Slider

Hai. Tahun baru ni salah satu azam I nak cuba lebih banyak skincare dan makeup. Jadi awal-awal bulan Januari haritu I dah cuba Ephyra Skin Care Series. Pantaskan I laksanakan azam I? hahaha. Dalam set tu ada tiga item, Ephyra Skin Bar, Ephyra Skin Nano dan Ephyra Skin Snow. I dah pakai lebih kurang dua minggu jadi I nak kongsi dengan korang kesan produk ni dengan kulit I.




LANGKAH 1 : Cuci muka dengan Ephyra Skin Bar
Ephyra Skin Bar merupakan sabun cuci muka yang diformulasikan 100% dari bahan semulajadi. Tak ada bahan kimia terlarang, selamat dan sesuai digunakan untuk semua jenis kulit. Kalau I tak pakai makeup atau sunscreen, I terus je guna sabun ni. Tapi kalau pakai makeup atau sunscreen, I akan remove dulu dedua tu sebelum guna sabun cuci muka. Pengalaman I guna dua jenis cara sama ada sabun cuci tu sebagai step pertama dalam skincare routine atau step kedua, dua-dua tak buat kulit I rasa kering atau tegang yang tak best tu.






Lepas cuci muka kulit rasa bersih, lembut dan licin. I rasa bila guna sabun cuci muka jenis bar macam ni lebih jimat sebab kita boleh adjust nak banyak mana untuk digunakan. Cara I gunakan sabun ni, ambil sabun dan letak air sikit untuk buihkan dia. Cuci muka guna buih lebih kurang 10-15 saat. Lepastu boleh bilas. Rasa segar dan berseri kulit lepastu. Bau sabun dia pun wangi je. Bau wangi yang lembut.



Antara kandungan Ephyra Skin Bar adalah Bearberry Alpha Arbutin yang terbukti berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit, membantu menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintikbintik hitam. Rice Bran Oil pula mengurangkan tanda penuaan serta menyuburkan kulit. Carrot Extract membantu semula sel kulit, tona sekata, kulit lebih bersinar dan membantu memperbaiki tisu kulit.



LANGKAH 2 : Rawat muka dengan Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum
Produk kedua pula adalah Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum. I paling suka serum dia sebab cepat sangat meresap pada kulit. Tekstur dia macam gel yang bukan cair sangat tu. Bila dah letak pada kulit, lepastu ratakan pada seluruh wajah, tak ada rasa melekit pun. Rasa ringan macam tak pakai apa-apa tapi terasa serum tu melembapkan kulit. Kulit nampak lebih glow berseri dan lembap.




Cara I pakai serum ni, lepas cuci muka dengan Ephyra Skin Bar, tepuk-tepuk sikit bagi air lebihan cuci muka tadi kering sikit pada kulit, lepastu ratakan serum ni masa muka masih lembap lagi. Serum ni pun rasa sejuk je jadi kalau korang ada jerawat merah dimana-mana bahagian muka boleh sapu lebih pada bahagian tu. Rasa sejuk je kulit. 



Kalau nak tahu serum ni berteknologi Nano yang dipatenkan di Switzerland sebab tu serum tak melekit dan mudah meresap dalam kulit. Kalau korang jenis tak suka skincare yang buat muka melekit memang sesuai cuba serum ni. Mengandungi Silanol + Hyaluronic Acid yang berfungi untuk melembapkan kulit, mengurangkan garis halus dan memperbaiki tekstur kulit yang rosak.



Antara bahan lain yang turut membantu ialah Arbutin Semulajadi yang diekstrak daripada buah berry dan sumber buah-buhan yang bertindak sebagai agen pencerah dan pemutih kulit yang natural dan selamat. Vitamin C pula mengandungi asid askorbik yang membantu membunuh bakteria dan mencerahkan kulit.



Botol serum ni best jugak jenis drop punya tu tapi kena tekan atas dia. Bukan jenis picit macam biasa.



LANGKAH 3 : Lembap & Cerahkan kulit wajah secara semulajadi dengan Ephyra Skin Snow Advance White Repair
Ephyra Skin Snow ni pula merupakan pelembap wajah bersifat water-based berteknologi Geno-White. Memberi dan mengekalkan kelembapan pada kulit wajah untuk jangka masa yang panjang. Sesuai untuk semua jenis kulit tau. I pakai pelembap ni lepas pakai serum. I suka tekstur dia sebab sama macam serum, cepat serap dan tak melekit. I rasa selesa je bila pakai dalam skincare routine tak kira waktu malam atau siang.




