. I suka kelembapan yang dia bagi kepada kulit I. Tapi tricky sikit cream ni. Kalau korang jenis cepat berpeluh di bahagian muka nanti rasa tak selesa. Jadi I akan pakai cukup-cukup je.



Step terakhir dan yang paling penting, sunscreen. Buat masa ni I pakai Cetaphil UVA/UVB Sunscreen. Boleh baca full review dekat SINI. I suka sunscreen ni sebab boleh buat kulit nampak glowing tapi still ada pros and cons dia. Yang penting cari sunscreen yang sesuai dengan kulit korang dan pakai selagi kulit kena cahaya matahari okay.





Untuk bahagian mata I akan pakai eye patch kalau I ada masa. Sekarang I guna Koelf Ruby Bulgarian Rose eye patch ni. Eye cream I lagi suka pakai waktu malam. Untuk bibir pula I pakai Vaseline Rosy Lips ni. Baru guna dalam dua tiga minggu. I tak sure I suka ke tak tapi nanti I buat full review okay. Kalau nak keluar baru pakai lipstick. Malam pula I pakai sleeping lip mask. I plan nak beli lip balm yang ada spf tapi tak sempat-sempat lagi nak pergi beli. Itu je skincare rutin siang I yang simple sahaja. Kadang tu malas juga nak pakai apa-apa. Terus pakai sunscreen je hahaha.



AM Skincare Routine





Siapa yang tak tahu, I dengan Aiman memang suka makan di café, restaurant yang viral dekat Facebook. Aiman la rajin tengok Facebook lepastu kalau tengok review dekat bahagian komen ramai cakap sedap confirm dia ajak cuba. Kalau makanan nampak sedap pun mesti la wajib cuba walaupun tak viral. Jadi café yang kiteorang pergi kali ni terletak di Taman Adda Height Johor Bahru.



Café terletak di level satu. Disebabkan café ni berada di bangunan kedai jadi bab parking tak perlu risau. I datang pun waktu malam lepas maghrib macam tu jadi tak perlu bayar parking. Café ni buka pukul 4 petang hngga 11 malam dan ditutup pada hari ahad. Masa I datang tu ada pasar malam dekat situ jadi parking jauh sikit la.




Masa I sampai, tak ramai orang. Ada la dalam dua meja yang penuh jadi selesa sikit la nak makan. Belek-belek menu ada makanan western seperti chicken chop, spaghetti, burger dan nasi pun ada kalau korang tak nak makan western. Pilihan air pun boleh tahan. Kalau korang suka minum manis, ada air yang macam ada kek ke apa sekali dia letak atas air tu boleh la cuba tapi I tak cuba sebab I diet manis hahaha.


I order Mac n Cheese dan Aiman order Grilled Chicken Chop tak silap I. Air pula I order yang biasa je, teh o ais dan teh o suam. Masa menunggu untuk makanan tak lama pun sebab tak ramai orang. I nak order kek tapi kek tak ada pulak masa tu tsktsk. 









I suka deko café ni sebab tenang dan santai je. Bertambah tenang mungkin sebab tak ada orang sangat. I bahagian meja dengan sofa jadi boleh santai lepak dekat situ. Kalau duduk bahagian cermin boleh cuci mata tengok pasar malam dekat bawah, kereta lalu lalang. I taksempat nak tangkap banyak gambar café ni sebab Ayhan tak nak duduk dalam baby chair hahaha. Tapi deko kedai dia memang instaworthy. Dekat dinding ada mural lepastu hiasan cantik untuk tangkap gambar.



Makanan dia dua-dua menu sedap. Mac n Cheese pun sedap dan creamy, sos cheese semua cukup. Aiman punya sos Chicken Chop pun sedap. Portion pun okay mengenyangkan. Bagi I menu dia boleh tahan la sesuai dengan citarasa I dan Aiman. Lepasni boleh datang lagi cuba menu yang lain.



Foodtrip Cafe

Hari ni I nak kongsikan segmen DIY. Do It Yourself hahaha. I dah lama sangat nak ada vanity mirror yang siap lampu vanity tu macam yang cantik-cantik dan viral dekat laman soscial tu. Tapi disebabkan I mungkin pindah tahun depan I malas la nak hangkut semua benda waktu pindah nanti. Memang kalau nak beli apa-apa perabot, benda ni jadi masalah. Nak beli tapi nanti nak pindah banyak sangat benda nak kena bawa. Kerja Aiman ni dah la kemungkinan pindah je.



