Walaupun ini bukan pertama kali I join Bengkel Personaliti atau mana-mana bengkel tapi rasa macam dah lama sangat tak join bengkel macam ni. Last join mungkin masa zaman belajar atau sekolah dulu I pun dah tak ingat haha. Jadi bila Kelab Blogger Ben Ashaari ataupun #KBBA9 anjurkan bengkel macam ni terus excited sangat nak join !






Pagi lagi dah gerak dari JB ke KL. First time datang jauh-jauh semata nak join nampak tak kegigihan dia. Alhamdulillah semua berbaloi sebab banyak sangat ilmu yang I dapat. Mungkin bagi sesetengah orang fikir bengkel macam ni bukan ada apa sangat, ataupun dah yakin dengan personaliti diri sendiri jadi dah tak perlukan bengkel macam ni.



Bagi I tak. Bengkel ni banyak membuka mata I dan belajar macam mana nak tampil lebih yakin, dan macam-macam tips boleh dapat. Kalau nak tahu lebih lanjut nanti I share serba sedikit dalam entry ni okay teruskan membaca haha.



Ini pertama kali I jumpa dengan Puan Azie Sam dari Seni Imej Training & Consultant ni. Terus follow instagram dia sebab suka sangat tengok penampilan dia. Baju cantik dari atas sampai bawah lepastu nampak berkeyakinan. Cara dia sampaikan ilmu semua pun I suka. Tak rasa bosan atau mengantuk dan banyak aktiviti.







Jadi untuk bengkel kali ini Puan Azie kongsikan empat pekara :
1. Wow first impression
2. Create your own personality style 
3. Colour make your soul
4. Mix and match outfit




"Imej bukan kecantikan luaran sahaja"



Untuk jaga imej ni semudah ABC je. Apa itu ABC?


A - Apperance
B - Behavior
C - Comunication


Bila dah cukup semua ni insha Allah la personaliti kita pun berubah. Kalau apperance macam biasa la penampilan diri kita. Tengok semula diri sendiri tu kemas ke tak? Bersih ke tak? Tak pakai baju mahal-mahal tak apa bagi I, asalkan semua pakaian, cara pemakaian sedap mata memandang.







Behavior pula termasuk la body language. Senyuman tu penting dan senyum la ikut tempat dan keadaan. Jangan kemain over pulak senyum. Dan paling penting bila pertama kali berjumpa dengan orang, gunakan Kata Ganti Nama Diri yang tepat seperti tuan, puan, dato, datin. Orang pun rasa dihormati. I pun dah kena start praktik kan benda ni.







Sempat la buat aktiviti untuk lihat first impression orang pasal kita. Disebabkan I pertama kali jumpa semua orang jadi segan-segan lagi nak buat aktiviti hahaha.




Aktiviti seterusnya kena jawab soalan untuk tahu apa personaliti kita. Jeng jeng jeng







Sama ada Natural, Dramatic, Classic atau Romantic.




Kalau jawapan banyak
A - Seorang yang natural seperti Fara Fauzana dan Dato Fadzilah Kamsah
B - Seorang yang romantik seperti Siti Nurhaliza
C - Seorang yang klasik seperti Dato Zeti Akhtar Aziz
D - Seorang yang dramatik seperti Diva AA



Kalau nak tahu lebih banyak mengenai personaliti ni kena la join bengkel-bengkel macam ni. Bila tahu personaliti diri sendiri senang nak jaga penampilan dan senang juga nak tahu mana yang perlu kita perbaiki dalam penampilan sendiri.


Walau apa pun personaliti kita yang penting adalah T.O.P. 
Time
Occasion
Place



Kena pilih personaliti ikut masa, jenis majlis atau keadaan yang akan kita hadiri dan tempat. Jangan jadi orang yang tak hormat majlis dengan datang tak ikut tema yang telah ditetapkan okay.




Colour Make Your Soul


Ada apa dengan warna ni? Kalau nak senang memilih warna pakaian kita pada hari tersebut, download siap-siap colour wheel. 







