Slider

Tempat Menarik di Port Dickson? Macam biasa sebelum plan nak pergi mana-mana I akan research dulu tempat mana best nak jalan-jalan. I memang rajin bab nak jalan-jalan ni siap buat notes, plan nak pakai baju apa, plan nak tangkap gambar dekat mana hahaha. Jadi bila dah survey tempat yang sesuai, ada la beberapa tempat yang sesuai nak bawa baby 10 bulan ni. Disebabkan bawa baby kan jadi tempat nak jalan-jalan, melawat kawasan agak terhad. 



Masjid Seri Sendayan
Kalau jalan-jalan berdua dengan Aiman memang panjang langkah kiteorang tapi sebab bawa baby semua benda kena ambil kisah. Baby meragam kita juga susah nak jalan kan. Jadi destinasi pertama yang korang boleh singgah adalah Masjid Sri Sedayan. Masjid ni terletak lebih kurang 3 minit dengan Grand Lexis tempat I menginap. Kenapa I berminat nak datang masjid ni sebab masjid ni cantik sangat! I tengok gambar orang-orang yang singgah sini, kemain photoshoot. 


Image result for masjid seri sendayan
(Photo credit: Tekan image)

Tapi sayang sebab I tak sempat singgah. Mampu masukkan dalam list tempat nak datang je. Next time mungkin. Kalau korang lalu kawasan dekat dengan masjid tu singgah la okay tengok masjid cantik sambil tu boleh la solat mengimarahkan masjid. 



Pantai Teluk Kemang
Pantai Teluk Kemang ni memang famous kalau korang datang Port Dickson. Rata-rata blog yang I baca semua suruh datang sini. I sempat datang dan memang meriah la banyak aktiviti mandi pantai, main jetski, main banana boat dan lain-lain. Kedai makan dan kedai jual cenderamata pun banyak disini. I singgah tangkap gambar dan tengok pemandangan je.








Pantai Tanjung Gemok
Ini lagi satu pantai yang dekat dengan Grand Lexis, Pantai Tanjung Gemok. I suka pergi pantai jadi memang list pantai lebih sikit. Pantai ni pun cantik juga kalau nak tangkap gambar. Masa I lalu dekat kawasan pantai tu ada orang tengah memancing dekat tebing kawasan pantai tu. 


Image result for pantai tanjung gemok
(Photo credit: Tekan image)

Pusat Ikan Hiasan Teluk Kemang 
I memang nak bawa Ayhan pergi Pusat Ikan Hiasan Teluk Kemang ni sebab dia dah pandai tengok warna-warna, cahaya, lampu kelip-kelip semua jadi seronok la kot kalau dapat tengok ikan pelbagai jenis dalam akuarium ada lampu sekali. Tapi sini pun I tak sempat nak pergi hahaha. Trip kali ni rasa tak cukup masa betul. Nanti ada rezeki I nak pergi lagi bila Ayhan dah besar sikit dan boleh jalan.


Image result for pusat ikan hiasan teluk kemang
(Photo credit: Tekan image)



PD Waterfront
Destinasi terakhir dalam list I, PD Waterfront. Tak silap I ada terbaca PD Waterfront ni ada sebahagian juga masih dalam pembinaan. I tak sempat pergi, cuma tengok dari dalam kereta je jadi tak pasti sangat apa yang ada. Kalau nak cari fast food seperti KFC dan Mcd atau Starbuck ada dekat sini. Tempat dia pun cantik dari gambar-gambar yang dikongsi di blog orang lain. Boleh la singgah jalan-jalan dekat sini lepak tengok apa yang ada.


Image result for pd waterfront
(Photo credit: Tekan image)


Kalau korang pernah pergi Port Dickson atau Negeri Sembilan boleh la kongsi dengan I mana best nak jalan-jalan dan makan-makan sebab kemungkinan bulan raya nanti boleh la I singgah lagi weeeeee.