Pelembap ni berupaya melembapkan kulit dan memegang kelembapan air dalam kulit sehingga 12 jam. Kulit I dah tak ada dry spot dah. Kulit nampak lebih sihat sebab cukup lembap dan glow berseri.



Diformulasi daripada beberapa bahan semulajadi seperti Arbutin semulajadi yang berfungi melembutkan wajah dan menjadikan kulit lebih segar bermaya, mencerahkan wajah dan tona kulit lebih sekata. Vitamin C pula membantu mencerahkan kulit dengan efektif serta Vitamin E mengekalkan kelembapan kulit serta mencegah kulit kering. Bau pelembap ni sama macam bau sabun dia. Bau lembut yang wangi. I suka.







Masa I baru cuba ketiga-tiga produk ni I ada jerawat satu baru naik. Memang segar lagi jerawat tu. Pagi tu I buat skincare routine macam biasa guna ketiga-tiga produk ni tapi serum I sapu lebih sikit dekat jerawat tu. Malam pun sama skincare step yang sama. Pagi esoknya percaya ke tak jerawat tu dah kecut! I macam terkejut sebab cepatnya kecut. Dua tiga hari lepastu tinggal parut sikit-sikit je. Boleh refer gambar bukti dekat bawah ni. I happy gila sebab kulit I tak ada jerawat dah cuma kena hilangkan lagi sikit parut yang ada. Lepastu kulit rasa lembap dan lebih berseri.








Ephyra Skin Care Series ni mempunyai kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tau jadi tak perlu risau masa nak guna. Produk Ephyra juga telah menjalani ujian makmal SGS yang merupakan ujian tambahan dan sokongan bertaraf antarabangsa. Ephyra juga telah mendapat Anugerah Super Health Brand untuk tahun 2016-2017 dan 2018-2019. I rasa Anugerah Super Health Brand ni memang dah diketahui umum, adalah anugerah The Asia Pacific Excellence Top Brand Recognition yang dianugerahkan berdasarkan kualiti produk, maklum balas daripada pengguna dan juga berdasarkan reputasi baik produk di pasaran.


My skin lepas buat skincare routine



Walaupun kulit I banyak lagi kena improve tapi lepas pakai skincare set Ephyra ni kulit I tak kering, tak berminyak berlebihan dan jerawat tak naik dah. Kalau kulit korang jenis berjerawat dan nak cari set kulit yang selamat boleh la cuba Ephyra Skin Care Series okay.



TESTIMONI PENGGUNA EPHYRA - #EPHYRALOVERS
Kalau korang nak tahu, Ephyra Skin Care Series ni memang mendapat tempat di hati penggunanya. Ni antara feedback yang mereka share sendiri kepada Ephyra.











Ephyra Skincare Series kini semakin mendapat tempat di hati pengguna tegar Ephyra. Jangan lupa
dapatkan set Ephyra Skincare Series dengan segera. Antara produk penjagaan wajah yang wajib bagi setiap wanita! Wajib try okay! ^_^



Untuk Maklumat Lanjut :
Instagram : @ephyra2u
Facebook : Ephyra Oceanlife2u
Website : www.ephyra2u.com
Hotline: 03-4141 7889



EPHYRA SKIN CARE SERIES | MY SKIN CARE ROUTINE FOR 2020

Kalau nak suruh I pilih tempat percutian, pilihan I mesti yang ada pantai dan laut. Tempat best nak relax, berehat dengan tenang. I tak pernah bosan pergi pantai. Kalau boleh semua pantai, pulau dalam Malaysia ni I nak pergi dan harap tahun 2020 ni lebih murah rezeki I kumpul duit nak berjalan hahaha. Hujung tahun lepas sempat la luangkan masa mandi manda di Teluk Batik, Perak.





Alang-alang dah balik Perak ni, pergi la tempat favourite hahaha. Bukan mandi mandi dekat Teluk Batik je, lajak sekali ke Lumut beli sotong kering, satay ikan, ikan kering semua. Kalau pergi Lumut confirm borong sotong kering yang jenis pedas dan original tu. Yang ada salutan gula. Favourite I dengan Aiman. Tapi susah sikit nak jumpa yang betul-betul sedap. Paling tak suka kalau rasa tepung lebih banyak dari rasa sotong. Hampeh je.