Cara nak guna Colour Wheel ni senang je. Bila tak tau nak padankan baju warna ini dengan tudung warna apa kan
1. Pilih warna dari kumpulan yang sama ( Kalau pilih warna pink, amik la baju pink pekat sikit, tudung pink cair sikit )
2. Ambil colour sebelah-sebelah ( Kalau pilih baju warna oren, boleh pakai tudung warna kuning. Sebab kedua-dua warna ni sebelah menyebelah di dalam Colour Wheel *rujuk Colour Wheel )
3. Warna yang bertentangan dengan kumpulan warna ( Kalau pilih kumpulan kuning, boleh pakai dengan warna dari kumpulan violets)






Seterusnya aktiviti ukur badan untuk tahu bentuk badan diri sendiri macam mana. Bila dah tahu bentuk badan sendiri senang nak pilih design baju mana yang bersesuaian. Puan Azie siap bawa beberapa design baju lagi untuk tunjuk dengan lebih jelas pakaian macam mana yang perlu dipilih ikut bentuk badan.



Kalau macam I bentuk badan pear. Ramai rakyat Malaysia yang mempunyai bentuk badan pear. Kalau korang pun sama mempunyai bentuk badan pear, kurangkan pakai baju yang ada corak atau hiasan focus dekat bahagian pinggul. Nanti nampak bahagian tu bertambah besar. Paling kurang sesuai kalau pakai peplum T.T  I memang suka sangat design peplum ni tapi kena kurangkan pakai.






Okay setakat itu je yang I mampu share. Kalau ikutkan banyak sangat tips dan benda baru yang I belajar dalam bengkel personaliti ni tapi tak mampu nak taip banyak-banyak hahaha. Untuk tahu lebih lanjut boleh la join bengkel personaliti macam ni sebab tak merugikan pun. Banyak pengetahuan baru. Lagi-lagi kalau join dengan Puan Azie ni, I suka dengar cara dia bercakap dan share pengalaman dia. Enjoy je !



Disebabkan bengkel ni juga I dapat merasa datang MaTiC. Pertama kali masuk MaTiC hahaha. Cantik dan selesa bilik yang digunakan untuk bengkel ni. Tapi sedih tak sempat nak tangkap gambar ootd ke apa di setiap penjuru penjuru yang cantik ni sebab kejar masa -.- Next time serius kena datang lagi. Thank you MaTiC untuk tajaan lokasi.



Bersama Pengarah MaTiC.




Tunggu next entry I untuk Bengkel Kecantikan Bersama Puan Shuhada Alauddin dari Peek-A-Box pula ya.

Bengkel Personaliti Bersama Puan Azie Sam

Pantai dan pulau memang akan jadi tempat kegemaran I untuk bercuti. Disebabkan I pun tak tau berapa lama lagi I duduk dekat Johor ni jadi I nak buat bucket list edisi pulau-pulau di Johor. Dah alang-alang duduk dekat Johor ni dekat la sikit kalau nak pergi mana-mana pulau berbanding tetiba nanti tercampak dekat Penang ke, KL ke, itu pun dah dikira jauh kan. 



I memang dah lama google dan kumpul maklumat pulau mana yang best dekat Johor ni. Hasil google memang banyak la pulau-pulau menarik yang boleh dilawati dan banyak gila aktiviti air yang boleh buat. I memang tak ada la nak buat aktiviti air yang mencabar sangat tu tapi kalau setakat mandi laut, snorkelling, naik boat ke apa memang suka. 









Boleh baca entry pulau dan Pantai I dekat bawah ni okay.





Jadi untuk bucket list pulau-pulau di Johor yang pertama ialah



1. Pulau Rawa/Rawa Island






Pertama kali I tahu mengenai Pulau Rawa ni bila tengok vlog Mina Rosli pergi Pulau Rawa dengan kawan-kawan dia. Seriously best ! Yang paling menarik dekat Pulau Rawa ni, pelawat yang datang ada had maximum jadi tak ada la rasa sesak sangat pulau tu.