Tempat Menarik di Port Dickson

Assalamualaikum,


Entry lepas I ada kongsi pengalaman menginap di Grand Lexis Port Dickson. Boleh baca entry lepas okay. Kali ni I nak kongsi makanan yang sempat I rasa semalam di Port Dickson Negeri Sembilan ni. Ikutkan banyak je senarai makanan yang menarik, sedap, viral korang boleh cuba di PD tapi I tak sempat nak cuba semua. I banyak duduk hotel mandi pool je hahaha.



Lepas check in hotel, I ajak Aiman keluar makan sebab ikutkan malam malas keluar dah. Nak lepak bilik je jadi destinasi kiteorang, PD Famous Cendol Coconut Shake Power RM2. Kemain panjang nama hahaha. Kedai dia terletak di Kampung Teluk Kemang. I waze je senang. Kedai ni boleh tahan famous jugak sebab I tengok kalau ada yang pergi PD confirm sini. Kedai dia pun boleh tahan luas. Ada beberapa kiosk kecil dalam tu jual pelbagai jenis makanan antaranya ada yang jual nasi goreng, air mangga, pisang goreng.












Mula-mula I order cendol je. Aiman punya yang biasa dan I punya yang ada ice cream atas dia. Cendol dia memang sedap. Cendol hijau tu lembut je, manis pun cukup. Bagi I sedap la. Walaupun I teringin cendol Jonker88 hahaha dapat yang ni pun jadi la. Nak pergi Jonker88 tu macam rimas sangat nak bawak Ayhan baby kecil ni. Lepastu macam lapar tengok ada Nasi Kambing Blackpepper macam sedap je tengok gambar so order la satu. 


Nasi Daging Salai Lemak




Nasi Kambing Blackpepper



I rasa nasi kambing tu biasa je. Okay la perapan kambing blackpepper dia sedap la juga cuma hidangan tu tak panas pun. Rasa sejuk biasa je jadi macam tak best. Aiman makan pun macam tak sedap sangat bagi dia. I punya makanan pula order Nasi Lemak Daging Salai. Serius Daging Salai Masak Lemak dia sedap gila kalau datang sini sila la order. Pedas dia cukup, berpeluh makan, rasa masak lemak pun sedap berlemak, daging lembut! Sedap makan dengan nasi panas. Terliur I rasa nak singgah Negeri Sembilan makan daging salai masak lemak.



Masa I pregnant Ayhan, I mengidam Daging Salai Masak Lemak tau. Tiga empat kali jugak la makan dekat Anjung Selatan Bandar Baru Uda. Masak Lemak Daging Salai dia pun boleh tahan sedap tapi PD punya lagi merecik la hahaha. Hari tu I macam terfikir patut la I mengidam Masak Lemak Daging Salai sebab bapak baby pun orang Negeri Sembilan hahaha. Lepastu Aiman order mangga float tak silap I. Rasa dia biasa je. Kalau beli yang Mangga Royale Sungai Putat tu tak silap I nama dia memang sedap gila. I dah rasa dua tiga kali.





Second day masa on the way nak balik pun Aiman offer kalau nak singgah Melaka beli makanan apa-apa. I pilih nak air Avocado Melaka sebab asyik teringat je sedap dia. Masa pergi pun tak ramai sangat sebab hari selasa. Order dua cup tapi dua-dua I punya. Aiman minum sikit je sebab dia tak minat tapi beli dua hahahhaha. Nikmat betul habiskan dua cup sorang-sorang.


Lunch kiteorang pulak lunch ringan je. Lunch Ayam Samurai Melaka Original. I dari tahun lepas teringin nak rasa ayam dia sebab macam sedap je tengok dekat facebook. Haritu masa pergi Melaka tak dapat rasa sebab kedai tutup. Kalini dah alang-alang sampai Melaka, singgah dulu kedai baru dia di Plaza Merdeka Banda Hilir. Nak cari kedai tu tak susah mana pun guna waze je cuma yang susah nak cari parking.



