Cameron Highland January 2018



Last time I pergi cameron Highland lama jugak la tahun 2016 lepas kahwin. Ni baru nak pergi semula. Sejak duduk jauh dari Perak ni memang susah sikit kalau nak plan naik Cameron tu. Kalau duduk Perak senang je sebab rumah I memang dekat jugak la dengan kaki bukit nak naik Cameron haha. Untuk trip kali ni I, Aiman dan family I plan nak tidur Cameron. Selalu kalau pergi Cameron balik hari je. Boleh baca tempat menginap kiteorang di Cameron Highland di - #gobokhomestay.




I tak ingat haritu gerak dalam pukul berapa. Pukul 10 kot sebab macam biasa la pagi tu baru nak siap kemas semua barang la itu la ini la. Disebabkan kiteorang gerak pada hari Jumaat, kena sampai awal sikit la so boleh solat jumaat dekat masjid Cameron. Sampai dalam pukul 12 haritu dekat gobok homestay yang dah book. Ikutkan waktu checkin pukul 2 macam biasa tapi owner benarkan checkin awal yeayyy.


Lepas dah angkat barang dalam rumah dan settle solat semua, petang tu kiteorang makan di Nasi Lemak Abang Strawberry. Nasi lemak ni memang fav Aiman bila datang Cameron. Tapi last time kiteorang pergi nasi dia masih warna putih dan sambal strawberry lebih banyak dari sekarang hahahah.






I suka datang sini sebab dekorasi dia cantik. Dekat atas ada bunga-bunga berjuntai, ada port tangkap gambar dan suasana dia selesa dan luas. Dulu pelayan ambil order di meja, sekarang kena isi kertas menu tu dan hantar lepastu bayar kemudian tunggu makanan sampai haha. Tapi kalau korang nak cuba nasi lemak dia boleh la datang sini. Bagi I nasi lemak dia biasa je tapi pedas jugak la.




Untuk aktiviti kiteorang dekat Cameron kali ni tak ada yang special sangat pun sebab boleh dikatakan semua tempat kiteorang dah pergi hahahha lavender dah, time tunnel dah, kebanyakkan tempat semua dah. Jadi kali ni nak berehat dan nikmati udara sejuk je. Petang tu lalu dekat pasar malam sebab tak dapat turun hujan lebat dan parking susah cari. Cuma berhenti tepi jalan untuk beli strawberry dan ubi.


Memang puas makan strawberry sejuk sejuk sambil tengok tv. Sebelum tu singgah masjid atas bukit. I tak ingat nama masjid tu tapi kalau nak singgah masjid tu mesti cakap nak pergi masjid atas bukit hahah. Sebelum ni datang solat dekat masjid tu jugak sebab parking dia luas dan masjid besar, selesa. Yang tak best nya laluan nak naik masjid tu berbukit, nak turun pun menakutkan je sebab cerun.


Sedap !




Malam tu pulak kiteorang makan di Restoran Taman Abang steamboat dan grill. Sebenarnya ni la tujuan utama datang cameron, nak makan steamboat hahahah. Boleh baca full review I mengenai steamboat ni di Restoran Taman Abang Steamboat.

44 comments

  1. last pergi sana tahun 2015 lepas khawin jugak..honeymoon lah time tu hehe.
    rindu pulak nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamanya dah.kena pergi lagi ni makan strawberry

      Delete
  2. wahhhh sedapnyaaa makan nasi lemak abang strawberry!

    p/s: macam mana nak follow back blog sis ni ye? tak perasan kat mana ada ruangan follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap bila lapar sejuk sejuk tu hehe
      ada dekat sidebar dear follow bar tu

      Delete
  3. Wahhh nampak sedap la nasi lemak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tahan rasa dia tapi dulu lagi sedap

      Delete
  4. Nasi lemak strawberry tuh rare tau kaler pink. Suka tengok..huhuhu...sy last pergi cameron tak igt dh bila...nak pergi lagi tp tak tahu bila.plan cuti sekolah tp confirm jammed...nanti kalo pergi cameron nak ajak suami makan dekat sini nak try nasi lemak strawberi nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha kalau pergi masa wekend atau cuti umum confirm jem je nak bergerak ke mana pun susah.