Selain itu, dekat Pulau Rawa ada slide yang terus terjun dalam air laut. Serius nak cuba ! Tapi I Jenis gayat jugak jadi….. fikir dua tiga kali dulu kot nanti hahaha. Dekat Pulau Rawa ni hanya ada dua resort sahaja, Alang Rawa Resort dan Rawa Island Resort. Boleh google kalau nak tahu lebih lanjut. Resort ni pun dah siap pakej makanan semua jadi senang kalau nak pergi sini tapi harga agak mahal la.



Tahun lepas pun I dah plan nak pergi tapi bila tengok harga dia okay sekian terima kasih. Kena kumpul duit cukup-cukup dulu.



2. Pulau Sibu






Pulau Sibu pun cantik juga. Semua pulau yang dalam busket list I ni semua ada pantai yang cantik, air yang jernih, tak macam moden sangat sebab tak ada aktiviti lain selain aktiviti air dan tengok laut, tengok hutan macam tu la.



Dekat Pulau Sibu ni bila I google apa menarik boleh tahan cantik juga coral dekat sini. Cantik dan banyak ! Boleh nampak dengan jelas dalam camera blogger yang I baca tu. I sendiri pun excited tengok. Tak Sabar rasanya hahaha.



Pulau Sibu ada beberapa pulau kecil sekitar dia macam Pulau Sibu Hujong dan Pulau Kukus jadi biasa snorkelling dekat area pulau-pulau ni la.



3. Pulau Besar






Bila pergi pulau ni memang tak akan lari dari aktiviti air yang sama je macam island hopping, mandi laut, tengok coral, naik bot dan lain-lain lagi. Yang berbeza nya keadaan pantai, air jernih ke tak hahahaha Kalau jenis tak suka sangat bercuti ke pantai mungkin rasa boring juga la tapi bagi I yang suka sangat dengan pantai ni duduk diam tepi pantai tak buat apa pun I suka jeee.



Pulau Besar atau Pulau Babi Besar ni Pulau yang sama je. Pulau Besar ni bila I tengok gambar Suasana dia macam kampung-kampung tepi pantai tu. Best ! Sunset dekat sini pun cantik juga.



4. Pulau Aur dan Pulau Dayang






Saje je I sekalikan dua pulau ni sebab dekat-dekat je. Paling I suka dekat Pulau Aur trek jungle trekking dia. Nampak best dengan view yang cantik. Dua-dua pulau sama je air kemain jernih dan nampak jelas coral dia. 



Ada beberapa pulau lagi yang I tak listkan sebab pulau ni je yang macam menarik sikit walaupun aktiviti dia sama je hehehe. Kalau nak tahu pulau-pulau menarik di Johor google je okay confirm list panjang je sebab banyak tempat menarik yang boleh dilawati dekat Johor. Sebab I bukan orang Johor jadi macam excited sikit la nak pergi jalan-jalan sini.




Harap umur panjang dan ada rezeki nak jelajah pulau-pulau ni dan duit pun ada. Kalau duit tak ada hehhhh berangan jela.

Kena Tinggal Dekat Pulau Ni



Cleanser antara step terpenting untuk membuang kotoran pada wajah agar produk yang akan digunakan selepas itu mampu diserap lebih baik pada kulit. Bila double cleansing dah semakin popular dan semakin terbukti keberkesanan nya, I memang akan praktikkan double cleansing bila pakai makeup dan bila dah keluar seharian.






Kalau seharian duduk rumah I akan guna pencuci muka biasa je dah. Kalau korang pakai sunscreen, sunblock memang wajib double cleansing okay. Bila hari biasa I lagi suka guna pencuci muka Simple Refreshing Facial Wash. Pencuci muka ni I dah banyak baca feedback positif dan kebanyakkan orang memang suka pencuci muka Simple.



Pertama sebab pencuci muka Simple ni sesuai untuk kulit jenis sensitif dan sangat lembut pada kulit. I akan pakai pencuci muka ni waktu pagi sahaja. Bila malam I pakai yang jenis lebih berbuih.






