Tips Untuk Jadi Usahawan Produk Sendiri

Kalau tengok entry dekat blog I kebanyakkannya berkaitan dengan kecantikan dan review produk kecantikan. Memang 80% 90% entry I banyak produk kecantikan la. I memang suka cuba skincare dan tulis review dekat blog jadi orang lain pun boleh refer sama ada produk tu bersesuaian atau mungkin tak dengan kulit diaorang. Bila dah suka bab skincare dan kecantikan ni kadang ada juga rasa bestnya kalau dapat buat produk sendiri hihihi.



Hey berangan tak salahkan hahaha. I suka juga bab jual-jual, buat bisnes ni tapi kalau nak menjual dengan orang rasa em emmm berat mulut sikit. Tapi nasib baik bisnes tudung berjalan dengan lancar sebab atas talian je ihik. Kalau korang pun ada angan-angan nak buat produk sendiri boleh jadi kenyataan dah dengan Zyphyto.



Apa itu Zyphyto? Zyphyto ni adalah 100% syarikat bumiputera untuk produk kesihatan dan kecantikan terus dari kilang. Zyphyto akan membantu usahawan dan bakal usahawan mencapai impian untuk mempunyai produk sendiri di atas jenama sendiri. 



Jadi kalau korang nak buat produk, dah ada idea tapi tak jumpa kilang yang bersesuaian, I akan terangkan serba sedikit kenapa Zyphyto patut menjadi pilihan.



Zyphyto juga mempunyai anak syarikat iaitu Zy Herbal Science Sdn Bhd ataupun lebih dikenali sebagai saudagarherba.com. Bukan sahaja mengilangkan produk kecantikan dan kesihatan tetapi juga menjalankan aktiviti perniagaan sebagai pembekal bahan mentah. Antara bahan mentah yang dipasarkan termasuklah ekstrak herba, serbuk, cecair yang mendapat permintaan tinggi bagi usahawan produk kesihatan dan kecantikan.


No automatic alt text available.


Antara herba yang dijual oleh saudagarherba.com ialah dukung anak, goji berries, habatus sauda, halia, hempedu bumi, kacip fatimah, mahkota dewa, manggis, misai kucingm pecah beling, pegaga, roselle, stevia, tongkat ali, tunjuk langit dan pelbagai herba lain. Jika anda mencari sesetengah herba yang sukat didapati di Malaysia bolehlah cari di saudagar herba. 




Image result for saudagar herba



Kilang Zyphyto bertaraf GMP dan mendapat kelulusan KKM. Pensijilan GMP ni memberi pengiktirafan kepada pengilang yang telah melaksana dan mengamal kriteria yang ditetapkan. Jadi setiap formulasi produk, penyelidikan dan pembangunan produk, rekaan, pengeluaran, pembungkusan dan penghantaran berpatutan dengan kualiti yang diberikan. 



No automatic alt text available.


Untuk Pakej Chomey, usahawan tidak perlu risau jika mempunyai modal yang rendah dan tidak mempunyai pengetahuan dalam pembuatan produk. Ini kerana Zyphyto tidak mempunyai had minimum untuk setiap pembuatan produk. Dengan hanya RM3000, usahawan boleh merealisasikan impian untuk mempunyai produk dengan jenama sendiri. 



Pakej Chomey adalah satu konsep Pakej Harga Berpatutan dengan nilai terendah bagi pembelian secara borong.Mereka akan memberikan servis pembungkusan, servis design dan printing, mendapatkan not KKM untuk produk anda dan kelas bimbingan pemasaran. Jadi kalau korang nak buat produk Hanya serahkan sahaja pada Saudagar Herba dan korang boleh fokus dengan cara untuk memasarkan produk tersebut.


No automatic alt text available.





Memang best la untuk bakal usahawan yang ada idea dan usaha untuk mendapatkan ilmu sebab Zyphyto boleh membantu anda. Antara produk yang boleh dikilangkan ialah produk makanan seperti jus, serbuk, tablet dan sachet ataupun produk kosmetik dan skincare seperti foundation, sabun muka, lipmatte dan banyak lagi.




No automatic alt text available.



Usahawan juga tidak perlu risau akan formula dan kualiti produk daripada Saudagar Herba. Kebanyakkan bahan yang digunakan diimport dari luar negara untuk memastikan kualiti bahan yang digunakan berada di tahap tertinggi. Produk yang dikeluarkan akan lebih ekslusif, unik serta tidak mudah ditiru. 




No automatic alt text available.

Dengan menggunakan bahan berkualiti, keberkesanan produk juga dijamin memuaskan hati usahawan dan bakal pelanggan. Kebanyakkan pengguna produk dan usahawan yang menggunakan Pakej Chomey memberikan komen dan maklum balas yang positif. 



Zy Phyto Holdings Sdn Bhd sangat memahami masalah usahawan dan bakal usahawan di luar sana dan mereka sedia membantu setiap proses pembuatan produk anda. Korang dah tak perlu sakit kepala nak fikir macam mana nak buat produk sendiri. Kalau dah ada idea atau tak ada idea pun boleh je ke Saudagar Herba.



No automatic alt text available.

