how i treat my acne


assalamualaikum and hai






ni favourite produk i time jerawat bermaharajalela lagi2 time period. memang semua perempuan akan hadapi benda ni. kalau time acne muncul kat muka pun mesti cari tea tree oil ni. tea tree oil mengandungi banyak manfaat kepada kita dan mempunyai antibakteria yang kuat. kadang2 kalau ada serangga gigit kat mana2 bahagian badan pun i akan sapu tea tree oil ni. memang berguna untuk kecemasan. banyak jenama tea tree oil ni seperti the body shop, thursday plantation



i akan pakai tea tree oil ni pada jerawat. pengalaman i oil ni memang mengecutkan jerawat tapi kalau nak guna untuk menghilangkan parut jerawat memang tak sesuai. untuk parut jerawat cari produk lain okay. dannnn insha Allah oil ni tak meninggalkan parut kepada jerawat unless tangan gatal picit jerawat dulu.



bawah ni packaging Aiken Tea Tree Oil



kiri


kanan



belakang



produk : Aiken Tea Tree Oil 10ml
harga : rm11/12 ++
bahan : 100% pure tea tree oil 
rate : 5/5
repurchased : yes!



botol


cara i pakai
first cuci muka and pakai toner. kemudian pakai tea tree oil. tunggu kering and serap dengan baik then baru pakai mask, moisturizer dan lain-lain. kulit i akan jadi mengelupas or kering kalau pakai terlalu banyak oil ni. kadang2 i geram jugak dengan jerawat so over letak oil hahahhaha. so untuk mengelakkan kulit mengelupas i akan pakai moisturizer selepas itu dengan secukupnya. tapi kalau korang pakai oil ni sikit2 je secukup yang diperlukan, tak akan mengelupas. ni berdasarkan pengalaman i 


 fyi ni botol i yang ke 4. pakai since 2 tahun lepas. dan satu botol tahan lama for me dalam 5,6 bulan. sangat berbaloi dan murah. tapi sebelum guna untuk acne, try test kat bahagian lain macam leher or bawah dagu. sebab kawan i ada yang tak sesuai dengan tea tree oil ni. so better buat test dulu untuk kesesuaian kulit.

kadang kalau i lepas pakai oil ni mesti adik2 macam "bau amende busuk ni" hahahah yes bau dia pelik sikit dan mungkin busuk tapi for me bau dia okay je dan tak ada laa lama sangat bau nya nanti hilang jugak. mungkin epas pakai bau kuat sikit. i beli oil ni Guardian. pernah jugak cari kat Watson tapi tak ada. 



 bahagian belakang botol







transparent oil


pros
cepat serap
mengecutkan jerawat dalam masa 1 hari (pengalaman, kulit sendiri)
murah
botol kecil senang bawak merata
boleh guna untuk pelbagai kes


con
bau kurang menyenangkan



korang boleh beli di - LAZADA dan GUARDIAN ONLINE



kalau ada apa2 soalan boleh bagi kat bahagian komen okay babai




36 comments

  1. Nana dah dua kali beli tea tree nih,, sekarang beli pencuci muka sekali.. memang best pakai tea tree oil.. bau dia mula2 pakai mcm busuk tau,dah lama pakai rasa addicted kat bau tu.. haha

    ReplyDelete
  2. hi! I beli benda ni harini lepas baca review u semalam. I belum pakai lagi tp bukak botol tu masyaAllah bau dia 😂 Hope this works perfectly on my skin

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai. hahaha yaa bau dia memang pergh sikit but tak lama pun. I hope it works on you

      Delete
  3. nak tanya sapu dekat kawasan berjerawat atapun satu muka ?

