Bulan lepas I ada terima box dari Althea. Sentiasa excited bila terima kotak pink ni tau. Althea punya produk tak pernah mengecewakan dan I pun rasa excited bila nak cuba produk dari diaorang. Baru-baru ni pula Althea lauch A'Bloom series. Produk terbaru keluaran Althea yang I dah lama tunggu.





Ada tiga produk dalam kotak pink ni.

A'bloom BHA Blackhead Blaster

Meringue Puff
A'bloom Giant Meringue Puff
A'bloom Baby Meringue Puffs

Sheet Mask
A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet
A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet
A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet
A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet



Produk pertama yang I try mesti la sheet mask! Masa tak terima lagi kotak pink ni, I tengok dekat facebook je mask terbaru dari Althea ni. Packaging cute sangat! Nama setiap mask pun menarik. I memang suka la bab-bab benda cute ni.






Bila dah cuba mask diaorang memang best. Apa yang best? First mask I pakai sebelum makeup. Makeup nampak smooth je. I macam pelik kenapa makeup nampak lagi cantik dari biasa je. lepastu baru teringat tadi pakai A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet. Terus jatuh cinta. Kulit pun rasa lembut, lembap dan cerah. Jenis kertas mask dia tu pun lembut dan sesuai dengan saiz muka I.



Nanti entry lain I share kesan setiap mask dan bahan dia okay.






Produk kedua pula meringue puff. Tengok puff ni rasa nak makan. Comel dan lembut. Ada dua saiz, satu giant dan lagi satu baby meringue. Pertama kali I guna, I basahkan baru pakai foundation. Senang nak ratakan foundation dan memang lembut pada kulit. Tak kasar, tak keras. Yang baby meringue tu I guna untuk sapu concealer bawah mata. Baby meringue sesuai la nak guna untuk apply makeup bawah mata ke, pipi ke, shading hidung pun boleh I rasa. Sesuai untuk small area.



Cantik sangat warna pink dia. Semua orang patut ada!



Produk ketiga, A'bloom BHA Blackhead Blaster. I baru guna sekali. I sapu pada hidung, pipi dan dagu. Bahagian yang I blackhead dan minyak berlebihan boleh la sapu. Lepastu urut dalam beberapa minit. Lepas bilas terus macam wow. Kulit rasa bersih dan licin. Baru sekali guna kotttttt. Best!






Tapi dia ada bau sikit. Bahan yang digunakan adalah natural BHA, charcoal dan apricot seed powder so mungkin bau dari bahan-bahan ni. I tak sabar nak konsisten guna A'bloom BHA Blackhead Blaster ni. Harap blackhead dan segala minyak semua dapat dikawal dan nyah dari kulit I.



Next entry I share full review dan kesan lebih mendalam pada kulit I okay so tunggu.








Produk terbaru dari Althea + First Impression

Hai korang. Dah baca belum review I untuk produk Melvory Chamomile Sleep Balm dan Calendula Golden Milk Bath? Sepanjang sebulan guna produk ni untuk baby I, memang best. Setiap pagi I akan mandikan Ayhan dengan Calendula Golden Milk Bath. Hanya perlukan dua sudu je setiap kali mandi.





I selalu panaskan air dulu. Bagi dia mandi air suam dalam bath tub tu. Memang seronok la main air. Lepas dah mandi, sapu pula Chamomile Sleep Balm. Bagi Ayhan tidur selesa dan lena. Memang lena tidur. Bangun nak susu je.



Kedua-dua produk ni bukan sahaja baby je boleh pakai. Dewasa pun boleh pakai tau. Boleh baca full review I dekat sini Tips Baby Tidur Lebih Lena.





So kalau korang berminat nak try produk ni, jum la join giveaway I. Giveaway ni dekat instagram I. Pemenang berpeluang memenangi kedua-dua produk ni secara percuma tau.



Cara nak join pun senang je. Boleh tekan LINK sini untuk join. Syarat mesti la simple-simple je tapi produk best.



Atau boleh je pergi ke instagram I (@shesyeeraa) dan cari gambar di bawah ni untuk join. Jum la join ramai-ramai.











Giveaway! Worth RM200

Tips baby tidur lebih lena pada waktu malam. Bila baby/anak meragam pada waktu malam, memang menggangu juga la kan. Lagi-lagi kalau mak ayah yang kerja malam, anak tak tidur malam ataupun meragam, pagi esok dedua dah macam zombie je pergi kerja. Selalu I dengar cerita anak meragam malam ni dari sedara mara dan baca luahan perasaan ibu-ibu dekat facebook je. Kali ni diri sendiri pulak nak merasa.