Kalau kedai favourite I lepas taman kanak-kanak dekat pekan Lumut. Depan sikit je belah kanan ada dua buah kedai besar. Selalu beli hasil makanan laut dekat situ je tapi kalini pergi yang betul-beyuk tengah pekan terasa sikit mahal harga dia.









Ini jugak pertama kali Ayhan pergi pantai. Umur Sembilan bulan baru merasa jejak kaki atas pasir pantai main ombak tepi pantai hahaha. I ada tengok video baby jalan atas pantai mesti rasa geli. Ayhan tak ada pun biasa je reaksi dia Cuma takut sikit la sebab pertama kali kan. Tak ada menangis pun. Ayhan Cuma basahkan kaki dia macam tu je. I tak mandikan terus dalam laut tu sebab risau kena gigit obor-obor ataupun macam-macam benda kotor la dalam laut tu hahaha Tunggu besar sikit baru mandi laut betul-betul.



Cuti sekolah memang ramai la yang pergi Teluk Batik ni. Salah satu tempat menarik yang korang boleh lawati bila datang Perak. Ada yang buat family day ramai-ramai pakai baju sama, boleh naik banana boat dan naik boat pusing-pusing pulau. Naik jet ski pun ada. Aktiviti kiteorang mandi-manda dan piknik je.







Last Vitamin Sea For 2019

Bulan 12 haritu, I balik Perak acah-acah Ayhan balik cuti sekolah la jugak hahaha cuti sekolah la sangat Ayhan tu umur pun baru 9 bulan. Tapi sebab dan empat bulan lebih kurang tak balik jadi masa cuti sekolah ni jela dah plan nak balik. Alang-alang adik-adik I ada dekat rumah diaorang pun cuti sekolah, cuti study week jadi ada la beberapa plan nak jalan-jalan.



Salah satu tempatnya adalah MAPS, Movie Animation Theme Park. I dah pergi sini dua kali, jadi yang ni masuk kali ke tiga. Actually balik Perak yang duluuuu ada plan nak datang sini tapi hari tak sesuai, masa tu diaorang tutup. Nasib baik musim cuti sekolah, diaorang bukak setiap hari. Kalau korang rancang nak datang MAPS ni check dulu waktu operasi diaorang di laman web okay.





I pergi weekdays tapi boleh tahan ramai juga la sebab cuti sekolah. Parking mencukupi je masa park tak ada la jauh sangat. Mula-mula I was-was juga sebab betul ke boleh masuk free je. Dulu masuk kena bayar, kena pakai gelang yang macam kertas tu. Ya betul sekarang masuk free je. Cuma kalau nak main kena bayar dalam rm9 tak silap I paling murah. Tapi I rasa berbaloi je RM9 kan kira murah la kalau nak main permainan dalam tu. Boleh baca entry I yang lepas masa melawat MAPS : MAPS Tarikan Terbaru di Perak | Movie Animation Park Studio Vol 2.



Kali ni I pergi dengan adik-adik. Masuk sebab nak tangkap gambar je. Tak main pun sebab I tak suka permainan yang scary dan mencabar macam tu. I penakut hahaha. Masuk je terus pergi dekat kaunter tiket dia. Nanti staff akan tanya nak beli kad tak untuk topup duit dalam tu, jadi kad tu digunakan untuk bayar masa main dan beli-beli dekat dalam. Sebab I dah plan tak ada nak main atau beli apa-apa. Kiteorang tak guna kad tu. Kalau topup duit dalam kad tu then ada balance nanti diaorang akan pulangkan. Jadi kalau beli pun tak rugi kalau tak guna.












Kiteorang masuk dalam tu memang bergambar je la. Banyak port bergambar kan. Pertama kali juga bawak Ayhan so banyak la gambarnya. Kalau bawa kanak-kanak kena prepare lebih sikit la, bawakkan topi sebab panas ada kawasan yang tak ada bumbung, kena sediakan air dan kawasan tu luas jadi kalau tak larat dukung kena bawak stroller. I pakai carrier je. Kalau tak bawa pun tak apa dalam tu boleh sewa stroller, basikal macam-macam ada.



