Pakai sheet mask adalah aktiviti favourite I bila dah penat kerja seharian uruskan itu ini. Nak manja kan kulit sebab kalau tak dimanja kan nanti dia bawak geng jerawat pula. I pun kadang rajin nak buat rutin skincare yang lengkap. Kadang tu dah siap mandi nak tidur langsung tak pakai apa-apa sebab penat lol.


Masa Guardian buat promosi mask dan lipbalm beli satu, item yang kedua dapat RM1 sahaja, memang rambang mata la nak pilih. Rambang mata sampai tak pilih apa-apa hahaha. I pun tak faham dengan diri sendiri bila tak pergi drugstore macam-macam benda nak, bila dah sampai apa pun tak beli. Mask Garnier ni pun Aiman suruh orang kaunter tu ambil je, mask ni dah tersedia tepi kaunter, sebab I macam 'nak beli ke tak nak........'.


Produk : Garnier Serum Mask
Jenis : Sheet Mask
Harga : RM7



Tak silap I Garnier Serum Mask ni ada tiga jenis. Garnier Skin Natural Serum Mask Sakura White, Garnier Skin Natural Serum Mask Light Complete dan Garnier Skin Natural Serum Mask Hydra Bomb. Masa I beli ada dua jenis je yang warna kuning dan warna pink. Warna biru Hydra Bomb tu tak ada dah habis la kot.





Garnier Skin Natural Serum Mask Light Complete ni lebih focus untuk brightening. Berfungsi untuk melembapkan kulit, mengurangkan kulit kusam dan memudarkan dark spots. Memang sesuai la face mask ni untuk mencerahkan kulit sebab kadang kulit kusam ni yang menyebabkan wajah nampak tak berseri. 


Mengandungi lemon, vitamin C dan hyaluronic acid serum. Semua bahan ni membantu untuk mencerahkan dan melembapkan kulit. Mask ni disyorkan untuk dipakai tiga kali seminggu selama 15 minit.


Bau mask ni agak wangi tapi light je. Bila hidu baru ada bau. Masa I pakai ada rasa pedih macam tu tapi sikit je mungkin sebab kandungan lemon tu. Kertas mask dia best sebab fit sangat dengan muka. Tak ada bahagian yang tak kena untuk muka I cuma bahagian mata dan mulut tu agak kecil la macam rimas pulak haha.


Serum mask ni pun tak banyak tapi still cukup lebih-lebih tu nak sapu pada bahagian leher. Kalau mask biasa tu selalu banyak lebih lagi dalam paket dia. Mask ni ada dua layer tau, satu warna biru satu lagi baru paper sheet mask tu. Tak silap I yang warna biru tu membantu serum mask supaya tak kering.


I suka dengan kesan mask ni. Nampak kulit lagi sihat dan cerah. Kulit pun lembut je. Ni kesan I bila next day bangun pagi tu sebab selalu pakai sheet mask malam, nak tidur terus buka dan tidur je. Pagi nak pakai makeup pun rasa best je kulit haha Kalau konsisten pakai setiap minggu mesti kesan dia boom......




Yang kedua ialah Garnier Skin Natural Serum Mask Sakura White. Kedua dua mask garnier ni super hydrating. Fungsi yang warna pink ni pula untuk pinkish glow. Buat kulit nampak sihat glowing dan melembapkan juga. Bahan dalam ni ada japanese sakura dan hyaluronic acid serum.


Jenis sheet mask dia sama je dengan Light Complete. Paper sheet mask dia pelik sikit lain dari sheet mask biasa dan susah nak koyak. Kalau tengok dekat packaging dia ada tulis tissue mask sebab tu kut beza dari topeng mask biasa. Tapi yang best sebab dia fit muka elok-elok.


Bau serum mask dia light juga. Lepas pakai sheet mask ni nampak la muka lembap, glow. Bahagian hidung I yang kering tu pun dah tak ada. Hyaluronic acid memang membantu untuk kulit lebih lembap, lembut dan membantu perbaiki garis halus dan kedutan.


I suka mask Garnier ni harga pun tak mahal dan berkesan untuk kulit. Akan beli untuk buat stok sheet mask dekat rumah.






Garnier Serum Mask

Blog kedua yang berada dalam bloglist I, blog Shuhaida Saad. Pertama kali masuk blog ni memang jatuh cinta sebab warna dia bertemakan putih tapi ada hint pastel pink. I dah la memang peminat warna pastel dan pink ni.




Sebab blog ni banyak warna putih, nampak sangat kemas dan sedap mata memandang. Page pertama blog pun tak ada iklan jadi nampak lebih kemas. Sebenarnya I agak serabut tengok iklan gerak-gerak dekat blog tapi blog I pun ada iklan -.-



Bila masuk ke laman web blog ni boleh pilih tajuk entry yang disukai sebab page pertama dia bukan terus keluar semua entry. I lebih suka blog yang ada banyak tajuk pada entry pertama dan pembaca boleh pilih nak baca yang mana satu.


Widget di sidebar pun tak nampak sarat dan tersusun elok.


I suka juga gambar yang diletakkan dalam setiap entry. jelas dan besar. Penulisan pun santai dan senang nak baca. Tak terlalu padat sebab tu followers ramai kot hihi. Tak ada apa yang I tak suka dalam blog ni. Antara blog yang I akan baca satu entry ke satu entry sebab banyak sharing dan penulisan santai.


Kalau korang nak blogwalking boleh singgah blog Shuhaida Saad okay.

Blog Review : shuhaidasaad.blogspot.my/



Cafe hunt untuk kali ini di Jingga Lepakafe. Cafe ni betul betul sebelah Coklat Murah Jb. Kawasan yang sama. 


