Bila berdepan masalah jerawat, kebiasaannya mesti kita akan cari produk nak rawat jerawat tersebut. Kalau boleh nak kesan yang cepat ! I pun sama bila naik jerawat je mesti baru kelam kabut mencari ubat jerawat. Kalau jerawat tak naik, campak-campak je ubat jerawat tu kemana. Sebab tu kelam kabut mencari bila nak guna haha.


Bila kulit dah okay, kena maintain pulak nak pastikan tak ada jerawat naik. Itu pun nak kena ambil masa untuk pastikan kulit sentiasa bersih dari sebarang cela. Baru-baru ni I ada cuba skin polisher daripada Akar.co untuk merawat jerawat dan kulit.




Skin Polisher dari Akar.co membantu
- Merawat jerawat
- Detoxifies skin
-  Mencerahkan wajah
- Mengawal minyak
- Menanggalkan sel kulit mati
- Menghilangkan bintik hitam
- Memudarkan parut dan blemishes
- Anti aging


I berminat nak cuba produk ni sebab banyak review dan feedback positif. Untuk pengetahuan, Skin Polisher Akar.co ni mengandungi actived charcoal, jojoba oil, peppermint oil, coconut oil, argan oil dan aloe vera. Bagi I, bahan yang digunakan memang mempunyai pelbagai manfaat untuk kulit.


Actived charcoal dapat membantu membersihkan kulit dari kotoran yang melekat dan pori akan terlihat lebih kecil dari sebelumnya. Jojoba oil memberikan lembapan pada kulit. Jojoba oil juga mempunyai vitamin, antioksidan dan mineral yang bagus untuk kulit. Aloe vera memang dah tak asing lagi pelbagai faedah dan cara boleh digunakan pada kulit.




Bila pakai Skin Polisher ni akan rasa minty macam tu sebab mengandungi peppermint oil. Rasa minty dia best gila sebab rasa sejuk je kulit masa pakai. I memang suka produk yang ada peppermint ni macam ubat gigi, body wash. Bila ada produk macam skin polisher ni ada peppermint excited nak pakai. 


Lepas pakai kulit rasa lebih lembut sebab Skin Polisher ni dua dalam satu. Boleh digunakan sebagai mask dan scrub. Bila jadikan sebagai scrub, kulit mati dah tanggal, kulit akan lebih lembut dan licin. Kulit pun nampak lebih glowing, bersih dan kurang berminyak. Kalau rajin pakai mungkin boleh kawal minyak pada kulit.


Packaging dia pun cantik dan minimalist dengan warna hitam putih. Bekas plastik jadi senang nak simpan. Tak risau pecah.




Tekstur dia macam dalam gambar. Tekstur dia kasar tapi tak terlampau kasar pun just nice untuk digunakan sebagai scrub. Bagi kulit I tekstur dia okay je. Rasa best lepas scrub. Nak cuci lepas tu pun senang je ! Tak susah nak tanggal dari kulit. I dah cuba tanggalkan guna air dan wet tissue. Dua-dua senang nak tanggal. 


Untuk manfaat jangka panjang
- Kulit lebih sihat dan bersih
- Cerah dan berseri
- Kulit lebih lembut
- Anti aging
- Flawless and glowing skin


Akar.co tak ada langsung bahan seperti paraben, synthetic oil, mercury, hydroquione, mineral oil atau lain-lain chemical berbahaya. Jadi memang selamat digunakan. Sesuai dengan kulit I. Selamat dan kesan yang cepat. Akar.co juga halal dan ada not kkm okay.





Cara nak guna pun senang je. Ambil produk dari dalam bekas dan pakai pada kulit rata-rata. Tunggu 2 hingga 3 minit untuk dijadikan mask. Lepastu boleh urut perlahan-lahan untuk dijadikan scrub pula. Lepas rasa dah okay boleh la cuci hingga bersih.


Skin Polisher Akar.co ni bukan sahaja boleh digunakan pada kulit muka sahaja tapi boleh guna pada badan juga. Jimat ! Harga untuk Skin Polisher Arang 2 in 1 ni RM85 (100gm).


Kalau nak beli boleh la singgah media social di bawah
Instagran : Akar.co
FB : Akar.co Natural
www.Akarco.com
#HappySkinAkarco #MencontengArangDiMuka






Akar.co Skin Polisher Arang 2 in 1



Blog Tiara Sapphire yang sangat kemas dan cantik. Nama blog pun sedap. Bagi I blog yang lebih banyak putih dan hanya ada hint color lain lebih kemas dari blog yang banyak warna. Warna putih lebih sedap mata memandang.


Pemilik blog adalah seorang kaki drama. Kalau korang nak cari review drama atau nak cari drama jepun dan korea untuk ditonton boleh la singgah blog ni okay. I pun dah tengok beberapa korean drama yang pemilik blog dah review. Bukan drama jepun atau korea je ada, drama lain pun banyak.




Bagi I, tak ada banyak komen sangat untuk blog Tiara Sapphire. Blog dia memang kena dengan citarasa I. I memang suka blog yang kemas dan tak banyak iklan.