Jadi disebabkan itu, Aiman rajin la nak buatkan vanity mirror untuk I. Senang je step pertama pergi kedai RM2 dan beli cermin. Haritu I pergi Ninso jadi sempat la ambil enam keping cermin. Boleh baca entry Ninso dekat SINI. Kalau cermin tu ada bingkai, boleh la buka bingkai dia sebab kita nak cermin je.








Jangan lupa beli double tape sekali sebab nak lekatkan cermin di dinding guna double tape. Cuci dinding bersih-bersih lepastu boleh la lekatkan cermin tu di dinding. Pastikan ukur elok-elok nanti senget pulak. Tada! Dah siap.







Nak nampak lebih cantik boleh la order vanity light macam I dekat Shopee murah je RM30 lebih kurang. Ada empat jenis cahaya tak silap I. Lepastu boleh adjust kecerahan jadi boleh la kita fefeeling sambil makeup.  Thank you Aiman siapkan vanity table dengan mirror dengan lampu sekali hahaha. Tak sabar nak tunggu rumah sendiri siap lepastu boleh hias dengan macam-macam benda.



Jadi bahan yang digunakan,
Cermin kedai RM2
Double Tape



Dua benda ni je. Senang dan cepat. Yang lain-lain tu boleh beli online kemudian.



DIY Vanity Mirror

Chicken Feet Stock atau CFS ni sebagai penambah rasa dalam masakkan untuk anak. Baby kan tak boleh makan gula, garam, msg sebab dia pun masih kecil. Memang tak elok penambah rasa ni semua. Jadi CFS berfungsi sebagai penambah rasa seperti kiub ayam orang dewasa la kiranya. CFS ni pun berkhasiat sebab penggunaan kaki ayam dalam proses penyediaan. Boleh la google khasiat apa yang ada dalam kaki ayam tu okay.



Sejak dah ada stok CFS dalam fridge ni tiap kali buat bubur Ayhan I akan masukkan satu kiub. Untuk versi CFS I kali ni, rasa dia masam, manis dan manis yang sesedap rasa. Boleh la buat penambah rasa tak ada la bubur baby tasteless sangat.





Bahan
Kaki ayam
Celery
Carrot 
Bawang holand
Bawang putih
Tomato
Sup Bunjut


Ukuran dia bergantung la korang nak masukkan banyak mana tapi I masukkan sebiji setiap bahan. Kaki ayam pula I beli yang dah siap paket dekat Giant jadi tak ingat berapa gram. 



Cara
Cara dia pula senang je. Rebus semua bahan sampai kaki ayam dah nampak tulang. I masak dalam 3 ke 4 jam je. Biarkan je dia mereneh dengan api paling perlahan atas dapur. Bila tengok semua macam dah lunyai, kaki ayam dah lembik terlerai dari tulang boleh la tutup api.

Warna CFS



Kemudian tapis dan ambil air rebusan sahaja. I simpan dalam bekas sos kecil-kecil macam ni senang nak ambil bila nak guna. Nak simpan dalam fridge pun senang.


Tapis ambil sup sahaja


Letak dalam jug senang nak isi dalam bekas



Pastikan korang punya CFS warna keruh macam I punya tau sebab ada mummy-mummy lain yang buat warna agak jernih tu maksudnya tak cukup masak lagi.



Senang je nak buat CFS untuk baby ni. I pun pertama kali buat dan hasilkan boleh tahan. Ayhan sedap je makan bubur dia. Ada I baca mummy yang anak dia dah umur dua tahun pun masih buat CFS ni sebagai penambah perasa makanan anak. Kalau anak susah makan mungkin boleh cuba buat untuk rasa makanan yang lain dari biasa. I ada baca juga CFS ni membantu untuk kuatkan imunsasi anak tapi semuanya bergantung pada persekitaran dan pemakanan anak kan untuk bagi antibody dia kuat. 








CFS ni pun ada banyak versi tau I baru cuba resepi yang ni lain kali bila stok dah habis I nak cuba tambahan bahan lain pula. Nanti I kongsikan di entry lain okay. I simpan CFS ni pada bahagian sejuk beku. Boleh tahan lama jugak rasanya dalam tiga bulan tapi kalau kira berapa kiub yang I dapat, sebulan lebih je boleh habis ni.



Chicken Feet Stock Versi 1

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.