Beli barang baby second round. Sebenarnya banyak lagi barang baby yang I tak beli lagi. Pengsan tengok list sebab banyak jugak yang kena beli hahahhah. Sebab baby pertama kan jadi apa pun tak ada lagi. Semua kena kumpul. I dah masuk 7 bulan pun barang tak lengkap lagi. Barang I pun banyak tak beli lagi tapi itu entry lain la baru kita cerita hihi.



Kali ni nak cerita shopping barang baby dekat Manjaku Baby Mall Tampoi yang terletak di Damansara Aliff. Kedai baby ni dekat sangat dengan rumah tapi ni baru pertama kali I pergi. I pergi lepas maghrib. Kedai ni tutup pukul 10 tak silap I. Masa I sampai pun memang ramai la yang shopping barang baby.



Rambang mata tengok semua kelengkapan baby dan kanak-kanak. Kedai ni memang besar. Terletak di lot kedai tiga tingkat dan ada dalam lima kedai kot dia punya besar. Memang puas kalau korang nak shopping barang baby dekat sini, semua ada. I rasa nak ambil semua benda. Ini pun I tak habis explore lagi sebab Aiman dah lapar -.- Kalau tak memang lama lagi la dalam tu.





Antara barang yang I beli adalah baby blanket yang sekali hoodie ni. Comel ! Banyak sangat pilihan dan yang I perasan makin comel printed dekat blanket tu, makin mahal harga dia hahhahha jadi I beli yang biasa-biasa je sesuai dengan budget. Sebelum ni tak silap I dah beli satu ke dua selimut baby tapi jenis biasa tak ada hoodie. Kali ni tambah yang ada hoodie pulak.



Kalau ada budget lebih lagi nanti memang I nak tambah lagi selimut baby bertopi macam ni sebab cute ! Senang nak selimutkan baby dah siap ada hoodie. Kain yang selimut warna kelabu tu pun sedap dan lembut. Yang warna putih tu I rasa kain dia mesti senang berbulu. Nanti I update semula kalau dia berbulu okay haha.




Barang kedua yang I beli adalah baby napkins. Tak silap I banyak kegunaan kain ni. Boleh jadi alas baby, selimut, bedung, lap muak, muntah, air liur dan macam-macam lagi laa. I terus beli satu pack yang ada 10 helai ni. Siap tanya mama lagi cukup ke tak hahahaha. Rasa macam banyak jugak 10 helai tapi nanti tak cukup.



Kain ni bagi I agak kasar jugak. Kena basuh dulu tengok sesuai ke tak nanti. Tuala pun I tak beli lagi sebab risau terbeli yang agak kasar untuk kulit baby. Lepastu risau terbeli yang jenis berbulu pulak -.- I kena survey dulu review kain jenis apa yang sesuai untuk tuala baby.





Barut baby pulak I baru beli dua je. Jenis yang zap bukan jenis ikat. I ingat nak tambah lagi 3 macam tu untuk barut baby ni. I ada baca jugak ibu lain sediakan barut baby sampai 10. Tak banyak sangat ke?? I beli lima jela dulu kot rasa macam tak cukup nanti suruh je Aiman pergi beli lagi haha.





Booties dan mittens I beli 4 pasang nak matching dengan baju baru beli jugak hahaha. Sebelum ni sebenarnya dah beli booties dan mittens ni tapi I tak ingat ada berapa pasang dah. Rasa benda ni dah boleh stop beli kot. Walaupun I rasa nak beli semua sebab semua comel nak mampus tapi membazir je. Baik beli baju banyak-banyak.



Nanti pandai-pandai la nak matchingkan booties dan mittens ni dengan baju-baju yang dah beli.







Baju baru pulak I beli 4 pasang lagi. Aiman macam ‘kenapa banyak sangat baju lubang-lubang’ hahahha I risau baby panas je nanti. Nak pakai barut lagi, bedung lagi, lepastu baju kemain tebal so beli baju lubang-lubang lebih sikit. Sebab dah tahu gender baby so senang nak beli warna apa yang sesuai. Haritu I dah beli sleepsuit yang ada love-love pink sebab cute gila walaupun tak tahu gender baby lagi tapi tak apa, pakai jeee ok baby hahaha.



Lepasni nak beli jenis rompers pulak sebab semua ni jenis berseluar. Tak puas nak borong baju baby. Design semua comel, kecil je tengok. Rambang mata !




Yang terakhir, cotton buds untuk baby. Cotton buds pun nak warna biru tau. Siapa punya idea warna biru untuk baby boy ni hahhahaa. Geram I tengok cotton buds warna pink tapi biar la nampak macam barang baby boy sikit hihi. I macam confius cotton ball nak beli ke tak so now dah tahu kena beli.



Total barang ni pun dah RM170++ macam tu wow sangat shopping untuk diri sendiri pun tak mahal macam ni tsktsk. Next time punya shopping I share lagi okay sebab banyak barang tak beli lagi macam cotton ball tadi, nail clipper baby, tuala, nappy cream, set mandi dan blablabla. Good luck la mencari duit hahahaha.




Pregnancy Diary : Shopping Barang Baby di Manjaku Baby Mall

Kesibukkan kerja, stress, perubahan cuaca, persekitaran tak bersih dan pelbagai faktor lain boleh menyumbang kepada kulit yang tidak sihat. Dalam kes I, kulit jadi agak kusam dan naik jerawat bila-bila je yang dia suka. Sebelum ni tak ada pun jadi macam tu tapi sebab mengandung ni macam-macam masalah kulit I dapat. Skincare yang biasa I guna sebelum mengandung macam dah tak berfungsi dah. Mungkin perubahan kulit I disebabkan masalah hormon mengandung jugak.



Kulit yang bersih menyebabkan pori tidak kelihatan besar dan menghalang dari pengeluaran minyak yang berlebihan. Semestinya masalah kulit seperti jerawat, kusam dapat dikawal. Untuk mendapatkan kulit yang bersih pula pemilihan pencuci muka yang betul patut menjadi keutamaan. Jadi I memilih untuk mencuba Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Nak tahu sesuai ke tak pencuci muka ni untuk kulit I yang kusam dan berjerawat?