Jingga Lepakcafe
No.2 Jalan Bakti, Kaw Perind Dato’ Onn Johor Bahru
Buka pukul 6.30 petang


Saja je nak cuba makanan dekat sini sebab tengok harga boleh tahan murah. Dekat gambar bawah ni ada gambar menu. Tak sempat nak tangkap semua menu sebab dah lapar ! Nak decide makan dekat mana pun dah ambil masa, nak pilih makanan ambil masa lagi hahaha.





Mula-mula order pasta tapi orang tu cakap pasta kena tunggu lama. Tukar la menu ke chicken chop. Aiman ambil lamb chop.


Chicken Chop.


Grilled Chicken Chop. Ada fries, sayur, jagung dan sos chicken chop. Fries dia sedap ! Salutan tepung tu kot buat dia lebih sedap. Bila cicah sos blackpepper tu lagi sedap sebab sos dia cukup rasa. Tak pedas pun. Cuma sos dia tak cukup. Nak cicah ayam lagi, fries lagi haha.



Lamb chop.


Lamb chop okay je. Sos dan side dish sama je macam chicken chop. Rasa lamb chop pun nice la. Apa yang bestnya cafe ni bagi I harga dia murah. Yang I punya dan Aiman punya murah je. Bawah rm10 kalau tak silap. Kalau silap dalam berbelas je harga dia. Tapi untuk lamb tu ada juga yang kategori mahal. Boleh pilih la ikut menu dia.


Untuk air tak order yang fancy pun. Order teh o sahaja.




Nachos Cheese.


Ini menu ketiga. Nachos dan cheese. Saja order sebab nak rasa macam sedap je ada cheese banyak macam ni kan. Ternyata tak sedap. Makan pun tak habis sebab tak sedap...... Rasa cheese dia tak ada rasa langsung. Jenis cheese pun bukan cheese boleh tarik ke apa. Cheese macam tepung tekstur kasar berderai macam tu. Tak sedap dan tak best. Jangan order yang ni.


Overall untuk makanan dia okay la tak la terlampau sedap tapi boleh telan. Harga pun murah. Persekitaran dia pun best. Parking cukup dan luas. Banyak lampu-lampu macam kedai hipster. Lagu pun best. Kalau nak lepak ramai-ramai dekat sini sesuai la.


Macam I cakap tadi cafe ni sebelah je dengan Coklat Murah JB tu. Sebelum balik singgah la tengok coklat apa yang ada. Ingatkan nak beli air yang best tu. Air Snickers, Mars atau Twix tu tapi dah habis........






Pilihan coklat pun tak berapa banyak. Banyak rak yang dah kosong haha. Harga pun I rasa murah sikit la dari yang jual dekat luar. Itu pun ada beberapa yang sama je harga dengan luar haha. Ada juga beberapa jenama coklat yang I tak kenal tapi ada jual dekat sini. Kalau nak mencari coklat untuk hantaran boleh la beli. Ada yang dah siap bouquet coklat.




Cakap pasal coklat, haritu I sempat juga nak rasa ais kepal milo dan pelbagai perisa lain yang viral tu. Gambar atas ni ais kepal milo ferrero rocher dan ais kepal milo nutella. Yang ferrero rocher tu bukan yang original tau haha macam roka punya tu. Pernah tak rasa coklat roka?


Aiman punya yang nutella tu memang boleh tahan banyak nutella dia bagi. Disebabkan ais kepal tu dia dah siap kepalkan dalam bekas, ais tu dah cair dan tesktur dia dah tak berderai macam ais kepal biasa tu. Dah rasa macam ais keras dia. Agak susah nak makan kena tunggu cair dan kena bertukang ais pulak. Tapi rasa dia sedap la.


Antara kedai ais kepal milo viral dekat Johor Bharu ni.


Ais Kepal Milo JB
No 23 jalan riang 9 taman gembira , JB

Monday-saturday
10am -5.00pm

SUNDAY CLOSED






Jingga Lepakafe dan Air Kepal Milo Viral

Akhirnya ada juga masa terluang nak review blog peserta yang terpilih masuk bloglist I. Tahniah ye kepada peserta yang terpilih. Dalam entry Cari Bloglist Sebulan I pada bulan lepas, I dah bagitahu dekat situ I akan buat review blog sekali.


Bagi I, antara kebaikan yang blogger boleh dapat bila orang lain review blog kita, boleh tahu di mana kelemahan atau kekurang yang perlu diperbaiki. Walaupun I bukan la pro sangat nak komen blog orang tapi I komen berdasarkan apa yang I suka dan tak suka dalam blog tu.


Jadi blog pertama yang I nak review ialah blog Aerill Hassan. Boleh singgah https://aerillhassan.blogspot.my/ okay.




I suka warna biru blog ni sesuai dengan pemilik blog lelaki. I baru perasan kiteorang sama umur haha. Bila masuk ke blog ni, bukan terus direct ke satu entry tapi ada pilihan tajuk entry yang boleh dipilih. I suka blog yang macam ni sebab senang nak pilih entry mana I nak baca dulu. Kalau tengok paparkan keseluruhan entry jadi macam serabut sikit tapi still boleh je scroll pada archive entry tapi I malassss.


Dari segi penulisan pula pada I simple dan senang nak faham. Tak guna ayat yang berbelit. I pun sama kadang-kadang nak taip satu ayat pun berbelit nak faham. Diri sendiri pun tak faham taip apa orang lain apetah lagi hahahha. Bila tanya Aiman pun ada juga ayat yang dia tak faham.


