Slider

Resepi Kek Sarang Semut. I akan buat kek bila I rasa nak makan je. Ini disebabkan dah lama gila tak makan kek sarang semut, jadi kena la buat sendiri. Selalu mama I yang buat dan memang sedap ! Masa taip entry ni pun rasa nak buat lagi kek sarang semut tapi nak tunggu ada bahan dekat dapur memang kena pergi kedai dulu.


Mama memang ada share banyak resepi dan versi kek sarang semut, tapi I guna resepi yang bahan dia dah ada jela.



Bahan :
1 1/4 cawan gula halus
125g butter
4 biji telur gred A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat ( I campur sekali dengan tepung gandum )
1 sudu teh esen vanila








Cara :



1. Memula kena buat gula hangus dulu macam gambar pertama dekat atas. Cara nak buat gula hangus, cairkan gula dengan api perlahan. Kena jaga gula ni bagi tak hangus, bila dia dah macam cair masukkan air panas sikit demi sedikit dalam 1 cawan.


2. Cairkan mentega dalam periuk lain.


3. Dalam bekas lain, masukkan telur dan kacau sampai rata. Kacau je jangan pukul.


4. Kemudian masukkan susu pekat, kacau lagi. Macam dalam gambar I kacau guna senduk je.


5. Masukkan mentega cair, kacau.


6. Masukkan esen vanila dan tepung. Kacau dengan manja lagi. 


7. Last sekali tuang gula hangus. Kacau. Perap adunan lebih kurang 3-4 jam. I tutup biar atas meja je. Sebab I derhaka tak perap lama, kalau perap lama lagi cantik sarang semut tu, sarang semut I tak berapa lawa.


8. Boleh sediakan loyang. Kertas minyak tu sapukan selapis butter. Tuang adunan. Panaskan oven dan boleh la bakar 30-45 minit 170c. Suhu dan masa kena ikut oven masing-masing okay. Oven I kecil dan biasa sahaja. 




Biasa I nak check dah masak ke belum, cucuk lidi sate atau garfu pada kek, kalau ada yang melekat maksudnya tak masak lagi. Bila dah masak boleh tunggu sejuk baru potong. Yummy !


Sukatan adunan agak banyak untuk I dengan Aiman habiskan sebab kiteorang berdua je kan. Kalau ramai cepat je habis.

Resepi Kek Sarang Semut

Hello. Thanks to 50Gram, I berpeluang untuk mencuba lipstick dari Swanicoco Show The Velvet.











Swanicoco?

Swanicoco memulakan perniagaan dengan pembuatan sabun yang ditapai. Untuk menghasilkan sabun semula jadi yang berkualiti, mereka sangat berhati-hati dalam proses pemilihan ubat herba, merebus dan kemudian menapai. Kini, mereka adalah syarikat kosmetik semula jadi terbaik di Republik Korea. Falsafah korporat mereka mementingkan bahan yang terbaik dari alam semula jadi, bukan dari produk kimia buatan.



Perkataan ‘Natural’ pada bahagian atas logo Swanicoco bermaksud mereka adalah syarikat kosmetik semula jadi. 
Bunga peony pada bahagian tengah melambangkan limpahan dan keanggunan.
Pada bahagian bawah loga pula perkataan ‘Swanicoco’ bermaksud mengikut keanggunan ‘swan’ (feminin) dan ‘coco’ bermaksud coconut (kelapa; kerana mereka menawarkan kosmetik semula jadi) serta ‘cuteness’ dalam bahasa Perancis.
Identiti jenama Swanicoco menunjukkan syarikat ini berusaha untuk menghasilkan kosmetik bukan sahaja untuk wanita tetapi untuk lelaki dan semua orang.



Tak susah pun kan untuk memahami misi Swanicoco ni. Swanicoco antara 2018’s hottest brand in Korea.



Produk






Produk : Swanicoco Show The Velvet Lipstick 
Shade : Juliet Red
Made in Korea
RM 88.85
 (pssst…cara untuk dapatkan diskaun ada dekat bahagian bawah entry)



Swanicoco Show The Velvet Lipstick ni adalah koleksi lipstick dari Swanicoco yang mempunyai warna menarik, melembap dan tahan lama. Lipstick ini mengandungi natural moisturizing ingredients seperti carnauba wax dan natural oils yang selamat untuk bibir pengguna.








Untuk Swanicoco The Velvet Lipstick ni ada tiga warna iaitu Pink Blossom, Shine Orange dan Juliet Red. Buat masa ini untuk pembelian di 50Gram hanya ada shade Juliet Red macam I punya je tapi nanti 50Gram akan bawakan warna-warna lain jugak. Macam mana nak beli? Dekat bawah nanti I bagitau.