Pencuci muka Simple ni tak ada warna. Warna jernih sebab memang tidak mengandungi pewarna atau pewangi. Bau dia pun macam ada tak ada je bau nya. Tekstur agak melekit hahahha. I tak sure nak cakap tekstur dia macam mana sebab bukan jenis gel. Macam gam melekit sikit tapi bila dah buat buih pakai dekat muka tak ada rasa melekit sangat pun.



Dekat tube tu ada tulis dermatologically tested, non comedogenic dan hypoallergenic. Dermatologically tested tu macam tak ada apa sangat bagi I, tak penting. Comedogenic pula produk tu boleh buat pori tersumbat, whitehead atau blackhead serta acne. Tapi yang ni tulis NON, so tak akan buat kulit ada masalah-masalah tersebut. 



Ingredients. Water (Aqua, Eau), Cocamidopropyl Betaine, Propylene Glycol, Hydroxypropyl Methylcellulose, Panthenol, Disodium EDTA, Sodium Hydroxymethylglycinate.





Aiman tak suka pencuci muka ni sebab rasa tekstur melekit dia dan tak banyak buih. I suka je sebab kulit rasa bersih dan tak ada langsung rasa tegang. Kulit I pun tak naik jerawat dan lepas cuci muka kulit rasa lembut. I lebih recommend pencuci muka ni untuk mereka yang kulit sensitif, combination skin macam I. Kalau berminyak tu tak pasti mungkin akan rasa kulit tak cukup bersih kot.






Untuk packaging botol I lebih suka packaging yang boleh nampak isi dalam produk macam ni dari yang tak nampak sebab susah nak agak pencuci muka dah nak habis ke belum. I bukan jenis yang simpan stok banyak-banyak dekat rumah. Stok yang I simpan banyak mandian badan, berus gigi, ubat gigi je hahaha. Kalau produk skincare semua dah nak habis baru I beli.



Tapi bila dah pakai lama-lama ni penutup tube dia boleh bawak gaduh. Susah nak buka dan lepastu susah nak tutup -.- I tak tau apa masalah dia hahaha. Untuk satu tube ni boleh bertahan dalam tiga bulan ke empat bulan kot. Disebabkan I pakai campur dengan pencuci muka lain jadi lagi lama la boleh guna. Dah lama rasa tak beli pencuci muka baru.






Okay setakat yang I guna sekarang dia tak buat kulit I berjerawat, kulit rasa bersih sahaja tapi kalau muka I naik jerawat masa nak period tu, pencuci muka ni tak ada la membantu untuk jerawat. Kena guna acne treatment. Mungkin tak akan repurchased.



Simple Facial Wash Review

Disebabkan selalu sangat melayan cerita korea, drama korea, runningman, kecintaan terhadap makanan korea amat tebal. Mungkin bukan la kecintaan terhadap makanan korea sangat cuma sering tergoda, tertarik, terpengaruh bila tengok orang korea makan, I pun termengada nak cuba. Bukan I sorang je, Aiman pun sama suka terpengaruh nak mencuba jugak. 



Kalau korang ada nak recommend kedai makanan korea yang best please tinggalkan dekat komen box sebab I akan masukkan dalam list wajib pergi haha. Boleh baca antara entry makanan korea yang I dah pergi dan rajin nak share dekat blog. Kadang I dah pergi tapi tak rajin sangat nak share hihihi. Kalau nak senang boleh terus guna search box (browse the blog) dekat sidebar sebelah kanan. Taip ke apa korang nak cari then tekan search. Senang.



Entry makanan korea.




Entry Kfry tu pun ada dalam dua tiga entry sebab suka sangat makan sana cuma sekarang dah tak berapa berkenan sangat nak makan sana. Cawangan Johor punya kualiti dah kurang berbanding masa awal-awal I pergi masa belum famous sangat macam sekarang.








Kali ni I nak share makan dekat Dubuyo pula. Berdasarkan apa yang I baca, dulu nama dia Dubu-Dubu tapi dah ditukar kepada Dubuyo. Dubu-Dubu pun comel jugak sebutan dia haha. Yang I pergi ni cawangan baru buka dekat Paradigm Mall Johor Bahru. Last time I nak pergi makan, tak buka lagi. Kali ni pergi nasib baik dah buka. Tersasar jauh la jugak sebab plan pergi Paradigm nak makan laksa, tetiba ‘eh jum tengok dubuyo dah bukak ke belum’, hahaha. 



