I nak kongsi salah satu benda yang memudahkan korang lepas bersalin. Eh tak.  Tak pasti memudahkan korang ke tak yang pastinya memudahkan I hahaha. Nak bersalin anak pertama ni memang nervous sangat. I baca banyak benda dengan harapan I bersedia mental dan fizikal. Memang la membaca tu boleh tambahkan ilmu tapi bila dah lalui sendiri baru tahu macam-macam benda yang kena belajar dari pengalaman sendiri juga tak sama dengan pengalaman orang lain.



Salah satu benda yang I baca dari pengalaman orang lain adalah menggunakan Disposable Ladies Panties lepas bersalin. Apa itu disposable ladies panties? Seluar dalam pakai buang sangat yang memudahkan. I baca pengalaman orang lain, kalau seluar dalam terkena darah nifas ke apa kan memang tak ada masa la nak cuci, lepastu seluar dalam pun dah kotor tidak seperti dahulu lagi. Bila ada disposable punya ni senang la. Dah guna boleh buang je tanpa risau lagi.



Disposable Panties jenis cotton




I beli dua jenis dekat Guardian tak silap. Satu tekstur dia macam kain sikit dan satu lagi jenis macam fabric tak serap peluh. Untuk harga tak silap I la RM10 je kot sepaket. Satu paket ada lima. Lepastu ada empat saiz iaitu S, M, L FW. I beli yang FW. Yang paling besar. I beli yang paling besar sebab risau yang lain-lain tu tak muat hahaha. Lepastu senang sikit nak masukkan kaki bila saiz besar ni. Trauma tahu tak kalau nak kangkang sikit ke apa. Kena kepit je.



I tak perasan packaging dia ada tulis perbezaan antara dua jenis yang I beli ni atau tak tapi I lagi selesa yang seluar dalam warna peach berbanding jenis warna putih yang tak serap peluh. Kain untuk warna peach lebih lembut dan semestinya serap peluh berbanding yang warna putih, kasar sikit dan kurang memeri bila tarik.



Disposable panties jenis cotton


Disposable Panties jenis non woven cotton




Kalau nak suruh I recommend, beli la yang warna peach okay. I beli dua bungkus je sebab senang dekat hospital boleh terus buang. Lepastu kalau korang pakai krim apa-apa terutamanya krim untuk bengkung, I punya jenis tinggalkan kesan warna kuning jadi bila pakai yang pakai buang macam ni selamat la seluar dalam dari meninggalkan kesan kuning.



Okay  I dah tahu dah jenis dia. Yang selesa adaah fabric cotton, warna peach. Yang kurang selesa bagi I, warna putih adalah jenis non woven cotton. Kalau nak beli nanti dekat packaging dia ada tulis dibahagian belakang. Boleh la cuba mana yang selesa bagi korang okay.


Dekat belakang packaging ada tulis size dan material.


Non woven panties


Non woven panties


Cotton panties.


Dalam setiap paket ada indvidual pack macam dalam gambar di atas. Senang nak bawa ke toilet. Kalau nak travel, nak kurangkan berat lugage pun boleh guna juga kan. Pengalaman I guna dua-dua jenis ni okay je. Selesa cuma cotton lagi selesa dari non woven cotton. Tak ada kesan iritasi, ruam atau apa pun masa I pakai. 





Persediaan Berpantang : Disposable Ladies Panties

Pernah tak korang keliru apa fungsi dan perbezaan toner dan lotion ni? Ye I selalu keliru. pernah baca, benda tu tak ada beza pun. Apa yang I faham memang toner dan lotion ni ada perbezaan. Toner lebih ringan dari lotion dan lotion lebih kepada pelembap yang lebih ringan. I ada baca jugak lotion ni lebih kepada Japan punya toner. Haaaa keliru ke tak?! hahahha.



Korang boleh je pilih sama ada nak pakai toner atau lotion atau pakai dua-dua sekali bergantung kepada keperluan kulit sendiri. Macam I, I lebih suka extra, pakai dua-dua sekali. Nanti I share skincare routine I sekarang okay. Harini nak share review The Face Shop Rice Ceramide.