Kulit sebelum hari pertama pemakaian Cetaphil Gentle Skin Cleanser.



Boleh nampak kulit I ada parut jerawat, jerawat yang tak ada mata tu, redness dan agak kusam. I excited sebenarnya nak cuba Cetaphil Gentle Skin Cleanser ni sebab I dah baca banyak review positif cetaphil membantu masalah kulit ramai wanita. Ramai yang bertukar ke Cetaphil selepas mengetahui keberkesanannya untuk kulit bermasalah seperti berjerawat, kulit kusam dan lain-lain.



99% wanita Cetaphil bersetuju Cetaphil Gentle Skin Cleanser membersih dengan lembut dan melembapkan, tanpa mengikis lapisan pelindung semulajadi kulit, sesuai untuk semua jenis kulit.



Cetaphil Gentle Skin Cleanser adalah soap free. Means bila korang kenakan pada air tak ada buih pun. Sebab tu cleanser ni lembut je pada kulit dan tidak mengeringkan. Produk soap free lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif dan ada allergic. Ia kerana soap cleanser mengandungi banyak buih dan buih tu akan megikis minyak semula jadi kulit, buat kulit rasa kering dan mungkin buat kulit pedih.







Cleanser ni jugak fragrance free. Tiada bahan pewangi. Sesetengah orang memang alah sangat dengan produk yang ada pewangi ni. Contohnya kulit I yang ada redness ni kalau pakai produk yang ada pewangi, redness akan lebih nampak. Padahal I memang nak mengurangkan redness. Kalau boleh tak nak nampak langsung redness ni jadi cleanser yang tidak mempunyai pewangi memang sesuai dengan kulit I.



pH balanced. Kenapa pH balanced cleanser memberikan kulit yang lebih baik? pH natural untuk kulit diantara 5 dan 6.5. Bila kita jaga pH kulit dengan produk yang tidak menggangu pH kulit, kulit pun tak buat masalah, melindungi skin barrier dan kulit semestinya lebih sihat. Kalau pH cleanser yang tak sesuai akan menyebabkan kulit irritated dan menjadi lebih sensitif. Cetaphil Gentle Skin Cleanser telah diuji secara klinikal tidak menyebabkan iritasi kepada kulit jadi memang selamat untuk semua jenis kulit.






Sebab tu I percaya untuk menggunakan Cetaphil ni semasa mengandung. Kulit I pun nampak lebih sihat. Lepas cuci muka tu tak ada rasa tegang, rasa kering tetapi kulit rasa lebih lembap dan bersih. Kalau korang pernah guna pencuci muka yang tak berbuih sebelum ni mungkin dapat bezakan, bila I guna Cetaphil, kulit okay je rasa bersih tapi bila guna produk lain yang tak berbuih kulit I rasa tak best. 



I masih menggunakan Cetaphil ni dalam rutin penjagaan muka I. I guna dua kali sehari, pagi dan malam sebelum tidur. Untuk menggunakan pencuci muka ni pula ada dua cara. Cuci muka macam biasa, lembapkan kulit dan urut pencuci muka pada kulit kemudian boleh bilas macam biasa. Cara kedua pula, sapu ke pencuci muka pada kulit dan urut. Boleh lap dengan kain lembut sampai bersih. 





Tekstur dia pulak likat dan warna putih. Biasa I guna satu pump macam tu untuk satu muka. I suka botol dia sebab ada tempat untuk lock bahagian pump tu. Bila nak bawak pergi travel, balik kampung senang nak simpan tak ada la produk tu terkeluar. 



Pernah dengar atau baca tak kalau nak pilih produk, pilih yang guna bahan sikit sahaja untuk menghasilkan produk tersebut? Less is more.





Kesan penggunaan cleanser ni sekarang, kulit I rasa lebih sihat, lembap dan licin. Nampak dah tak kusam. Tak payah pergi kerja nak pakai makeup tebal sikit sebab kulit dah okay. Kalau korang pun ada masalah kulit macam I boleh la cuba juga Cetaphil Gentle Skin Cleanser ni. Link kat bawah.



Website: https://cetaphil.com.my/ms/product/gentle-skin-cleanser-ms/
Facebook: https://www.facebook.com/cetaphilmalaysia/
Shopee: https://shopee.com.my/cetaphil.os
Lazada: https://www.lazada.com.my/shop/cetaphil/

Myth Or Truth : Pencuci Muka Yang Lembut Pada Kulit Memberikan Kulit Yang Lebih Sihat






Salah satu topik yang I nak kongsikan dalam blog sebelum I bersalin, vitamin yang I makan semasa mengandung start dari sebelum mengandung lagi. Masa entry ni up dekat blog mungkin I tengah dalam pantang hihi. Harap pantang nanti I lalui dengan jayanya caiyok !



Sebelum mengandung, I ada makan acid folic. I banyak baca orang cakap dan dokter cakap kalau nak mengandung amalkan la makan acid folic dari awal. Jadi I pun tak ketinggalan beli acid folic. Ada kesan buruk juga tau kalau mengandung tapi tak amalkan acid folic. Tu korang google sendiri ok. Mula-mula I beli yang jual sepapan dekat farmasi tu je. I biasa panggil ubat tu sepapan hahahaha. Beli dalam dua tiga macam tu lepastu stop sebab lupa dah nak beli.




Kemudian I makan B-Complex dari Shaklee. I memang dah lama makan ESP Shaklee tu cuma B-Complex dia I baru nak makan tapi tak sesuai kot dengan I. Naik jerawat so I stop then bagi mak mertua I makan B-Complex tu. Untuk mak mertua I sesuai pulak dia makan. Jadi I makan je ESP Shaklee sebab memang dari sebelum kahwin dah makan. 


Hovid folic acid beli dekat farmasi.