Dan I rasa pemilik blog ni banyak sangat idea tulis blog. Kalau tengok blog dia memang sentiasa berupdate. I pun rajin juga singgah sebab banyak info dan baru-baru ni dia ada update berkenaan TokTi memang best la membaca.


Apa yang I tak berapa suka pula ialah blog yang banyak iklan. Walaupun iklan tu tak menganggu pun proses pembacaan entry tapi I rasa rimas. Blog I pun ada iklan jugak, korang rasa rimas tak tengok? hahahha.


Selain tu semua I suka dalam blog ni sebab tu I rasa rajin juga I singgah baca entry tapi kadang-kadang tak sempat nak tinggalkan jejak T.T Kalau korang pun nak blogwalking boleh singgah blog Aerill Hassan okay.





Blog Review : aerillhassan.blogspot.my



Ahad lepas I berkesempatan nak join Pertandingan Let's Get Messy anjuran SDS Bakery & Cafe di Fanpekka Cafe by SDS, Aeon Tebrau. Bila buat pertandingan ni hari ahad memang ramai la orang dan sambutan amat menggalakkan. Pertandingan tu dalam sejam setengah je. Mula pada pukul 2 petang sampai tiga lebih macam tu. Masa I sampai pun orang dah ramai dah.





Macam biasa sebelum pertandingan mesti lah ada sesi pendaftaran. Tengok la gambar masa pendaftaran dekat atas ni memang ramai dan meriah. Sesi pendaftaran memang terbuka dari sebelum hari pertandingan lagi sampai la pertandingan dah nak mula pun masih dibuka. Senang yang tak tahu ada pertandingan sempat la nak join.


Untuk pertandingan Let's Get Messy ni, peserta kena makan Dirty Bun comot dan messy satu muka !




Sebelum pertandingan mula siap ada demo cara nak menang pertandingan ni oleh Ms Janna, blogger terkenal dan beberapa staf SDS dan peserta. Nak menang pun senang je. Makan comot-comot.



Ada tiga kategori dipertandingkan termasuk kategori dewasa. Nak join pun senang je. Beli roti atau apa sahaja produk dari SDS Bakery & Cafe bernilai RM10. lepastu dah boleh join.



Pemenang untuk kategori dewasa. Tengok la muka pemenang so Messy ! Dapat baucer SDS RM100. Banyak kan puas dapat makan dekat SDS ni sebab roti dan cafe dia sedap. Cara undian oleh juri dan orang ramai, tampal sticker dekat apron peserta. Yang paling banyak sticker dia la menang.



Kategori kanak-kanak la paling best nak tengok sebab semua comel gila ! Peserta paling muda umur empat tahun dan paling tua tujuh tahun. Tengok gelagat diaorang pun I dah suka sebab tu folder gambar penuh gambar diaorang je.



Agak-agak siapa menang? atas ni atau bawah ni?




Memang ramai la orang yang join vote untuk kategori kanak-kanak. Tengok apron diaorang penuh dengan sticker vote.


Pemenang kategori kanak-kanak.


Yang paling best, setiap peserta dapat baucer RM30 walaupun tak menang tau. 




Selepas kategori dewasa dan kanak-kanak, yang terakhir ialah kategori terbuka. Semua peringkat umur boleh join. Untuk kategori ini pemenangnya ialahhh...




Messy nyaaa hahaha. Lebih messy, lebih tinggi peluang nak menang.




Last sekali peserta dan orang ramai dihiburkan dengan tarian lima buah lagu dari maskot SDS dan staff. Tarian dia memang best sebab banyak lagu rancak termasuk Baby Shark dan Panama dance. Memang meriah la depan Fanpekka Aeon Tebrau tu. Kalau korang nak tengok tarian maskot SDS yang comel sangat ni boleh pergi dekat instagram I (@shesyeeraa) bahagian instastory highlight, I dah letak dekat situ.


Kalau berminat nak join lebih banyak pertandingan oleh SDS boleh la singgah facebook dan instagram diaorang untuk lebih banyak info dan update.


Official Facebook : @SDS Bakery & Cafe
Official Instagram : @sdsgroups
#sdsgroups #ilovesds #messybun #LetSGetMessy



Nak tahu macam mana rasa Messy Bun ni? Baca review I, di #LetsGetMessy. Messy Bun ni tengah ada promo tau sekarang.

Lets Get Messy Contest

I memang suka minum air. Sehari wajib minum tiga liter air. Mula-mula tu memang susah sikit nak minum banyak tapi bila dah disiplin, apa sangat tiga liter tu hahaha berlagak sikit. Antara kebaikan minum banyak air ni dapat melancarkan sistem pencernaan. Tak ada la ada masalah sembelit ke apa kan.



Bagi I tak kira la minum air kosong atau air apa pun asalkan minum sebab mungkin sesetengah orang agak susah nak minum air kosong sahaja. Tapi elakkan minum air manis dengan gula yang banyak. Kalau nak cuba minuman yang manis tanpa gula tambahan boleh la cuba minuman favourite I.




Minuman buah-buahan dari ORIGINA. I dah cuba lima perisa atas ni. Semua sedap. Origina ni ada tanda halal tau jadi tak ragu-ragu nak minum. Bila dah ada minuman pek macam ni senang sangat nak minum bila-bila masa je.


Ada perisa Black Tea, Green Tea, Pomegranate Juice, dan lain-lain lagi. Pilihan perisa memang banyak setiap hari boleh tukar-tukar. Banyak sangat pilihan sampai I pun stress nak minum mana satu dulu. Minuman Origina ni pun ada logo Pilihan Lebih Sihat dari Kementerian Kesihatan Malaysia. Kalau nak tahu, air Origina ni tak ada gula tambahan macam sesetengah minuman buah buahan yang ada tambahan gula untuk rasa yang lebih manis. Air dia rasa dari buah-buahan sebenar.