Kiteorang jalan dekat dalam tu lama jugak la walaupun dah pernah pergi sebab ada bahagian yang baru bukak yang I tak sempat explore lagi dulu. Itu pun Ayhan dah merengek tak selesa sebab panas. I dengan Aiman pun dah rimas berpeluh hahaha. Kiteorang kalau bab berpeluh ni memang cepat rimas. Dah settle tengok semua benda cepat-cepat keluar nak pergi mall ambil aircond hahaha. Kalau korang melawat Perak boleh la masukkan MAPS dalam list tempat yang korang nak lawati okay. MAPS ni dekat dengan Mydin Mall Meru Raya Ipoh, kena lalu Bulatan Amanjaya. I waze je senang.














Masuk MAPS Percuma

Pemilihan mandian yang sesuai untuk baby sangat penting. Disebabkan Ayhan baby pertama I jadi mummy sangat la cerewet sebab tak ada pengalaman kalau boleh nak beli produk yang tak akan sebabkan apa-apa kemudaratan pada baby. Jadi I buat keputusan untuk mencuba Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash. I nak kongsikan kenapa I percaya bila 10/10 ibu di luar sana bersetuju Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash membersih secara melembut dan melembapkan kulit baby.




Kulit Ayhan lebih kurang sama dengan kulit I. Jenis sensitif bila kena panas. Bukan je naik ruam bila panas, bila aktif pun sama. Sekarang Ayhan dah lapan bulan memang aktif sangat. Puas dia nak merangkak dan berdiri meneroka setiap penjuru rumah. Bila peluh mula la Ayhan pun rasa tak selesa. I risau jugak dengan tahap kebersihan rumah sebab walaupun I sentiasa pastikan rumah bersih tapi masih ada kotoran yang tak nampak. Kadang-kadang masih ada habuk melekat dekat tangan dia bila merangkak dan boleh buatkan kulit dia merah sebab gatal sensitif.



Bila kulit Ayhan sensitif masa ni la Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash jadi penyelamat. Setiap kali mandi I akan sabun badan dia guna Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash. Penting bagi I untuk pilih mandian yang mempunyai 0% paraben sebab paraben berkemungkinan menyebabkan iritasi kulit dan allergic jadi pilihan I menggunakan Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash memang tepat sebab mandian ni tak ada paraben. Bila mandikan Ayhan bau mandian ni pun segar dan wangi je.




I perasan kulit Ayhan memang lembut sangat lepas mandi. Biasanya Ayhan suka mandi lama-lama dalam tub biru dia tu. Biasanya kalau lama sangat mandi kulit akan rasa kering tapi dengan Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash kulit Ayhan rasa lembap je sebab tanpa sabun. I pun rajin nak teman dia mandi lama-lama sikit bila I free jadi seronok la dia waktu mandi. Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash mengandungi aloe vera dan almond oil yang semestinya berfungsi untuk melembapkan kulit baby.
 


I pun tak perlu risau sebab Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash ni soap free and tear free I rasa selamat untuk digunakan pada baby. Jadi kulit baby nampak sihat dan bersih. Sebagai Ibu, semua benda mengenai anak kita akan ambil berat. Bila Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash merupakan produk recommended by pediatrician, I percaya mandian ni sesuai untuk kulit Ayhan. Bila lepas mandi nampak Ayhan lebih segar dan bau dia pun bersih je. Pernah tau tak bau bersih macam mana?







Kalau anak korang mempunyai kulit sensitif jangan risau sebab Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash hypoallergenic. Ia mempunyai potensi yang rendah untuk menyebabkan allergic pada kulit. Jenama Cetaphil pun dah lama dalam pasaran dan menjadi pilihan ibu bapa diluar sana termasuk I.


Shopee
http://bdj.bz/CETBabyShopee

Lazada
http://bdj.bz/CETBabyLaz

Website
https://www.cetaphil.com.my/products/baby

Facebook
https://www.facebook.com/cetaphilmalaysia/

Instagram
https://www.instagram.com/cetaphilmy/

Setuju atau tak Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash sesuai untuk baby?


