Slider



me: Rasa nak update blog la.
Eman: Update la kan dah berzaman tak update.



End up main handphone, bukak instagram, bukak twitter sampai dah mengantuk nak tidur. Yes I sedang mengalami blogging slump ! Tak ada mood nak update blog, nak blogwalking ataupun nak buat apa-apa berkaitan blog. 



Bestnya kalau dapat bercuti dekat pantai. Tiberrrrr



Untuk bulan June I hanya update lima entry blog sahaja. Sikit nya hahahaha. Serius I tak ada mood nak taip entry. I ada mood nak tangkap gambar untuk blog tapi lepas dah edit semua then terperap je dalam draft tanpa sepatah perkataan pun.




Bulan May pula hanya 13 entry sahaja. Masih sikit berbanding April dengan March sebab I boleh buat 24 ke 26 entry sebulan. Rajinnya ! Dah macam update entry setiap hari. Tapi itu pun campur la dengan join giveaway sekali kan haha.



Antara keburukan blogging slump ni memang I rasa uv I menurun. Sebab tak ada update baru dan I pun tak blogwalking tsktsk. Harap bulan July ni I rajin la sikit. Padahal bukan tak ada idea atau tak ada bahan nak update tapi disebabkan I yang tak ada mood. Dan mungkin juga sebab I baru je tukar kerja baru dan otak I penat jadi lepas balik kerja memang I tak ada masa nak update blog.



Lepas balik kerja I lagi suka tengok drama korea ataupun runningman hahaha. Weekend pula lagi la banyak kerja nak buat. Kemas rumah, kemas rumah, kemas rumah. Duduk berdua je kenapa banyak benda sangat nak kemas ni tsktsk.




Jadi untuk bulan July ni I harap akan lebih rajin la nak taip entry. Bahan semua dah ada tinggal nak menaip jeeeee. Bila mood dah okay nanti I nak sambung blogwalking okeyyy. Harap berkekalan hingga hujung tahun.

Blogging slump?

Baru pertama kali nak cuba Texas Chicken | Sebelum ni dah banyak kali juga la ajak Aiman pergi makan Texas Chicken sebab bila baca review blog orang lain, tengok vlog dekat youtube ramai juga suka Texas Chicken ni. Dekat Ipoh pun ada cawangan baru buka jadi bila balik Perak je dah plan sesiap nak pergi. Dah sampai Perak macam-macam benda nak buat kemain busy jadi plan nak makan Texas Chicken pun entah kemana -.-



Kali ni ada cawangan baru Texas Chicken dekat City Square memang tak lepaskan peluang nak rasa. Texas Chicken ada jemput blogger untuk join event diaorang tapi masa tu hari kerja pulak so tak dapat join. Weekend baru ada masa nak pergi.






Texas Chicken Johor Bahru City Square, Lot J3-21, Level 3.



Sebelah KFC je senang nak cari. Masa I jalan-jalan dalam City Square tu nak cari watsons dah ternampak Texas Chicken ni. Masa I pergi dah la weekend, orang dia kemain padat lagi dalam tu. Nak cari tempat duduk pun susah sebab memang ramai sangat orang. Rimas pun ada juga. Lepas tu ambil keputusan, I cop meja, Aiman pergi beratur beli makanan.



Mula-mula kongsi meja dengan orang lain, kemudian nampak pekerja dia tengah bersihkan meja yang dah kosong terus tukar tempat. Relevan lagi tak banyak kali pindah bila makan ni nanti kahwin banyak……..hahaha. 



Bagi I sebab Texas Chicken ni baru lagi dekat JB so memang ramai umat manusia nak mencuba termasuk I. Ruang tak berapa luas dan meja pun tak berapa banyak jadi kena bersabar tunggu turn dan tunggu meja kosong. I rasa nak tunggu meja kosong tak lama sangat pun sebab lepas makan orang terus keluar. Tak ada masa nak tunggu lama dekat situ sebab rimas ramai orang hahaha.



Ikutkan menu I memang tak biasa dan tak tau pun apa yang sedap. Jadi I bagi je Aiman pilih apa dia nak. 