Cara penulisan pun simple dan ringkas. Cuma mungkin untuk novel review boleh perbanyakkan info dan komen sebab I suka baca novel review. Senang nanti nak beli novel based on review orang lain best ke tak hihi.


Blog loading pun tak lama. Cepat je semua gambar keluar walaupun gambar jenis besar. Haa lagi satu I suka blog yang letak gambar besar. Lebih puas nak tengok.


Kalau korang nak tahu lebih banyak drama review, novel review dan lain-lain boleh la singgah blog Tiara Sapphire. I pun suka baca review dia.

Blog Review : Tiara Sapphire

Sejak kebelakangan ini, usahawan makanan yang menggunakan food truck semakin mendapat permintaan. Bukan itu sahaja, makin ramai yang berminat dan berhasrat untuk melibatkan diri dalam perniagaan makanan menggunakan food truck ni.


Dari majlis kecil-kecilan sehingga ke majlis besar-besaran seperti carnival mendapat permintaan yang tinggi untuk melibatkan usahawan food truck. Kenapa semakin tinggi permintaan food truck ini?



Image result for food truck malaysia
(Credit : google)



Dengan menggunakan food truck, pelanggan mudah untuk membuat pesanan dan pembayaran serta penyediaan makanan yang lebih cepat. Usahawan makanan lebih senang untuk bergerak dari satu lokasi ke satu lokasi. Tak banyak tenaga yang diperlukan kerana tak perlu nak buka khemah atau menyediakan peralatan memasak. Semuanya sudah tersedia di dalam food truck. Lebih menjimatkan masa !

Image result for food truck malaysia
(Credit : google)


Walaupun sambutan amat menggalakkan, usahawan food truck masih menghadapi beberapa masalah seperti kekurangan dana untuk mengembangkan perniagaan. Selain itu, masalah lokasi untuk meletak food truck juga antara salah satu cabaran untuk usahawan food truck. 

Setelah mempertimbangkan pelbagai masalah yang dihadapi oleh usahawan trak makanan, Kementerian Wilayan Persekutuan mengambil langkah proaktif untuk membantu usahawan-usahawan trak makanan ini untuk berkembang maju. Antara langkah yang diambil ialah kira-kira 1,000 lesen perniagaan kenderaan saji (trak makanan) dikeluarkan akhir tahun ini untuk memberi sokongan kepada usahawan trak makanan.


Langkah ini dapat memberi lebih motivasi kepada usahawan trak makanan untuk berusaha mengembangkan perniagaan makanan mereka kerana ada pihak yang sangat menyokong usaha ini. Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor juga dalam usaha perbincangan untuk mengenal pasti lokasi yang lebih strategik dan mempunyai pelbagai kemudahan untuk semua usahawan trak makanan.


Image result for food truck malaysia
(Credit : google)



Usaha seperti ini bukan sahaja memberi peluang perniagaan kepada usahawan trak makanan, tapi dapat mengurangkan penjaja di tepi jalan. Imej bandaraya Kuala Lumpur perlu dijaga. I memang sangat menyokong inisiatif seperti ini kerana semua pihak mendapat manfaat dari program tersebut.



Tidak hairan la kini food truck tumbuh seperti cendawan selepas hujan kerana pihak Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur mengambil berat tentang masalah usahawan food truck dan mencari jalan penyelesaian bersama. 

MELAHIRKAN USAHAWAN FOOD TRUCK

Blog seterusnya antara blog yang I suka singgah. Entry pemilik blog kebanyakkan nya berbentuk motivasi. I suka baca blog Sharifah Aida Hana sebab bila baca entry yang ada kata-kata motivasi ni buat lebih semangat nak fokus buat sesuatu benda tu.



Blog Sharifah Aida Hana sangat kemas dan tersusun. Bila pergi ke laman web dia akan terus ke dua entry terawal dalam blog tu. Walaupun dua entry terus tapi tak berat dan tak loading lama pun blog ni walaupun banyak gambar.


Gambar dalam blog pun cantik dan terang. Gambar yang digunakan sesuai dengan isi entri. Kadang ada blog yang gambar tak ada kena mengena dengan entry hahaha Tapi tak kisah pun okay je.


I suka ayat yang digunakan dalam entry pemilik blog. Senang nak baca, senang nak faham. Setakat ni semua blog yang ada dalam bloglist I, ayat yang digunakan senang difahami oleh pembaca seperti I.


Widget dalam blog ni pun tak banyak. Ada dalam dua tiga je tak silap I itu yang buat blog nampak lebih kemas. Iklan pun tak ada.


Bertuah pemilik blog dapat belajar di luar negara. Jealous nya rasa. Dah la sama umur dengan I. Terus rasa nak sambung belajar semula hahah Apa pun tak ada banyak komen yang I boleh tulis untuk blog ni. Cuma kalau boleh nanti buat la entry study dekat Australia dan lebih banyak entry lagi. I nak baca hihi.