Siapa pernah ada masalah kulit angkat tangan. I pun ada masalah kulit cuma bukan jenis yang teruk sampai kena pergi hospital check dengan pakar kulit ke apa. Masalah kulit I, kulit jenis sensitive. I pernah ada masalah kulit macam allergic, keluar merah-merah tapi pergi hospital tak tahu punca apa. Gatal dia jangan cakap la penat nak tahan tau. Tapi lepas tu tetiba masalah tu hilang. Benda ni dah jadi dalam dua tiga kali seingat I.



Lagi satu kulit I pun sangat sensitif dengan habuk dan tempat kotor. Ayhan pun ikut kulit I jenis sensitive ni kalau dia merangkak lepastu pegang benda kotor kena dekat muka siap la tetiba je muka merah macam gatal-gatal. Aiman awal-awal dah perasan kulit anak dia ni ikut kulit I haahaha. Jadi I sangat la jaga kebersihan sebab nak cegah dari benda-benda yang boleh buat I sakit. Lebih baik cegah dari akhirnya nanti I jugak merana kena pergi hospital makan ubat.



Haritu I ada tengok Abang Ben Ashaari kongsi sabun badan dia. I tengok botol tu macam best sebab sabun badan jenis clay. I tak berapa perasan sangat clay body wash di pasaran lepastu terus rasa minat nak cuba. Sejak dah bersalin ni memang I ambil berat sangat hal kulit badan. Tak nak parut bersalin haritu pun tak hilang lagi dah tambah benda lain kan. Jadi I pun cuba la jugak Azyma Clay Body Wash ni.





Azyma Clay Body Wash ni mengandungi tanah liat kaolin asli yang bermutu tinggi khusus untuk penjagaan kesihatan semua jenis kulit. Tak silap I, I pernah baca yang tanah liat ni memang banyak membantu untuk kulit yang lebih cantik tau. Bukan sahaja mengandungi tanah liat tetapi juga mengandungi extract Aloe Vera, Chamomile, Cucumber dan Lavender Oil. Kalau tengok bahan yang digunakan semua mempunyai fungsi yang bermanfaat untuk kulit. I suka sangat kalau produk yang I gunakan ada Lavender. Automatik bila guna rasa tenang je.



Bau sabun badan ni pun wangi tau. Mula-mula I was-was sikit sebab ada tanah liat mesti bau dia tak best. Rupanya tak hahaha. Bau dia wangi dan menenangkan. Bau wangi dia tak menusuk pun tapi jenis wangi yang lembut. Azyma Clay Body Wash ni dikilangkan oleh kilang yang ada sijil antarabangsa dan diiktiraf oleh pengeluar produk penjagaan peribadi antarabangsa.



Nak guna pun tak ada rasa was-was sebab ada GMP, pengiktirafan halal Jakim, ISO (MS Cert Malaysia) dan mendapat U.S Food and Drug Administration (US FDA). Produk buatan muslim juga tau serta didaftar denngan KKM (NPRA).





I macam biasa la pakai masa mandi. Tiap kali mandi memang akan pakai Azyma Clay Body Wash ni. Sepanjang I pakai, lepas mandi je mesti kulit rasa segar dan bersih. Kalau pakai sabun badan lain pun kulit rasa segar dan bersih je kan? Tapi percaya tak kalau sabun badan ni membantu mengurangkan masalah badan berbau. Kalau korang ada masalah badan berpeluh teruk, buat aktiviti sikit je badan berbau, tolong la cuba sabun badan ni.





Tak salah kan cuba sebab I rasa sabun ni membantu untuk masalah bau badan dan kalau ada jerawat belakang badan tu pun sama membantu juga. I tak ada masalah jerawat belakang badan tapi kadang tu I perasan kalau seharian sibuk dan berpeluh confirm timbul juga jerawat badan tu. Sebab kulit bercampur dengan peluh, pencemaran, baju tak sesuai dan sebagainya. Jadi salah satu usaha nak elakkan semua tu dan nak bagi kulit I sentiasa licin berseri, I guna je Azyma Clay Body wash ni.  Bahan kimia seperti paraben, diethanomalin, pewarna tiruan atau lyral pun tak ada.