2pcs chicken.


Ayam spicy. Tak pernah ambil yang original kalau makan dekat mana-mana haha. Set sekali coke, coleslaw dan honey butter biscuit.








Menu kedua Mexicana Burger. Set sekali coke dan fries. Air dia kena ambil sendiri dekat kaunter lain. 



Okay tiba masa untuk rasa dia pulak macam mana hahaha. Untuk dua-dua menu ni bagi I rasa dia biasa sahaja. Tak ada yang special dan memang tak ada la sedap sangat. Ayam dia rangup, boleh tahan tapi rasa pedas dia kejap je masa baru nak makan tu. Lepas tu tak pedas dahhhhh. I tak suka honey butter biscuit dia. Aiman pun tak berapa suka. Rasa dia macam berserbuk bersepai macam tu. Tapi ok la nama pun biscuit kan tapi tak sedap sangat la. Lagi suka roti macam KFC.











Burger dia okay je. Sedap dan pedas sikit tapi biasa macam burger yang lain haha. Patty dia tu ayam, boleh tahan lembut dan crispy. Ada lapisan cheese, salad, tomato, onion dan tortilla chips. Chips tu tak berapa rasa rangup dia dah. Okay laa kalau teringin burger.



Lapar la pulak taip entry makanan ni. Mungkin menu yang I pilih ni biasa je kot. Kalau korang dah selalu makan Texas Chicken dan ada menu favourite tolong recommend dekat I, boleh la cuba menu lain pula lepas ni. Perlu ke makan Texas Chicken? Perlu la, I mesti la nak cuba semua makanan yang ada di dunia ini. Tiberrrr







Perlu Ke Makan Texas Chicken

Kalau tengok entry dekat blog I kebanyakkannya berkaitan dengan kecantikan dan review produk kecantikan. Memang 80% 90% entry I banyak produk kecantikan la. I memang suka cuba skincare dan tulis review dekat blog jadi orang lain pun boleh refer sama ada produk tu bersesuaian atau mungkin tak dengan kulit diaorang. Bila dah suka bab skincare dan kecantikan ni kadang ada juga rasa bestnya kalau dapat buat produk sendiri hihihi.



Hey berangan tak salahkan hahaha. I suka juga bab jual-jual, buat bisnes ni tapi kalau nak menjual dengan orang rasa em emmm berat mulut sikit. Tapi nasib baik bisnes tudung berjalan dengan lancar sebab atas talian je ihik. Kalau korang pun ada angan-angan nak buat produk sendiri boleh jadi kenyataan dah dengan Zyphyto.



Apa itu Zyphyto? Zyphyto ni adalah 100% syarikat bumiputera untuk produk kesihatan dan kecantikan terus dari kilang. Zyphyto akan membantu usahawan dan bakal usahawan mencapai impian untuk mempunyai produk sendiri di atas jenama sendiri. 



Jadi kalau korang nak buat produk, dah ada idea tapi tak jumpa kilang yang bersesuaian, I akan terangkan serba sedikit kenapa Zyphyto patut menjadi pilihan.



Zyphyto juga mempunyai anak syarikat iaitu Zy Herbal Science Sdn Bhd ataupun lebih dikenali sebagai saudagarherba.com. Bukan sahaja mengilangkan produk kecantikan dan kesihatan tetapi juga menjalankan aktiviti perniagaan sebagai pembekal bahan mentah. Antara bahan mentah yang dipasarkan termasuklah ekstrak herba, serbuk, cecair yang mendapat permintaan tinggi bagi usahawan produk kesihatan dan kecantikan.


No automatic alt text available.


Antara herba yang dijual oleh saudagarherba.com ialah dukung anak, goji berries, habatus sauda, halia, hempedu bumi, kacip fatimah, mahkota dewa, manggis, misai kucingm pecah beling, pegaga, roselle, stevia, tongkat ali, tunjuk langit dan pelbagai herba lain. Jika anda mencari sesetengah herba yang sukat didapati di Malaysia bolehlah cari di saudagar herba. 