Baked potato




Kedai dia memang baru, tengok pun macam tak complete lagi hahaha I order Ayam Samurai yang ada 6pcs ayam dengan set air dan baked potato. Set ni murah je RM19.  Ada dua jenis sos, sos samurai dan cheese. Bagi I ayam dia memang sedap tapi bagi Aiman biasa je. Sos samurai dia sedap sangat rasa pedas manis. Ayam pun tak kecil macam ayam tak cukup vitamin.  Cuma tu la sebab kedai baru macam tak selesa sikit.


Masa I masuk kedai dia pun sunyi gila tak ada pasang tv or lagu krikkrik je hahaha lepas dah habis makan baru diaorang bukak tv. Lepastu panas jugak kipas macam tak ada angin dan aircond confirm la tak ada. Deko kedai pun macam tak ada sangat. Kalau korang singgah Melaka cuba la ayam diaorang, ada juga menu dengan nasi dan daging bakar. I tengok meja sebelah makan macam sedap. Baked potato pun sedap walaupun kecil tapi isi daging tak kedekut.



Boleh la datang so diaorang buat banyak sales dan boleh improve kedai hahaha. I rasa itu je kot makanan yang I sempat cuba masa pergi PD haritu dan singgah Melaka kejap.

Famous Cendol PD Dan Avocado Choc Melaka

Hai. Harini I nak kongsi resepi Chicken Feet Stock atau CFS versi kedua. Haritu I ada kongsi jugak versi pertama di SINI. Boleh tekan kalau nak tengok okay. Disebabkan stok haritu dah habis jadi I buat yang baru. CFS ni memang berguna sangat tau untuk mudahkan kerja memasak I. Rasa masakan untuk baby pun lebih sedap dan berperisa walaupun tak ada tambah gula, garam atau perisa tambahan. 



Untuk versi kedua ni I cuma tambah bahan baru sikit je. Mummy boleh la adjust bahan dia ikut suka nak tambah tolak itu ini bergantung pada bahan yang ada. Yang paling penting mesti la ada kaki ayam. Nama pun Chicken Feet Stock kan. Stock ni I baca membantu untuk bagi khasiat jugak dalam makanan anak jadi anak dapat banyak zat dan membantu elak sakit. Betul ke tak kita cuba je hahaha. Ayhan sampai Sembilan bulan ni Alhamdulillah tak ada demam, selseme dan batuk. Cuma kadang dia ada kahak yang buat batuk sikit-sikit je.





Jum tengok resepi CFS versi dua ni.

Bahan:
Kaki ayam
Saleri
Carrot
Bawang holand
Bawang putih
Sup bunjut
Tomato


I tak ada sukatan yang betul untuk bahan-bahan ni. I main letak je sesedap rasa. Bawang putih bawang holand tu I letak sebiji. Saleri I memang letak lebih.





Cara:
Cara dia senang je. Rebus semua dengan api paling perlahan selama 3-4 jam bergantung pada bahan tu. Kalau tengok tekstur kaki ayam dah lerai dari tulang, kuah dah keruh sangat kira dah siap la tu. Boleh tutup api, tapis dan tunggu sejuk lepastu boleh letak dalam bekas.



Cara I letak dalam bekas sos kecil-kecil beli dekat kedai plastic je. Ada mummy yang letak dalam bekas ais. Lepas dah beku boleh letak dalam plastic bag nak jimat space. Semua bergantung pada masing-masing. Kalau nak tengok step by step yang lebih jelas boleh tengok post Chicken Feet Stok Versi 1.