Dekat Aeon Dato Onn ada satu lagi cawangan. Masa jalan-jalan situ I tak terasa nak try Dubuyo pun sebab tengok macam tak sedap je haha. 



I seriously terlupa nak tangkap gambar menu dia. Kalau tak lepasni boleh plan nak makan apa pulak tsktsk. Tapi kalau korang nak tengok apa menu yang ada boleh ke laman web Dubuyo ok. Untuk kali ni menu yang I pilih jenis dah siap set untuk dua orang makan. 







Dalam set ni ada Soondubu Jjigae. Soondubu Jjigae ni adalah soft tofu stew jadi please expect makanan yang mempunyai banyak tofu dalam dia. Lepastu untuk Soondubu Jjigae ni boleh pilih sama ada nak seafood, chicken or beef. Kiteorang pilih yang seafood.



Kalau seafood ada la udang, kupang, sotong dalam dia. Rasa dia agak pedas tapi pedas yang sangat light untuk I. Sedap ! Penuh dengan flavor dari bahan-bahan dia. Makan dengan nasi panas-panas atau hirup macam tu je pun boleh. Tapi bab terlalu banyak sangat tofu dalam dia muak pulak I nak habiskan tofu tu hahaha 









Menu kedua yang ada dalam set ni boleh pilih Honey Garlic Bulgogi, Korean Spicy Wings atau Honey Mustard Wings. I pilih yang Honey Garlic Bulgogi dan boleh pilih juga sama ada nak ayam atau daging. Semestinya daging ! Bosan dah makan ayam -.-



Honey Garlic Bulgogi ni datang lambat sikit dari makanan lain. Rasa dia manis-manis sikit. Ada bawang yang banyak, sayur campur dan telur. Bawang yang buat daging nampak banyak… padahal…..







Yang ni pun sedap je ratah dan makan dengan nasi.








Kemudian ada dua Dubuyo Rice. I tak pasti sebab makan banyak sangat ke apa tapi rasa nasi dia buat cepat gila rasa kenyang. I baru makan separuh dah rasa kenyang…… tapi masih boleh habiskan dengan jayanyaaaa.



Banchan ataupun sidedishes dia free flow. Boleh la ulang nak makan banyak mana. Kiteorang dua kali je ulang sebab kimchi dia sedap. Yang lain tak berapa sedap.



Untuk air ada dua pilihan sama ada Roasted Barley Tea atau Korean Green Tea. Sebab dah biasa minum green tea pilih green tea juga laa. Boleh pilih sejuk atau panas. Green tea dia biasa je tapi kenapa selalu rasa Sushi King punya green tea lebih sedap….







Dessert dia favourite I. Manis sangat dan sedap ! Serius wajib cuba. Dia macam tofu jugak kot I pun tak pasti hahaha. 



Kesimpulannya, semua menu untuk set ni I suka. Semua sedap dan boleh ditelan. Dia punya servis pun tak ada la lama sangat nak tunggu makanan sampai lagipun masa tu tak ramai sangat orang. Disebabkan Dubuyo ni baru buka, sampai bulan August tak silap I boleh dapat free 4 pcs kimbap. Tapi jangan berhadap kimbap dia best sebab kalau boleh kimbap tu diaorang nak potong senipis yang boleh T.T benda free kan.













Sambil makan boleh la tengok MV penyanyi korea dekat situ. Total I makan dekat sini RM 53.65. Okay la tak ada la berpatutan sangat. Restoran Dubuyo ni berdekatan dengan ice skating rink.