Kalau ada masalah kulit seperti eczema, rashes macam I yang selalu kena ni, jerawat badan atau gatal-gatal boleh la cuba. Belum cuba belum tahu sebab bagi I, selagi ada jalan nak hilangkan masalah, selagi tu kena cuba. Jadi mari la sama-sama jaga kulit badan jugak. Bukan kulit muka sahaja. I suka bila kulit badan rasa lembut dan tak kering sebab I love myself walaupun orang lain tak boleh tengok kulit I, I kena juga jaga untuk diri sendiri.







Maklumat lanjut hubungi 📱 +6019 776 0647/ +603 6732 0647

atau layari
💻 www.azymacare.com

atau wasap terus
📲 https://www.wasap.my/+60197760647
https://www.wasap.my/+60197760647
https://www.wasap.my/+60197760647





Clay Body Wash Untuk Bau Badan

Seronok tengok Program Komuniti yang dianjurkan oleh McDonalds. Kali ni nak tahu tak program komuniti di mana pula? Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis menyaksikan McDonald’s Malaysia menyampaikan sumbangan berjumlah RM507,500 bagi meringankan beban golongan kurang bernasib baik di negeri ini. Pelbagai inisiatif diumumkan di bawah Program Komuniti yang dianjurkan, termasuklah pembayaran zakat perniagaan McDonald’s, pelantikan belia-belia untuk menyertai SLDN McDonald’s dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”.




Sejumlah RM507,500 disumbangkan oleh McDonald’s Malaysia melalui Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis untuk meringankan beban golongan memerlukan di negeri ini. Inisiatif-inisiatif yang diumumkan termasuklah penyerahan zakat perniagaan bagi tahun 2019, penyerahan sijil pelantikan kepada pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s, dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”.



“Kami berhasrat mewujudkan impak positif kepada masyarakat di sekitar lokasi restoran kami. Komitmen  kearah kesejahteraan masyarakat merupakan sesuatu yang cukup dekat di hati warga kerja McDonald’s malah ia juga merupakan nilai teras syarikat. Besar harapan kami agar sumbangan yang disampaikan mampu mengukir senyuman kegembiraan kepada golongan yang memerlukan di negeri Perlis ini,” kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia.



Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail berkenan mencemar duli menjadi tetamu kehormat majlis tersebut, yang diadakan sempena Program Kayuhan “MAIPs Peduli” kali ke-93. Baginda hadir menyempurnakan Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Perlis selepas mengadakan lawatan berbasikal di sekitar kawasan kampung di negeri ini untuk penyerahan zakat kepada golongan masyarakat yang memerlukan. 


 (dua dari kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia ketika menyerahkan bayaran zakat perniagaan McDonald’s Malaysia bagi negeri Perlis untuk tahun 2019 kepada (tiga dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis.


(dua dari kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia dan (tiga dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis ketika menyerahkan sijil pelantikan kepada salah seorang belia yang terpilih untuk menyertai Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s.



Baginda yang juga merupakan Yang Dipertua MAIPs komited melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti kemasyarakatan memandangkan ia juga sebahagian daripada usaha berterusan MAIPs, bagi memastikan nasib golongan masyarakat yang memerlukan di negeri ini terus terpelihara.



“Kami gembira melihat syarikat korporat seperti McDonald’s tampil kehadapan membantu golongan kurang berkemampuan di Perlis. Apa yang dilaksanakan oleh syarikat khidmat segera tersebut wajar dipuji dan dijadikan contoh. Program Komuniti McDonald’s yang dilaksanakan ini amat bertepatan dengan visi kami untuk memacu pembangunan ummah cemerlang menjelang 2020 menerusi nilai-nilai kemanusiaan dan sikap prihatin terhadap keperluan masyarakat,” kata Tuan Haji Mohd Nazim Mohd Noor, Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs). 



Agihan zakat perniagaan McDonald’s Malaysia

McDonald’s Malaysia memenuhi kewajipan zakatnya kepada negeri Perlis untuk tahun 2019 dengan bayaran zakat berjumlah RM101,000. 


McDonald's Malaysia baru-baru ini turut menerima Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), dan merupakan entiti perniagaan pertama yang menerima sijil pengiktirafan tersebut di Malaysia.


"Sebagai sebuah entiti perniagaan 100 peratus milik umat Islam, ianya merupakan tuntutan agama untuk kami mengeluarkan zakat apabila cukup haul untuk diagihkan kepada golongan masyarakat yang memerlukan. Kami telah membayar zakat sejak tahun 2017 setelah diambil alih oleh Lionhorn Pte. Ltd. iaitu sebuah anak syarikat Reza Group dari Arab Saudi," kata Azmir.



