Bloglist blog I dari bulan Ogos, Sept dan Oct tak tukar. Nak dekat tiga bulan tau hahaha. Jadi harini I nak buat segmen simple untuk pencarian bloglist dekat blog I. Walaupun dekat tajuk tulis untuk bulan December tapi mungkin I akan masukkan bloglist tu pada pertengahan bulan November dan kemungkinan besar, bloglist tidak akan ditukar sampai tiga bulan seterusnya. Macam biasa la I tak rajin nak tukar bloglist jadi peluang untuk pembaca lain singgah blog korang lebih cerah. 





Cara nak sertai :

1. Follow blog www.airahsyahirah.com 
2. Like fanpage Airahsyahirahblogger
3. Buat entry bertajuk Pencarian Bloglist December 2018 oleh Airah Syahirah, copy banner dan backlink kan ke entry ini.
4. Berikan satu tajuk entry favourite korang dalam blog I.
5. Tinggalkan url entry di ruangan komen
6. Kalau rajin boleh je follow, INSTAGRAM, GOOGLE+, BLOGLOVIN, TWITTER I okay.


I mencari 10 bloglist. Sorang pemenang bertuah akan dapat sikit cenderamata dari I. Kalau ramai join I bagi lebih sikit hihi. Pemilihan bloglist berdasarkan cabutan sendiri. Pencarian ni tamat bila I tulis -CLOSED- dekat atas tu okies









PENCARIAN BLOGLIST DECEMBER 2018 OLEH AIRAH SYAHIRAH

Sejak dah masuk second trimester ni, I rajin tengok barang baby, baju comel-comel, blanket, topi, sarung kaki tangan, semua benda la I tengok. Semua comel sebab kecil dan barang baby ni mostly semua design kemain mengugat iman. Tapi tak beli apa-apa lagi laa sebab baru lagi kan, semua masuk dalam wishlist dulu. Yang terbaru I tengok barang baby di Lovingly Signed





Apa yang menariknya di Lovingly Signed? Kalau korang singgah laman web dia confirm tak berhenti scroll semua barang. Pertama yang paling buat I jatuh hati sebab warna-warna lembut yang digunakan. I memang peminat warna pastel. Bila jumpa barang baby warna lembut macam ni geram je ! Tak kira korang nak beli barang untuk baby boy or baby girl, semua warna ada. Kalau tak minta warna pastel pun ada je pilihan warna kelabu, coklat dan biru. Pilihan barngan baby dekat laman web ni memang menepati citarasa semua ibu.








Yang kedua banyak sangat pilihan. Korang boleh dapatkan pelbagai jenis barangan dari kepala sampai kaki okay. Topi comel siap ada telinga bear, patung rabbit yang gebu, selimut baby, baju dan macam-macam lagi. Paling best korang boleh personalize nama baby dekat barang tersebut. Personalize atau custom nama baby pada barangan ni membuatkan barang tu ada sentimental value sikit. Bila baby dah besar boleh dia tengok semula barang yang dia pakai masa kecil siap ada nama sendiri lagi.



I memang plan masa baby I nak keluar nanti, nak ada at least satu barang yang ada nama dia. Kalau dekat selimut ada nama baby kan nampak comel dan sweet gitu.



Gift Hampers


Paling memikat hati I adalah set Gift Hampers. Set ni dah siap semua barang dalam hamper tu. Tak payah susah-susah dah nak mencari hadiah bagi pada baby. Sesuai untuk beri hadiah kepada orang lain atau beli je bagi hadiah dekat baby sendiri hahaha. Nanti nak suruh Aiman belikan untuk baby dia yang nak keluar dah ni.  Kadang-kadang peningkan nak pilih hadiah apa untuk kawan yang baru bersalin. Siap google lagi list barang baby yang sesuai sebagai hadiah kann. Singgah je ke Lovingly Signed, pilih Gift Hampers ni. Penerima hadiah mesti gembira. Pilihan I mesti la warna putih pink ni sebab sweet. Walaupun gender baby tak tau lagi hahaha.






Saiz untuk produk yang kita pilih pun boleh pilih ikut umur baby. Kalau nak tahan sampai besar sikit boleh la terus beli untuk umur masa baby besar. Baby kan cepat je membesar, sedar tak sedar dah cukup setahun. Jadi bagi I lebih baik beli yang besar sikit, boleh pakai lama. Jenis kain yang digunakan pula merupakan 100% cotton towelling. Kain jenis ini sangat sesuai untuk penyerapan air yang banyak. Bukan jenis kain kalau guna tu macam tak serap air je. Paling nak senang faham ada sesetengah tuala jenis tak serap air walaupun dah beberapa kali guna kan. Tapi cotton towelling ni tak. Kualiti kain memang terbaik dan sangat lembut pada kulit baby.