Image result for saudagar herba



Kilang Zyphyto bertaraf GMP dan mendapat kelulusan KKM. Pensijilan GMP ni memberi pengiktirafan kepada pengilang yang telah melaksana dan mengamal kriteria yang ditetapkan. Jadi setiap formulasi produk, penyelidikan dan pembangunan produk, rekaan, pengeluaran, pembungkusan dan penghantaran berpatutan dengan kualiti yang diberikan. 



No automatic alt text available.


Untuk Pakej Chomey, usahawan tidak perlu risau jika mempunyai modal yang rendah dan tidak mempunyai pengetahuan dalam pembuatan produk. Ini kerana Zyphyto tidak mempunyai had minimum untuk setiap pembuatan produk. Dengan hanya RM3000, usahawan boleh merealisasikan impian untuk mempunyai produk dengan jenama sendiri. 



Pakej Chomey adalah satu konsep Pakej Harga Berpatutan dengan nilai terendah bagi pembelian secara borong.Mereka akan memberikan servis pembungkusan, servis design dan printing, mendapatkan not KKM untuk produk anda dan kelas bimbingan pemasaran. Jadi kalau korang nak buat produk Hanya serahkan sahaja pada Saudagar Herba dan korang boleh fokus dengan cara untuk memasarkan produk tersebut.


No automatic alt text available.





Memang best la untuk bakal usahawan yang ada idea dan usaha untuk mendapatkan ilmu sebab Zyphyto boleh membantu anda. Antara produk yang boleh dikilangkan ialah produk makanan seperti jus, serbuk, tablet dan sachet ataupun produk kosmetik dan skincare seperti foundation, sabun muka, lipmatte dan banyak lagi.




No automatic alt text available.



Usahawan juga tidak perlu risau akan formula dan kualiti produk daripada Saudagar Herba. Kebanyakkan bahan yang digunakan diimport dari luar negara untuk memastikan kualiti bahan yang digunakan berada di tahap tertinggi. Produk yang dikeluarkan akan lebih ekslusif, unik serta tidak mudah ditiru. 




No automatic alt text available.

Dengan menggunakan bahan berkualiti, keberkesanan produk juga dijamin memuaskan hati usahawan dan bakal pelanggan. Kebanyakkan pengguna produk dan usahawan yang menggunakan Pakej Chomey memberikan komen dan maklum balas yang positif. 



Zy Phyto Holdings Sdn Bhd sangat memahami masalah usahawan dan bakal usahawan di luar sana dan mereka sedia membantu setiap proses pembuatan produk anda. Korang dah tak perlu sakit kepala nak fikir macam mana nak buat produk sendiri. Kalau dah ada idea atau tak ada idea pun boleh je ke Saudagar Herba.



No automatic alt text available.

Tips Untuk Jadi Usahawan Produk Sendiri




Harini I nak join giveaway dari Om. Bagi I giveaway Om menarik sebab dia minta pendapat apa yang perlu ada dalam sebuah perhubungan. Pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang menarik. Kalau berminat nak join boleh tekan banner dekat atas.



Apa Yang Perlu Ada Dalam Sebuah Perhubungan?

Saling mempercayai.
Disebabkan I dah kahwin mungkin I punya pendapat lain sikit. Bukan sebab dah kahwin je, semua bergantung pada sikap diri sendiri dan pasangan masing-masing jadi bagi I mungkin setiap orang berbeza keperluan yang dia nak pada hubungan dengan pasangan dia. 



Sikap saling percaya antara satu sama lain penting sangat bagi I. Yela kalau asyik tak percaya je, nak keluar dengan kawan tak percaya, semua benda nak ragu-ragu, I pun rasa rimas jugak kalau ada pasangan macam ni hahaha. First sekali kena kenal pasangan sendiri. Kalau pasangan jenis dah sepuluh kali curang memang wajib tak payah percaya. Kalau pasangan okay, tak pernah buat hal, kita pun boleh percaya kot sebab tak ada benda nak bangkitkan.



Kalau ada benda yang mencuriga kan pun boleh tanya elok-elok.