Inisiatif pekerjaan untuk belia melalui SLDN McDonald’s 

Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s merupakan program latihan berteraskan industri selama 18 bulan menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran McDonald’s dan 30 peratus kelas teori di bilik darjah. Program ini diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia – salah satu usaha restoran khidmat segera itu untuk meningkatkan piawaian pembangunan modal insan syarikat dan memupuk bakat baharu, sejajar dengan agenda negara.


Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia dan DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis ketika sesi lawatan restoran McDonald’s Pandu-Lalu Kangar, Perlis.


"Kami teruja untuk mengalu-alukan para belia dari negeri Perlis untuk menyertai program latihan kami ini. Diharap melalui program ini, belia yang terpilih akan mempelajari kemahiran yang diperlukan untuk memajukan diri dan memulakan karier yang menjamin masa depan seterusnya meningkatkan status ekonomi keluarga masing-masing," kata Azmir.



Program ini adalah sebahagian daripada Program Komuniti yang dianjurkan untuk belia daripada golongan kurang berkemampuan. Sebaik sahaja para pelatih lulus penilaian dan ujian akhir program ini, mereka layak bekerja di restoran McDonald's. Setakat ini, terdapat 650 pelatih sedang menjalani SLDN McDonald’s. 



Setiap pelatih menerima elaun sara hidup bulanan sebanyak RM1,200, faedah perubatan dan insurans, serta makanan percuma.



Program “Kembali ke Sekolah”

Lebih 1,000 kanak-kanak dari 36 sekolah di seluruh negeri Perlis menerima pek “Kembali ke Sekolah” tahun ini. Program “Kembali ke Sekolah” adalah inisiatif tahunan yang diterajui oleh McDonald's Malaysia dan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia.


(dua dari kiri) DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis memakaikan pakaian seragam yang baharu untuk salah seorang kanak-kanak sekolah rendah sebagai simbolik penyerahan pek ‘Kembali ke Sekolah’ semasa Program Komuniti McDonald’s  Peringkat Negeri Perlis 2019. (kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia; (kanan) Tuan Haji Mohd Nazim Mohd Noor, Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan (dua dari kanan) YAM Syed Sirajuddin Areeb Putra Jamalullail Ibni Tuanku Syed Faizuddin Putra, anakanda Raja Muda Perlis turut serta di atas pentas.



Program “Kembali ke Sekolah” 2019 yang dilancarkan di Kuala Lumpur pada pertengahan Oktober lalu, merupakan yang terbesar setakat ini – dengan jumlah sumbangan mencecah RM3 juta bagi membolehkan seramai 30,000 kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah dan miskin bandar di seluruh negara menerima pek "Kembali ke Sekolah" menjelang tahun persekolahan 2020. Ia bakal disampaikan secara berperingkat di negeri-negeri seluruh Malaysia sehingga penghujung tahun ini.



Pek "Kembali ke Sekolah" yang diagihkan mengandungi satu set pakaian seragam sekolah, sepasang kasut, sepasang stoking dan beg sekolah bernilai RM100.



Pada tahun 2018, McDonald's Malaysia dan RMHC Malaysia telah menyampaikan pek "Kembali ke Sekolah" bernilai RM1.7 juta kepada 17,000 kanak-kanak sekolah rendah. Tahun sebelum itu pula menyaksikan McDonald's dan RMHC membantu 6,000 pelajar menerusi jumlah sumbangan sebanyak RM1.2 juta.



RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia yang bermatlamat membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik di Malaysia. Hubungi ibu pejabat RMHC Malaysia di talian 03-7843 3388 atau layari https://rmhc-malaysia.my/get-involved/make-a-donation/ jika anda berminat menyumbang wang tunai atau menjadi sukarelawan untuk RMHC Malaysia.



Warga kerja McDonald’s dan Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bersama-sama DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis bergambar mesra bersama penduduk kampung ketika lawatan berbasikal, Program “MAIPs Peduli” di negeri Perlis untuk penyerahan zakat kepada golongan masyarakat yang memerlukan.




McDonald's dekati masyarakat di utara tanahair dengan sumbangan lebih RM500,000

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.