Blog Review : Sharifah Aida Hana





Sebelum ni I guna The Body Shop Vitamin E Overnight Serum-In-Oil. I suka sangat dengan serum The Body Shop tu sebab buat muka lembap dan lembut bangun pagi esok. I tak sempat buat full review serum tu sebab dah habis hahah tapi boleh baca dekat Skincare Routine | Night. Serum tu termasuk dalam skincare rutin I yang dulu.


Bagi yang tak tahu apa itu serum, Serum ialah salah satu skincare produk yang dipakai selepas cuci muka dan sebelum pakai pelembap. Serum ni kesan dia lebih power sebab molecules dia lebih kecil, senang nak serap dalam kulit jadi lebih berkesan. Serum ni kebanyakkan fungsi dia satu je. Dia lebih kepada nak target selesaikan satu masalah dalam satu masa. Ada serum untuk melembapkan kulit, untuk kedutan, untuk mencerahkan dan lain-lain lagi.


Untuk serum I suka beli yang melembapkan kulit sebab kulit I tak ada banyak masalah. Cuma sejak akhir ni kawasan hidung dan pipi agak kering jadi sesuai la pakai serum untuk hydrate kulit.


Produk : Innisfree Green Tea Seed Serum
Type : Serum
Isi : 80ml
Made in Korea
Harga : RM 89 (Althea.kr


I beli dekat Hermo tapi bila search semula dah tak ada.... I pun tak ingat harga Hermo berapa. Selain tu boleh beli di outlet, counter Innisfree juga.





Dah nak dekat dua bulan lebih pakai serum ni tapi baru suku je habis tau. Jimat? Macam ye hahaha tak pasti serum ni bertahan berapa bulan. Tesktur dia agak cair sikit tapi bukan cair macam essence tau. Warna dia transparent.  Bau dia wangi bagi I tapi tak kuat sangat. Just nice masa pakai tu dapat la bau.


Sebab tesktur dia agak cair senang sangat serap pada kulit. Tak perlu pun nak tunggu lama-lama serum ni menyerap. Masa sapu pada kulit dan nak ratakan tu pun dia dah serap. Paling best tak ada rasa melekit dan ringan pada kulit. Rasa tak pakai apa-apa tapi dapat rasa kulit lembap je. Yang tak suka pakai skincare produk yang melekit boleh la cuba serum ni.


Paling best bila I pakai dapat lihat kesan kulit glowing dan sihat. I suka pakai serum ni sebelum pakai makeup supaya makeup tak nampak bercapuk atau nampak kulit kering. 



Dia tulis sesuai untuk semua jenis kulit tapi semuanya bergantung pada kulit sendiri tau. Kalau pakai sikit pun dah boleh ratakan satu muka sebab tu I punya macam lambat je surut isi dia. 





Innisfree Green Tea Seed Serum ni adalah 100 peratus diperah dari green tea daripada Pulau Jeju. Kaya dengan amino acid dan minerals yang membantu melembapkan kulit muka. 


Bahan serum, The green Tea Extract (75.9%), Propanediol, Biosaccharide Gum-1, Ethanol, Glycerin, Betaine, The green Tea Seed Oil (208mg), Prickly Pear Extract, Orchid Extract, Tangerine Peel Extract, Camellia Leaf Extract, Citrus Aurantium Bergamia Extract, Grapefruit Extract, Orange Extract, Tangerine Extract, Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Cetearyl Olivate, Hydrogenated Lecithin, Sorbitan Olivate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Ethylhexylglycerin, Cocoa Extract, Dextrin, Potassium Hydroxide, Disodium EDTA, Fragrance



Serum ni juga membantu lock kelembapan pada kulit agar kulit lembap lebih lama. Cara untuk pakai pula lepas cuci muka, pakai je terus serum ni. Kemudian pakai essence, emulsion dan moisturizer. I pakai dalam satu ke satu setengah pump dah cukup untuk satu muka. kadang tu macam terlebih pump je.




Bagi packaging serum ni boleh refer gambar di atas. Botol dia ada kotak so tak ada la  botol rosak ke apa. Botol dia pula dari plasik tapi bukan plastik lembik boleh kemik tu tau. Plastik yang keras dan I tak pasti kalau jatuh boleh pecah atau tak. Rasa tahan kot. Botol pun jenis pump jadi senang nak ambil produk dan sukatan produk. 


I suka penutup pump tu kecil comel je. Kalau jatuh bawah meja confirm tak jumpa dah hahahha.





Setakat I pakai ni memang I suka gila dengan serum ni. Buat kulit I lembap dan nampak glowing. Bau pun sedap dan cepat serap. Tak leceh nak tunggu dia serap pada kulit. Kadang kalau malas sangat nak buat skincare routine I pakai serum ni sahaja.


Ada yang rasa serum ni sesuai dengan kulit dan ada yang rasa tak sesuai. Kalau kulit sensitif I tak berapa syorkan. Apa pun yang penting patch test dulu pada kulit tengok kulit okay ke tidak dengan produk baru.