    ReplyDelete
  4. salam hi nak tanya lepas pakai ni kene basuh ke biar kan ne ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm hai
      Tak payah basuh pun. Biar je sebab oil dia serap pada kulit. Cuma kalau rasa pedih sangat tak tahan basuh la.ada yang jenis kulit tak tahan depends pada keadaan kulit

      Delete
  5. salam.. nak tanya, awak pakai tea tree oil ni dgn produk aiken yg lain ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. tak dear I pakai produk campur2 bukan satu set.I pakai tea tree ni then pakai je produk bukan jenama sama

      Delete
  6. hi sis i nak tanya, tea tree oil ni sesuai ke untuk kulit sensitif

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai dear I rasa tak sesuai sangat takut kulit pedih tapi boleh cuba tengok keadaan kulit macam mana bila pakai.lepas sapu dan biar kejap pakai moisturizer.kalau rasa tak tahan, basuh

      Delete
  7. memg dya akn rase mcm panas kew pkai??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes I pakai memang rasa pedih sikit.kalaurasa kulit boleh tahan, teruskan. Klaua boleh cuba pakai sikit sikit dulu tengok ada kesan buruk atau tak. kalau tak tahan kena basuh takut kulit tak sesuai

      Delete
  8. nk tnya tea tree oil ni akn rase pans kew??or i jer yg rasd??

    ReplyDelete
  9. Apa beza tea tree oil and pimple cream aiken ni eh cara pemakaian macam mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. tea tree oil ni jenis cair dan macam2 boleh guna.rasa dia pun lain.lebih efektif.kalau cream pula khusus untuk jerawat sahaja.cara pakai boleh sapu produk tu sahaja.biasa I pakai lepas pakai toner lepastu pakai moisturizer.

      Delete
  10. Nak tanya sis pakai set aiken ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dear tak pakai satu set pun.pakai tea tree oil sahaja

      Delete
  11. Memang akan pedih ye kalau sapu tea tree oil nie? Btw, sis pakai moisturizer jenama apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha dear akan pedih sikit. Kalau tak tahan pakai sikit sahaja atau boleh try campur dengan coconut oil. moisturizer tukar-tukar tak pernah satu je hahaha boleh search moisturizer bahagian search box dekat sidebar kalau nak tengok review moisturizer pernah pakai

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. nak tanya, tea tree oil ni sesuai ke untuk hilangkan jerawat pasir kat dahi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. insha Allah berkesan kalau sesuai dengan kulit. ada yang jenis tak sesuai dengan kulit jadi kena try and error. kalau tak suka pakai tea tree tu saje cuba campur sikit dengan coconut oil

      Delete
  14. Replies
    1. yup I dekat scar pun guna jugak tapi kalau nak lebih berkesan guna produk yang ada vit e

      Delete
  15. Hi..i bru bli produk nii..pncuci bli yg botol wangi blh guna skali utk cuci mekap.toner pon best rsa segar n cekang kulit.tea tree oil tu mula pakai bau smcm sket,lama2 hlg la,nm ja oil tp cpt serap,i tgk jrwt ada kcut sket dr kelmarin2.. Best laa produk nii arap serasi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankyou dear share review pakai produk aiken. I pun nak beli yang lain2 nanti

      Delete
  16. betul ke bagus aiken tea tree oil ni?ingt nak beli la . dekt watsons ade tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. for kulit I memang bagus sebab kecutkan jerawat. boleh check dekat watsons, guardian, caring semua tu

      Delete
  17. Hi akak..nak tnya
    Saya pakai tea tree oil ni dah 2malam tapi jerawat tak surut surut.ke saya kena tnggu beberapa hari lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai dear
      patut macam kulit akak semalaman dah kecut dah. bergantung pada kulit masing2. cuba dulu beberapa hari okay. kalau lama sangat maksudnya tak sesuai dengan kulit

      Delete
  18. Hai..nak tanye,sye baru cuba set aiken ni,betul ke langkah2 sye ni
    1) pencuci muka
    2) toner
    3)tea tree oil
    4)moisturiser
    5)pimple cream

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai dear
      yup betul. tapi macam airah sebab jadikan tea tree oil tu as pimple/acne treatment so dah tak pakai any pimple cream lagi. kalau kulit rasa okay je tak kering boleh je teruskan pakai step tu

      Delete
  19. Pakai this tea tree oil day and night ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pakai day and night and bila rajin haha.nak cepat kecut rajin sikit pakai

      Delete

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.