      Delete
  5. Tempat paling best utk bawa keluarga pergi bercuti dan tidak perlu bajet yang besar..terliur pula tengok buah strawberi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tempat menarik dekat cameron ni.boleh la singgah 200seeds cafe ni makan nasi lemak strawberry.strawberry dia pun cantik je

      Delete
  6. Wah wah seronok eh makan strawberry, makan nasi lemak pun warna strawberry juga! Mengidam pula nak makan strawberry celup chocolate ni yumz ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cari yang buat sos coklat sedap baru nikmat sikit nak celup strawberry

      Delete
  7. wow. nasi lemak tu, gojes. menarik!
    aida memang sgt suka ke CH. sejuk. lepak. makan stroberi & coklat.
    my feberet is naik sg. palas. num teh tarik. lihat pemandangan yg indah, ladang teh yg ijau.
    saujana mata memandang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haritu tak sempat nak ke sungai palas sebab hujan lagi hihi lagipun nak relax je sebelum ni kalau naik cameron confirm ke sungai palas nak tangkap gambar dengan ladang teh

      Delete
  8. Suka juga pergi Cameron. Baru dua kali naik. Trip pertama ke ladang teh, trip kedua ladang strawberry.. nanti nak pergi lagi sebab tak sempat ke lavender garden tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lavender garden tu memang best nak cuci mata tengok bunga dan insta worthy hihi port tangkap gambar banyak

      Delete
  9. First time tau tentang nasi lemak abg strawberi tu. Nampak menarik sgt presentation dan warna nasi tu. Kena cuba ni kalau ke sana lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haritu masa pergi pun nasi masih warna putih lagi hehe kali ni pergi dah warna pink je

      Delete
  10. the last i have been to cameron was two years ago...and seeing the strawberries with chocolate sauce...i want...T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. That chocolate with strawberry so yummy u should come to cameron soon

      Delete
  11. kalau pergi cameron tak sah kalau tak beli strawberry. pastu cicah coklat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha dah jadi menu wajib bila naik cameron

      Delete
  12. Wow nasi warna pink?cameron my my fav place klau ada cuti panjang. Tp sebenarnya liez boleh pergi anytime coz my MIL ada apartment dekat sana. Mmg selalu g sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi seronok dah ada tempat nak stay.kalau airah macam tu setiap wekend pergi seronok naik sana ambil angin sejuk

      Delete
  13. bestnyaaaa hehee I last time pergi Cameron few months ago hehee. My favourite tuuu strawberries dgn coklet mmm sedapnyeee tengok gmbr hehee. Masa pergi tu pon hujan je jugak so xdpt nk berjalan sgt. xpe insyaAllah nnt repeat lg hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru lagi tuu.yang dah pergi cameron confirm nak repeat lagi tak pernah puas hehe

      Delete
  14. Unik pula tengok nasi lemaknya itu... Anyway thanks.. Boleh dimasukan dalam travel list if ke Cameron, tapi tak pasti bila nak pergi.. Dah beberapa kali plan cancel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pergi jugak ni sebab best sini banyak tempat menarik dan makanan best

      Delete
  15. Replies
    1. Nasi dia rasa biasa je sis yang special nya sambal strawberry dia

      Delete
  16. YaAllah dah lama rasanya tak ke cameron. Tengok strawberry terus rindu nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh la plan bercuti ke cameron pulak nanti

      Delete
  17. Hari tu sis berpeluang ke Cameron memang syiok. Asyik makan strawberry aje, dapat pulak makan gan cekelat...perghhh enakk sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang fav strawberry dan chocolate tu kalau dpt chocolate yg sedap memang best la

      Delete
  18. I pun lama tak pergi Cameron Highlands. I miss the big and sweet strawberry. A must eat when in Cameron. And also visit the plantation.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Should plan next trip to cameron after this :)

      Delete
  19. Next trip to Cameron Highlands I pasti nak cuba Nasi Lemak Abang Strawberry. Macam best sangatttt and so tempting. Tak pernak pulak nampak ini, thanks for the recommendation.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya sure you should try to taste it.the sambal strawberry taste nice

      Delete
  20. Seronok pergi sanakan?kak dah pergi sekali suka beli sayur and straberry nanti nak pegi lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha sayur dia kebanyakkan nya semua murah

      Delete
  21. Nasi Lemak Abang Strawberry tu rasa dia nasi campur strawberi ke?? tak manis ke? huhu.. alamak.. TB geram tengok strawberi tuuu .. besar-besar dan gemuk-gemuk.. makan denagn coklat fuhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi dia biasa je TB yang special dia sambal strawberry hihi pedas2 manis

      Delete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.