Walaupun Ayhan baru tiga bulan, dah macam-macam benda I belajar. Yang paling ketara tak senang sebenarnya nak jaga anak ni hahahaha. Waktu tidur ke laut, menguji kesabaran dan menguji mental fizikal juga. Dalam sebulan pertama ke dua bulan tu mungkin la okay sikit sebab baby banyak tidur ni. Ni bila kaki tangan dah kuat macam-macam benda nak buat.



Ayhan dah pandai menerap bila dia tiga bulan. Teruja juga la tengok dia dah pandai menerap. Dah reti juga keluarkan sebelah tangan yang kena tindih dengan badan tu. Kadang terlupa nak keluarkan lepastu stress je hahhaha. Kepala dan leher pun dah kuat nak angkat bila menerap. Bila dah pandai menerap ni bahaya juga takut dia lupa nak bagi hidung bernafas nanti penyet je hidung dekat tilam. Bahaya betul. Risau juga I bila I tidur tapi dia dah jaga dan dia nak menerap. Sebabtu I akan tidur sedekat mungkin dengan dia, jadi bila dia gerak I boleh sedar.





Melompat pun dah pandai. Maksud I bila dukung dia kemain kaki nak melonjak nak lompat. Nasib la kaki banyak lemak so kuat juga la dia lompat. Bila I dah lenguh nak pegang dia nak lompat, I stop kemain sedih muka terajang-terajang hahaha.



Selain itu, apa yang I perasan Ayhan ni boleh tahan cepat bosan dia. Bagi mainan kejap je main lepastu mainan entah kemana, dia nak suruh I angkat. Asyik push angkat kepala nak bangun je bila I sandarkan dia duduk dekat bantal. Memang nampak sangat la kekuatan dia tu nak bangun, kuat menendang dan nangis pun kuat. Owh Ayhan dah pandai pegang dan main rattle juga so lepas ni boleh la suruh abah belanja mainan banyak-banyak. Buat masa ni mainan Ayhan ada dua je, rattle dan tiga biji bola ada loceng dalam dia.






Waktu tidur dia pula kadang-kadang okay, kadang-kadang enam jam tahan mata tak nak tidur tapi nak ngamuk. Geram tengok budak kecik ni. Dia yang tak nak tidur, dia pulak yang nak ngamuk. Lepastu tak nak tidur bukan nak duduk diam main tapi sampai I pun tak tahu dia nak apa. Check pampers dah, perut okay, tempat tidur selesa, suhu selesa, kadang tu I siap mandikan terus bilas badan dia bila tengok dia tak keruan nak nangis je hahaha.



Tapi bab susah tidur berjaga lama tu kadang-kadang je ada hari dia nak badmood. Kadang tu ada je hari dia tidur okay je sempat la mummy nak update blog haha. Dalam dua bulan macam tu I perasan air liur dia dah start meleleh. I curious juga sebab orang cakap lepas bersalin nanti rambut gugur teruk blablabla tapi I tak ada pun. Hambekkkk sekali Ayhan dah start air liur meleleh dalam umur dua bulan nak masuk awal tiga bulan kemain rambut I gugur teruk macam sakit apa dah. Harap tak ada la tetiba ada spot botak dekat kepala ke apa mummy tak rela.



Itu je kot I nak share bila Ayhan dah umur tiga bulan ni. Tak sabar nak tunggu dia empat bulan, lima bulan dan enam bulan lepastu dah boleh makan yeayyy. I dah siap nak kumpul resepi dia macam lepastu nak shopping barang, mangkuk, bib semua untuk Ayhan makan hahaha. Sekali sekala over tak apa kot.



Ayhan Tiga Bulan

Hai. Entry bath bomb yang ketiga untuk blog I. Sebelum ni I memang ada buat dua review bath bomb dari Lush dan BomBombHandmade. Boleh baca entry tersebut okay. Kali ni I nak cuba pula bath bomb dan bubble bath dari ThePinkDiamond.co. Bukan selalu I dapat manjakan diri berendam dengan bath bomb ni sebab dekat rumah bukan ada bath tub pun tsktsk. Kalau travel book hotel je dapat la beli bath bomb sekali haha. Doakan I dapat beli rumah yang siap ada bath tub sekali okay Amin.





I guna bath bomb yang I beli dari ThePinkDiamond.co ni masa stay dekat Weil Hotel. Boleh baca review Weil Hotel dekat SINI okay. Kalau korang nak cari hotel yang selesa, berpatutan dan dekat Ipoh, Perak dan berdekatan juga kalau nak pergi Batu Gajah boleh la survey hotel ni.



I beli dua jenis bath bom dan satu jenis bubble scoop bath dari ThePinkDiamond ni. Ikutkan memang boleh tahan banyak juga la pilihan flavor untuk bath bomb dan bubble bath sampai rambang mata nak pilih! Dah la warna dia cantik lepastu comel je I tengok gambar-gambar dekat instagram ThePinkDiamond. Masa survey nak beli bath bomb pun memang I cari dekat instagram je senang. ThePinkDiamond.co juga ada buat bath bomb limited edition, doorgift, sabun, scrub dan banyak lagi. Bayangkan bagi doorgift bath bomb comel-comel masa wedding/event korang. 


Romantic Rose


Calming Lavendar


Bath bomb I beli flavor Romantic Rose dan Calming Lavendar.  Untuk saiz pun ada pelbagai, I beli yang medium je.  Romantic Rose ni dibuat dengan kelopak bunga rose dari Cameron Highland. Bau dia memang wangi. Bau rose yang lembut, bukan jenis mencucuk so tak ada la macam bau fake tu. Selain itu mengandungi cornstarch dan sweet almond oil jadi bila guna rasa la kulit lembap dan segar sangat.


Romantic Rose



Memang enjoy la berendam dengan Romantic Rose bath bomb ada kelopak bunga rose sekali.


Calming Lavender bath bomb pula lagi best. Haruman lavender kan memang terkenal sesuai untuk ketenangan, relaxing macam tu. Memang sesuai sangat kalau nak guna untuk pamper routine. Aroma dia sangat menenangkan. Bath bomb ni mengandungi lavender essential oil, sweet almond oil dan corn starch. 


Calming Lavender


Calming Lavender



Tenang berendam dengan bauan lavender.



Bubblegum Bubble Scoop Bath



Ketiga adalah bubble scoop bath. Bubble scoop bath ni untuk buat bubble banyak-banyak dalam bath tub tu. Baru la over feeling luxury berendam dalam bath tub hahaha. I beli satu je bubble scoop ni dan I guna masa guna Romantic Rose Bath bomb. Boleh je gabungkan dua-dua sekali tau. Mula-mula pecahkan bath bomb tu lepastu buat bubble guna bubble scoop.



Bila bayangkan bubble scoop flavor bubblegum ni memang bau dia pun sedap gila. Bau sweet macam gummy tu. Memang banyak buih dia boleh buat. So far guna tiga-tiga produk ni I suka sangat. Bau sedap, comel dan menarik. Packaging dia pun comel sangat. Kalau korang nak cuci mata boleh la singgah ig @thepinkdiamond.co. I tak beli selalu pun suka tengok instagram diaorang cuci mata.



Bubblegum Bubble Scoop Bath





ThePinkDiamond.co bath bomb and bubble bath

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.