Chicken Feet Stock Versi 2

Assalamualaikum

Bulan 12 yang lepas, anniversary I dengan Aiman untuk tahun ke tiga, bulan 11 pula birthday Aiman dan bulan 9 pula birthday I. Tapi memang kiteorang tak celebrate beria pun, cuma wish dan pergi keluar makan je sebab awal-awal dah plan nak bercuti ke Port Dickson sebagai meraikan semua tarikh penting tu hahaha. Senang kumpul je semua tarikh penting sambut sehari je pergi bercuti.







Kali ni pilih Port Dickson sebab nak menginap di Grand Lexis Port Dickson. Aiman baik hati nak belanja tidur hotel mahal sikit haha. Grand Lexis ni hotel bertaraf empat bintang jadi I memang excited nak rasa pengalaman servis dan kualiti hotel empat bintang. Sebelum ni tidur hotel biasa-biasa je. Plan untuk menginap di sini memang kiteorang plan awal la. Book hotel pun awal sebab I suka rancang percutian elok-elok supaya semua orang gembira dan senang nak budget simpan duit.



Pilih tarikh pun weekdays sebab nak elak jem dan nak elak bersesak masa pergi tempat tumpuan. Nanti I cerita untuk post lain, tempat makan yang I singgah semasa di PD okay sebab kedai tu memang famous tapi bila pergi weekdays, tenang sangat!



Check in pukul 3 petang, lebih kurang 2.45 petang kiteorang sampai. Ikutkan dari Johor Bahru ke PD mengambil masa lebih kurang 3 jam. Gerak dari rumah agak lewat sikit lebih kurang pukul 12 tengah hari. Jadi sampai PD terus checkin je. Plan awal nak pergi jalan-jalan dulu pagi tu tapi hanya tinggal plan jela jadinya tak.

Bangunan hotel



Bahagian tempat parking


Kiteorang ikut waze je. I pergi mana-mana selalu guna waze je senang setakat ni okay je guna waze. Sampai je terus cari tempat parking dan checkin. Disebabkan kawasan Grand Lexis ni luas dan bilik banyak jadi kalau nak pergi mana-mana boleh call buggy je. I memang nak pergi mana semua call buggy sebab seronok jugak naik buggy tu lepastu nak jalan boleh tahan jauh, kita simpan la lemak ni.



Servis buggy memang pantas dan pekerja dia semua friendly dan membantu sangat. Bilik kiteorang jenis Garden Pool Villa dan booking dibuat melalui Agoda. Hotel yang I pernah menginap kebanyakkan book di Agoda je. Bilik ni garden view dan ada private pool. Private pool ni la tujuan utama pilih Grand Lexis sebab nak berendam puas-puas tanpa orang kacau haha.


Private pool


Depan bilik


I memang suka dengan garden view dia sebab cantik. Pokok redup dan hijau. Bilik ni ada wifi dan wifi slow la jugak Ayhan nak tengok Didi and Friends pun slow. Masuk bilik je boleh nampak ada dua katil king, ada tv dan bawah tv ada fridge kecil yang ada dua tin air free. Yang tak best I boleh nampak habuk-habuk kotoran bawah katil. Dekat bahagian kitchenette pula ada heater, cawan, mug dan pelbagai jenis teh serta Nescafe.


Toilet


Katil


Kitchenette


Pintu ke pool


Tv dan meja solek


Toilet bahagian cermin


Bilik mandi


Lalu terus lagi adalah bahagian bilik air. Bilik air bahagian cermin untuk bersiap tu dia besar tapi bahagian mandi dan toilet kecil sangat. Bahagian cermin buat besar-besar buat apa tak tau la. Deko ukiran yang ada dalam bilik tu macam style hotel lama haha.



Private pool
Pool dia mesti la best. Tahap kedalaman dia boleh tahan jugak bagi I yang pendek ni. Tak silap kolam dalam dia 1.2 meter. Waktu malam nak mandi tak best sangat sebab cahaya dekat pool tu malap sikit. Air waktu malam sejuk yang tu best. Bilik hotel dia selesa la bagi I. Ada hair dryer, bathrobes, iron pun lengkap, toiletries cukup dan tuala pun disediakan. Slippers bilik dia pun fancy jugak macam sandal biasa tapi I lupa tangkap gambar.