Kalau korang mencari barangan baby yang mementingkan kualiti, unik dan ada sentimental value, Lovingly Signed sangat membantu. Produk yang korang pilih akan dibungkus dengan kemas dan cantik, dihantar terus didepan rumah anda. Setiap pembelian akan dapat box warna pastel ni tau. Jadi barang pun tersusun rapi je dalam tu.





Untuk delivery pula, bagi kawasan Singapore adalah percuma. Delivery mengambil masa 3-5 hari. Penghantaran antarabangsa pula mengambil masa 4-8 hari. Macam penghantaran normal dari luar negara la kan. Untuk penghantaran antarabangsa, bila korang sign up dapat, shipping fee hanya SGD25 sahaja dan dapat percuma bakul kalau pembelian melebihi SGD250. Memang berbaloi.



Kalau rasa barang tak sesuai atau ada apa-apa masalah pada barang, boleh buat pemulangan. Ini korang kena baca polisi pemulangan dan email team Lovingly Signed nanti diaorang bantu. Tak perlu risau. Senang je nak shopping di Lovingly Signed ni. Untuk maklumat lanjut boleh ke




Laman web : Lovingly Signed
Facebook : @lovinglysigned
Pinterest : Lovingly Signed

Instagram : lovinglysigned




Gift Set Untuk Si Manja Anda





Many property owners who bought their property hoping to be a savvy property investors and build their wealth from there. Little do that know that if the research on property investments is done on the surface level, they could make losses and wasted their time. From setting the property value to drafting tenancy agreement to financial loans, all these if are not well planned or researched, you could regret. Here are some of the common mistakes that most property owners make. 



Emotion vs logic
You should listen to your head over your heart. Many reckless property investors make their purchase decision based on 90% emotions and 10% logic. The projection or vision of owning your own home or sanctuary to build a family got you into making decisions based on your emotions. This is a trap for using your heart to rule your decision making and then you will regret the following day. Be it buying or selling, you shouldn’t let your emotion cloud your judgment in negotiating for possible price and outcome for your investment goals. 



What you should do is to do analytical research when buying property for investment. There are some questions you should ask yourself. 
- What are the returns or gains that I want to get?
- Is the location of the project will attract quality tenants or fetch higher value?
- Will the value sustain in long term?



By answering these question, you are thinking on logical side. You won’t be thinking if the house will need the rose colour curtain that you dream of or if this house could be your party house. Investing is all about the economics and not emotions.



Fail planning
There is a saying that goes ‘when you fail to plan, you plan to fail’ and it is applicable to property investment too. Your attempts to build a property portfolio without proper planning could lead you to wrong turn and you may end up a lost sheep during the journey to build your wealth. A successful real estate investor will need you to set own goals, determine your final destination and then strategize a plan to get there. 



Get yourself focus to identify your short and long term goals then make sure your investment decisions are connected to your overall strategy. Set your income goals that you would want to achieve - are you looking at short term yields or long term capital growth? And can you manage your cash flow as a savvy investor?



Speculation 
Many amateurs thought investing in properties will turn them into millionaire overnight. Here’s the truth, property investment is not a quick fix to your financial problems and speculation is for short term investing rather than strategic investment. It takes time to sell real estate where you have to deal with lengthy legal processes and numerous costs and when they miscalculated their timing to sell, they could miss their ideal price to sell. During the process of buying or selling, anything can happen. Thus, strong financial power is important because the property value will increase over time. Don’t forget if your property holding tenure is less than five years, you will have to pay for real property gain tax(RPGT), the shorter the more you have to pay. 



Wrong property
Buying the wrong property is the biggest blunder ever and it is a shame that you did not do your research. Demographic of the area is important because you will need to know what’s the demand and lifestyle of the property and area. For example if the property you are looking at is in suburb that means most of the occupants are for families, the ideal type of property units you should invest is apartment or condominium that has more than 2 bedrooms. At the end of the day, know your market before putting down your deposit.



Cash flow management
Poor cash flow management is a trap and a big one. Understanding all costs involve during the transactions of buying or selling can be difficult to track, get an agent or accountant to help you track your budget. How much income investment generate and will it be enough to cover your outgoings? Can you manage your shortfalls? Have you got any financial contingencies that you can use it for next few months of maintenance feesor other necessary fees. Here’s a tip, buffer about 10% of the property value for taxes, insurance and management or maintenance fees. Overestimating your income and underestimating your property related expenses will not make your millionaire dream come true.



In all, research and analyze your investments whether it is financing, cash flow, property type, location and all factors. Do your research in depth and understand well the property surrounding and your wealth building is not far away. 





What are the common mistakes every budding property investors make?

Pernah terfikir tak macam mana rasanya bila skincare mengandungi emas? Mesti rasa mahal sangat kan?? Sebab I nak tahu sangat macam mana rasa dia, baru-baru ni I cuba Piolang  24K Gold Wrapping Mask.