Pros
- cepat serap
- tesktur ringan
- Melembapkan kulit dan buat glowing
- bau sedap


Cons
- Mahal
- Mungkin ada iritasi bagi kulit jenis sensitif


Innisfree Green Tea Seed Serum

Blog review seterusnya adalah blog Haslina Kasbulah. Pertama kali masuk blog ni I dah suka sebab satu, font yang digunakan oleh pemilik blog lain dari blog yang I pernah singgah. Font yang cantik. Saiz font pun besar, senang nak baca.


Masa I edit blog sendiri selalu dilema nak letak font saiz apa. Kalau kecil sangat orang susah baca. Kalau besar sangat rasa macam tak cantik. Tapi saiz font blog Haslina Kasbulah memang cantik dan sedap je mata nak membaca entry.




Widget yang ada dalam blog ni pun simple dan tak ada yang macam tak perlu pun letak ada blog. Widget tak banyak so buat blog nampak kemas. Tapi I rasa pelik sikit bahagian footer blog tu ada dashboard. Rasa macam tak sesuai dekat situ dan tak payah ada pun tak apa.


Kebanyakan entry simple dan ringkas je. Pemilik blog suka join giveaway, segmen tu nanti boleh la singgah promote giveaway,segmen, contest korang dekat blog Haslina Kasbulah hihi.


Blog ni pun banyak entry lirik lagu. Setiap kali singgah entry yang ada lirik lagu mesti bukak youtube sekali nak menyanyi jugak hihi.


Jum blogwalking !


Blog Review : Haslina Kasbulah




Restoran yang baru je buka pada 31 March yang lepas. Apa yang specialnya Eat & Repeat ni harga makanan dan minuman adalah tetap iaitu RM 1.90 sahaja setiap menu. Murah kan? Kalau sebelum ni hanya ada cawangan di Shah Alam, Bangi, Kuala Selangor, Senawang, Melaka, dan Kuala Terengganu sahaja, kini orang Johor Bharu pun dah boleh mencuba menu murah dari Eat & Repeat ni.


Eat & Repeat

NO 58 Jalan Padi Emas 4/1,Bandar Baru Uda
81200 Johor Bahru
Waktu Operasi : 11 pagi hingga 6 petang


Ikutkan 1 april haritu I dah round kawasan BBU ni awal malam ingat nak cuba, rupanya buka sampai pukul 6 petang je. Senang je nak cari kedai dia, dari jalan raya dah boleh nampak.




Cara nak order, kertas ni disediakan di setiap meja. Pilih je menu dan berapa mangkuk nak.



Menu.


Menu yang disediakan agak banyak juga. Semuanya hanya RM1.90. I pergi nak dekat pukul dua petang. Ramai dah nak beransur balik sebab dah habis waktu lunch kan. Masa I makan tu memang ramai la tunggu meja kosong dekat luar kedai. Kedai dia agak sempit dan meja agak rapat. Cukup untuk lalu je itu pun terlanggar langgar meja kerusi haha.


Disebabkan kedai ni tengah viral sekarang I nasihatkan plan dulu nak pergi pukul berapa sebab orang memang ramai dan meja kerusi tak mencukupi. Dan pesanan juga kalau nak parking depan kedai ni parking la elok-elok -.- jangan parking macam baru dapat lesen ye dah la jalan situ kecil je.




Menu untuk first round. Lapan mangkuk dengan menu pelbagai. Menu dia semua sedap dan cukup rasa. Yang paling I suka laksa, sagu gula melaka, mee kari dan mee rebus. Portion dia boleh tengok macam dalam gambar. Bukan macam portion biasa la. Sikit je tapi boleh tahan. 


First round lapan mangkuk ni untuk dua orang pun dah rasa kenyang. Untuk air I order teh o ais dan aiman kopi ais. Harga air pun sama rm1.90. Cawan dia kecil sikit dari biasa.




Walaupun first round dah kenyang, order juga untuk second round sebab kalau boleh nak rasa semua. Ikutkan nak order sagu gula melaka tu lagi sebab sedap tapi dah habis. Belum pukul tiga petang dah habis jadi rancang la waktu bila awak nak datang ye hahaha. Disebabkan ramai orang juga, servis agak slow. Siapa yang tengah mencari kerja tu boleh la minta kerja dekat Eat & Repeat ni sebab tak silap I tengok dekat facebook diaorang tengah mencari crew.


Semua menu sedap ! Walaupun murah tak ada la rasa makanan dia macam tak cukup bahan ke apa. Cuma portion dia kecilkan. Kalau nak datang boleh la tengok alamat yang I bagi dekat atas tadi.


Facebook : Eat & Repeat Cafe Johor Bharu




Eat & Repeat Cawangan ke-7 Johor Bharu



Pakai sheet mask adalah aktiviti favourite I bila dah penat kerja seharian uruskan itu ini. Nak manja kan kulit sebab kalau tak dimanja kan nanti dia bawak geng jerawat pula. I pun kadang rajin nak buat rutin skincare yang lengkap. Kadang tu dah siap mandi nak tidur langsung tak pakai apa-apa sebab penat lol.