Breakfast
I ambil sekali pakej breakfast. Waktu breakfast tak silap dari pukul 7 pagi hingga 10.30 pagi. Pilihan makanan breakfast dia memang banyak dan kebanyakkannya sedap. Ada macaroni goreng, bubur nasi, pulut dengan kari, salad, pancake, pelbagai jenis roti, dimsum dan banyak lagi la. Breakfast dia sedap dan puas hati I makan. Dua kali juga la ulang ambil macaroni dan dimsum haha. 


Pool hotel


Muka Ayhan tu kenyang breakfast



Lepas breakfast, jalan-jalan kawasan hotel pula. Tengok pool, laut, taman permainan. Kawasan dia memang cantik. Sejuk mata memandang ada pokok-pokok lepastu dekat sangat dengan laut. Overall memang I rasa selesa menginap disini. Waktu checkout pula pukul 11. I rasa waktu checkout dia cepat sangat sebab biasa I checkout pukul 12 kan jadi rasa tak puas nak buat apa-apa. Masa terhad :( Harap I murah rezeki nak stay sini lagi. Nak try yang Sky Pool Villa, bilik atas air. I ada beberapa destinasi percutian lagi yang masih dalam rancangan nanti I kongsi lagi okay.



Menginap di Grand Lexis Port Dickson

Hai. Tahun baru ni salah satu azam I nak cuba lebih banyak skincare dan makeup. Jadi awal-awal bulan Januari haritu I dah cuba Ephyra Skin Care Series. Pantaskan I laksanakan azam I? hahaha. Dalam set tu ada tiga item, Ephyra Skin Bar, Ephyra Skin Nano dan Ephyra Skin Snow. I dah pakai lebih kurang dua minggu jadi I nak kongsi dengan korang kesan produk ni dengan kulit I.




LANGKAH 1 : Cuci muka dengan Ephyra Skin Bar
Ephyra Skin Bar merupakan sabun cuci muka yang diformulasikan 100% dari bahan semulajadi. Tak ada bahan kimia terlarang, selamat dan sesuai digunakan untuk semua jenis kulit. Kalau I tak pakai makeup atau sunscreen, I terus je guna sabun ni. Tapi kalau pakai makeup atau sunscreen, I akan remove dulu dedua tu sebelum guna sabun cuci muka. Pengalaman I guna dua jenis cara sama ada sabun cuci tu sebagai step pertama dalam skincare routine atau step kedua, dua-dua tak buat kulit I rasa kering atau tegang yang tak best tu.






Lepas cuci muka kulit rasa bersih, lembut dan licin. I rasa bila guna sabun cuci muka jenis bar macam ni lebih jimat sebab kita boleh adjust nak banyak mana untuk digunakan. Cara I gunakan sabun ni, ambil sabun dan letak air sikit untuk buihkan dia. Cuci muka guna buih lebih kurang 10-15 saat. Lepastu boleh bilas. Rasa segar dan berseri kulit lepastu. Bau sabun dia pun wangi je. Bau wangi yang lembut.



Antara kandungan Ephyra Skin Bar adalah Bearberry Alpha Arbutin yang terbukti berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit, membantu menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintikbintik hitam. Rice Bran Oil pula mengurangkan tanda penuaan serta menyuburkan kulit. Carrot Extract membantu semula sel kulit, tona sekata, kulit lebih bersinar dan membantu memperbaiki tisu kulit.



LANGKAH 2 : Rawat muka dengan Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum
Produk kedua pula adalah Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum. I paling suka serum dia sebab cepat sangat meresap pada kulit. Tekstur dia macam gel yang bukan cair sangat tu. Bila dah letak pada kulit, lepastu ratakan pada seluruh wajah, tak ada rasa melekit pun. Rasa ringan macam tak pakai apa-apa tapi terasa serum tu melembapkan kulit. Kulit nampak lebih glow berseri dan lembap.