Dubuyo Paradigm Mall
lOT 3F-22 & 23, 3RD Floor
Paradigm Mall Johor Bahru

Suka Dubuyo :')




Sekarang tengah heboh semua orang nak kemaskini maklumat penangguhan bayaran ptptn termasuk la I. Siapa yang kena kemaskini semua maklumat ni? Mereka-mereka yang patut membuat bayaran balik dan mempunyai baki hutang lagi. Kalau rasa-rasa anda lah orang itu boleh la start kemaskini maklumat anda okay.



I dari dua tiga hari lepas nak kemaskini tapi tak ada nombor pinjaman. Gigih la direct message (DM) twitter PTPTN sebab dia cakap boleh dapatkan no. pinjaman tu dengan hanya bagi no. kad pengenalan, email dan no telifon tapi memang sampai sekarang la tak berbalas lagi tsktsk.



Sebab ramai sangat orang kan yang tak ada no pinjaman tu mungkin DM PTPTN pun dah dihujani dengan pelbagai soalan. Jadi cara kedua yang I buat cuba call careline pula di 03 - 2193 3000. Nan hadoooo dari pagi I call sampai malam tak ada langsung orang angkat hahahhahha.



Gigih I kira berapa lagu dia nak main sampai ada orang angkat. 






Cara yang terakhir I buat untuk dapatkan no pinjaman PTPTN ialah check email. PTPTN selalu email ingatkan untuk bayar hutang jadi dekat email tu ada sertakan no pinjaman. Settle masalah.



Cara untuk kemaskini maklumat PTPTN

Pergi ke link ini - akuanpendapatan

Masukkan no mykad dan no pinjaman.

Then isi je detail yang diperlukan. Sila jujur ye masa isi detail nanti diaorang minta bukti, salah pulak. Nak isi tak lama sekejap je dah settle.


Detail yang diperlukan pun tak banyak. Masa I isi tak ada la website jem ke apa semua okay je.



I memang plan nak bayar ansur-ansur sebanyak mana yang boleh. Walaupun sikit at least konsisten bayar jadi nanti tak ada la rasa gedebuk kena bayar banyak-banyak sebab bila dah berhutang ni memang wajib la bayar. 



Kalau ada sebarang pertanyaan atau soalan boleh ke website PTPTN atau media social diaorang. Sekarang mungkin semua sibuk sikit jadi tanya yang penting je okay hahaha.



Pada 19 Julai 2018 nanti PTPTN ada buat LIVE dari Menara PTPTN. Diaorang akan terangkan dengan lebih lanjut cara untuk mengemaskini maklumat pendapatan di portal, ataupun soalan-soalan lain yang korang nak tanya. Boleh check gambar dekat bawah ni okay.





Semua gambar dan maklumat I dapat dari twitter PTPTN.


Jum Kemaskini Penangguhan Bayaran PTPTN

Kena ke buat Eco haul ni hahahah. I sebenarnya saje nak share apa yang I beli dekat kedai Eco. Kalau korang tak tahu kedai Eco tu apa kesiannyaaaaa….. I rasa semua orang tengah gila nak membeli dekat kedai Eco. Kalau korang ada facebook lagi laa kemain semua orang suggest barang-barang yang memang berbaloi nak beli dekat Eco tu. Selain kedai Eco ada yang panggil kedai dua ringgit jugak.



Kedai Eco ni barangan dia semua RM2 jadi jimat la sikit. No ! Tak jimat pun sebenarnya. Sebab murah lepastu kemain tangan nak capai semua benda sampai total barang jadi rm50, rm60 hahaha. Tapi…. Berbaloi la bayar banyak, barang pun dapat banyak. Kualiti pula bergantung kepada jenis barang, cara penggunaan, cara penjagaan dan individu tersebut. Kalau sejenis ganas memang tak tahan lama la barang tu.



Dekat kawasan rumah I ada dalam tiga kot kedai Eco ni dan yang paling dekat kurang dari lima minit je nak pergi. Jadi apa yang I beli dan korang boleh beli dekat kedai Eco ialah







No 1 (boleh refer gambar tengok numbering) ialah alas kaki. Alas kaki dekat rumah I tu dari pindah haritu tak tukar-tukar lagi padahal dah dua tiga bulan plan nak tukar. Ini lah masanyaaa. Walaupun I selalu basuh alas kaki yang sedia ada dekat rumah dan masih berkeadaan baik, tapi sebab Aiman cakap dia rasa alas kaki tu kotor jadi tukar jelaaaaa.