Baby I Alhamdulillah tak banyak meragam sampai la beberapa malam lepas. Dalam pukul 2,3 pagi macam tu dia mesti menangis macam kena dera. Habis dengan opahnya sekali tolong tenangkan. Dalam 30 minit juga la menangis lepastu senyap lepastu nangis semula. Minum susu pun sambil nangis. Pampers dah check, dah tukar pampers, dah lapkan muka, perut tak kembung tapi tak tau apa salahnya hahaha. Sebab I tak start kerja lagi so macam tak ada la stress sangat ngadap baby nangis.





Tapi pelik la jugak kenapa kena menangis malam-malam. Risau tauuuu. Malam esoknya I dah ready. Mandikan baby dengan air suam campur Melvory Calendula Golden Milk Bath. Sebelum ni kalau mandi sebelum pukul 7 tu I mandikan dengan air paip biasa je. Kalau mandi lepas pukul 7, mandikan dengan air suam. Kali ni malam je I mandikan dengan air suam letak dalam baby bath tub tu, campur dua sudu Melvory Calendula Golden Milk Bath.









Bila I rajin sikit, pagi pun I mandikan dengan Melvory Calendula Golden Milk Bath dalam baby tub dia. Tapi kadang terskip jugak mandi pagi dengan milk bath ni, mandi air paip je hahahha sebab mummy banyak benda nak buat. Lepas baby dah mandi dengan Melvory Calendula Golden Milk Bath, nak mandikan dengan sabun lain boleh, nak bilas badan dengan air biasa boleh ataupun I terus je lap dengan tuala sebab Melvory Calendula Golden Milk Bath tak ada kesan sabun pun. Tak licin.



Baby I memang suka la berendam dalam air suam dengan milk bath tu.






Dah lap bersih boleh la siapkan baby. I sapukan sekali Melvory Chamomile Sleep Balm pada tapak kaki dan kaki baby I sebab baby bawah 6 bulan boleh disapu pada bahagian tapak kaki sahaja. Baby 6 bulan ke atas boleh sapu satu badan sambil buat urutan. Melvory Chamomile Sleep Balm membantu untuk baby lebih tenang dan relax. Bau dia pun sedap, bau chamomile dan sandalwood. Antara bahan utama yang digunakan adalah sunflower oil, coconut oil dan jojoba oil.









Bahan lain seperti Organic coconut oil, Organic jojoba oil, Organic sunflower oil, Organic beeswax, Organic cocoa butter, Organic sandalwood oil, Organic roman chamomile oil, Organic lavender oil, Organic evening primrose oil, Natural Vitamin E, Magnesium oil, Organic ginger oil



Tekstur dia macam balm, tak melekit dan cepat meresap. Bila sapukan pada kaki baby I, nampak dia selesa. Sambil tu I urut-urut juga kaki dia. Kalau orang dewasa pun boleh pakai sebagai aromaterapi kurangkan stress. Sapu pada nadi pergelangan tangan, bahu dan kaki sebelum tidur.





Tekstur balm




Baby I memang suka guna produk dari Melvory ni. Kalau nak tahu, Founder Melvory, Elaine merupakan Malaysian yang study dan menetap di Adelaide, Australia. Paling best dia menggunakan pengetahuannya sebagai  pharmacist serta resepi turun temurun penjagaan kulit keluarganya untuk menghasilkan setiap produk di Melvory. Setiap produk efektif untuk melegakan kulit kering, kulit gatal serta membantu eczema. Memang sesuai sangat untuk mereka yang mempunyai kulit sensitive sebab tu produk ni sesuai untuk bayi.



Ada baby yang tak sesuai dengan sabun badan biasa, krim biasa yang dijual dipasaran. Mungkin boleh cuba pula produk dari Melvory ni. Baby I pakai memang tak ada masalah kulit, pedih atau gatal. Dia selesa je. Tapi macam biasa kulit baby kan nipis dan sensitif lagi jadi sebelum pakaikan apa-apa pada baby cuba buat patch test dulu. Risau ada bahan-bahan yang baby alergic kan.






