Slider




Walaupun Ayhan baru tiga bulan, dah macam-macam benda I belajar. Yang paling ketara tak senang sebenarnya nak jaga anak ni hahahaha. Waktu tidur ke laut, menguji kesabaran dan menguji mental fizikal juga. Dalam sebulan pertama ke dua bulan tu mungkin la okay sikit sebab baby banyak tidur ni. Ni bila kaki tangan dah kuat macam-macam benda nak buat.



Ayhan dah pandai menerap bila dia tiga bulan. Teruja juga la tengok dia dah pandai menerap. Dah reti juga keluarkan sebelah tangan yang kena tindih dengan badan tu. Kadang terlupa nak keluarkan lepastu stress je hahhaha. Kepala dan leher pun dah kuat nak angkat bila menerap. Bila dah pandai menerap ni bahaya juga takut dia lupa nak bagi hidung bernafas nanti penyet je hidung dekat tilam. Bahaya betul. Risau juga I bila I tidur tapi dia dah jaga dan dia nak menerap. Sebabtu I akan tidur sedekat mungkin dengan dia, jadi bila dia gerak I boleh sedar.





Melompat pun dah pandai. Maksud I bila dukung dia kemain kaki nak melonjak nak lompat. Nasib la kaki banyak lemak so kuat juga la dia lompat. Bila I dah lenguh nak pegang dia nak lompat, I stop kemain sedih muka terajang-terajang hahaha.



Selain itu, apa yang I perasan Ayhan ni boleh tahan cepat bosan dia. Bagi mainan kejap je main lepastu mainan entah kemana, dia nak suruh I angkat. Asyik push angkat kepala nak bangun je bila I sandarkan dia duduk dekat bantal. Memang nampak sangat la kekuatan dia tu nak bangun, kuat menendang dan nangis pun kuat. Owh Ayhan dah pandai pegang dan main rattle juga so lepas ni boleh la suruh abah belanja mainan banyak-banyak. Buat masa ni mainan Ayhan ada dua je, rattle dan tiga biji bola ada loceng dalam dia.






Waktu tidur dia pula kadang-kadang okay, kadang-kadang enam jam tahan mata tak nak tidur tapi nak ngamuk. Geram tengok budak kecik ni. Dia yang tak nak tidur, dia pulak yang nak ngamuk. Lepastu tak nak tidur bukan nak duduk diam main tapi sampai I pun tak tahu dia nak apa. Check pampers dah, perut okay, tempat tidur selesa, suhu selesa, kadang tu I siap mandikan terus bilas badan dia bila tengok dia tak keruan nak nangis je hahaha.



Tapi bab susah tidur berjaga lama tu kadang-kadang je ada hari dia nak badmood. Kadang tu ada je hari dia tidur okay je sempat la mummy nak update blog haha. Dalam dua bulan macam tu I perasan air liur dia dah start meleleh. I curious juga sebab orang cakap lepas bersalin nanti rambut gugur teruk blablabla tapi I tak ada pun. Hambekkkk sekali Ayhan dah start air liur meleleh dalam umur dua bulan nak masuk awal tiga bulan kemain rambut I gugur teruk macam sakit apa dah. Harap tak ada la tetiba ada spot botak dekat kepala ke apa mummy tak rela.



Itu je kot I nak share bila Ayhan dah umur tiga bulan ni. Tak sabar nak tunggu dia empat bulan, lima bulan dan enam bulan lepastu dah boleh makan yeayyy. I dah siap nak kumpul resepi dia macam lepastu nak shopping barang, mangkuk, bib semua untuk Ayhan makan hahaha. Sekali sekala over tak apa kot.



Ayhan Tiga Bulan

Hai. Entry bath bomb yang ketiga untuk blog I. Sebelum ni I memang ada buat dua review bath bomb dari Lush dan BomBombHandmade. Boleh baca entry tersebut okay. Kali ni I nak cuba pula bath bomb dan bubble bath dari ThePinkDiamond.co. Bukan selalu I dapat manjakan diri berendam dengan bath bomb ni sebab dekat rumah bukan ada bath tub pun tsktsk. Kalau travel book hotel je dapat la beli bath bomb sekali haha. Doakan I dapat beli rumah yang siap ada bath tub sekali okay Amin.