Disebabkan nak dekat dua tahun kahwin I tak pregnant lagi so I ajak Aiman pergi beli semula acid folic tapi terus beli sekotak. Tak payah risau dah terlupa nak pergi beli ke apa. Tak silap I tak sampai 2,3 papan acid folic tu I makan tau-tau dah pregnant. Bila tau dah pregnant I teruskan je makan acid folic tu sampai dah pergi bukak buku pink dan nurse bagi obimin. I makan obimin yang Klinik Kesihatan bagi je.




I ada tanya nurse, perlu tambah apa-apa vitamin/supplement tak. Nurse cakap tak payah takut overdose, jadi sampai 3 bulan pregnant kot I makan je obimin dengan jayanya. I tak ada masalah nak telan pil ke apa. Lagipun tak ada loya-loya lagi senang I nak telan apa-apa tak ada risau terkeluar balik. 



Cara nak makan obimin yang sebetulnya, 30 minit sebelum makan atau 2 jam selepas makan. Masa first makan obimin tu I salah makan sebab dekat paket ubat tu tulis lain -.- Cara I makan, bangun pagi minum segelas air sampai habis. Lepastu telan pil dan minum lagi segelas air. I suka gila bila membuang pagi-pagi sebab antara petua nak senang membuang, bangun tidur terus minum air ok.







Dah tiga bulan macam tu ke 4 bulan I tambah makan Vitamin C dan Ostematrix Shaklee. I tambah vitamin C sebab kulit agak kering masa mengandung, lepastu naik jerawat. Ni bila I makan vitamin C nampak la berkurang jerawat naik. Ostematrix pulak adalah pil kalsium. Kalsium kan elok untuk tulang lagi-lagi baby nak membesar dalam perut memerlukan kalsium yang mencukupi. 



Sejak masuk bulan ke 4, I dah start kerap sangat kena simpul biawak dan kaki cramp macam tu. Bila amalkan ostematrix, nampak gila kesan dia tak ada dah cramp. Jadi cara I makan, pagi macam biasa makan obimin, lepas breakfast makan vitamin C. Kalau terlupa lepas lunch baru I makan haha. Malam makan Ostematrix.



Sekarang masuk bulan ke 7, I makan Neurogain. I tak sengaja terjumpa ibu mengandung dekat Twitter dia tengah survey harga Neurogain. I macam eh vitamin apeni tak tau pun hahhaha. I pun google la semua benda. Dah google lepastu bagitau Aiman, kiteorang pun pergi la survey harga dekat drugstore. Paling murah I jumpa dekat farmasi area rumah. Jadi sebelum korang nak beli Neurogain ni, cuba survey dulu semua tempat kalau korang ada masa laaa. Kalau tak ada masa beli dekat Caring sebab situ murah. Dekat Guardian mahal gila.



Berdasarkan pembacaan I, Neurogain ni mengandungi DHA untuk perkembangan otak baby. Jadi baby lebih aktif atau senang cakap lebih pandai la. I baca pengalaman ibu-ibu lain memang ada perbezaan bila diaorang amalkan Neurogain ni. Pengalaman I nanti lepas baby keluar baru dapat cerita haha. Vitamin ni disarankan makan 6 bulan ke atas tak silap I. Awal-awal tak digalakkan takut baby hyper. Apa-apa pun korang rujuk doktor dulu okay.





Lepas habis Neurogain ni I plan nak makan Omega Guard Shaklee pulak. Buat masa ni baby I semua okay je. I tak ada masalah kesihatan dan baby pun sihat aktif menendang dalam perut. Kalau korang nak makan obimin sahaja yang kk bagi tu pun tak ada masalah. Asalkan makan makanan berkhasiat semua kena cukup. Susu pun I minum yang dapat free sample isi borang dekat facebook tu yang memang khusus untuk ibu mengandung. Susu dutchlady strawberry, coklat semua tak payah cakap la memang kalau boleh tiap hari nak minum sebab favourite I. 



Insha Allah next entry I cerita lebih lanjut kalau I ada buat pertambahan vitamin atau amalkan apa-apa lagi okay. Buat masa ni itu je. Kalau korang pun nak makan/beli/jadi ahli atau apa-apa  mengenai vitamin/supplement Shaklee boleh contact I okay dekat number 017 5630516. I sedia share everything mengenai Shaklee :)






Pregnancy Diary : Vitamin/Supplement Semasa Mengandung

Waktu paling excited masa mengandung ni mesti la masa nak scan baby. Nak tengok keadaan baby okay ke tak duduk dalam perut tu. I memang dah lama plan nak pergi scan baby sampai dah tujuh bulan baru pergi scan. Sebelum pergi scan tu survey dulu klinik mana yang berbaloi dan tak mahal sangat.



I survey dekat facebook dan google je. Memang macam-macam pakej dan promotion ada jadi kena pandai pilih la ikut kesesuaian. Rezeki masa I tengah cari klinik untuk scan baby area JB ni, ada satu klinik baru bukak dan diaorang buat promotion untuk scan. Ikutkan bulan December haritu dah habis promotion tapi diteruskan sampai bulan januari.



Klinik Hidayah, Damansara Alif, Johor Bahru. I pm dekat facebook tanya harga semua. Ada 2d, 3d, 4d, 5d scan. Harga pulak harga promosi semua scan tu bawah RM100 je. I lupa pulak nak tanya harga biasa berapa RM tapi rasanya RM100 ke atas la sebab kebanyakkan klinik yang I dah survey semua 100 ke atas.



I hantar semua harga dan senarai klinik dekat Aiman lepastu suruh dia pilih nak pergi yang mana hahaha. Tapi disebabkan Klinik Hidayah ni dekat sangat dengan rumah, pergi klinik ni jela. Lepas habis checkup dan scan baby dekat klinik kesihatan terus pergi Klinik Hidayah. Aiman first time nak tengok baby scan dan dengar degup semua. I dah selalu sangat dengar sebab dua minggu haritu kena ulang alik klinik.