Bahan

Swanicoco The Velvet Lipstick mengandungi ekstrak yang diperap daripada air yang telah ditapis dan bebas dari bahan kimia, memperbaiki kulit semasa proses penggunaannya. 



Penapaian untuk kosmetik adalah sama dengan teknologi yang digunakan untuk penapaian makanan. Semasa proses penapaian, zarah menjadi lebih kecil, meningkatkan tahap penyerapan kepada kulit. Oleh kerana bahan yang digunakan adalah semula jadi, ia tidak mengakibatkan iritasi kepada kulit. 



Swanicoco menggunakan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan herba perubatan Korea sebagai ramuan untuk penapaian dan proses kompenen semula jadi untuk membantu memperbaiki kulit.



Senarai bahan yang digunakan : Octyldodecanol, Isononyl Isononanoate, Silica, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Isoeicosane, Ozokerite, Ethylhexyl Palmitate, Microcrystalline Wax, Paraffin, Phenyl Trimethicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax, Polyhydroxystearic Acid, Kaolin, Tocopheryl Acetate, Caprylyl Glycol, Argania Spinosa Kernel Oil, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Hexylene Glycol, Fragrance, Phenoxyethanol, Ci 15850, Ci 45410, Ci 15985, Ci 19140, Ci 15850.



Packaging

Packaging macam biasa, lipstick diletakkan dalam kotak lipstick tu jadi dalam proses penghantaran tak ada la lipstick rosak. Kotak lipstick dari kertas keras. Dekat kotak tu semua tulisan dalam bahasa korea mungkin jadi I tak faham hahaha. 







Packaging lipstick pula dalam bekas lipstick warna hitam simple je. Bekas dia bukan jenis licin atau matte yang bertekstur tu tapi okay la nak pegang pun selesa. Tulisan pada bekas lipstick warna putih dan merah jadi tak tenggelam dengan warna hitam bekas ni. 






Material bekas pula plastik yang kukuh. I rasa kalau terjatuh ke apa tak crack. Pada bahagian bawah lipstick ada tulis jenama, shade, tarikh tamat tempoh dan made in Korea.



Apa yang paling I suka bab packaging dia, cara nak buka penutup lipstick tu. Bukan tarik macam tu sahaja, tapi kena pusingkan penutup dulu baru tarik. Agak selamat, tak ada la simpan dalam pouch makeup tetiba penutup hilang. Nak simpan senang sebab tidak terlalu besar dan dia boleh berdiri sendiri sebab permukaan bekas yang rata.







Review

Swanicoco tidak menggunakan bahan yang merbahaya kepada kulit jadi masa I pakai lipstick ni seharian, dari pagi sampai petang, pergi kerja pun pakai, bibir I tak ada kesan iritasi. Kalau nak tahu ada beberapa jenama lipstick yang boleh buat bibir I keluar biji berair tu, bengkak, naik ruam dan gatal. Mungkin bahan dalam lipstick tu tak sesuai.






Tapi dengan Swanicoco lipstick ni tak ada pun kesan macam tu. Kulit I agak sensitif jadi terbukti Swanicoco Show The Velvet Lipstick menggunakan bahan yang berkualiti dan semula jadi sesuai dengan kulit sensitif macam I.







Warna. Bagi code warna Juliet Red ni mungkin agak terang untuk sesetengah orang termasuk I. I pun bukan jenis pakai lipstick warna terang tapi warna Juliet Red ni serius cantik. Warna merah terang yang ada hint warna oren. Sesuai untuk orang muda dan golongan wanita bekerjaya.







Cara untuk sesuaikan warna juliet red dengan aktiviti atau majlis yang korang nak pergi, kalau pergi kenduri kahwin, majlis makan malam atau apa-apa majlis besar boleh je pakai full lipstick ni. Warna dia cantik dan sesuai untuk lengkapkan solekan bila ke event.







Kalau nak dating atau untuk nampak sweet, pakai cara korean selalu pakai lipstick tu. Pakai pada bahagian dalam bibir sahaja. Tak pakai secara menyeluruh pada bibir. Confirm nampak manis je.







Untuk kasual atau lipstick harian, ambil sikit je lipstick tu dan oleskan pada bibir. Walaupun lipstick ni pigmented tapi boleh je ubah warna dia bagi lembut sikit sama ada ratakan sedikit lipstick pada bibir atau lap dengan tisu lebihan warna pada bibir.