I guna bath bomb yang I beli dari ThePinkDiamond.co ni masa stay dekat Weil Hotel. Boleh baca review Weil Hotel dekat SINI okay. Kalau korang nak cari hotel yang selesa, berpatutan dan dekat Ipoh, Perak dan berdekatan juga kalau nak pergi Batu Gajah boleh la survey hotel ni.



I beli dua jenis bath bom dan satu jenis bubble scoop bath dari ThePinkDiamond ni. Ikutkan memang boleh tahan banyak juga la pilihan flavor untuk bath bomb dan bubble bath sampai rambang mata nak pilih! Dah la warna dia cantik lepastu comel je I tengok gambar-gambar dekat instagram ThePinkDiamond. Masa survey nak beli bath bomb pun memang I cari dekat instagram je senang. ThePinkDiamond.co juga ada buat bath bomb limited edition, doorgift, sabun, scrub dan banyak lagi. Bayangkan bagi doorgift bath bomb comel-comel masa wedding/event korang. 


Romantic Rose


Calming Lavendar


Bath bomb I beli flavor Romantic Rose dan Calming Lavendar.  Untuk saiz pun ada pelbagai, I beli yang medium je.  Romantic Rose ni dibuat dengan kelopak bunga rose dari Cameron Highland. Bau dia memang wangi. Bau rose yang lembut, bukan jenis mencucuk so tak ada la macam bau fake tu. Selain itu mengandungi cornstarch dan sweet almond oil jadi bila guna rasa la kulit lembap dan segar sangat.


Romantic Rose



Memang enjoy la berendam dengan Romantic Rose bath bomb ada kelopak bunga rose sekali.


Calming Lavender bath bomb pula lagi best. Haruman lavender kan memang terkenal sesuai untuk ketenangan, relaxing macam tu. Memang sesuai sangat kalau nak guna untuk pamper routine. Aroma dia sangat menenangkan. Bath bomb ni mengandungi lavender essential oil, sweet almond oil dan corn starch. 


Calming Lavender


Calming Lavender



Tenang berendam dengan bauan lavender.



Bubblegum Bubble Scoop Bath



Ketiga adalah bubble scoop bath. Bubble scoop bath ni untuk buat bubble banyak-banyak dalam bath tub tu. Baru la over feeling luxury berendam dalam bath tub hahaha. I beli satu je bubble scoop ni dan I guna masa guna Romantic Rose Bath bomb. Boleh je gabungkan dua-dua sekali tau. Mula-mula pecahkan bath bomb tu lepastu buat bubble guna bubble scoop.



Bila bayangkan bubble scoop flavor bubblegum ni memang bau dia pun sedap gila. Bau sweet macam gummy tu. Memang banyak buih dia boleh buat. So far guna tiga-tiga produk ni I suka sangat. Bau sedap, comel dan menarik. Packaging dia pun comel sangat. Kalau korang nak cuci mata boleh la singgah ig @thepinkdiamond.co. I tak beli selalu pun suka tengok instagram diaorang cuci mata.



Bubblegum Bubble Scoop Bath





ThePinkDiamond.co bath bomb and bubble bath

Hantu, pukau, nafsu bila masuk kedai jenis RM2 ni memang tak boleh nak elak atau tepis. Kalau masuk je kedai macam ni confirm tak ada keluar kalau tak beli apa-apa. Lepastu bukan nak beli dua tiga barang je. Rasa nak borong satu kedai. Dulu I ada share barang yang berguna juga la kalau korang nak beli di kedai RM2 dekat entry SINI (Eco Haul). Boleh baca okay.



Kali ni I shopping dekat Ninso pula. Kalau dekat Johor ni tak silap banyak juga la kedai Ninso ni. Kedai macam RM2 jugak tapi kedai dia warna kuning dan besar. Dari sebelum pregnant sebenarnya teringin nak pergi Ninso ni sebab terbaca entry blog blogger lain shopping dekat sini baru sekarang ada masa nak pergi. 





I pergi yang dekat Pasir Gudang punya. Plan nak beli hanger je sebab baju bertambah-tambah tapi hanger tak cukup-cukup. Stress nak kemas baju bila tak ada hanger ni. Sampai ke Pasir Gudang mencari hanger kannnnn hahaha. Ikutkan boleh tahan jauh juga la JB ke Pasir Gudang sebab kalau dekat baik pergi kedai RM2 belakang rumah je tapi ambil kesempatan nak jalan-jalan. Dah setahun lebih juga la tinggal dekat Johor ni baru pertama kali jejak kaki dekat Pasir Gudang haha.



