Surya Apple Cider Vinegar Sahabat Kembung Perut

Pernah tak rasa kembung perut? I rasa semua orang pernah kena kembung perut sebab kembung perut ni boleh terjadi kepada semua peringkat umur. Kembung perut disebabkan oleh angin berlebihan yang dikeluarkan oleh badan. Kadang tu tersseksa nak keluarkan angin berlebihan tu. Kalau angin tu okay je keluar melalui sedawa tak apa la. Tapi kalau angin tu tersekat susah nak keluar lagi la merana nak cuba keluarkan.


Ni perut kembung bukan nak terberanak tau hahahha


Selain sedawa, perut pun akan terasa kembung macam orang mengandung padahal mana ada mengandung pun ! Baby I dah keluar dah laa. Puncanya kembung perut ni la. Kalau lelaki yang kembung perut tak kan mengandung jugak kan hahah.  


Jadi salah satu cara I untuk redakan kembung perut ni dengan mengamalkan Surya Apple Cider Vinegar. Wajib simpan stok Surya ACV ni dekat rumah tau. I beli dekat Lazada je harga memang berbaloi. Kalau korang tengok, selalu jugak ada sales untuk Surya ACV ni. I suka beli dekat Lazada sebab barang cepat je sampai tak payah susah-susah nak keluar rumah. Lepastu tak perlu risau botol pecah sebab botol Surya ACV ni dibalut dengan kemas dan tebal. Insha Allah tak pecah sebab barang I sampai dengan selamat.






Kalau tak nak beli dekat Lazada, produk ni boleh juga didapati di semua cawangan Watsons, Butik Himalaya dan farmasi-farmasi yang berdekatan kecuali Guardian. Yang selalu shopping dekat Watsons tu jangan lupa ambil sebotol Surya Apple Cider Vinegar juga sebelum membuat pembayaran di kaunter. 



Kenapa Surya Apple Cider Vinegar?
Surya ACV ni mempunyai kelulusan Halal, rasa yang sedap, berkualiti tinggi, tidak mempunyai bahan pengawet, menggunakan 100% madu asli dan diperakui oleh HACCP





Surya ACV ni memang sesuai la untuk jadikan minuman kesihatan sebab membantu untuk detox badan, melegakan ketidakhadaman dan memberi bantuan kepada penyerapan zat besi. Jadi kalau korang ada mengalami masalah kembung perut, sembelit, nak cuba turunkan berat badan, boleh la ambil Surya ACV ni. Bahan utama seperti Apple Cider Vinegar sendiri mempunyai banyak manfaat seperti membantu mengurangkan berat badan, meningkatkan kesihatan jantung, mengawal tahap gula dalam darah dan banyak lagi.



Madu Asli pula mengandungi antifungal dan antibakteria untuk penyembuhan luka dan menguatkan sistem imun. Cara penggunaan, campurkan dua sudu ataupun 30ml Surya Apple Cider Vinegar dengan 180ml air suam. Kacau dan minum selepas makan. 









Rasa dia? Sedap! I dah rasa Surya ACV tanpa campur air dan yang dah dicampur air. Dua-dua sedap. Dia bukan rasa masam yang sampai ke otak tu tapi rasa manis yang sedap mungkin dari madu asli yang digunakan. I rasa semua orang boleh telan Surya ACV ni tak perlu risau tak kena dengan selera atau tekak. Satu family I dah cuba dan semua suka. Sebab tu kena simpan stok banyak-banyak. 



Sebagai langkah pencegahan kepada kembung perut
- Korang kena ambil berat cara hidup dan apa yang korang makan. 
- Cuba makan makanan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap dan makan perlahan-lahan. 
- Jangan makan laju-laju sampai kunyah pun macam tak sempat je. 
- Kalau korang tau jenis-jenis makanan yang boleh buat korang kembung perut, cuba elakkan atau makan sedikit sahaja.
- Kurangkan makan makanan bergorang dan berlemak. 
- Pokok pangkalnya cuba jaga pemakanan korang okay. Bersederhana ketika makan. 





Facebook : https://www.facebook.com/Surya.Malaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/surya.malaysia/










40 comments

  1. Rasa zul wajib ada satu apple cider vinegar ni, asyik kembung perut je. Maybe sebab jarang makan kot. Hahaha. thanks for the info tho

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena simpan stok dekat rumah la kalau macam tu

      Delete
  2. serious tak pernah tahu pun yang boleh guna apple cider vinegar utk legakan kembung perut. untuk orang dewasa je la kan ? budak-budak x leh makan kan ACV ni?
    ke macam mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak-budak pun boleh tapi kena kurangkan dose la.kalau kecik lagi better buat urutan je untuk perut kembung dia

      Delete
  3. Kalau kembung perut ni, memang rasa tak selesa satu badan. Tapi setakat ni tak pernah lagi try ni. Selalu kalau makan macam ada lada hitam, lada sulah, masakan ada halia lebih, tu je la cara nak buang angin. Lepas ni boleh la cuba ni pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la cuba cuka epal ni. lebih senang dan cepat juga kesan dia pada airah