Laman web : Melvory Skincare
Instagram : Melvory S.E.A.
Facebook : Melvory SEA





Tips baby tidur lebih lena

Serum baru yang I include dalam skincare routine I. Sanny & Joleen Lifestyle. I memang suka masukkan serum dalam skincare routine I. Serum ni tekstur dia senang serap dengan mendalam pada kulit jadi serum lebih khusus untuk masalah kulit tertentu.






Sanny & Joleen Lifestyle Antioxidant  Serum merupakan serum dengan premium Vitamin E dan formulasi tidak berminyak. Antioksidan ni membantu kulit nampak lebih sihat dan lebih muda. Paling penting mengurangkan tanda-tanda penuaan. Siapa je yang nak tua sebelum usia kan?



Sanny & Joleen Lifestyle Antioxidant  Serum melembapkan dan memperbaharui kulit. Dalam serum ni ada premium Vitamin E iaitu Tocotrienol. Tocotrienol ni mengandungi 40-60 kali aktioksidan yang lebih tinggi. 






Apa yang I suka dengan serum ni, formulasi tidak berminyak dia. Bila I pakai pada muka, cepat je serap dan memang tak ada kesan berminyak. I tak suka kalau waktu siang pakai benda berat berat atau berminyak pada kulit muka. Rasa rimas lagi-lagi kalau berpeluh. Kalau pakai waktu malam tak apa. Tapi dengan Sanny & Joleen Lifestyle Antioxidant  Serum ni tak kisah nak pakai siang atau malam, selesa je. Cepat serap jadi jimat masa nak pakai skincare. Tak payah tunggu serum betul-betul serap baru buat next skincare rutin tu.



Waktu siang berpeluh berpanas pun tak ada rasa tak selesa. Bila dalam aircond pulak kulit tak rasa kering sebab antara fungsi serum ni membantu melembapkan muka. Bau serum pula kalau dekatkan pada hidung ada la bau pelik sikit. Vitamin E kan, tak kan bau wangi pula. Tapi bila pakai pada muka tak ada pun bau busuk tak menyenangkan. Tak ada bau apa pun so tak perlu risau kalau korang tak suka skincare yang ada bau atau ada bau busuk.











Warna serum ni bukan putih jernih tapi macam putih susu tu. Packaging dia pula macam biasa dalam botol serum yang selalu digunakan. I suka botol serum macam ni sebab boleh nampak isi dia dah nak habis ke belum. Ada sesetengah botol yang tak nampak isi dalam so tak sure dah nak habis ke apa. Bila dah nak habis boleh la restock cepat-cepat kan.


Serum ni selamat digunakan tau. Tak ada harsh chemicals.  Kalau korang ambil berat pasal skincare dan bahan yang digunakan. Serum ni ada dermatologist tested. Insha Allah selamat dan ada GMP Certified. Serum ni tak ada SLS dan Paraben serta tak ada synthetic fragrance. Paling penting berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.


Bahan dia ialah





Cara I gunakan, lepas cuci muka, pakai toner dan sapu serum ni pada muka dan leher. I pakai dua kali sehari. Pagi dan malam. Selain di kulit muka, korang boleh pakai dekat badan sekali tau. I pakai dekat tangan sebab serum ni membantu juga untuk mencerahkan kulit. Kulit tangan kan selalu terdedah dengan matahari so I sapu sekali pada tangan.


Kesan dia pada kulit I memang best! Okay pertama sekali yang I nampak, lepas pakai serum ni kulit nampak lebih sihat dan glowing jadi sesuai sangat kalau nak pakai waktu pagi sebelum keluar, pakai sebelum makeup atau boleh je campurkan sekali dengan foundation korang.





Parut jerawat I pun ketara sangat pudar. I ada jerawat dekat dahi. Jerawat yang sakit dan bump besar tu. Jerawat tu tak selalu naik dekat kulit I tapi bila dah naik memang lama betul nak surut tsktsk. Tapi bila konsisten pakai serum ni dalam tiga hari I perasan dah pudar parut jerawat tu. Lagi beberapa hari confirm hilang. Atas ni kulit I lepas seminggu pakai serum ni. Nampak perubahan ketara.



Lepastu dekat hidung I boleh dikatakan redness teruk. Tapi nampak berbeza dah kurang redness bahagian hidung tu. Kulit pun lembut. Kalau konsisten pakai confirm lagi banyak perbezaan pada kulit I.





Serum ni ada dua jenis size. 10ml dan 30ml. Yang I punya ni 10ml nanti I share berapa lama 10ml ni bertahan dengan I dekat entry empties nanti okay.