The Face Shop Rice Ceramide ni adalah sejenis toner yang lebih pekat dari toner biasa sebab dia lebih melembapkan dari toner biasa. I ada baca kepentingan atau fungsi ceramide untuk kulit muka. Salah satunya untuk membantu skin barrier korang. Antara tanda skin barrirer dah rosak kulit kering, kulit kasar, penuaan, iritasi, redness. Jadi nak selamat boleh la cari produk yang mengandungi ceramide. Bila skin barrier korang okay, kulit lebih sihat dan lembap.



Produk : The Face Shop Rice Ceramide
Isi : 150ml
Harga : RM33 (Althea)






I suka botol produk ni. Packaging botol dia jenis plastik, besar tapak tangan I je. Rasa macam tak ada la besar sangat kalau nak bawa travel. Tekstur dia macam I cakap tadi lebih pekat sikit dari toner biasa. Warna pula transparent milky putih macam tu. Bau dia pula wangi sebab bahan dia ada pewangi. Kalau korang jenis tak tahan produk yang ada pewangi test dulu okay sesuai atau tak. Bila sapu dekat muka pun masih boleh bau lagi wangian dia. Bagi I bau dia tak ada la kuat sangat. bau wangi yang lembut je.



Kebanyakkan bahan yang digunakan memang selamat untuk kulit tapi ada beberapa yang risiko rendah boleh menyebabkan iritasi seperti pewangi tadi.







I pakai The Face Shop Rice Ceramide ni lepas cuci muka. Kira macam step pertama la lepas cuci segala kotoran pada muka. Cara I pakai pula I masukkan The Face Shop Rice Ceramide dalam botol jenis spray yang kecil tu I beli dekat Mr DIY. Ikutkan I buat macam tu sebab nak jadikan produk ni sebagai mist. Bila kena bangun dua tiga jam sekali nak susukan baby, bagi segar sikit, I spray la dekat muka.



Last-last masa buat skincare routine pun I pakai macam tu juga. Spray je dekat muka lepastu sapu rasa sampai serap pada kulit. Bagi I tahap penyerapan dia boleh tahan la. Tak lama sangat nak tunggu semua serap pada kulit. I biasanya bukan sapu produk skincare pada kulit muka sahaja, pada bahagian leher pun kena sapu okay. Nanti muka je nampak sihat, leher dah banyak kedutan, garisan penuaan hahaha.





Kalau korang tak nak guna spray botol macam I, pakai macam biasa la. Bentuk botol dia macam I tunjuk dekat gambar atas ni. Tuang je produk atas tangan lepastu sapu pada muka. Bagi I tak berbaloi sangat kalau nak gunakan produk ni pada cotton pad baru sapu pada muka sebab tekstur dia agak pekat. Kalau toner biasa yang cair sikit tu sesuai la sebab nanti semua isi dia pergi dekat cotton pad je tak kena sangat pada kulit muka.



Kesan I pakai The Face Shop Rice Ceramide ni memang rasa kulit lembap. Kalau pakai produk ni je pun kulit I dah rasa lembap tapi tak cukup kena tambah pelembap biasa juga. Bila I pakai produk ni boleh nampak kulit lebih glow. Itu yang paling best bila kulit sihat.





Ekstrak beras membantu melembut, mencerah dan menyerikan kulit. Ceramide pula macam I taip dekat atas tadi memberi pelindungan kepada kulit dari kekeringan. Hyaluronic acid pula menarik lembapan agar kulit kekal lembap sepanjang masa.Buat masa ni The Face Shop Rice Ceramide ni sesuai untuk kulit I. Skincare routine I yang sekarang memang membantu sangat kulit lebih lembap, cerah dan mengelakkan masalah kulit yang teruk.



Mungkin I akan beli lagi kalau I tak jumpa produk lain yang mengandungi ceramide ataupun produk lain tak best.