44 comments

  1. terbaek.. semoga terus sukses dalam perniagaan :)

    ReplyDelete
  2. salam..
    hi airah..yaya singgh sini smbil follow awk..
    xfolow lg rupanya..heeee=p

    bgus juga kalau ad produk jnma sdri kan..lebih bgus kalau produk tu mmg dijamin bkualiti..hm..good info.tq share airah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. thankyou follow nanti airah terjah semula.

      tu la sesuai sangat kalau usahawan nak mulakan perniagaan sendiri

      Delete
  3. Mudah je lah nak buat produk sendiri. Semua disediakan. Tak perlu fikir bahan-bahan dah..

    ReplyDelete
  4. Mudah je sebenarnya nak buat produk jenama sendiri, modal pun takdelah tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah ada syarikat macam ni memudahkan usahawan nak cipta produk sendiri

      Delete
  5. ehhh....,macam terminat pula bila baca artikel nii.Mudah lah lepas ni bakal usahawan tak usah sakit kepala dan tak perlu lagi gunakan orang tengah untuk mulakan bisnes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ke Zyphyto je then diaorang akan bantu macam mana nak tingkatkan business

      Delete
  6. Menariknya entry ini. Ika punteringin nk buat lip matte sendiri. Nk pilih warna sendiri yg cantik dan menarik tahu. Tapi adakah kos nya mahal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mahal pun Ika. macam pakej chomey ni serendah rm3k je

      Delete
  7. Ada duit boleh petik jari. Tapi petik jari je tak boleh gak. Kena la tau marketing. Then baru boleh produk jalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pakej chomey ni diaorang siap ajar kelas macam marketing lagi tau macam mana nak pasarkan produk

      Delete
  8. Ai baru habis buat research pasal ZY Phyto ni.. Rasa macam nak ada produk sendiri pula.

    ReplyDelete
  9. Peluang baik utk ada produk sendiri ni

    ReplyDelete
  10. wow! great to hv own business and develop something great as own branding.. nice product.. great opportunity to own a business..

    ReplyDelete
    Replies
    1. true ! everyone can have their own name and brand

      Delete
  11. bestnya kalau ada product keluaran sendiri kan..peluang baik ni..nak research la ZY Phyto ni..mana tau dah pencen nanti bleh buat bisnes plak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu SA. airah pun dah terjebak ni nak kumpul duit dan mulakan bisnes sendiri

      Delete
  12. Kilang ni dekat jr dengan umah kita. InshaAllah, ada jugak niat nak keluarkan produk baru ni, cuma belum ada rezeki lagi,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bestnya senang la nak buat appoinment nanti sebab dekat je

      Delete
  13. Wow. Mudah rupanya nak buat jenama sendiri. Bajet pon xperlukan banyak. Masih lg mampu. Semoga berjaya buat semua usahawan2 di luar sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu antara modal perniagaan yang paling murah

      Delete
  14. menarik ni, yang produk chomey food tu tak silap haritu viral dekat khairul yoi kan... ugh... harap buat produk mohonlah buat produk yang berkualiti tinggi dan bebas bahan kimia yang berbahaya sebab sekarang i noticed terlalu ramai nak jadi founder... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak airah tak perasan yang viral tu hahaha tapi memang best produk keluaran zyphyto sebab ada sijil semua lengkap

      Delete
  15. This is good for everyone to startup a business. Pakej Chomey looks good to me. maybe I should try it out too

    ReplyDelete
  16. Ada gak plan nk keluarkan produk jenama sendiri.. Tapi kalau boleh tak nak produk kecantikan / kesihatan.. Masih mengusha gak beberapa produk yang boleh dibangunkan sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh bestnya ada plan nak berbisnes. semoga berjaya

      Delete
  17. produk yang ditawarkan dengan moadal yangcukup rendah ni membuka peluang anak melayu khasnya untuk menceburi bidang keusahawanan...apatah lagi yang berasaskan herba mmg dipercayai

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuuu. memang antara peluang yang berbaloi nak grab kalau nak jadi usahawan. nak bukak bisnes dengan modal sikit

      Delete
  18. Sekarang mah serba gampangbyah, termasuk mau buat produk dengan nama sendiri pun boleh. Bantuan ZY Phyto nih buat para calon usahawan

    ReplyDelete
  19. nama pakej pun chomey aje😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha tengok nama pakej pun dah ala-ala comelnya haha

      Delete
  20. Memang best kalu ada produk jenama sendiri. Tapi kena ada minat jugak..jangan nanti dah usaha2 lps tu tutup, byk jugak yg sis tgok bukak sekejap lps tu tutup

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sebab tu penting pergi kelas dan dapatkan ilmu berniaga yang betul

      Delete
  21. Wow, boleh ada produk sendiri dengan modal hanya serendah RM3000. First time tahu pasal company ni. Patutlah ramai orang dah ada produk sendiri skang. Kos tak tinggi utk start-up business cosmetic. Not bad, nanti bokeh try usha-usha. Mana tau one day nak ada business dan produk sendiri jugak kan? Hehehe

    ReplyDelete
  22. ye kot ada impian nak buat bisness sendiri, kita dah tau man anak tuju kan

    ReplyDelete
  23. Oh wow! I see many people come out with their own brand and make more money that selling other people products. Thanks for the information.

    ReplyDelete
  24. Bagusnya ada dah kilang oem munculkan diri. Dulu jenuh juga nak mencari. Kami lebih suka tanya usahawan lain. Sebab risau production tak ikut dateline dan kilang hilang tetiba. Yang timbang kati produk skincare memang tak patut la buat bisnes gitu. Kalau nak berniaga, pastikan produk bagus utk kegunaan manusia. Barulah berkat rezeki.

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.