Percaya la cakap I lipstick ni tahan lama ! Haritu pakai pergi shopping mall, lepas makan ramen dengan jjajangmyun pun warna lipstick masih ada. Bukan terus hilang cuma kalau nak lebih terang kena pakai semula la tapi bagi I warna lipstick tu masih ada dan masih okay pada bibir I. 







Nak pakai pun senang je. Dia bukan matte finish tapi more too velvet finish. Satu calitan je warna dia dah cantik dan tak comot. Cuci pun senang. Masa I test dekat tangan guna tisu pun dah boleh tanggalkan warna dia walaupun bukan 100% tapi kalau guna makeup remover mesti la lagi senang nak cuci. 



Swanicoco mempunyai pelbagai produk asas solekan yang mempunyai coverage yang bagus dan tahan lama serta perlindungan UV.






Cara pembelian

Pembelian boleh dibuat melalui link ini. Caranya senang je daftar akaun kemudian boleh terus beli. Nationwide delivery so wherever you are boleh je beli lipstick ni.



Discount + Win

Apa yang lebih seronok bila dah daftar akaun untuk pembelian tu akan dapat 10% off dan free samples ! Bila korang dah unlock banyak reward, paling best berpeluang bercuti di Villa dan dapat lipstick percuma. Cara nak unlock pula kena sharing unique referral link untuk dapatkan lebih point. Nanti akan ada email untuk lebih info akan dihantar.



Boleh tekan link sini untuk pembelian dan dapatkan diskaun dan peluang untuk bercuti.



Review + Menangi Swanicoco Show The Velvet Lipstick Percuma

Ini adalah entry kedua berkaitan dengan Dubuyo dalam blog I. Kali kedua makan Dubuyo ni mesti la order lain dari yang sebelum ni. Kalau nak tahu sebelum ni I order apa boleh la baca dekat entry ni tau : SUKA DUBUYO



Untuk kali kedua ni I makan Jajangmyeon dan Spicy Seafood Ramen.






Kenapa makan Dubuyo lagi? Sebab Aiman memang sejak dari dulu dia teringin nak makan jajangmyeon. Sebelum ni I tak ingat dah pernah rasa ke tak, tapi rasanya tak pernah. Selak-selak menu Dubuyo, eh ada jajangmyeon laaa.



Jadi kita order la jajaangmyeon dekat Dubuyo ni.



Tadaaaaa, Jajangmyeon.






Review : Bagi I jajangmyeon ni tak sedap. Bukan la tak sedap sebab rasa tak sedap langsung sampai tak boleh terima tu. Masih boleh diterima. Aiman pun makan sampai habis sebab lapar kot hahaha.



Bagi I jajangmyeon ni hanyalah mee bersama kicap. Rasa pun macam kicap je hahaha mungkin la kicap dia special sikit import dari Korea. Tapi kenapa I tengok Running Man Jae Suk makan kemain nampak sedap, menyelerakan tapi bila I makan mehhhh sangat rasa dia hahaha.


Selalu tergoda tengok orang lain makan. Kalau I ajak Aiman tengok mukbang sesama ni confirm setiap hari tak payah masak. Cari makanan kat luar je hehehe







Last-last I rasa sikit je sebab no-no.



Bila I google, jajangmyeon ni kombinasi black bean sause, sos dia pun pekat macam paste. Maybe memang macam ni la kot rasa dia… Korang pernah rasa tak jajangmyeon yang sedap?



Menu kedua ialah Spicy Seafood Ramen. Yang ni memang patut cuba. Rasa dia sedap dan portion boleh tahan banyak. Ramen dia sedap, kuah sedap, seafood pun macam-macam dalam tu. Jagung pun ada jugak.






Yang ramen ni I ambil set so ada side dish sekali, dan sup. 




Lepasni mungkin tak makan Dubuyo dah kot sebab yang teringin dah cuba. Next kedai pulak hahaha. 









Jajangmyeon Hanya Kicap dan Mee ?

Sejak dari kecil lagi memang I tak akan lepaskan peluang untuk beli susu dan minum susu. Kebaikan susu untuk tubuh badan kita memang dah terbukti bila tubuh badan memerlukan kalsium yang mencukupi. Dari mana nak dapatkan kalsium dengan senang? Dari susu la. 



Kalau dulu masa sekolah selalu jugak dapat susu percuma kan. Dari situ dah terbukti susu memang diperlukan untuk tumbesaran. I yang dah besar ni pun suka minum susu. Antara jenama susu yang paling I suka ialah FERNLEAF.