Rasa jus buah dia memang asli dan berkualiti. Rasa manis buah dan bukan manis gula yang terlebih tu. I paling suka Green Tea with Pomegrane. Rasa tea dia memang sedap, tak pahit dan sesuai la kalau nak bagi bebudak pun rasa. 





Jus Buah Origina mengandungi minerals dan vitamins yang sangat diperlukan oleh badan. Kalau nak kulit cantik dan sihat kena la makan banyak buah-buahan kan. Tapi lagi senang dan cepat bila minum je jus dari Origina ni sebab kandungan jus tinggi dengan vitamin C dalam dos yang mencukupi untuk badan.




Packaging untuk minuman Origina ni ada dua saiz. Satu kecil je macam gambar dekat atas ni. Lagi satu lebih panjang macam gambar kedua dalam entry ni. Dua-dua packaging I suka sebab yang kecil tu senang je nak bawak pergi office dan sumbat je dalam beg. Bila nak minum ambil je dari beg.


Yang saiz lebih panjang tu pulak senang jugak nak simpan dalam beg sebab bentuk dia slim je. Isi dalam dia sama je 220ml tapi design pek yang berbeza. Nak susun dalam fridge pun tak makan ruang yang banyak. Nak bawa kemana -mana pun senang. Nak minum pun senang. Buka je penutup dia, terus boleh minum dah jus segar. Tak payah susah nak blend buah untuk buat jus.


Bagi I, minuman ni sangat praktikal untuk dibawa kemana sahaja. Pagi tak sempat breakfast minum jus ni boleh tahan tunggu waktu lunch sebab I memang jarang nak makan breakfast. Tak sempat nak masak pagi-pagi tapi sempat je nak letak satu pek Origina bawak pergi office hihi.


Kombinasi buah untuk menghasilkan pelbagai perisa pun terbaik. Kombinasi dia kena dengan tekak. Macam black tea with apple juice tu I ingat tak sedap laa. Black tea kan. Tapi rupanya sedapppp. Sesuai la untuk semua peringkat umur.




Seterusnya minuman yang setiap kali I lunch ke dinner ke mesti nak minum bersama jugak hahaha, Sparkling Juice Haus Boom ! Rasa dia memang menghilangkan dahaga. Puas bila rasa haus dapat minum jus ni sejuk-sejuk.


Untuk Haus Boom ni dia ada rasa gas sikit. Tak kuat pun rasa gas dia. Perisa pun ada banyak, ada strawberry, laici, blackcurrant dan lain-lain.




Haus Boom ni tidak mengandungi alcohol pun okay tak perlu risau siap ada tanda halal pada botol. Design botol dia pun cantik sesuai kalau nak hidang untuk majlis keraian ke, majlis hari jadi ke, majlis perpisahan ke. Sebab botol ni pun dah boleh jadi salah satu dekorasi meja.





Kalau korang masih mencari minuman yang boleh dihidangkan pada semua lapisan dan peringkat umur boleh la cuba minuman dari Origina dan Haus Boom. Confirm suka sebab rasa dia sedap dan baik untuk kesihatan. Minuman Haus Boom tu pun mempunyai 0 peratus lemak tau.


Bagi yang masih mencari idea apa nak letak dalam bag doorgift wedding nanti boleh la beli minuman dekat atas ni dan masukkan je dalam beg goodies tu. Senang ! Selalu tetamu memang suka kalau dapat goodies minuman dan makanan. Masa I kahwin haritu pun letak makanan dalam goodies bag.



Contohnya guna paperbag macam atas ni dah letak satu pek Origina. Boleh baca Cara DIY Paperbag Orang Kahwin macam dekat atas ni di SINI okay.


Kalau nak beli boleh la check media social dan number di bawah,


Number : 010 7030 692




Jus Buah-Buahan dari Origina dan Haus Boom



Nak share my current skincare routine untuk awal tahun 2018. Boleh baca dua rutin penjagaan kulit I yang lepas di Rutin Penjagaan Kulit | Malam dan Skincare Routine | Night. Dalam 90 percent jugak la produk I dah bertukar dari skincare list yang lepas kecuali toner dan cleansing oil I masih guna yang sama hehe. Skincare rutin kali ni pun untuk malam. Siang punya next time I update.


Untuk step pertama, I guna cleansing oil dari SIMPLE. Ini cleansing oil I yang pertama sejak terbuka hati nak buat double cleansing. Bagi yang tak tahu apa itu double cleansing dia macam cuci muka dua kali la. Sekali guna oil based cleanser, kedua guna water based pula. Bila buat double cleansing ni kulit muka lebih bersih dari sebarang kotoran.


Simple oil cleansing boleh membantu mencairkan makeup pada kulit muka jadi tak payah susah nak bersihkan guna makeup remover. Tapi kalau I kadang pakai makeup heavy sikit, lepas guna makeup remover, guna oil cleansing lagi. Nak pastikan kulit betul-betul bersih dari sebarang kekotoran ataupun makeup. Simple oil cleansing ni best tau sangat lembut pada kulit dan tak pedihkan mata. Nantikan full review Simple oil cleansing okay.


Kedua menggunakan water based cleanser. Simple facial wash ni I baru guna dalam tiga minggu macam tu. Setakat ni I suka pakai sebab dia tak buat kulit rasa tegang. Muka rasa bersih walaupun buih dia tak banyak. Pencuci muka ni jenis gel dan banyak juga feedback positif. Face wash pun nanti I buat full review okay tunggu lepas dah habis separuh atau dah sebulan lebih pakai.