The Face Shop Rice Ceramide Review

Sejak dah upgrade dari isteri ke ibu, eyebag dan dark circle I pun sama upgrade sekali -.- Bertambah-tambah dark circle. Bangun pagi tu tak sah kalau tak ada eyebag hahaha. Masa pregnant memang I tak ada masalah tidur. Kadang-kadang jela I susah nak tidur malam. Biasanya over tidur ada laa.Tapi sejak dah ada baby kemain setiap dua jam kena bangun bagi susu, kadang tu sejam sekali bangun. Memang penat tapi I okay je kot.



Yang tak okaynya mata I rabak. Bila nak tangkap gambar memang teserlah dark circle! Eyebag dan puffy eye tu bila dah lama bangun dan siap mandi, slow-slow dia hilang. Dark circle memang setia disituuu.





Dekat entry Xmas Shopping I ada update I beli eye patch. Bukan beli satu tapi beli dua terus. I beli . Petitfee Gold & Snail Hydrogel Eye Patch dan Petitfee Ruby & Bulgarian Eye Patch. I baru guna yang Gold and Snail tu jadi harini I nak kongsi review guna satu dulu la. I start guna masa awal pantang haritu. Sangat berguna! Now dah nak habis dah. Satu bekas eyepatch ni ada 60 pieces. I guna dua pieces la setiap hari dah ada dua mata hahaha. Kadang lepas mandi pagi I pakai, lepas mandi malam pun I pakai lagi. Tapi wajib pakai sekali setiap hari!



Melalui pembacaan I, eye patch ni dibuat menggunakan serbuk emas, membantu untuk memperbaharui dan purify kulit di bahagian mata jadi kawasan bawah mata lebih cerah. Selain itu ada snail extract membantu untuk melembapkan mata dan mengurangkan puffy. 



Bahan lain : Water, glycerin, calcium chloride, chondrus crispus powder, methylpropanediol, ceratonia siliqua gum, xanthan gum, hydroxyethylcellulose, peg-60 hydrogenated castor oil, panax ginseng root extract, swiftlet nest extract, aloe barbadensis leaf extract, sodium hyaluronate, betaine, rosa centifolia floer water, hydrolyzed collagen gold (1 ppm), alcohol, synthetic fluorphlogopite, titanium dioxide, cl 77491, scutellaria baicalensis root extract, camellia sinensis leaf extract, houttuynia cordata extract, artemisia vulgaris extract, citrus junos fruit extract, 1,2 - hexanediol, caprylyl glycol, citrus grandis (grapefruit) seed extract, bambusa textilis stem extract, pinus palustris leaf extract, ethyl hexandiol, disodium edta, mineral oil, methylparaben, chlorphenesin, phenoxyethanol, fragrance






Cara I guna, lepas mandi, spray toner I, lepastu letak eye patch ni. Lepas pakai eyepatch baru teruskan dengan moisturizer dan lain-lain. Kadang-kadang I sapu moisturizer, serum dan lain-lain dulu baru letak eye patch. 



Bau dia pula tak ada la wangi sangat tapi ada bau yang okay untuk hidung I. Bila dah pakai tak ada bau apa-apa pun. Tekstur dia pulak macam gel. Dia bukan jenis krim ke apa okay. Eye patch yang kenyal macam gel. Kalau sebelum pakai, letak dalam peti dulu, rasa sejuk je!



So far, dah nak habis I pakai dalam pantang ni, membantu sangat mengurangkan dark circle, melembapkan kawasan bawah mata dan membantu bagi mata I nampak lebih segar. Tak ada la mata nampak penat. Cuma kalau nak hilangkan terus dark circle tu memang tak dapat la. Setiap hari tidur tak cukup, selang dua jam berjaga, waktu tidur pun tak menentu. Kena usaha lebih sikit la kalau nak hilangkan. 



Kalau korang student memang sesuai la pakai eyepatch ni. Berjaga nak study kan. Lagipun ada waktu-waktu tertentu je berjaga, bukan berterusan macam I. Adik I pun rajin nak mencuba eye patch ni. I memang akan cari eye patch, eye mask, eye krim supaya dark circle tak makin teruk. Lepasni makin banyak la review produk berkaitan mata dalam blog I hahaha.



Kalau korang berminat nak beli boleh tekan LINK SINI. Kalau nak 20% off pulak untuk pembelian pertama boleh guna LINK I dekat SINI.