Kenapa susu Fernleaf?
Susu Fernleaf diperbuat dengan 100% susu dari New Zealand.
Lembu tenusu dijaga dengan penuh dedikasi. Ladang lembu tenusu juga diusahakan dengan cara semulajadi, lembu diberi kebebasan untuk meragut di padang rumput yang subur






Di New Zealand, tanahnya yang subur, kadar hujan yang baik dan cahaya matahari yang banyak menjadikan salah satu tempat terbaik untuk menghasilkan susu. Rumput yang diragut oleh kambing juga adalah rumput berkualiti tinggi dan terbaik dari alam.



Lembu pun tak stress kena kurung je. Hasilnya, susu yang dihasilkan mempunyai sumber makanan semulajadi kaya dengan kalsium yang mudah diserap dan digunakan oleh tubuh badan. Susu yang dihasilkan juga mempunyai banyak nutrien penting seperti protein yang berkualiti tinggi, vitamin A dan juga vitamin D






Tahap kandungan vitamin D juga lebih tinggi berbanding lembu tenusu lain.



Susu UHT
Susu keluaran Fernleaf juga adalah susu UHT.
UHT bermaksud Ultra High Temperature. Susu yang disterilisasi dengan suhu tinggi diantara 135-145 darjah celsius dalam waktu yang singkat bertujuan untuk membunuh seluruh kuman yang ada dalam susu. Jadi susu lebih selamat untuk diminum. Tetapi vitamin dan protein dalam susu masih dikekalkan.



Tiga perisa enak
Susu Fernleaf UHT ni didatangkan dengan tiga perisa enak, full cream, low fat dan coklat. I dah rasa dua perisa susu ni, full cream dan coklat. Dua-dua sedap !







Walaupun I tak berapa suka perisa full cream sebab tak manis, lepastu rasa nak muntah pun ada, kalau yang jenis tak minum susu mesti susah nak terima full cream. Tapi bila I minum Fernleaf full cream ni sedap. Tak muak, tak terlalu berlemak dan boleh diterima tekak. Lepasni kalau I nak minum susu full cream, beli jenama Fernleaf jela. 100% Mmmmm.



Pek mudah dibawa
Untuk packaging pula terdapat dua pilihan iaitu 1 liter dan 200ml. 1 liter ni sesuai la nak simpan dalam peti ais buat stok pagi-pagi minum susu. Nak bawa untuk piknik pun sesuai sebab kuantiti dia banyak dan boleh kongsi ramai-ramai.






200ml sesuai kalau nak senang anak-anak bawa ke sekolah. I bawak pergi kerja je breakfast susu dan roti dekat office pun dah kenyang. Bila apa pek kecil macam ni senang nak selit dekat dalam handbag, selit dekat beg sekolah anak bahagian tempat letak botol tu ataupun nak letak mana-mana sebab saiz dia sesuai.



Sebab banyak stok susu I teringin pulak nak buat ais krim hihi. Jadi bawah ni I kongsikan resepi ais krim dengan susu Fernleaf yang I buat sendiri. Kalau ibu-ibu buat dekat rumah pun confirm anak-anak suka lagi-lagi yang tak nak minum susu tu. Aiman pun sama, I buat empat batang ais krim, 3 batang dia je makan sorang -.-



Resepi Ais Krim Susu Fernleaf

Bahan




  • Bekas ais krim
  • Susu Fernleaf (apa-apa perisa)
  • Biskut


Cara



  1. Pecahkan biskut ikut saiz yang korang suka. Macam I ada yang I pecah besar sikit, ada yang halus sikit.




2. Masukkan biskut dalam bekas ais krim.




3.  Masukkan susu. I buat dua perisa full cream, dua perisa coklat.



4.  Tambahkan lagi biskut. 



5. Tambah susu sampai penuh bekas.




6.  Simpan dalam peti ais.

7.  Beberapa jam lepastu boleh makan ! 100% Mmmmm




Senang je nak buat ais krim ni ! Bekas ais krim tu boleh cari dekat kedai RM2, Daiso, MR DIY. I beli dekat Mr Diy je, murah dalam RM3. Kalau nak guna plastik aiskrim Malaysia biasa tu pun boleh. Makan ais krim cuaca panas memang sedap.



Susu Fernleaf jugak tak buat I muak dan kenyang. Sejak pregnant ni lapar je rasa. Bila lapar I minum susu Fernleaf yang coklat tu rasa bertenang sikit perut I dari buat konsert hahaha. Susu ni sesuai untuk diminum seisi keluarga tidak kira umur.



#FernleafUHT #100Mmmmm

Facebook : Fernleaf Malaysia
Call : 1-800-88-3122




FERNLEAF 100% Manfaat Terjamin dari New Zealand

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.