Cara I pakai serum ni, lepas cuci muka dengan Ephyra Skin Bar, tepuk-tepuk sikit bagi air lebihan cuci muka tadi kering sikit pada kulit, lepastu ratakan serum ni masa muka masih lembap lagi. Serum ni pun rasa sejuk je jadi kalau korang ada jerawat merah dimana-mana bahagian muka boleh sapu lebih pada bahagian tu. Rasa sejuk je kulit. 



Kalau nak tahu serum ni berteknologi Nano yang dipatenkan di Switzerland sebab tu serum tak melekit dan mudah meresap dalam kulit. Kalau korang jenis tak suka skincare yang buat muka melekit memang sesuai cuba serum ni. Mengandungi Silanol + Hyaluronic Acid yang berfungi untuk melembapkan kulit, mengurangkan garis halus dan memperbaiki tekstur kulit yang rosak.



Antara bahan lain yang turut membantu ialah Arbutin Semulajadi yang diekstrak daripada buah berry dan sumber buah-buhan yang bertindak sebagai agen pencerah dan pemutih kulit yang natural dan selamat. Vitamin C pula mengandungi asid askorbik yang membantu membunuh bakteria dan mencerahkan kulit.



Botol serum ni best jugak jenis drop punya tu tapi kena tekan atas dia. Bukan jenis picit macam biasa.



LANGKAH 3 : Lembap & Cerahkan kulit wajah secara semulajadi dengan Ephyra Skin Snow Advance White Repair
Ephyra Skin Snow ni pula merupakan pelembap wajah bersifat water-based berteknologi Geno-White. Memberi dan mengekalkan kelembapan pada kulit wajah untuk jangka masa yang panjang. Sesuai untuk semua jenis kulit tau. I pakai pelembap ni lepas pakai serum. I suka tekstur dia sebab sama macam serum, cepat serap dan tak melekit. I rasa selesa je bila pakai dalam skincare routine tak kira waktu malam atau siang.




Pelembap ni berupaya melembapkan kulit dan memegang kelembapan air dalam kulit sehingga 12 jam. Kulit I dah tak ada dry spot dah. Kulit nampak lebih sihat sebab cukup lembap dan glow berseri.



Diformulasi daripada beberapa bahan semulajadi seperti Arbutin semulajadi yang berfungi melembutkan wajah dan menjadikan kulit lebih segar bermaya, mencerahkan wajah dan tona kulit lebih sekata. Vitamin C pula membantu mencerahkan kulit dengan efektif serta Vitamin E mengekalkan kelembapan kulit serta mencegah kulit kering. Bau pelembap ni sama macam bau sabun dia. Bau lembut yang wangi. I suka.







Masa I baru cuba ketiga-tiga produk ni I ada jerawat satu baru naik. Memang segar lagi jerawat tu. Pagi tu I buat skincare routine macam biasa guna ketiga-tiga produk ni tapi serum I sapu lebih sikit dekat jerawat tu. Malam pun sama skincare step yang sama. Pagi esoknya percaya ke tak jerawat tu dah kecut! I macam terkejut sebab cepatnya kecut. Dua tiga hari lepastu tinggal parut sikit-sikit je. Boleh refer gambar bukti dekat bawah ni. I happy gila sebab kulit I tak ada jerawat dah cuma kena hilangkan lagi sikit parut yang ada. Lepastu kulit rasa lembap dan lebih berseri.