Review Petitfee Gold & Snail Hydrogel Eye Patch

Siapa je kan yang tak suka tidur hotel sambil berehat, tenangkan fikiran dan luangkan masa dengan keluarga. Lepas habis pantang haritu, Aiman ada book hotel untuk I. Jadi bertiga la tidur dekat hotel tu. Ayhan baru keluar dari perut terus dah tidur hotel hahaha. I rasa Aiman baik hati belanja tidur hotel sebab tengok I macam nak jadi zombie dah kot masa berpantang. Macam nak jadi zombie ke memang dah jadi zombie hahahha.



Hotel yang Aiman book tak jauh pun dari rumah. Dekat Weil Hotel. Kalau korang pernah pergi Ipoh Parade, hotel ni sebelah Ipoh Parade je. Bangunan dia bersambung dengan Ipoh Parade jadi sambil bersantai dekat hotel boleh la pergi shopping dekat Ipoh Parade. I tidur situ dua hari satu malam je. Check in tak silap pukul 3 petang. Sebelum pergi hotel sempat singgah Aeon St18 dulu beli starbuck.






Salah satu sebab utama pilih Weil Hotel ni jugak sebab nak bathtub! I suka hotel yang ada bath tub sebab suka berendam lama-lama. Jadi sebelum tu dah siap-siap order bath bomb untuk bath tub hahaha. Entry review bath bomb nanti I share lain kali okay. Korang boleh search je dekat search box tepi blog ni. Tak silap I, semua bilik di Weil Hotel ni ada bath tub. Siap ada bilik yang ada jakuzi okay best gila. Tapi tak ada la nak book bilik tu sebab mahal. Mampu yang ni je haha.



Parking untuk hotel ni korang kena ikut parking shopping mall Ipoh Parade. Nanti dah naik sampai atas, belah kiri boleh nampak parking untuk hotel pula. I memang dah selalu pergi Ipoh Parade selalu la nampak parking hotel tu banyak kosong. Pandang sepi je sebab parking shopping mall dah penuh.





Masuk je bilik dia, wow best nya. Cantik! Bilik I jenis dua katil single tu sebab tak silap katil double dah full rasanya. Masuk je bilik, belah kiri wardrobe, belah kanan toilet.







Lepastu jalan depan sikit ada tempat letak luggage/bangku dan bahagian refreshment. Ada kopi, teh, heater, mug, glass semua siap. Kacang pun ada tau biasa I pergi hotel biasa diaorang bagi minuman je. Dalam wardrobe pula ada bathrobe, hanger, iron dan iron board. Hair dryer pun siap complete.



Toilet pun cantik dan bersih. Macam biasa ada favourite bath tub I dan ada rain shower sekali.










Tv pun ada macam-macam channel yang best. Memang malam tu kiteorang lepak bilik tengok movie je haha. Petang tu dah siap-siap tapau dinner dekat Ipoh Parade. Lepas check in tu diaorang ada bagi welcome drink kena pergi minum dekat cafe dia la. Cafe pun lawa gila.









Esoknya sempat la round-round kejap dekat pool. Pool sini jenis infinity pool tu tau kalau tangkap gambar memang cantik. I mampu tengok je la sebab baru habis pantang kan tak kan dah nak mandi pool hahaha. Next time kena try hotel lain pula sebab nak berendam lagi.



Kalau tengok dekat meja antara katil tu ada sediakan handphone untuk memudahkan korang search apa yang best dekat Ipoh ni. Siap boleh call lagi tau jadi memang berguna untuk pelancong. I memang selesa sangat menginap dekat sini. Walaupun tak ada la jauh mana dari rumah tapi acah-acah berjalan jauh juga la. Seronok dapat berehat dekat hotel selesa macam ni. Kalau datang Ipoh Perak boleh la try Weil Hotel. Terletak dekat je dengan Pekan Ipoh. Senang nak berjalan ke mana-mana.



Weil Hotel
Jalan Sultan Idris Shah, 30000 Ipoh, Perak
+605 208 2228



Staycation Ipoh

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.