Sekarang ni I rasa banyak skincare dan makeup yang menggunakan emas sebagai salah satu bahan dalam produk tersebut. Apa kebaikan emas dalam skincare? Secara general yang I tahu, emas membantu memperlahankan pengurangan kolagen pada kulit, meningkatkan keanjalan kulit, mencerahkan, mengurangkan kedutan dan banyak lagi. Jadi hari ni I nak review Piolang 24K Gold Wrapping Mask.






Produk : Piolang 24K Gold Wrapping Mask
Jenis kulit : Sesuai untuk semua jenis kulit
Fungsi : Peel off mask
Isi : 80ml
Harga : RM69
Made in Korea



Fungsi pada kulit
Mask ni claim membantu exfoliate sel kulit mati, mencerahkan, meningkatkan keanjalan kulit dan memberikan keremajaan pada kulit. Bahan yang digunakan juga membantu kulit kering dan kulit lebih lembut dan gebu.


  • Melembapkan dan menyuburkan kulit
  • Membersihkan dan exfoliate kulit untuk kesan lebih lembut



Betul ke Piolang 24K Gold Wrapping Mask membantu kulit macam yang dia claim? Baca kesan pada kulit I dekat bawah sikit okay.






Packaging
Piolang 24K Gold Wrapping Mask didatangkan dalam kotak kombinasi warna hitam dan tulisan warna emas. Sesuai la warna emas tu sebab nama pun 24K Gold kan hihi. Kotak dia jenis biasa je.







Mask pula dalam bentuk jar. Sama juga packaging jar warna hitam dengan tulisan warna emas. Ada emoji, gambar bertemakan Egypt dekat penutup jar tu which is so cute. Jar dia biasa juga bukan jenis matte, macam jar biasa je. 






Jar pun tak terlalu besar. Muat letak dalam beg skincare dan bawa travel.




Bila dah buka jar tu ada lapisan penutup putih untuk memastikan produk lebih selamat, tak tumpah. Sudu kecil plastik yang macam scoop tu pun diberi so senang nak ambil produk. Bila produk dalam jar ni kena berhati-hati sikit untuk jaga tahap kebersihan dia. Guna sudu kecil tu untuk ambil produk dan basuh bila dah digunakan.



Boleh guna berus makeup juga untuk apply mask, lebih senang.



Bahan
Purified water, polyvinyl alcohol, butylene glycol, ethanol, mica, polyurethane, glycerin, acetyl ethyhexanoate, dipropylene glycol, 1,2-hexanediol, propanediol, anise fruit extract, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, polysorbate 60, dimethicone, polyglutamic acid, willow leaf extract, jojoba seed oil, tocopheryl acetate, sodium, phenoxyethanol, gold, snail mucin, white persimmon leaf extract.





24K Gold membantu untuk membersihkan kulit dan memperbaiki circulation. Ekstrak snail memang dah banyak digunakan dalam skincare produk, membantu melembapkan kulit dan menggalakkan penumbuhan semula sel kulit untuk mencerahkan parut dan melembutkan kulit. 



Ekstrak rumpai laut kaya dengan vitamin, mineral, asid amino dan antioksidan untuk melindungi kulit dari pencemaran alam sekitar.



Bau dan tekstur
Bila buka penutup jar tu terus dapat bau wangi mask. Wangi ! Tapi bukan bau wangi menusuk tu. Bau dia lembut dan nice je tapi memang wangi la. I risau jugak bila wangi-wangi ni kadang-kadang kulit tak tahan tapi nasib baik kulit I okay je.






Tekstur dia pula bagi I agak cair. Bila dah letak dekat muka, kalau lambat ratakan nanti dia meleleh-leleh. Masa I pakai sempat la menitik satu atas baju, satu dekat lantai hahaha. So hati-hati bila pakai okay. Bila dah tahu nak agak bagi dia tak meleleh, lepastu senang je nak pakai dan ratakan pada kulit.





Warna mask ni pun cantik. Kuning keemasan lepastu ada kilat-kilat. Cantik !



Kesan pada kulit 
Kesan pada kulit I sangat la wow. Sebelum pakai tu I tak letakkan apa-apa jangkaan pun. Tak harapkan apa-apa kesan sebab mask kan susah nak bagi kesan kalau sekali dua je pakai unless dia memang betul-betul bagus.


Before
(Bare face, parut jerawat, redness dekat hidung)


Semasa



Tapi pertama kali I pakai memang wow la. Sebelum tu kulit I ada redness, pori pun macam terbuka sikit, lepastu nampak macam kusam sikit sebab mengandung ni kulit I memang bermasalah. Lagi-lagi dengan mood malas nak buat rutin penjagaan kulit lagi la jerawat naik je.