Ketiga ialah scrub. Sekarang I guna St Ives Green Tea Scrub. Ada plan nak guna chemical exfoliation tapi I tak bersedia lagi hahahha . Bagi yang tak tahu kalau nak exfoliate ataupun scrub muka ada dua pilihan sama ada nak guna physical atau chemical. Physical macam St Ives punya ni la. Kalau chemical kena guna produk yang ada active ingredients. So far I suka guna St Ives ni, bau dia sedap dan kulit pun rasa lembut. Boleh baca full review St Ives Green Tea Scrub Review.



Seterusnya ialah toner. I masih menggunakan Kiehls Calendula toner ni. Tinggal lagi sikit je nak habissss. Tak sabar nak tunggu habis eei lama betul kena tunggu. Toner ni lebih kepada hydrating. Beri kelembapan pada kulit. Kadang I suka guna kapas kalau nak pakai, kadang I sapu guna tangan je then dab dab sampai serap. baca full review dekat Product Review : Kiehl's Calendula Herbal-Extract Toner.


Step kelima I akan pakai serum dari Innisfree. Green Tea Seed Serum. Serum ni berfungsi untuk beri kelembapan juga pada kulit. Produk yang I guna semua untuk hydrate kulit hahaha. Boleh baca full review di Innisfree Green Tea Seed Serum. Serum Innisfree ni best sebab ringan, cepat serap dan buat kulit nampak glowing sikit. Bau pun sedap.



Ke enam ialah emulsion. Botol paling kecil dekat gambar atas tu ialah hydrating emulsion dari The Face Shop. I dapat dalam lima botol kecil tu hahhhaha. Jadi buat masa sekarang I guna itu je as emulsion. Senang nak sumbat botol kecik tu dekat memana. Kesan dia best. Kulit lembut je. Nama pun hydrating emulsion memang kulit nampak sihat dan supple la. Mungkin akan beli botol besar pula lepas ni.



Seterusnya ialah sheet mask. Kalau ada stok sheet mask I akan pakai untuk step ke tujuh. Kalau tak ada I skip je. Buat masa sekarang stok mask banyak haha. I suka sheet mask sebab kesan dia cepat. Kalau esok ada event ke, nak keluar atau nak makeup memang malam tu I akan pakai sheet mask. Kalau nak pakai sebelum makeup memang tak la, lambat. I ada banyak juga review sheet mask yang best boleh search dekat search box sebelah sidebar okay. 


Last sekali adalah moisturizer. Kadang lepas pakai sheet mask I malas pakai moisturizer sebab terus tidur je. Kalau rajin baru sambung moisturizer. Buat masa sekarang I sedang mencuba moisturizer dari Neutrogena. I suka sebab dia ringan pada kulit dan tak ada bau sangat. Kulit pun lembut je. Dry patch I memang hilang lepas pakai moisturizer ni jadi memang berkesan la kalau ada kulit kering tu. Boleh baca full review di Neutrogena Oil-Free Moisture Combination Skin review okay.


I suka dengan keadaan kulit sekarang. Jerawat jarang naik kecuali dua tiga minggu lepas banyak naik entah kenapa -.- Selalu bila nak period je baru naik haha. Kalau nak cuba produk di atas pastikan buat test dulu dekat kulit. Pakai sikit je dalam dua tiga hari nak tengok ada kesan buruk pada kulit atau tak. Paling penting walaupun produk tu sesuai dengan orang lain tak semestinya sesuai dengan kulit awak. Kulit orang lain-lain.




Night Skincare Routine 2018



Review novel kali ini hasil penulisan Anjell bertajuk Hero Seorang Cinderella. Antara novel yang I sangat enjoy je baca. Kalau nak tahu kenapa kena baca sampai habis. Untuk novel ni ada diadaptasi kan dalam bentuk drama lakonan Fattah Amin dan Fazura.


Tak silap I masa drama ni la diaorang berkenalan dan bercinta dan sekarang dah kahwin dah pun. I suka gila tengok majlis perkahwinan diaorang berdua ni. Sempurna dari a-z. Baju persalinan cantik, pelamin cantik, orang nya pun cantik je sedap mata memandang hahaha.


Novel : Hero Seorang Cinderella
Muka surat : 704 
Karya : Anjell


Okay berbalik kepada novel Hero Seorang Cinderella ni I ambil masa dalam tiga hari jugak nak habiskan. I tak macam dulu dah novel setebal mana pun sekali hadap je dah habis. Lepas spm dulu la paling best nak khatam novel. Dari pagi sampai malam. Baca novel je dah kenyang sebab tu kurus je kot dulu. Sekarang ni gemuk T.T


Sekarang ni nak membaca novel kena curi masa. Tak dapat dah sekali hadap haha.


Sinopsis cerita ni ala-ala cerita cinderella sikit. Nura Medina yang terpaksa duduk sebumbung dengan mak tiri dan kakak tiri yang jahat, suka membuli. Ayah dia pula macam tak ambil kisah sangat pasal dia sebab konflik dengan ibu Medina ni dulu. Bab ayah dengan ibu Medina ni memang best jalan cerita dia. Tak sangka I bila baca part ni hihi sengaja tak nak bagitau nanti tak surprise.


I tak pasti sama ada jalan cerita novel dan drama sama, lebih kurang ataupun ada yang diubah tapi lepas baca novel ni serius tak sabar nak tengok drama pula.


Masa Medina ni ada konflik dengan keluarga dia la, Tengku Ian datang menghulurkan bantuan. Bantuan dalam kesempitan. Novel ni sangat sweet lagi-lagi bila I bayangkan Medina tu Fazura dan Tengku Ian sebagai Fattah Amin. Selalu baca novel tak tau nak bayangkan muka siapa haha.Watak sampingan dalam novel pun membantu sangat nak hidupkan cerita.