Review Sanny & Joleen Lifestyle Antioxidant Serum






I terima this cute pink and black box dari Double Dare Malaysia di Instagram. pssstt if nak I review any product boleh je dm I dekat instagram (@shesyeeraa) atau email helloairahsyahirah@gmail.com okay. I excited bila bukak parcel dari Double Dare ni sebab tengok la packaging box dan produk diaorang. Cantik! Dah la memang warna favourite I, pink. 



Jadi apa Double Dare ni? Double Dare merupakan jenama yang mengetengahkan produk kecantikkan yang unik dan berinovatif. Produk diaorang memang lain dari yang lain contohnya mask yang I terima ni. Best sangat. Produk yang dikeluarkan bukan sahaja sesuai untuk wanita tetapi lelaki pun boleh guna.





Atas ni antara beberapa produk yang I terima iaitu OMG Mega Hair Band, OMG 2in1 Kit Detox Bubbling Microfiber Mask dan OMG 3in1 Kit Peel Off Mask. Bukan ini sahaja produk yang Double Dare keluarkan, banyak lagi produk diaorang yang I teruja nak cuba lain kali. Untuk set produk yang I terima adalah dari koleksi OMG Spa. Selain itu ada juga OMG Platinum, OMG Rescue dan Age Freeze.



Untuk produk dari Double Dare Malaysia korang boleh singgah laman web Double Dare Malaysia iaitu https://www.mydoubledarespa.com/


OMG Mega Hair Band



OMG Mega Hair Band ni memang lebih besar dari hair band biasa. Ada tiga warna iaitu hot pink, soft pink dan black. Yang I punya ni hot pink. Kalau korang tak tahu kegunaan hair band ni untuk mengelakkan rambut,anak rambut dari terkena muka korang. Kan bila pakai mask, rimas kalau rambut terkena mask, habis comot rambut dan mask. Bila dah ada hair band ni senang pakai je tolak rambut ke belakang, boleh relax pakai mask.



Lagi satu boleh fefeeling bila pakai hair band ni. Nampak cute!



OMG 2in1 Kit Detox Bubbling Microfiber Mask








OMG 2in1 Kit Detox Bubbling Microfiber Mask ada dua step. Step pertama, Detox Bubbling Mask. Masa pakai mask ni, akan ada buih buih yang timbul. So macam cuci muka buih-buih tu tapi dalam bentuk mask. Buih dia tebal gila dan lembut! Excited I pakai sebab first time jumpa mask macam ni. Lepas cuci bersih, muka memang rasa bersih la. Tak ada pun rasa gatal ke pedih ke apa. Mask ni membantu untuk mencuci kulit dengan mendalam menanggalkan segala minyak, sebum dan kulit mati.



Second step pula, Detox Bubbling Microfiber Mask.





Mask ni pula akan memberikan nutrisi pada kulit, kulit nampak lebih glowing, sihat dan semestinya nampak muda kalau korang rajin buat mask ni sebagai rutin. Lepas dah guna first step tapi, dah cuci bersih-bersih segala minyak dan kotoran pada kulit, mesti la bagi segala nutrisi pada kulit pulak kan. Kesan dia pada kulit I memang berbeza. Kulit nampak lebih sihat dan glowing. Kalau pakai sebelum pakai makeup mesti makeup nampak lebih smooth dan cantik.








OMG 3in1 Kit Peel Off Mask pula ada tiga step. Sesuai kalau korang nak 'me time' sebab step dia memang memanjakan kulit sangat. Kulit I lebih lembut dan bersih. Step pertama Eye Zone 24K Gold Eye Patch. Bila dah pakai step pertama ni boleh teruskan dengan step kedua, Face + Neck Peel Off Mask. 








Peel off mask ni tekstur dia macam biasa likat cair macam mask peel off tu. Sapu rata pada kulit. Nanti dah kering boleh tarik je. Kulit rasa segar lepas pakai mask ni. Feeling bila tarik mask tu best sebab mask ni senang je nak tarik. Mask ni membantu untuk tegangkan kulit sambil mengurangkan garis halus. Kulit pun rasa lebih berseri.



Kalau berminat nak dapatkan produk Double Dare boleh layari lama web diaorang, Double Dare. Atau singgah instagram Double Dare Malaysia.





Double Dare OMG! Spa Review

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.