Sampai klinik tengah hari macam tu, lunch pun tak lagi. Klinik tak ada pelanggan lain. Masa I scan tu baru dengar suara bebudak dan ramai tengah tunggu turn. Lepas tanya beza scan semua, daftar dan tunggu kejap terus masuk bilik doktor. Doktor pun tanya bila due date blablabla ada sakit apa-apa ke tak.



Doktor dekat sini doktor perempuan so selesa laa nak tunjuk perut semua kan. Aiman pun ikot masuk sekali. Doktor dah pesan awal-awal kalau ada apa-apa nak tanya masa scan tu terus boleh tanya. I tak ada banyak soalan sangat sebab I tak ada masalah kesihatan cuma masa scan dekat klinik kesihatan, doktor cakap kepala baby besar sikit so I suruh doktor tengok betul ke besar semua. Doktor cakap okay je ukuran, ukuran kaki, rupa tulang, perkembangan otak semua sihat.



Paling best dapat tengok jelas baby menguap lepastu bukak tutup mata. Comel teruk wehhhhh rasa nak menangis tengok tak sabar nak tunggu baby keluar hahaha. I cakap dekat Aiman, pagi tu memang I tak cukup tidur, bangun awal nak pergi checkup, I mengantuk baby pun mengantuk duk menguap dalam perut hahha.



Nak tengok gender pun ambil masa jugak. Mula-mula doktor cakap girl tapi dia cakap rasa berat hati nak cakap sebab risau keluar nanti boy. Lepastu cuba lagi tengok, lepas tengok benda lain, cuba lagi try tengok gender baby. Last-last memang betul boy. Nasib baik baby I baik nak tunjuk gender dia walaupun last-last hahahah. Ramai cakap baby I boy, I pun rasa boy. Masa scan pun kemain kick kuat bebenor.






Bahagian muka baby pun dapat tengok jelas cuma masa tangkap gambar tak nampak sangat sebab muka baby dekat dengan uri jadi halang bentuk muka baby. Tapi I puas hati la tak dapat tangkap gambar pun, dah tengok muka baby dekat screen. I harap baby I sihat je lagi beberapa bulan ni nak duduk dalam perut. I harap jugak baby dan I selamat sihat masa bersalin nanti. Amin.



Kalau korang berminat nak scan baby jugak dan duduk area JB boleh la datang klinik ni. Doktor perempuan sangat soft spoken, lembut je dan disulami dengan bacaan bismillah bila nak buat apa-apa. Lepastu siap whatsappkan gambar baby semua. Doktor cakap jugak kalau nak tanya apa-apa boleh je whatsapp. Memang lepasni I pergi klinik sini jela sebab servis best.




Pregnancy Diary : Scan Baby di Klinik Hidayah


Pinterest




Checkup kali ni, jumpa dengan doktor. Sebab I dah masuk 7 bulan mengandung so nak checkup kali ni kena scan dan ukur baby dalam perut. Masa I sampai dekat klinik kesihatan, pening-pening lagi nak tekan number yang mana sebab biasa tekan je no 3 tapi baru je dua tiga hari lepas klinik kesihatan tukar sistem, tukar tempat duduk, tukar semua benda jadi semua dah baru.



I pun tak biasa lagi dengan sistem number yang baru macam sebelum ni tapi still proses dia macam biasa. Check urine, bp dekat kaunter C. Dulu check bp tunggu masuk bilik nurse tapi sistem baru, urine dengan bp sekali terus. Dah settle, tunggu number panggil untuk masuk bilik doktor pulak.



Masa dekat kaunter C, nurse tanya I dah tahu ke belum keputusan MGTT test yang minum air gula tu. I cakap la, haritu cakap kalau dalam seminggu diaorang tak call maksudnya tak ada kencing manis la. Boleh pulak ujian darah I selepas minum air gula tu tak masuk dalam sistem. I pun pergi la ambil ujian tu dekat makmal minta diaorang tuliskan dalam buku pink -.- Rasa cuak pulak tetibe kang ada kencing manis tapi nasib baik semua normal.



Turn masuk bilik doktor macam biasa doktor akan tanya soalan kalau ada apa-apa penyakit, ada apa-apa masalah kesihatan masa mengandung. Kalau ada kena terus terang la ok dengan doktor. Macam I tak ada apa-apa masalah rasanya semua okay jadi doktor terus suruh baring nak scan baby.




I tanya doktor boleh tengok gender baby sekali tak since dah 29 weeks tapi doktor cakap kalau dia nampak dia bagitau. K foine macam nipis je harapan nak tau hahaha. Last-last memang nan hadooo la tak tahu pun jantina baby T.T Tapi masa scan doktor cakap kepala baby besar sikit dari ukuran blablabla jadi I kena scan semula dalam masa dua minggu.



I tak tahu la asyik pergi kk je bosannya dah la baru lepas settle dua minggu ulang alik selang sehari pergi klinik ni. Lepastu dua minggu lagi kena datang scan semula. Doktor cakap semua okay air ketuban okay cuma bab kepala baby tu, lagi dua minggu kena ukur semula. Masa minggu tu pulak I balik Perak, lagi la malas nak pergi klinik kesihatan dekat Perak sebab dulu pun tumpang scan baby dekat Perak jugak. Masa kena scan je mesti dah plan nak balik Perak. Ikutkan I kena cucuk kancing gigi kali kedua tapi nurse postponed untuk next checkup.



Sekarang I tak sure nak pergi scan ke tak dekat Perak tu sebab lepas je settle semua urusan dekat klinik kesihatan, I terus ajak Aiman pergi scan baby dekat klinik swasta hahaha. Klinik baru, semua benda baru. Lepastu ada promotion lagi untuk scan baby. Kalau korang duduk JB nak scan baby boleh la pergi Klinik Hidayah dekat Damansara Alif. Next entry I cerita scan dekat klinik swasta pula okay.