Masa Guardian buat promosi mask dan lipbalm beli satu, item yang kedua dapat RM1 sahaja, memang rambang mata la nak pilih. Rambang mata sampai tak pilih apa-apa hahaha. I pun tak faham dengan diri sendiri bila tak pergi drugstore macam-macam benda nak, bila dah sampai apa pun tak beli. Mask Garnier ni pun Aiman suruh orang kaunter tu ambil je, mask ni dah tersedia tepi kaunter, sebab I macam 'nak beli ke tak nak........'.


Produk : Garnier Serum Mask
Jenis : Sheet Mask
Harga : RM7



Tak silap I Garnier Serum Mask ni ada tiga jenis. Garnier Skin Natural Serum Mask Sakura White, Garnier Skin Natural Serum Mask Light Complete dan Garnier Skin Natural Serum Mask Hydra Bomb. Masa I beli ada dua jenis je yang warna kuning dan warna pink. Warna biru Hydra Bomb tu tak ada dah habis la kot.





Garnier Skin Natural Serum Mask Light Complete ni lebih focus untuk brightening. Berfungsi untuk melembapkan kulit, mengurangkan kulit kusam dan memudarkan dark spots. Memang sesuai la face mask ni untuk mencerahkan kulit sebab kadang kulit kusam ni yang menyebabkan wajah nampak tak berseri. 


Mengandungi lemon, vitamin C dan hyaluronic acid serum. Semua bahan ni membantu untuk mencerahkan dan melembapkan kulit. Mask ni disyorkan untuk dipakai tiga kali seminggu selama 15 minit.


Bau mask ni agak wangi tapi light je. Bila hidu baru ada bau. Masa I pakai ada rasa pedih macam tu tapi sikit je mungkin sebab kandungan lemon tu. Kertas mask dia best sebab fit sangat dengan muka. Tak ada bahagian yang tak kena untuk muka I cuma bahagian mata dan mulut tu agak kecil la macam rimas pulak haha.


Serum mask ni pun tak banyak tapi still cukup lebih-lebih tu nak sapu pada bahagian leher. Kalau mask biasa tu selalu banyak lebih lagi dalam paket dia. Mask ni ada dua layer tau, satu warna biru satu lagi baru paper sheet mask tu. Tak silap I yang warna biru tu membantu serum mask supaya tak kering.


I suka dengan kesan mask ni. Nampak kulit lagi sihat dan cerah. Kulit pun lembut je. Ni kesan I bila next day bangun pagi tu sebab selalu pakai sheet mask malam, nak tidur terus buka dan tidur je. Pagi nak pakai makeup pun rasa best je kulit haha Kalau konsisten pakai setiap minggu mesti kesan dia boom......




Yang kedua ialah Garnier Skin Natural Serum Mask Sakura White. Kedua dua mask garnier ni super hydrating. Fungsi yang warna pink ni pula untuk pinkish glow. Buat kulit nampak sihat glowing dan melembapkan juga. Bahan dalam ni ada japanese sakura dan hyaluronic acid serum.


Jenis sheet mask dia sama je dengan Light Complete. Paper sheet mask dia pelik sikit lain dari sheet mask biasa dan susah nak koyak. Kalau tengok dekat packaging dia ada tulis tissue mask sebab tu kut beza dari topeng mask biasa. Tapi yang best sebab dia fit muka elok-elok.


Bau serum mask dia light juga. Lepas pakai sheet mask ni nampak la muka lembap, glow. Bahagian hidung I yang kering tu pun dah tak ada. Hyaluronic acid memang membantu untuk kulit lebih lembap, lembut dan membantu perbaiki garis halus dan kedutan.


I suka mask Garnier ni harga pun tak mahal dan berkesan untuk kulit. Akan beli untuk buat stok sheet mask dekat rumah.






Garnier Serum Mask

Blog kedua yang berada dalam bloglist I, blog Shuhaida Saad. Pertama kali masuk blog ni memang jatuh cinta sebab warna dia bertemakan putih tapi ada hint pastel pink. I dah la memang peminat warna pastel dan pink ni.




Sebab blog ni banyak warna putih, nampak sangat kemas dan sedap mata memandang. Page pertama blog pun tak ada iklan jadi nampak lebih kemas. Sebenarnya I agak serabut tengok iklan gerak-gerak dekat blog tapi blog I pun ada iklan -.-



Bila masuk ke laman web blog ni boleh pilih tajuk entry yang disukai sebab page pertama dia bukan terus keluar semua entry. I lebih suka blog yang ada banyak tajuk pada entry pertama dan pembaca boleh pilih nak baca yang mana satu.


Widget di sidebar pun tak nampak sarat dan tersusun elok.


I suka juga gambar yang diletakkan dalam setiap entry. jelas dan besar. Penulisan pun santai dan senang nak baca. Tak terlalu padat sebab tu followers ramai kot hihi. Tak ada apa yang I tak suka dalam blog ni. Antara blog yang I akan baca satu entry ke satu entry sebab banyak sharing dan penulisan santai.


Kalau korang nak blogwalking boleh singgah blog Shuhaida Saad okay.

Blog Review : shuhaidasaad.blogspot.my/



Cafe hunt untuk kali ini di Jingga Lepakafe. Cafe ni betul betul sebelah Coklat Murah Jb. Kawasan yang sama. 