Jalan cerita dia simple. Konflik dalam ni pun tak terlampau stress. Memang enjoy je membaca. Kadang I menangis jugak bila part sedih tu, bila bahagian yang sweet tersengih sorang-sorang. Kiranya novel ni sesuai la dengan jiwa I bila I boleh mendalami sampai begitu sekali, sampai nangis-nangis sesorang. Atau I yang cengeng? ahaha


Watak Medina pun I suka. Kadang-kadang macam ganas sangat, kadang tu lembut je. Disebabkan keadaan sekeliling yang membuatkan perangai dia jadi keras.


Banyak jugak pengajaran yang I boleh dapat dalam novel ni. Macam biasa semangat setiakawan tu memang akan ada dalam setiap novel. Kena sentiasa percaya dengan pasangan masing-masing dan sentiasa berhati-hati dengan orang sekeliling. Kita tak tahu ada orang yang dengki ataupun berniat jahat dengan kita. Kalau setakat dengki biasa tu tak apa, tapi kalau dah sampai menyakiti tu bahaya.


I bagi novel ni empat bintang. Peminat novel kena baca.
















Novel Review | Hero Seorang Cinderella by Anjell



Dalam tiga minggu lepas jerawat asyik hinggap je dekat muka I. Seminggu tu wajib ada jerawat baru yang nak naik. Lepas satu-satu. Stress juga rasanya bila tengok jerawat ni -.- Walaupun tak banyak tapi lepas satu hilang satu lagi nak naik kau dah kenapa......


I check juga I ada makan apa-apa yang tak sesuai ke. Okay makanan elok je macam biasa tak ada benda baru. Air lebih dua liter setiap hari. Mungkin hormon atau sarung bantal tak tukar kot. Kalau nak betul betul jaga kulit, sarung bantal kalau boleh tukar la dua hari sekali ke. Ini kalau betul-betul nak jaga tau. Kalau nak jaga tipu tipu sikit, seminggu sekali boleh tukar. 


Tapi untuk jerawat kali ni I salahkan hormon boleh tak hahaha. Disebabkan I dah lama gila tak beli ubat jerawat, tea tree oil (read review : How I Treat My Acne) yang I selalu guna untuk jerawat tu pun memang dah berzaman habis, I guna Nixoderm Ointment untuk jerawat ni.



Produk : Nixoderm Ointment
Isi : 17.7g
Harga : RM10 ke bawah rm10 macam tu


I beli Nixoderm ni dulu sebab senang nak simpan dalam beg ubat kalau kena gigit dengan nyamuk ke serangga ke. Packaging dia kecil dan comel je so senang nak sumbat celah beg. Dah lama sangat Nixoderm ni tapi tak habis-habis lagi. Nixoderm ni boleh digunakan pada luaran je tau jangan pergi makan ke apa.


Boleh digunakan pada bahagian jerawat, blackhead, gatal-gatal pada kulit, ruam dan lain-lain yang penting untuk luaran sahaja.




Cara untuk menggunakan Nixoderm seperti yang disarankan ialah cuci bahagian yang terlibat dengan air suam dan sabun yang tidak memedihkan. Sapukan Nixoderm rata-rata pada waktu malam dan pagi. Gosok perlahan-lahan.


Cara I pakai pada jerawat pula, I tak buat skincare kalau pakai benda ni pada jerawat. Atau I buat skincare pada bahagian yang tak kena Nixoderm ni. Lepas cuci muka, sapu je pada jerawat.


Rujuk gambar di bawah. I akan pakai Nixoderm ni waktu malam sebelum tidur sebab tekstur dia bukan jenis meresap dan boleh nampak putih putih lagi walaupun dah sapu rata. Jadi kalau tak nak nampak pelik macam ada sesuatu pada kulit, sapu la waktu malam sahaja. 


Tekstur dia bagi I ada kasar-kasar sikit. Bukan macam krim biasa yang lembut dan mudah serap tu. Bau dia pun agak kuat dan Aiman memang tak suka hahaha. I tak kisah pasal bau dia. Bau macam mana I tak reti nak explain tapi agak kuat la. Mungkin bau dari precipitated sulphur yang ada dalam ni.




Dalam Nixoderm ni ada active ingredients sebab tu dapat membantu jerawat dan blackhead. 


Benzoic Acid 6% berfungsi untuk mengawal ph level dan sebagai pengawet. Salicylic Acid 2.5% digunakan untuk merawat acne dan exfoliant. Kalau cari produk untuk merawat jerawat ke apa boleh la cari yang mengandungi Salicylic acid.


I nak ingatkan bila pakai produk ni akan ada rasa pedih-pedih sikit. Untuk kulit I ada rasa pedih pada sesetengah tempat macam hidung. Pada pipi tak ada rasa sangat. Pedih berangin macam tu. Tapi rasa pedih dia tak lama. Dalam 2-3 minit macam tu tak rasa dah.


Kesan Nixoderm ni pada kulit I, dalam masa semalaman je jerawat I dah kecut. Ada juga yang jerawat tak kecut tapi makin dia nak keluar. Kalau dah kecut tu bagus la, kalau yang makin dia nak keluar I biar je dia keluar tapi setiap malam memang akan sapu.


I baca juga ada yang bagitahu Nixoderm ni tinggalkan parut jerawat. Bagi jerawat I, ada yang tinggalkan parut dalam seminggu macam tu baru pudar, ada yang dua tiga hari je dah hilang dah kesan jerawat ke apa. I rasa semuanya bergantung pada jenis kulit, jenis jerawat dan cara awak nak rawat jerawat ke parut tu.