      Delete
  4. cuka epal ni memang bagus! banyak khasiat dia. selain dari tu , tak silap boleh kurangkan kalestrol. masam-masam dia mmg bagus utk kesihatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cuka epal memang banyak manfaat untuk tubuh badan

      Delete
  5. Apple Cider ni memang terkenal dengan khasiat yang sangat baik untuk kesihatan. Tapi I ni tak boleh betul minum ni sebab tak suka bau dan rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kan bagi I bau cuka epal surya ni lebih mild. rasa dia pun lain dari cukaa epal yang ada dipasaran.mungkin sebab tambahan madu tu

      Delete
  6. Kalau kembung perut mmg tk selesa la.. Jd keras gtgtu ..Biasa sapu minyak je bg lega.. 1st time dgr product ni. .TQ for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. airah pun biasa sapu minyak angin je tapi lepas minum acv kesan dia lebih cepat

      Delete
  7. baru tau kegunaan apple cider ni. tak pernah cuba sebelum ni. selalu dengar member2 cerita pasal apple cider tapi tak pernah nak ambil tahu. boleh lah try lepas ni sebab sellau jugak kembung perut.. terima kasih share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau selalu kembung perut boleh la cuba surya acv ni rasa dia pun sedap

      Delete
  8. Banyak juga kegunaan apple cider ni Tak pernah try tapi dengar ramai cakap bagus amalkan. Nak nak dari madu lagi bagus amalkan. Nak cari satu lah buat standby kat rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bahan dia bukan cuka epal sahaja tapi ada tambahan madu.rasa pun sedap

      Delete
  9. Ya badan nad pun senang masuk angin. Kadang sush nak keluar. Nad pun pakai apple cider ni.. Firstime rasa, rasa air apple tapi tajam. .hehehe. .Tapi mmg mujarab, angin keluar je. .Ahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha dia ada rasa kick sikit tapi tak macam cuka epal lain di pasaran, rasa lebih kuat

      Delete
  10. Oh boleh consume cenggitu je rupanya. Kalau buat teh ke panggang2 pun sedap ni Apple Cider Honey ni. Surya brand ni pun baru pernah tau the brand. Malaysia brand ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha brand malaysia.kalau bancuh dengan teh memang sedap

      Delete
  11. ramai org kata prodk ni bagus...dulu saya guna untuk buat mashed potato...mmg sangat sedap...tapi bila dapat tahu kebaikannya terutama untuk perut..mmg terus ras anak beli buat stok letak di rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah airah tak tau boleh campur dalam mashed potato jugak.lepas ni nak try la.memang banyak kebaikkan acv ni

      Delete
  12. Rawlins pun pernah minum apple cider vinegar nie selepas saranan doktor kerana ada fatty liver - alhamdulilah berjaya gak menurunkan fatty liver. Next boleh try yang nie la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. whoa bagusnya.airah pun dalam usaha nak turunkan berat badan dengan acv

      Delete
  13. I wanna try this, I have bloated issues for a long time now and I didn't know Apple cider helps reduce it. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. should try this brand to.for me this brand more yummy than others

      Delete
  14. Baru tahu apple vinegar boleh atasi masalah kembung perut. Actually xpernah guna apple vinegar nie. Selalu nampak kat pasaraya. Kat rumah ada satu botol tp x terguna sbb x tahu nak guna macam mana n untuk apa. Lepas nie boleh lah guna utk atasi masalah kembung perut

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yanga da acv tapi tak guna.banyak tau manfaat acv ni

      Delete
  15. biasa BBL guna untuk gaul sotong celup tepung je sebab tak nak bagi meletop time goreng.. baru tahu hari ni cuka epal boleh kurangkan kembung perut. setakat nak kurus pun pernah la dengar kawan-kawan amal tabiat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. airah pun baru tahu boleh guna dalam sotong celup tepung. thank you for the tip

      Delete
  16. Iza tak pernah try apple cider vinegar ni. Tapi selalu orang cakap bagus untuk perut and untuk kurus. Rupanya untuk hilangkan kembung perut. Nice info. Iza pun selalu gak kena kembung perut ni. Nanti boleh try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha ramai tak tahu.tapi brand surya memang membantu sangat untuk kembung perut. senang nak consume.nak beli pun senang

      Delete
  17. senang aje nak dapatkan ye mana2 ada jual

    ReplyDelete
  18. i really salute those who drink apple cider vinegar.. im a person who can stand sourish much but im eager to try this so much!

    ReplyDelete
    Replies
    1. this brand tak sour sangat pun.sebab ada tambahan madu. the taste for me just nice

      Delete
  19. banyak juga ya kegunaan produk ni. nampak menarik untuk dicuba ni. selalu jugak kena sembelit. nampak gaya nak kena cari ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. cukaepal memang banyak kebaikan pada badan.kena simpan satu dekat rumah

      Delete
  20. Selalu dengar pasal produk ni Apple Cider Vinegar ni sebab banyak khasiat. Lia xpenah cuba lagi maybe next time. Nak hilangkan kembung perut juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yang consume acv ni. airah pun baru nak mula.dah try memang sesuai sangat dengan badan

      Delete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.