Scan dekat klinik kesihatan kerajaan ni, korang tak dapat pun gambar baby yang doc scan tu tau. Doc cuma ukur-ukur je. Lepastu husband pun memang tak dapat masuk bilik doktor kalau nak tengok baby dalam perut jugak jadi bagi I memang kalau nak tengok baby, pergi la scan dekat klinik swasta. Ada 3d, 4d, 5d lepastu dapat gambar lagi. Happy sikit dapat tengok baby haha.





Pregnancy Diary : Scan baby tujuh bulan





Hai. Bersua kembali dalam entry makan. Kalau tak tahu nak makan apa, nak makan dekat mana, apa yang sedap dimakan boleh la refer entry makanan I hahaha. I pun stress kadang tak tahu nak makan dekat mana ataupun tak tahu nak makan apa. Bila ada suggestion macam ni senang sikit nak buat pilihan kan.



Jadi yang pertama adalah Al Mizan Restoran. Tak silap I betul kot tu nama restoran ni. Baru bukak dekat kawasan Bandar Baru Uda Johor Bahru. Berdekatan dengan Kamdar, sebaris Dominos BBU tu. Orang JB boleh la kalau nak singgah makan sini sebab satay dia famous. Pertama kali I pergi order satay dengan nasi goreng gunung berapi ke apa entah nama dia I pun tak ingat.





Nama makanan dia ada pepelik sikit bukan macam biasa tapi nasi goreng ni memang sedapppp. Terliur nak rasa lagi. I pergi sekali je haritu lepastu tak pergi dah sebab memalam tak makan dekat luar sangat. I rasa dia bukak malam je kot. Apa-apa info boleh la refer fb dia confirm ada. Satay dia pun sedap, lembut dan kuah sedap. Selalu I makan satay Wak Radol je sebab dekat dengan rumah tapi kali ni dah ada pilihan lain selain Satay Wak Radol.



Menu kedua adalah Kula Cakes Mango Cheesecake ! I dah mengidam nak rasa Mango Cheesecake dia lama gilaaaaa. Tapi memang tak la nak pergi kuantan semata mata nak makan kek je kan. Kena sediakan budget lebih sikit la. Nasib baik dekat JB ni ada personal shopper boleh order cake ni. Lepas mengidam.






I order dari @/kcakesjb dekat instagram. Kalau korang mencari jugak Kula Cakes area jb ni boleh la beli dari dia je. Haritu I order satu slice. Saja nak rasa. Second time order yang 0.6kg terus tak silap I. Puas sikit nak makan sebab pregnant ni asyik nak makan benda manis je. Terus simpan sekotak kek dalam peti hihi.



Next, Starbuck. I tak ada la rajin sangat minum Starbuck ni tapi bila teringin tu nak jugak la. Ikutkan tak plan nak minum Starbuck. I nak beli yang Coffee Bean punya sempena Valentine Day sebab air dia warna pink dan review banyak cakap sedap. Tapi pergi Paradigm Mall tak ada Coffee Bean pulak tsktsk Amende la tak search dari awal haha. Lepastu Starbuck pun ada promo sempena Valentine jadi kira okay la.





I pilih java chips, aiman ambil mocha. I dah save dua tiga jenis jugak air Starbuck yang sedap untuk order nanti. Teringin nak rasa yang sekali red velvet cake blend tuu. Yang tak reti order Starbuck macam I ni simpan cara order dekat fon siap-siap hahaha.



Hua Mui Kopitiam. Dah lama jugak kedai ni dan antara kedai yang famous orang singgah makan kalau datang JB. I pernah pergi dua kali je. Sekali dengan officemate dan sekali dengan Aiman. Dua kali order nasi goreng telur masin diaorang sebab sedap ! Selain tu I pernah rasa nasi ayam telur masin jugak tapi yang ni biasa je.








Banyak jugak makanan diaorang yang famous dan sedap yang I tak pernah rasa lagi. Tak silap Sultan Johor pun ada singgah makan sini. Boleh la kalau nak melawat Johor, nak cari kedai makan, masukkan kopitiam ni dalam list korang.




Sempena Tahun Baru Cina yang lepas, merasa jugak la I makan Yee Sang ni dengan bos and officemate. Pertama kali makan, not bad la rasa dia. Rasa macam nak lagi pun ada haha. Ada yang Yee Sang dengan salmon tapi sebab tengah pregnant, tak boleh la makan salmon mentah tu tsktsk.





Siapa nak ajak I makan Yee Sang CNY nanti boleh la pm tepi, I dah reti nak makan Yee Sang ni hahaha.



Tak silap I promosi Secret Recipe ni ada lagi kot. Ke dah tak ada? Korang check la dekat FB atau IG dia okay. Start dari pukul 6 petang sampai tutup rasanya. 2 main course dengan harga yang agak murah. Menu dia boleh tahan best macam I order kuetiaw tomyam dan Aiman order spaghetti meatball sebab masatu dia ngidam spaghetti tu yang singgah makan SR.









I suka kuetiaw tomyam SR. Rasa nak makan lagi la pulak bila tengok gambar. Susahnya bila taip entry makanan ni. Baru lepas makan dah rasa lapar balik hahaha. Okay sampai sini je entry makan kali ni. Babai.




Makan Apa? Sate, Kek, Kopi, Nasi Goreng Salted Egg, Yee Sang, Tomyam

Cerita checkup I untuk kali ke lima ni, I terus ambil cuti sehari sebab last check up haritu nurse dah pesan untuk buat Ujian MGTT. Bagi ibu-ibu yang baru macam I, Ujian MGTT ni yang kena minum air gula untuk check kencing manis tu. I memang dah baca banyak sangat cerita orang lain minum air gula muntah la, loya, tak suka blablabla jadi baik I ambil cuti sehari terus nanti kalau I termuntah ke apa tak ada la I rasa lembik je kena pergi kerja hahahaa.