Kalau ada parut pakai la produk yang dapat pudarkan parut. I cuma teruskan skincare routine I macam biasa nanti lama-lama dia pudar la. Semuanya kena tengok feedback kulit sendiri sebab kulit orang semua tak sama, pakai produk pun lain-lain. Kena cuba dulu tapi kena la juga ambil berat bahan yang digunakan sesuai atau tak.


I suka Nixoderm ni sebab multipurpose. Boleh guna bila-bila masa dan senang nak simpan. Bawak travel pun senang. Lepas dah habis ni I akan beli lagi dan simpan stok. Kalau dah cuba macam jenis ubat jerawat dan macam tak best boleh la cuba Nixoderm pula. Harga dia pun murah sangat.


Pros
- Bekas kecil senang bawa
- berkesan untuk jerawat
- Multipurpose
- Murah
- Senang cari


Cons
- Bau tak sedap
- Tak serap sangat pada kulit so nampak putih-putih





Nixoderm Sebagai Ubat Jerawat?

Khas untuk peminat roti, entry kali ni I nak perkenalkan menu roti terbaru dari SDS Bakery & Cafe. Kalau dah jemu makan nasi, roti adalah pilihan terbaik I untuk mendapatkan sumber tenaga. Lagi-lagi bila dapat mana roti yang gebu disaluti coklat lazat !






Pertama kali tengok roti ni I dah terliur. Penuh bercoklat kan. SDS memperkenalkan roti terbaru mereka yang diberi nama 'Messy Bun'. Kalau nak tahu kenapa nama dia Messy Bun baca entry sampai habis okay haha.


SDS Messy Bun adalah jenis croissant coklat dengan inti coklat dan disaluti sos coklat dan taburan serbuk koko. Boleh kira tak berapa patah perkataan coklat dalam ayat atas ni? Roti croissant Messy Bun SDS ni penuh bercoklat tau dan berasal dari korea pada tahun 2017.


Bagi menjawab kena nama dia Messy Bun sebab....





Bila makan bun ni akan messy dan comot ! Cara nak makan dia pegang roti dengan dua belah tangan, dekatkan Messy Bun pada mulut dan hidung, gigit bun dari atas. Yeayy wajib comot tau bila makan Messy Bun SDS. Tapi sorry la I tak cukup comot hahaha


Bagi I rasa bun croissant ni memang sedap. Walaupun dipenuhi coklat, coklat dia tak melampau manis macam nak kena potong kaki tau. Rasa manis dia just nice dan I rasa yang tak suka benda manis pun confirm akan suka roti ni sebab manis dia biasa je. Roti dia pun lembut. Bukan jenis roti rapuh dan berkecai tu hahaha. Tak puas makan satu.



Messy Bun ni dah popular dekat Korea, China, Taiwan dan baru-baru ni di Malaysia. Korang bila lagi nak mencuba?


Image may contain: text


Masa first time tengok poster ni dengan gambar Messy Bun dah terliur hahaha. Nampak sedap kan. Berita baik untuk korang yang nak mencuba Messy Bun ni, pre-launch special pada 13 April hingga 15 April sahaja dengan harga RM3 ! Murah kan. Terhad untuk outlet di Kota Tinggi, JB City Square, Paradigm Mall JB, Taman Johor Jaya, Plaza pelangi dan Giant plentong.


Untuk harga biasa boleh didapati di semua outlet SDS Bakery bermula 16 April 2018. Harga biasa hanya RM5.80 sahaja.




Apa yang lebih menarik, SDS siap buat pertandingan lagi tau. Ada dua kategori untuk pertandingan ini iaitu kategori dewasa dan kanak-kanak. Nak menang senang je, yang makan paling comot dan messy tu la yang menang. Pemenang akan mendapat RM100 SDS Cafe Dining Voucher. Setiap peserta juga akan mendapat RM30 SDS Cafe Dining Voucher. Jadi menang ke tak ke masih boleh dapat voucher.


Kalau berminat nak join boleh la datang ke Fanpekka Cafe by SDS, Aeon Mall Tebrau pada 15 April 2018 pada jam 2 hingga 3 petang. Untuk maklumat lebih lanjut boleh ke laman web SDS Bakery & Cafe okay.


Orang Johor jum la memeriahkan contest ni. Orang ramai dijemput hadir.


Official Facebook : @SDS Bakery & Cafe
Official Instagram : @sdsgroups
#sdsgroups #ilovesds #messybun #LetSGetMessy



#LetsGetMessy


Hai. Harini I nak share DIY buat goodie bag orang kahwin tu. Bag sahaja tau bukan isi dalam dia haha. Apa itu DIY? DIY tu Do It Yourself. Buat sendirian berhad la kiranya. Sekarangkan cuti sekolah, musim majlis kahwin sini sana. I memang taip entry ni masa cuti sekolah, waktu publish dia I tak pasti bila hahaha. Ini pun dah setahun tau gambar tak berusik dalam draft ! 


Setahun la jugak sebab I tangkap gambar step by step buat paperbag ni masa gigih tengah siapkan paperbag majlis kahwin sendiri.




Ye kalau korang nak tahu I memang buat sendiri je bag goodies tu tau. Bagi I kalau buat sendiri lagi jimat, lepastu boleh ikut sukahati nak design macam mana. Budget semua I dah ambil kira untuk buat paperbag ni. Rindu sangat waktu buat paperbag ni. Seronok, excited nak kahwin hahaha tak sabar nak majlis pun ada juga.


Sebelum mula dengan cara nak buat goodie bag sendiri ni I nak bagitau la hakikat yang betulnya macam masalah-masalah yang korang akan hadapi dalam proses menyiapkan paperbag ni.