Ninso dekat Pasir Gudang ni bagi I memang best. Besar dua tingkat tapi nak ke tingkat dua kena naik tangga la. Kawasan dia macam kawasan kilang perindustrian macam tu jadi parking banyak dan selesa. Tak ada masalah nak parking kereta. I parking depan kedai je haritu. Ninso ni berdekatan dengan Tesco, dari jalan raya dah boleh nampak bangunan kuning dia.





Jadi apa yang I beli? Boleh tahan banyak juga la kot sebab bila tanya Aiman berapa total barang boleh tahan terkejut juga la. Ini yang nafsu ambil je semua benda tak ingat dunia penuh raga. Barang yang paling penting mesti la hanger. Beli 3 ikat terus tapi dah beli tiga ikat pun I rasa cukup-cukup je nak hanger baju macam tak ada lebih jadi kena la pergi Ninso lagi tambah hanger hahaha.



Kedua beli chopping board sampai tiga sebab nak asingkan untuk sayur, buah, ikan, daging. Suka tengok chopping board dia ada macam-macam warna. Tau tak kalau boleh chopping board pun kena kerap tukar sebab dia boleh jadi tempat pengumpulan bakteria. Sama macam span pencuci pinggan yang kita guna tu.



Ketiga beli sabun cuci tangan untuk singki. Sabun dia biasa je tak ada bau wangi sangat tapi bila sabun tangan kulit tak kering. Beli berus toilet sebab Aiman cuci toilet ganas sangat dia pergi patahkan berus tu. Mangkuk putih beli dua sebab nak test best ke tak hahahhahah Ada ke mangkuk yang tak best haaa. Mangkuk ni jenis ceramic. Mangkuk ni pun nak beli lagi nanti.








Dua barang ayhan, mainan loceng-loceng dan dua jenis buku. Saja test buku dia tu okay la untuk ayhan pegang tengok-tengok. Gambar ada yang guna real punya ada yang cartoon punya. Nanti nak cari buku lain yang gambar real. Pouch pink tu I jadikan bekas pencil, pen, washi tape. Boleh tahan besar dan muat semua benda. Tak tahu la tahan berapa lama.



Last sekali keropok fav I yang setahun sekali je boleh makan sebab berperisa gila mesti banyak msg hahah. Sedap dia sehari dah habis I dengan Aiman makan. Okay itu je yang I beli. Ninso ni best jugak sebab banyak barang dia jual sampai I rambang mata nak beli semua nasib baik la dah set budget awal-awal kalau tak hanyut.  





Ninso Berhantu

I nak kongsi salah satu benda yang memudahkan korang lepas bersalin. Eh tak.  Tak pasti memudahkan korang ke tak yang pastinya memudahkan I hahaha. Nak bersalin anak pertama ni memang nervous sangat. I baca banyak benda dengan harapan I bersedia mental dan fizikal. Memang la membaca tu boleh tambahkan ilmu tapi bila dah lalui sendiri baru tahu macam-macam benda yang kena belajar dari pengalaman sendiri juga tak sama dengan pengalaman orang lain.



Salah satu benda yang I baca dari pengalaman orang lain adalah menggunakan Disposable Ladies Panties lepas bersalin. Apa itu disposable ladies panties? Seluar dalam pakai buang sangat yang memudahkan. I baca pengalaman orang lain, kalau seluar dalam terkena darah nifas ke apa kan memang tak ada masa la nak cuci, lepastu seluar dalam pun dah kotor tidak seperti dahulu lagi. Bila ada disposable punya ni senang la. Dah guna boleh buang je tanpa risau lagi.



Disposable Panties jenis cotton




I beli dua jenis dekat Guardian tak silap. Satu tekstur dia macam kain sikit dan satu lagi jenis macam fabric tak serap peluh. Untuk harga tak silap I la RM10 je kot sepaket. Satu paket ada lima. Lepastu ada empat saiz iaitu S, M, L FW. I beli yang FW. Yang paling besar. I beli yang paling besar sebab risau yang lain-lain tu tak muat hahaha. Lepastu senang sikit nak masukkan kaki bila saiz besar ni. Trauma tahu tak kalau nak kangkang sikit ke apa. Kena kepit je.