Disebabkan I ambil cuti, Aiman pun kena cuti sama sebab dia kena bagi I sokongan dekat sebelah untuk minum air gula. Padahal tak ada apa pun -.- Malam sebelum hari checkup tu kena puasa start pukul 10 malam. Pagi hari seterusnya je I minum air kosong sikit sebab risau nanti nak buat ujian air kencing, tak ada benda pulak nak keluar hahaha.



MGTT (modified glucose tolerance test) untuk ibu mengandung yang mengalami empat keadaan 
1. Mempunyai BMI lebih dari 30
2. Sejarah melahirkan anak 4kg ke atas
3. Sejarah mengalami diabetes melitus semasa hamil
4. Mempunyai saudara-mara dekat yang menghidap diabetes



I ada baca juga yang sekarang, walau apa pun keadaan, semua ibu mengandung kena buat ujian ni. Tapi I tak sure betul ke tak. I kena buat MGTT sebab no 1 ! Berat I naik agak banyak tapi tak sure BMI tahap mana dah hahahah. Tahap kritikal kot.



Sejak tau I kena buat Ujian MGTT ni, banyak la I google baca pengalaman orang lain dekat blog dan facebook. Penting okay baca pengalaman orang atau bertanya pada orang yang berpengalaman so I lebih bersedia nak menghadapi air gula ni.



Bila dah minum okay je sebenarnya rasa air gula tu. Memang manis tapi masih boleh ditelan. Masa sampai dekat klinik kesihatan, I tengok mug yang letak air gula tu boleh tahan banyak jugak. Pengsan nak telan. Bila dah minum rasa okay je tak ada masalah pun bagi I. Air gula nurse dah siap tuang dalam cawan, nanti dia suruh minum, terus jela minum dekat situ.





Antara tips yang I baca dan I praktikkan bila nak minum air gula :
1. Sila duduk dan jangan lari. I pernah nampak ibu mengandung minum air gula sambil berdiri. Kenapa tak duduk dan minum relax2 je? Ada kerusi dekat kawasan air tu jadi duduk dan tarik nafas.
2. Baca Bismillah. Baca la doa seeloknya.
3. Minum tak laju sangat, tak slow sangat. I stop minum bila tinggal suku je lagi sebab tak cukup nafas minum banyak-banyak hahahhaha. 
4. Kalau rasa tak boleh masuk air tu boleh try tutup hidung, jangan pandang lama sangat air tu dan stay positive !
5. Lepas minum, pergi kumur mulut untuk hilangkan rasa manis.



I lupa nak pergi kumur sebab rasa macam okay je. Lagi satu I rasa tips paling berguna, hahahha pastikan husband duduk tak jauh jarak dari korang. I dah pesan dekat Aiman, tengok I minum air gula tu dan jangan pergi jauh-jauh. If rasa nak termuntah or dah muntah at least I tak rasa terkontang kanting sesorang hadap semua benda tu sebab Aiman ada hahahha. Sebelum minum, I dah siap pandang dia jadi macam ada kekuatan sikit la nak menelan. Kalau korang bukan jenis yang suka minum air manis atau sebab mengandung mual/loya, jenis tak makan/minum pagi-pagi mungkin antara penyebab tak boleh telan air gula tu.



Settle minum air gula, kena tunggu dua jam untuk ambil darah kali ke dua. Dalam masa dua jam tu pun kena puasa lagi, tak boleh minum, tak boleh makan. Pengalaman I ambil darah tak pernah manis :( Pengalaman pahit je. Ni lengan dedua bengkak sikit dan biru sebab ambil darah. Dua-dua lengan okay. Redha jela.



Keputusan untuk ujian MGTT tu kena tunggu dalam seminggu. Nurse cakap kalau dalam seminggu tak ada call, maksudnya semua okay.



Semasa dua jam nak tunggu ambil darah kali kedua, I buat checkup macam biasa. Check air kencing, check tekanan darah, ukur perut, bagitau nurse kalau ada apa-apa yang sakit. Biasa I tak ada masalah bab ni kecuali bab berat ! Berat I asyik naik je dan setiap kali checkup, benda tu yang jadi masalah. Sekarang jadi masalah sebab I kena datang selang sehari dalam masa dua minggu untuk pastikan I tak ada masalah kesihatan bila berat naik mendadak ni -.- 



Dua minggu tu sama macam pengalaman I masa batuk haritu kena datang selang sehari jugak. Kena la ambil time off. Kena salahkan diri sendiri jugak la berat naik sebab banyak sangat makan hahahha. Baby pun asyik lapar je padahal perut I tak nampak besar pun walaupun dah tujuh bulan.


Macam mana nak rasa suntikan nutella ni



Checkup kali ni jugak I kena cucuk kancing gigi. Untuk cucuk kancing gigi ni, untuk ibu yang mengandung sulung, kena suntik dua kali. Anak seterusnya baru suntik sekali je. Kalau tak silap I apa yang nurse bagitau hahaha. Jadi I kena suntikan pertama masa kandungan 7 bulan. Semalam kena suntik, malam tu dah tak tidur lena sebab tak boleh mengiring bahu. Bahu I lenguh dan sakit !



Nak bergerak susah, nak angkat tangan susah, terkena sikit pun boleh tahan sakit dia. Lagi dua minggu ambil suntikan kedua, tak tahu la macam mana keadaan I hahaha. Ni pun rasa badan tak larat dah hehhhhhhh. 






I pun dah start kira pergerakkan baby dan kena tulis dalam buku pink. Dah siap-siap buat group berdua dengan Aiman jadi senang nak track pukul berapa baby gerak. I rasa baby I aktif, kalau bergerak tu kemain betul. Curious nak tahu boy or girl. Next appointment baru scan dengan doktor tapi I plan nak scan dekat klinik biasa dulu. Ada la dalam lima klinik yang I dah survey nanti I share dekat next entry okay !






