Ephyra Skin Care Series ni mempunyai kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tau jadi tak perlu risau masa nak guna. Produk Ephyra juga telah menjalani ujian makmal SGS yang merupakan ujian tambahan dan sokongan bertaraf antarabangsa. Ephyra juga telah mendapat Anugerah Super Health Brand untuk tahun 2016-2017 dan 2018-2019. I rasa Anugerah Super Health Brand ni memang dah diketahui umum, adalah anugerah The Asia Pacific Excellence Top Brand Recognition yang dianugerahkan berdasarkan kualiti produk, maklum balas daripada pengguna dan juga berdasarkan reputasi baik produk di pasaran.


My skin lepas buat skincare routine



Walaupun kulit I banyak lagi kena improve tapi lepas pakai skincare set Ephyra ni kulit I tak kering, tak berminyak berlebihan dan jerawat tak naik dah. Kalau kulit korang jenis berjerawat dan nak cari set kulit yang selamat boleh la cuba Ephyra Skin Care Series okay.



TESTIMONI PENGGUNA EPHYRA - #EPHYRALOVERS
Kalau korang nak tahu, Ephyra Skin Care Series ni memang mendapat tempat di hati penggunanya. Ni antara feedback yang mereka share sendiri kepada Ephyra.











Ephyra Skincare Series kini semakin mendapat tempat di hati pengguna tegar Ephyra. Jangan lupa
dapatkan set Ephyra Skincare Series dengan segera. Antara produk penjagaan wajah yang wajib bagi setiap wanita! Wajib try okay! ^_^



Untuk Maklumat Lanjut :
Instagram : @ephyra2u
Facebook : Ephyra Oceanlife2u
Website : www.ephyra2u.com
Hotline: 03-4141 7889



EPHYRA SKIN CARE SERIES | MY SKIN CARE ROUTINE FOR 2020

Kalau nak suruh I pilih tempat percutian, pilihan I mesti yang ada pantai dan laut. Tempat best nak relax, berehat dengan tenang. I tak pernah bosan pergi pantai. Kalau boleh semua pantai, pulau dalam Malaysia ni I nak pergi dan harap tahun 2020 ni lebih murah rezeki I kumpul duit nak berjalan hahaha. Hujung tahun lepas sempat la luangkan masa mandi manda di Teluk Batik, Perak.





Alang-alang dah balik Perak ni, pergi la tempat favourite hahaha. Bukan mandi mandi dekat Teluk Batik je, lajak sekali ke Lumut beli sotong kering, satay ikan, ikan kering semua. Kalau pergi Lumut confirm borong sotong kering yang jenis pedas dan original tu. Yang ada salutan gula. Favourite I dengan Aiman. Tapi susah sikit nak jumpa yang betul-betul sedap. Paling tak suka kalau rasa tepung lebih banyak dari rasa sotong. Hampeh je.



Kalau kedai favourite I lepas taman kanak-kanak dekat pekan Lumut. Depan sikit je belah kanan ada dua buah kedai besar. Selalu beli hasil makanan laut dekat situ je tapi kalini pergi yang betul-beyuk tengah pekan terasa sikit mahal harga dia.









Ini jugak pertama kali Ayhan pergi pantai. Umur Sembilan bulan baru merasa jejak kaki atas pasir pantai main ombak tepi pantai hahaha. I ada tengok video baby jalan atas pantai mesti rasa geli. Ayhan tak ada pun biasa je reaksi dia Cuma takut sikit la sebab pertama kali kan. Tak ada menangis pun. Ayhan Cuma basahkan kaki dia macam tu je. I tak mandikan terus dalam laut tu sebab risau kena gigit obor-obor ataupun macam-macam benda kotor la dalam laut tu hahaha Tunggu besar sikit baru mandi laut betul-betul.



Cuti sekolah memang ramai la yang pergi Teluk Batik ni. Salah satu tempat menarik yang korang boleh lawati bila datang Perak. Ada yang buat family day ramai-ramai pakai baju sama, boleh naik banana boat dan naik boat pusing-pusing pulau. Naik jet ski pun ada. Aktiviti kiteorang mandi-manda dan piknik je.







Last Vitamin Sea For 2019

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.