Jingga Lepakcafe
No.2 Jalan Bakti, Kaw Perind Dato’ Onn Johor Bahru
Buka pukul 6.30 petang


Saja je nak cuba makanan dekat sini sebab tengok harga boleh tahan murah. Dekat gambar bawah ni ada gambar menu. Tak sempat nak tangkap semua menu sebab dah lapar ! Nak decide makan dekat mana pun dah ambil masa, nak pilih makanan ambil masa lagi hahaha.





Mula-mula order pasta tapi orang tu cakap pasta kena tunggu lama. Tukar la menu ke chicken chop. Aiman ambil lamb chop.


Chicken Chop.


Grilled Chicken Chop. Ada fries, sayur, jagung dan sos chicken chop. Fries dia sedap ! Salutan tepung tu kot buat dia lebih sedap. Bila cicah sos blackpepper tu lagi sedap sebab sos dia cukup rasa. Tak pedas pun. Cuma sos dia tak cukup. Nak cicah ayam lagi, fries lagi haha.



Lamb chop.


Lamb chop okay je. Sos dan side dish sama je macam chicken chop. Rasa lamb chop pun nice la. Apa yang bestnya cafe ni bagi I harga dia murah. Yang I punya dan Aiman punya murah je. Bawah rm10 kalau tak silap. Kalau silap dalam berbelas je harga dia. Tapi untuk lamb tu ada juga yang kategori mahal. Boleh pilih la ikut menu dia.


Untuk air tak order yang fancy pun. Order teh o sahaja.




Nachos Cheese.


Ini menu ketiga. Nachos dan cheese. Saja order sebab nak rasa macam sedap je ada cheese banyak macam ni kan. Ternyata tak sedap. Makan pun tak habis sebab tak sedap...... Rasa cheese dia tak ada rasa langsung. Jenis cheese pun bukan cheese boleh tarik ke apa. Cheese macam tepung tekstur kasar berderai macam tu. Tak sedap dan tak best. Jangan order yang ni.


Overall untuk makanan dia okay la tak la terlampau sedap tapi boleh telan. Harga pun murah. Persekitaran dia pun best. Parking cukup dan luas. Banyak lampu-lampu macam kedai hipster. Lagu pun best. Kalau nak lepak ramai-ramai dekat sini sesuai la.


Macam I cakap tadi cafe ni sebelah je dengan Coklat Murah JB tu. Sebelum balik singgah la tengok coklat apa yang ada. Ingatkan nak beli air yang best tu. Air Snickers, Mars atau Twix tu tapi dah habis........






Pilihan coklat pun tak berapa banyak. Banyak rak yang dah kosong haha. Harga pun I rasa murah sikit la dari yang jual dekat luar. Itu pun ada beberapa yang sama je harga dengan luar haha. Ada juga beberapa jenama coklat yang I tak kenal tapi ada jual dekat sini. Kalau nak mencari coklat untuk hantaran boleh la beli. Ada yang dah siap bouquet coklat.




Cakap pasal coklat, haritu I sempat juga nak rasa ais kepal milo dan pelbagai perisa lain yang viral tu. Gambar atas ni ais kepal milo ferrero rocher dan ais kepal milo nutella. Yang ferrero rocher tu bukan yang original tau haha macam roka punya tu. Pernah tak rasa coklat roka?


Aiman punya yang nutella tu memang boleh tahan banyak nutella dia bagi. Disebabkan ais kepal tu dia dah siap kepalkan dalam bekas, ais tu dah cair dan tesktur dia dah tak berderai macam ais kepal biasa tu. Dah rasa macam ais keras dia. Agak susah nak makan kena tunggu cair dan kena bertukang ais pulak. Tapi rasa dia sedap la.


Antara kedai ais kepal milo viral dekat Johor Bharu ni.


Ais Kepal Milo JB
No 23 jalan riang 9 taman gembira , JB

Monday-saturday
10am -5.00pm

SUNDAY CLOSED






Jingga Lepakafe dan Air Kepal Milo Viral

Akhirnya ada juga masa terluang nak review blog peserta yang terpilih masuk bloglist I. Tahniah ye kepada peserta yang terpilih. Dalam entry Cari Bloglist Sebulan I pada bulan lepas, I dah bagitahu dekat situ I akan buat review blog sekali.


Bagi I, antara kebaikan yang blogger boleh dapat bila orang lain review blog kita, boleh tahu di mana kelemahan atau kekurang yang perlu diperbaiki. Walaupun I bukan la pro sangat nak komen blog orang tapi I komen berdasarkan apa yang I suka dan tak suka dalam blog tu.


Jadi blog pertama yang I nak review ialah blog Aerill Hassan. Boleh singgah https://aerillhassan.blogspot.my/ okay.




I suka warna biru blog ni sesuai dengan pemilik blog lelaki. I baru perasan kiteorang sama umur haha. Bila masuk ke blog ni, bukan terus direct ke satu entry tapi ada pilihan tajuk entry yang boleh dipilih. I suka blog yang macam ni sebab senang nak pilih entry mana I nak baca dulu. Kalau tengok paparkan keseluruhan entry jadi macam serabut sikit tapi still boleh je scroll pada archive entry tapi I malassss.