Pregnancy Diary : MGTT, Suntikan Kancing Gigi

Ini merupakan check kali ke empat I kalau tak silap. Hahaha dah lost count pulak berapa kali checkup. Kali ni macam biasa la checkup. Kena ambil air kencing, check darah dan lepastu beratur tunggu giliran jumpa nurse. Sekarang I pergi checkup lambat sikit dari biasa sebab kalau pergi awal sikit nanti ramai sangat orang dan tempat duduk pun tak ada. Biasa nurse bagitau boleh datang dari 10 hingga 1030. Itu jadual yang biasa dia bagi. Sebelum ni sebelum pukul 10 I dah datang dah. Sekarang 1015 macam tu baru sampai tempat parking klinik haha.



Checkup kali ni sebab pagi tu I sakit perut dua kali pergi toilet, masa nak ambil air kencing, air kencing dah tak ada dah -.- kena la tunggu sambil minum air banyak-banyak walaupun bukan cepat pun air tu nak proses jadi air kencing hahaha. Sebab kena tunggu tu la checkup kali ni I jadi orang terakhir sekali. Klinik dah tak ada orang, nurse doktor semua dah nak keluar rehat, I tak siap-siap lagi.




Disebabkan I batuk tak berhenti dua minggu jugak, I kena pergi klinik kesihatan ni buat checkup selang sehari -.- Bayangkan dah la busy dengan kerja, nak mintak bos time off pergi klinik lagi eiiii sabar jela. I batuk memang dah dekat dua minggu tapi tak ada rasa sakit tekak atau sesak nafas atau lain-lain yang bahaya. Hanya batuk dan tekak gatal je. 



Lepastu nurse suruh rujuk doktor untuk check I ada masalah lain atau tak. Kena buat ujian darah lagi. I paling tak suka ambil darah sebab ambil masa nak cari urat, urat halus dan darah main-main nak keluar tak nak keluar. Dah la sakit. Bila doktor dah check I punya paru-paru, pernafasan semua okay still kena checkup selang sehari juga selama seminggu, dua minggu macam tu untuk pastikan semua okay. Kalau tak okay kemungkinan I tetiba ada asma atau TB.



I kalau boleh memang tak nak la sakit apa-apa tsktsk penat tau sakit, lepastu bila mengandung dan sakit, jadi double double sensitif dan bahaya untuk ibu dan anak. Bagi ibu mengandung yang ada batuk ke demam ke lebih dari sehari dua tu terus pergi check okay. Jangan tunggu lama dan kalau boleh elakkan beli ubat dari luar. Doktor pun cakap dekat I, ubat untuk ibu mengandung ni terhad dan bukan sembarangan boleh bagi.



Untuk hari pertama I kena check selang sehari tu, check macam biasa je. I ingat kena check/ambil darah lagi ke apa. Memang pengsan I dekat situ kena ambil darah je. Tapi tak. Check air kencing, tekanan darah dan check baby punya heartbeat ni. Masuk 6 bulan pregnant ni dah dua kali I dengar heartbeat baby and I am excited ! Tak sabar nak tunggu next scan dan buat scan 3d ke 4d ke apa tu haha.










Pregnancy Diary : Batuk semasa mengandung





I baru je sudah buat pembayaran untuk domain blog bagi tahun kedua dengan NetKL. Bagi yang tak tahu lagi kalau nak tukar domain blog macam mana, nak guna perkhidmatan website mana, ataupun nak tahu apa-apa la mengenai domain blog, boleh la baca entry first I mengenai domain blog dekat SINI



I tak ada la berpengalaman sangat guna domain blog ni. Baru setahun hihi. Setakat ni guna servis NetKL, semua okay. Servis pun cepat je. Kalau ada apa-apa masalah boleh terus contact diaorang, balasan pun dapat cepat. Setakat ni I baru setahun guna domain www.airahsyahirah.com. Dan harini I baru renew untuk tahun kedua.







Dari hujung bulan February rasanya, team NetKL dah hantar email ingatkan untuk I renew domain. Bila bukak je email mesti ada email dari diaorang hahah. Bagus jugak macam tu sebab I dari last week nak renew, asyik lupa je sebab banyak benda nak buat dan malas pun ye jugak. Bila tengok ada email terus macam ok kena cepat bayar sekarang nanti terlupa naya je.



I guna online transfer je untuk pembayaran. Dah bayar terus email screenshot bank slip tu dekat NetlKL. Apa-apa nanti diaorang akan update dekat email. Senang je ! 







Tahun kedua dengan domain www.airahsyahirah.com

Second checkup ni I buat dekat Perak sebab masa appoinment tu I memang tengah cuti seminggu++ dekat Perak. Nurse cakap kalau boleh cuba tumpang klinik dekat Perak untuk checkup kedua. Checkup kedua ni jumpa dokter pula untuk scan baby.



Bab scan baby pertama kali ni memang nervous. First macam mana kalau tak pregnant pun hahahahahhaha I masih was was I pregnant ke tak sebab I tak ada muntah-muntah padahal biasa la kalau tak muntah kannnnn. Tak ada la nak teruk sangat ulang alik toilet nak muntah. Lepastu cakap dengan diri sendiri 'kan tak period, pregnant la tu apa lagi!'. Masalah betul monolog dalaman ni. 



I pergi checkup dekat Klinik Kesihatan Pusing sebab dekat sikit dengan rumah mak mertua I. Tunggu turn lama gila, semua orang dah balik, silih berganti orang, I tetap ada kat situ tunggu turn -.- Padahal masuk jumpa dokter sekejap je. Tak sampai 10 minit pun I rasa. Scan baby lepastu dokter tulis-tulis dekat buku, tanya serba sedikit then settle. Balik tu terus rasa lapar sangat sebab tunggu turn lama hehhhh.







Excited tengok scan baby hewhew. Tak sabar jugak nak buat scan yang lain-lain siap boleh tengok muka baby semua tu. 