Saling memahami
Yang ni penting untuk pasangan yang sentiasa sibuk. Kalau sorang selalu busy dengan kerja, sorang lagi banyak waktu terluang, mungkin boleh timbulkan rasa tak memahami antara satu sama lain. Kalau jenis tak memahami kerja pasangan ni, kau bila nak matang tak faham lagi ke orang punya kerja macam mana -.- 



Kena ambil berat situasi pasangan mungkin tak cukup masa nak call, nak text. Macam I dengan Aiman, waktu kerja kiteorang tak sama. Kadang I kerja, dia cuti, I cuti, dia kerja. Jadi masa tu kadang nak luangkan sama-sama kena pandai cari masa la. Sorang penat, sorang lagi boleh tolong buat kerja rumah. Kena memahami pasangan kita macam mana dan apa yang dia lalui sebab bukan semua orang pandai nak curi waktu sendiri buat benda lain.








Komunikasi
Bab ni paling complicated lagi-lagi perempuan. Kadang dekat mulut cakap A, tapi dalam hati B. Kadang cakap tak jelas. Perempuan ni pun kadang tak tahu diri sendiri nak apa. I pun sama ! 



Kalau bergaduh komunikasi paling penting. Ye dua-dua boleh merajuk tapi jangan lama sangat. Kena bincang jugak kalau ada masalah yang boleh bawak gaduh tu. Dua-dua kena tahu salah silap masing-masing. Kalau I memang tak boleh merajuk lama kang ada la yang ikut I pergi dapur, pergi bilik, pergi ruang tamu tanpa henti -,- 



Kalau I merajuk Aiman akan tanya-tanya sampai I bagitau apa masalah yang tak kenanya. Lepastu bincang, okay lepasni tak buat lagi blababla…… Bila ada masalah kena bincanggggg. Jangan diam lama sangat, jangan buat tak endah je sebab nanti hati sendiri yang sakit okay.



Luangkan masa sama-sama
Lebih banyak luang masa sama-sama, lebih kenal kita dengan sikap pasangan. Kalau nak lebih kenal kena kahwin la nanti macam-macam keluar hihihi. Bila luangkan masa bersama ni, jadi lebih rapat. Boleh cerita masalah dekat tempat kerja, kongsi cerita itu ini, gosip (ops). I memang selalu akan tanya Aiman, harini apa jadi dekat office? Ataupun ada gosip apa2 tak dekat office? Bila dah luangkan masa bersama kena juga hormat privasi pasangan.



Terima kelemahan pasangan
Tak ada orang yang sempurna. Semua ada kelemahan masing-masing. Kalau pasangan kita kurang bab ni, kita tolong la tutup kekurangan tu. Tapi bukan kelemahan terhadap perempuan tau. Matilanak kalau pasangan lemah dengan perempuan ni kau dah kenapaaaa. 



Contohnya kalau pasangan tak pandai masak, jum la belajar sama-sama. Pasangan tak rajin nak tolong kemas, jum buat sama-sama. 




Okay itu sahaja kot apa yang I boleh kongsi hahahha walaupun entah apa-apa at least I rasa boleh faham. Kadang sikap seseorang ni bergantung banyak mana dia sayang orang tu. eh yeke hahahhahha. Kalau rasa terseksa sangat dengan pasangan sampai rasa tak boleh go dah, boleh kot slow-slow angkat kaki sebab kenapa kena join hubungan yang buat kita tak gembira…… kita nak gembira-gembira je kan?????

Giveaway 'Nak Hadiah, Jawab Dulu' By OmbakBergigi



Jum join giveaway MB ni. I suka sangat dengan nama dia sebab sedap hahaha. First time jumpa blog MB ni jadi kejap lagi nak baca semua entry dan tinggalkan jejak. Kalau korang nak join juga boleh tekan banner dekat atas ni okay.

COMEBACK GIVEAWAY by BYZURA HALIFAH



Second giveaway yang I nak join harini ialah giveaway raya. Hadiah menarik sangat tau dapat cash dan voucher. Kalau nak tahu berapa banyak hadiah yang Beba Ifa tawarkan boleh tekan banner dekat atas tu tau lepastu jum la sama-sama join sekali :)

Beba Ifa 2nd Giveaway Raya!

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.