Mask lepas peel off


Bila dah tarik mask dan bersihkan, kulit I nampak licin. Pori halus, nampak cerah dan redness kurang. Kesan dia memang nampak sangat sebelum dan selepas pakai. Kulit I memang suka sangat la dengan mask ni. Kalau konsisten pakai mesti kulit lebih lembut, cerah, parut jerawat lebih cerah dan kulit tak kusam dah. I serius akan konsisten pakai mask ni dua ke tiga kali seminggu.



Masa nak peel off mask tu pun tak sakit. Bukan jenis mask peel off yang tarik kulit sampai pedih-pedih berair mata tu. Lembut je nak tarik. Tak buatkan kulit I rasa kering.



Cara penggunaan
Cara penggunaan yang disyorkan, sapu rata mask pada kulit dan biar 10-20 minit baru tarik. Tapi pada I bergantung pada nipis atau tebal korang pakai. I pakai tak nipis sangat, tak tebal sangat, 20minit++ jugak la tunggu dia kering dan boleh tarik dengan selamat.





Kalau pakai nipis sangat kemungkinan masa nak tarik agak susah dan putus-putus sebab nipis je kan. Kalau tebal sangat ambil masa lama pulak nak tunggu kering. Jadi pakai sedang-sedang je okay. Kalau ada bahagian yang tak kering lagi dan nak tanggalkan jugak, basuh guna air sekejap lepastu lap guna tisu. Kalau guna air sahaja ambil masa nak hilangkan kesan mask.



Pros
  • Melembapkan kulit, kulit halus pada pemakaian pertama
  • Tak keringkan kulit
  • Tak ada iritasi
  • Bau wangi
  • Lembut, senang tarik


Cons
  • Tekstur agak cair
  • Melekit sikit




Repurchase? Yup. I suka mask ni !





Golden Wrapping with Piolang 24K Gold Wrapping Mask

Bulan ni banyak sikit entry makan dan mencuba makanan baru sebab I malas nak masak. Mood malas nak masak dah sampai. Dekat office pun selalu I bawak bekal je untuk lunch tapi dah dua minggu berturut keluar makan luar dengan officemate lololol. entah berapa banyak duit dah membazir. I sebenarnya lagi suka kalau buat bekal je tapi bila dah mengandung ni mood kadang-kadang ya Rabbi cepat betul bertukar, beralih arah -.-






Jadi bila masa Aiman hantar ambil balik office pening jugak la fikir nak makan apa. Nak balik masak memang NO. Penat balik kerja lepastu lapar lepastu kena masak, No. Sekarang je no ehh sebab mood tak ketahuan masa mengandung. Sebelum ni elok je balik kerja gigih I masak dinner setiap hari haha.


Kita try menu terbaru Marrybrown. I sebenarnya tak tau pun MB ada menu baru. Aiman yang rajin godek Facebook lepastu jumpa iklan dia. 






Pertama kali jugak I makan MB dekat Paradigm Mall. Biasa makan benda lain je. MB Korean Sensasi Ayam Terhangat ni ada dua jenis. Satu Kombo Kepak Ayam Terhangat, kedua Kombo Burger Ayam Terhangat. Dua-dua I try. Gambar kemain nampak menyelerakan, kita rasa sikit berselera ke tak....


Kotak Kombo Burger Ayam Terhangat


Kombo Burger Ayam Terhangat


Kombo Burger Ayam Terhangat





Tadaaa... Ini la Kombo Burger Ayam Terhangat. Roti dia special warna macam merah pink sikit. Roti lembut. Isi dia ada ayam, sayuran salad, sos semua. Rasa sedap, boleh tahan la ada rasa pedas sikit. Isi ayam dia pun rangup. Bagi I boleh la kalau nak beli lagi sekali nanti.



Set kombo ni didatangkan dengan kentang goreng kimchi. Kentang goreng kimchi ni sama jugak ada dalam set ayam. Bagi I rasa kentang dia masin sikit kalau bahagian yang banyak sangat kena serbuk kimchi tu. Bahagian yang tak kena serbuk tu tak ada rasa pulak -.-  



Menu kedua, Kombo Kepak Ayam Terhangat.






Ayam ni I tak berapa berkenan sangat. Yes nampak sedap, warna berkilat memikat, rangup tapiiiii tak pedas langsung. Rasa manis semata. Yang jenis suka manis macam Aiman ni suka la makan. Tapi Aiman pun cakap I punya ayam korean lagi sedap hihihihi. Kalau nak rasa sekali boleh laaa tapi nak makan lagi no. Tak suka.


Baik I buat sendiri kat rumah yang manis pedas-pedas sedap sikit.



Close up sikit kentang kimchi.


Okay tu je review I hahaha. Dah siap buat review dekat twitter sebenarnya. Blog lambat sikit. Follow la twitter I @airahsyahirahhh.




Ayam dan Burger Korean Marrybrown

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.