I lebih suka alas kaki jenis kain macam ni. Senang nak basuh sumbat je dalam mesin dan boleh sidai macam sidai baju hahaha tapi tu laa alas kaki camni tak cantik sangat. 



No dua tu pula tempat letak stationery ataupun buku. I gunakan sebagai tempat letak buku. Nak bawa pergi office. Dekat office tu ada je tempat susun fail, buku cuma bukan warna pink je hahaha. Rambang mata nak pilih benda ni sebab banyak warna, banyak bentuk dan semua cute ! Nanti work space dekat rumah I dah siap boleh la borong lagi.



( Gambar tak ada kena mengena )



No tiga tu beg plastik sampah. Ikutkan nak beli beg plastik sampah yang diaorang cakap wangi dan ada banyak warna mengikut wangian dia. Dengar cerita kemain wangi sebab tu la I nak jugak cari plastik sampah tu nanti. Buat masa ni I guna je plastik sampah yang biasa ni. Dah la Aiman salah ambil saiz, kemain besar nak sumbat apa tak tau.



No empat kitchen towel. Masa nak ambil kitchen towel ni tinggal dua pack jeee. Dalam satu pack ada dua kitchen towel. So far I guna okay laaa. Macam tisu dapur yang biasa jela hahaha Agak tebal. Tapi yang paling stress susah betul nak koyakkan ikut garisan yang dia dah buat tu. Selalu mesti terlebih lebih koyaknya. 



Kelima sponge basuh pinggan jenama Good Maid. Adakah ini tiruan punya sebab harga boleh tahan berbeza dengan dekat pasaraya hahaha. Yang ni I tak guna lagi sebab yang tengah guna sekarang masih elok jadi kita simpan dulu buat standby. 



( Gambar hiasan )



No enam tu cermin tapi I terbalikkan dia. Cermin ni plan nya I nak letak dekat meja office senang nak tengok cermin ihiksss tapi semenjak dah berturut turut cerita mistik dekat office ni I rasa hold jela dulu nak letak cermin dekat meja nanti tetiba nampak benda yang bukan-bukan dekat cermin tu naya je. 



I suka cermin dekat Eco sebab banyak gila warna pink ! Ada design yang comel-comel lagi. I ambil yang simple je.



No 7, glass cleaner. Yang ni Aiman punya nak cuci cermin kereta. Balik dari kedai terus test sekali dengan kain yang dekat no 8 tuu. Untuk pencuci cermin ni boleh tahan membersih juga la. 



Cuma sebab guna dengan kain no 8 tu, bulu-bulu dia melekat dekat cermin hahahha jadi macam rimas je tengoknya. Kain tu tak digalakkan beli okay kalau nak jadi kain lap meja boleh la.



No 9 pencuci tangan. Saja beli nak letak dekat singki dapur jadi senang nak cuci tangan hihi. No 10 ni pencuci lantai dan mangkuk tandas lebih kurang macam Clorox la tapi I baca review dia lebih kuat kesannya. I tak cuba lagi nanti dah cuba I bagitau okay.



11 dan 12 adalah sangat tidak digalakkan beli. Air gas dan gula-gula. Gula-gula tu stok dekat office dan rumah. Dah lama tak rasa. Air gas dua hari dah habis.



Yang terakhir adalah cecair cuci pinggan. So far dah dua kali la I beli sabun cuci pinggan dekat kedai Eco dan okay laaa. Perlukan banyak kalau nak tanggalkan kotoran degil. Kotoran tak degil boleh je guna sabun memurah ni.



Okay itu sahaja apa yang I beli untuk edisi ke Eco kali ini. Lain kali punya entah apa lagi nak borong tapi plastik sampah wangi tu serius I nak kena cari jugak ! Kalau pernah pergi echo nanti share barang apa yang best korang pernah beli okay.
















Eco Haul

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.