Dari segi penulisan pula pada I simple dan senang nak faham. Tak guna ayat yang berbelit. I pun sama kadang-kadang nak taip satu ayat pun berbelit nak faham. Diri sendiri pun tak faham taip apa orang lain apetah lagi hahahha. Bila tanya Aiman pun ada juga ayat yang dia tak faham.


Dan I rasa pemilik blog ni banyak sangat idea tulis blog. Kalau tengok blog dia memang sentiasa berupdate. I pun rajin juga singgah sebab banyak info dan baru-baru ni dia ada update berkenaan TokTi memang best la membaca.


Apa yang I tak berapa suka pula ialah blog yang banyak iklan. Walaupun iklan tu tak menganggu pun proses pembacaan entry tapi I rasa rimas. Blog I pun ada iklan jugak, korang rasa rimas tak tengok? hahahha.


Selain tu semua I suka dalam blog ni sebab tu I rasa rajin juga I singgah baca entry tapi kadang-kadang tak sempat nak tinggalkan jejak T.T Kalau korang pun nak blogwalking boleh singgah blog Aerill Hassan okay.





Blog Review : aerillhassan.blogspot.my



Ahad lepas I berkesempatan nak join Pertandingan Let's Get Messy anjuran SDS Bakery & Cafe di Fanpekka Cafe by SDS, Aeon Tebrau. Bila buat pertandingan ni hari ahad memang ramai la orang dan sambutan amat menggalakkan. Pertandingan tu dalam sejam setengah je. Mula pada pukul 2 petang sampai tiga lebih macam tu. Masa I sampai pun orang dah ramai dah.





Macam biasa sebelum pertandingan mesti lah ada sesi pendaftaran. Tengok la gambar masa pendaftaran dekat atas ni memang ramai dan meriah. Sesi pendaftaran memang terbuka dari sebelum hari pertandingan lagi sampai la pertandingan dah nak mula pun masih dibuka. Senang yang tak tahu ada pertandingan sempat la nak join.


Untuk pertandingan Let's Get Messy ni, peserta kena makan Dirty Bun comot dan messy satu muka !




Sebelum pertandingan mula siap ada demo cara nak menang pertandingan ni oleh Ms Janna, blogger terkenal dan beberapa staf SDS dan peserta. Nak menang pun senang je. Makan comot-comot.



Ada tiga kategori dipertandingkan termasuk kategori dewasa. Nak join pun senang je. Beli roti atau apa sahaja produk dari SDS Bakery & Cafe bernilai RM10. lepastu dah boleh join.



Pemenang untuk kategori dewasa. Tengok la muka pemenang so Messy ! Dapat baucer SDS RM100. Banyak kan puas dapat makan dekat SDS ni sebab roti dan cafe dia sedap. Cara undian oleh juri dan orang ramai, tampal sticker dekat apron peserta. Yang paling banyak sticker dia la menang.



Kategori kanak-kanak la paling best nak tengok sebab semua comel gila ! Peserta paling muda umur empat tahun dan paling tua tujuh tahun. Tengok gelagat diaorang pun I dah suka sebab tu folder gambar penuh gambar diaorang je.



Agak-agak siapa menang? atas ni atau bawah ni?




Memang ramai la orang yang join vote untuk kategori kanak-kanak. Tengok apron diaorang penuh dengan sticker vote.


Pemenang kategori kanak-kanak.


Yang paling best, setiap peserta dapat baucer RM30 walaupun tak menang tau. 




Selepas kategori dewasa dan kanak-kanak, yang terakhir ialah kategori terbuka. Semua peringkat umur boleh join. Untuk kategori ini pemenangnya ialahhh...




Messy nyaaa hahaha. Lebih messy, lebih tinggi peluang nak menang.




Last sekali peserta dan orang ramai dihiburkan dengan tarian lima buah lagu dari maskot SDS dan staff. Tarian dia memang best sebab banyak lagu rancak termasuk Baby Shark dan Panama dance. Memang meriah la depan Fanpekka Aeon Tebrau tu. Kalau korang nak tengok tarian maskot SDS yang comel sangat ni boleh pergi dekat instagram I (@shesyeeraa) bahagian instastory highlight, I dah letak dekat situ.


Kalau berminat nak join lebih banyak pertandingan oleh SDS boleh la singgah facebook dan instagram diaorang untuk lebih banyak info dan update.


Official Facebook : @SDS Bakery & Cafe
Official Instagram : @sdsgroups
#sdsgroups #ilovesds #messybun #LetSGetMessy



Nak tahu macam mana rasa Messy Bun ni? Baca review I, di #LetsGetMessy. Messy Bun ni tengah ada promo tau sekarang.

Lets Get Messy Contest

I memang suka minum air. Sehari wajib minum tiga liter air. Mula-mula tu memang susah sikit nak minum banyak tapi bila dah disiplin, apa sangat tiga liter tu hahaha berlagak sikit. Antara kebaikan minum banyak air ni dapat melancarkan sistem pencernaan. Tak ada la ada masalah sembelit ke apa kan.