Satu, printer rosak. Rosak bukan sebab apa tau, kalau I punya printer mungkin dia dah penat nak kena print banyak paperbag. Walaupun printer I dikira baru jugak tapi dia tak boleh buat kerja berat berat kalau tak dia buat hal kertas bag tu tak nak keluar la, ink berselerak tak kemas la macam-macam lagi.


Yang kedua bersangkut dengan point pertama juga. Banyak tau nak buat. Kalau korang nak buat dalam kuantiti sedikit beberapa ratus tu tak apa la. I buat dalam 500 ke 800 tak silap I hahaha. Gigih tak? I tiap-tiap hari buat benda ni dekat asrama masa belajar sebab majlis I dalam dua bulan selepas habis belajar. Nak tak nak kena siapkan cepat dan pantas.


Tapi jangan risau walaupun I busy buat persiapan perkahwinan masih dekan sem last tu tau. Ehem.


Ketiga, stress. Semua point memang related. Bila kena buat banyak-banyak terus rasa stress nak habiskan. Bila printer rosak stress lagi. I banyak kali jugak putus asa nak buat benda ni tapi kejap je lepastu sambung balik sebab bila tengok hasil dia boleh tahan. Jadi lebih semangat !


Bahan-bahan
Paperbag 
Gam 
Kertas tak berguna
Printer
Ink printer


Bahan dia senang je haha. Bahan utama paperbag dengan printer dan ink jela. Yang lain-lain tu untuk kekemasan yang lebih. 


Paperbag ni banyak pilihan tau. Ada warna putih dan coklat macam I punya. Lepastu ada yang tebal, sesuai untuk letak pisang goreng, cucur yang biasa peniaga guna. I ambil yang nipis sahaja. Memang paling nipis. Kemudian ada yang paperbag bertapak. Kalau ada tapak jadi paperbag tu boleh berdiri. Ada yang tak ada jadi kena sandarkan dia la. I punya bertapak senang nak susun di bahagian door gift.


I beli paperbag ni online dalam 800pcs. No telefon orang tu memang dah hilang la dah setahun lebih ! Tak dapat nak bagi jadi cari sendiri okay. 


Cara- cara

1. Kalau paperbag bertapak, kena gam dulu tapak dia bagi tak tersekat dalam printer. I guna gam selotep nanti dah settle boleh je bukak gam tu.




2. Sebab paperbag ni agak nipis, I letak kertas keras sikit untuk bagi senang dia nak lalu dekat printer.
Ada sebab lain jugak tapi I tak hengatttttt.



Letak la kertas apa-apa dalam tu.


settle letak kertas so kukuh sikit paperbag tu kalau tak lembik je.



3. Boleh la mulakan proses cetakan. Pastikan tempat letak kertas tu fit dengan saiz paperbag jadi tak ada la paperbag tu tak ada arah tujuan.


Kadang jadi masalah juga dekat sini. Paperbag senget, paperbag taknak masuk dalam printer, paperbag tersekat. Pepandai la adjust okay.


Bila paperbag dah settle print jadi dah settle la diy goodie bag kahwin awak hahaha. Kalau ink comot dekat paperbag tu print lain, kalau kertas tetiba kemik, konyok, print lain juga.




I letak design untuk paperbag tu dalam bahagian word sahaja. Senang nak print. Macam gambar atas tu design I terbalik kan itu salah satu cara I nak adjust macam mana design tu nak keluar nanti hahaahhaha.


Tadaaa dah siap.


Ini printer yang I guna. HP Deskjet Ink Advantage 1515. Ink dia no 678. I guna ink warna hitam sahaja.


Proses menghabiskan cetakan.


Okay design logo pada paperbag tu 100% I guna photogrid je untuk edit. Membantu sangat photogrid ni. Kalau korang nak boleh la download apps photogrid di handphone. Untuk pemilihan gambar seperti flower frame tu I search dekat google je. Ambil yang dah siap transparent background dia jadi senang nak edit.


Nak edit logo tu pun I ambil masa yang lama sebab kadang ada yang tak puas hati juga haha. 
Paling I suka bila buat sendiri ni, I boleh buat dua puluh ke, tiga puluh ke design yang I suka. Kalau order selalu boleh pilih satu design je kan. I nak variasi.


Jadilah goodie bag untuk doorgift I dengan lima design tak silap.










Boleh tengok antara design paperbag I dekat atas ni. Ada yang comot, ada yang okay, ada yang kertas pun tak okay. Kena banyak bersabar kalau nak buat sendiri ni. Lagi satu kalau boleh beli paperbag tu lebih dari yang korang nak sebab mesti akan ada yang tak boleh guna.


Masa I beli paperbag tu kan sepatutnya order 800 sahaja. Bila dah siap print semua ada lebih dari seribu kot. I tak pasti kenapa ada banyak gila lebih mungkin bila beli dalam sesetengah jumlah tu dapat free kot. Bayangkan patut nak guna 800 je, print sampai seribu nak buat ape entah. Nak cari gaduh dengan I je penat nak print. I pun memang tak kira, dah siap semua baru kira hahahahah.


I fikir banyak kali juga nak buat sendiri atau order je paperbag macam ni kan. Sebab I rajin I buat sendiri jelah. Ada jugak beberapa jenis bag goodie yang dah siap beli sebab nak fikir nak guna yang mana satu. Kira-kira budget buat sendiri jela.


Mine



Kalau nak lebih kreatif korang boleh je cari idea di Pinterest ke mana-mana banyak yang comel dan kreatif ! I punya biasa je.


Kerja Kahwin : DIY goodiebag orang kahwin

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.