Next appoiment lagi sebulan, 10 oct. Doakan baby and I sihat sihat je okay dah boleh bersalin normal. Macam biasa I masih dilema nak post entry pregnant ni masa tunggu hari nanti je or sekarang sebab I dah lepas 1st trimester yeay. Post tunggu hari nanti jela. Masuk second trimester ni, I makin penat. Selalu kalau jalan dalam shopping mall tu tak ada masalah nak jalan seharian. Tapi semalam I tengok wayang dengan husband dan jalan agak lama jugak, balik terus sakit betis -.-



Nak duduk dekat sofa wayang tu pun tak selesa -.- Lepastu bahagian belakang badan I selalu lenguh dan sakit. Kalau sekarang pun dah rasa sakit macam ni, nanti macam mana la pulak rasa sakit dia.........




Muka pregnant tiga bulan. Muka je mengembang, perut tak nampak apa lagi. Aiman pun sampai nak mengembang dengan I jugak hahahaha



---------------------------------------


Third checkup kali ni biasa je. Appointment pukul 10 tapi 1030 baru sampai hahaha. Pergi klinik kesihatan ni memang I dengan Aiman naik moto je senang nak parking dan senang nak bergerak.



Kalini pun checkup biasa je ulang je proses daftar ambil number, check air kencing, check gula, check berat, BP semua dan check perut. I tak ada apa-apa masalah kesihatan selepas first trimester dan awal second trimester ni kecuali kaki bengkak kejap sebelah haritu sebab mungkin banyak sangat jalan tapi lepas urut dalam tiga hari macam tu dah surut.



Checkup kali ni yang berbezanya kena pergi check gigi dengan doktor gigi. Gigi I memang yang bongsu tu dah berlubang jadi doktor suruh cuci bersih-bersih setiap kali lepas makan dan kena pastikan sentiasa bersih la, tak ada makanan terlekat sebab dia memang tak boleh buat operation atau apa-apa pada gigi ibu mengandung ni takut effect baby.



I okay jela sebab I tak ada rasa sakit gigi or apa pun cuma berlubang je. Checkup kali ni tak lama sangat mungkin datang lambat dah last-last haha. Next checkup lagi sebulan so weeeee. I memang dah excited nak beli barang baby and buat list semua tapi still tak beli apa-apa lagi.











Pregnancy Diary : Second checkup and third checkup





I suka makan. Kalau ada kedai, restoran baru yang viral, makanan nampak sedap mesti rasa nak pergi. Selalu yang sedap-sedap tu semua jauh dari rumah la macam dekat area KL ke Selangor -.- Paling I teringin nak makan sekali, ayam gepuk yang orang duk viral pedas tu. I dah la suka makan pedas tapi sejak mengandung memang kurangkan bab pedas. Kesian baby makan pepedas nanti haha.



Tapi I still aktif makan menu baru salah satunya Chicken Delight yang famous dekat Johor Bahru ni. I pindah JB baru tau Chicken Delight. Itu pun kawan office yang suka singgah lunch sini. Dah 2,3 kali jugak la I makan Chicken Delight yang dekat Setia Tropika. Lagi 2,3 kali pergi lupa yang Chicken Delight tutup hari isnin hahaha.





Antara menu yang I dah cuba adalah ayam 2pcs dan ayam sambal diaorang. Nasi goreng kampong pun pernah try. Not bad la. Kawan I cakap Chicken Delight ni memang dah lama ada, sejak diaorang kecik makan sini. Menu dia ala-ala kfc, ada ayam goreng, coeslow, fries dengan tambahan macam-macam menu lain seperti nasi goreng semua tu. Kalau singgah JB boleh la cuba makan Chicken Delight ni ok.







Next makanan adalah ice cream Mcd. Ice cream ni tak ada yang special pun tapi sebab korang boleh dapatkan secara percuma so kena share. Caranya download je apps McDonald. Dekat bahagian bawah bar tu ada pilihan untuk feedback. Korang isi feedback tu nanti akan keluar promo korang boleh dapat ice cream atau McFreeze secara percuma.



I pilih Ice cream la. Tak ada minimum pembelian ke apa. Boleh terus redeem.









Lapar pulak bila taip entry makanan ni. Dah lama tak makan Pizzahut. Haritu pergi makan pizzahut dengan Aiman, ambil set untuk dua orang yang ada soup, pizza, spaghetti, ayam, ice cream dan air. I tak rasa pizza baru pun. Beli yang biasa je. Asalkan dapat makan pizza hahaha. 




Now I craving ayam dia ni. Walaupun kecik je rasa not bad laa.







Susu favourite I sekarang. Dulu macam tak suka sangat susu kurma ni. Sejak pregnant, kalau boleh nak cari makanan berkhasiat untuk kongsi dengan baby. Salah satunya Goodday Kurma Flavoured Milk ni la. Dah berapa kotak I beli. Sehari pun boleh habis sekotak tapi rabak poket nak membeli. I rasa untuk susu kurma, jenama Goodday paling murah sikit dari jenama lain. Sebelum ni I ada try jugak jenama lain, sedap ! Tapi mahal.



Nak senang buat sendiri pun boleh tapi I tak ada masa nak blend kurma haha. Rasa macam nak buat susu kurma sendiri je pagi esok. Nak resepi tak?




Salah satu makanan yang I craving masa pregnant ni adalah topokki ! Walaupun rasa dia tak ada la sedap mana tapi nak jugak makan haha. Haritu jalan-jalan dekat Paradigm Mall jumpa Yopokki ni harga RM15. Beli perisa cheese sebab Aiman nak cheese. Isi dalam dia boleh tahan banyak. Ikutkan sos cheese tu dia ada bahagi dua tapi I terus je masak semua. Tak habis :(



Membazir je simpan dalam peti pun rasa macam tak sedap dah terus buang hahaha. Tapi rasa dia not bad la. Terasa cheese dia, serbuk sos tu tak kedekut pun Cuma kekenyalan topokki tu buat I rasa tak best. Agak liat. Nanti balik Perak nak pergi makan Myeondong Topokki pulak. 






Makan Apa? Chicken Delight, Ice Cream, Pizza, Susu, Topokki

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.