Bagi I tak kira la minum air kosong atau air apa pun asalkan minum sebab mungkin sesetengah orang agak susah nak minum air kosong sahaja. Tapi elakkan minum air manis dengan gula yang banyak. Kalau nak cuba minuman yang manis tanpa gula tambahan boleh la cuba minuman favourite I.




Minuman buah-buahan dari ORIGINA. I dah cuba lima perisa atas ni. Semua sedap. Origina ni ada tanda halal tau jadi tak ragu-ragu nak minum. Bila dah ada minuman pek macam ni senang sangat nak minum bila-bila masa je.


Ada perisa Black Tea, Green Tea, Pomegranate Juice, dan lain-lain lagi. Pilihan perisa memang banyak setiap hari boleh tukar-tukar. Banyak sangat pilihan sampai I pun stress nak minum mana satu dulu. Minuman Origina ni pun ada logo Pilihan Lebih Sihat dari Kementerian Kesihatan Malaysia. Kalau nak tahu, air Origina ni tak ada gula tambahan macam sesetengah minuman buah buahan yang ada tambahan gula untuk rasa yang lebih manis. Air dia rasa dari buah-buahan sebenar.


Rasa jus buah dia memang asli dan berkualiti. Rasa manis buah dan bukan manis gula yang terlebih tu. I paling suka Green Tea with Pomegrane. Rasa tea dia memang sedap, tak pahit dan sesuai la kalau nak bagi bebudak pun rasa. 





Jus Buah Origina mengandungi minerals dan vitamins yang sangat diperlukan oleh badan. Kalau nak kulit cantik dan sihat kena la makan banyak buah-buahan kan. Tapi lagi senang dan cepat bila minum je jus dari Origina ni sebab kandungan jus tinggi dengan vitamin C dalam dos yang mencukupi untuk badan.




Packaging untuk minuman Origina ni ada dua saiz. Satu kecil je macam gambar dekat atas ni. Lagi satu lebih panjang macam gambar kedua dalam entry ni. Dua-dua packaging I suka sebab yang kecil tu senang je nak bawak pergi office dan sumbat je dalam beg. Bila nak minum ambil je dari beg.


Yang saiz lebih panjang tu pulak senang jugak nak simpan dalam beg sebab bentuk dia slim je. Isi dalam dia sama je 220ml tapi design pek yang berbeza. Nak susun dalam fridge pun tak makan ruang yang banyak. Nak bawa kemana -mana pun senang. Nak minum pun senang. Buka je penutup dia, terus boleh minum dah jus segar. Tak payah susah nak blend buah untuk buat jus.


Bagi I, minuman ni sangat praktikal untuk dibawa kemana sahaja. Pagi tak sempat breakfast minum jus ni boleh tahan tunggu waktu lunch sebab I memang jarang nak makan breakfast. Tak sempat nak masak pagi-pagi tapi sempat je nak letak satu pek Origina bawak pergi office hihi.


Kombinasi buah untuk menghasilkan pelbagai perisa pun terbaik. Kombinasi dia kena dengan tekak. Macam black tea with apple juice tu I ingat tak sedap laa. Black tea kan. Tapi rupanya sedapppp. Sesuai la untuk semua peringkat umur.




Seterusnya minuman yang setiap kali I lunch ke dinner ke mesti nak minum bersama jugak hahaha, Sparkling Juice Haus Boom ! Rasa dia memang menghilangkan dahaga. Puas bila rasa haus dapat minum jus ni sejuk-sejuk.


Untuk Haus Boom ni dia ada rasa gas sikit. Tak kuat pun rasa gas dia. Perisa pun ada banyak, ada strawberry, laici, blackcurrant dan lain-lain.




Haus Boom ni tidak mengandungi alcohol pun okay tak perlu risau siap ada tanda halal pada botol. Design botol dia pun cantik sesuai kalau nak hidang untuk majlis keraian ke, majlis hari jadi ke, majlis perpisahan ke. Sebab botol ni pun dah boleh jadi salah satu dekorasi meja.





Kalau korang masih mencari minuman yang boleh dihidangkan pada semua lapisan dan peringkat umur boleh la cuba minuman dari Origina dan Haus Boom. Confirm suka sebab rasa dia sedap dan baik untuk kesihatan. Minuman Haus Boom tu pun mempunyai 0 peratus lemak tau.


Bagi yang masih mencari idea apa nak letak dalam bag doorgift wedding nanti boleh la beli minuman dekat atas ni dan masukkan je dalam beg goodies tu. Senang ! Selalu tetamu memang suka kalau dapat goodies minuman dan makanan. Masa I kahwin haritu pun letak makanan dalam goodies bag.



Contohnya guna paperbag macam atas ni dah letak satu pek Origina. Boleh baca Cara DIY Paperbag Orang Kahwin macam dekat atas ni di SINI okay.


Kalau nak beli boleh la check media social dan number di bawah,


Number : 010 7030 692




Jus Buah-Buahan dari Origina dan Haus Boom

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.