I tak perasan packaging dia ada tulis perbezaan antara dua jenis yang I beli ni atau tak tapi I lagi selesa yang seluar dalam warna peach berbanding jenis warna putih yang tak serap peluh. Kain untuk warna peach lebih lembut dan semestinya serap peluh berbanding yang warna putih, kasar sikit dan kurang memeri bila tarik.



Disposable panties jenis cotton


Disposable Panties jenis non woven cotton




Kalau nak suruh I recommend, beli la yang warna peach okay. I beli dua bungkus je sebab senang dekat hospital boleh terus buang. Lepastu kalau korang pakai krim apa-apa terutamanya krim untuk bengkung, I punya jenis tinggalkan kesan warna kuning jadi bila pakai yang pakai buang macam ni selamat la seluar dalam dari meninggalkan kesan kuning.



Okay  I dah tahu dah jenis dia. Yang selesa adaah fabric cotton, warna peach. Yang kurang selesa bagi I, warna putih adalah jenis non woven cotton. Kalau nak beli nanti dekat packaging dia ada tulis dibahagian belakang. Boleh la cuba mana yang selesa bagi korang okay.


Dekat belakang packaging ada tulis size dan material.


Non woven panties


Non woven panties


Cotton panties.


Dalam setiap paket ada indvidual pack macam dalam gambar di atas. Senang nak bawa ke toilet. Kalau nak travel, nak kurangkan berat lugage pun boleh guna juga kan. Pengalaman I guna dua-dua jenis ni okay je. Selesa cuma cotton lagi selesa dari non woven cotton. Tak ada kesan iritasi, ruam atau apa pun masa I pakai. 





Persediaan Berpantang : Disposable Ladies Panties

Pernah tak korang keliru apa fungsi dan perbezaan toner dan lotion ni? Ye I selalu keliru. pernah baca, benda tu tak ada beza pun. Apa yang I faham memang toner dan lotion ni ada perbezaan. Toner lebih ringan dari lotion dan lotion lebih kepada pelembap yang lebih ringan. I ada baca jugak lotion ni lebih kepada Japan punya toner. Haaaa keliru ke tak?! hahahha.



Korang boleh je pilih sama ada nak pakai toner atau lotion atau pakai dua-dua sekali bergantung kepada keperluan kulit sendiri. Macam I, I lebih suka extra, pakai dua-dua sekali. Nanti I share skincare routine I sekarang okay. Harini nak share review The Face Shop Rice Ceramide.



The Face Shop Rice Ceramide ni adalah sejenis toner yang lebih pekat dari toner biasa sebab dia lebih melembapkan dari toner biasa. I ada baca kepentingan atau fungsi ceramide untuk kulit muka. Salah satunya untuk membantu skin barrier korang. Antara tanda skin barrirer dah rosak kulit kering, kulit kasar, penuaan, iritasi, redness. Jadi nak selamat boleh la cari produk yang mengandungi ceramide. Bila skin barrier korang okay, kulit lebih sihat dan lembap.



Produk : The Face Shop Rice Ceramide
Isi : 150ml
Harga : RM33 (Althea)






I suka botol produk ni. Packaging botol dia jenis plastik, besar tapak tangan I je. Rasa macam tak ada la besar sangat kalau nak bawa travel. Tekstur dia macam I cakap tadi lebih pekat sikit dari toner biasa. Warna pula transparent milky putih macam tu. Bau dia pula wangi sebab bahan dia ada pewangi. Kalau korang jenis tak tahan produk yang ada pewangi test dulu okay sesuai atau tak. Bila sapu dekat muka pun masih boleh bau lagi wangian dia. Bagi I bau dia tak ada la kuat sangat. bau wangi yang lembut je.



Kebanyakkan bahan yang digunakan memang selamat untuk kulit tapi ada beberapa yang risiko rendah boleh menyebabkan iritasi seperti pewangi tadi.







I pakai The Face Shop Rice Ceramide ni lepas cuci muka. Kira macam step pertama la lepas cuci segala kotoran pada muka. Cara I pakai pula I masukkan The Face Shop Rice Ceramide dalam botol jenis spray yang kecil tu I beli dekat Mr DIY. Ikutkan I buat macam tu sebab nak jadikan produk ni sebagai mist. Bila kena bangun dua tiga jam sekali nak susukan baby, bagi segar sikit, I spray la dekat muka.



Last-last masa buat skincare routine pun I pakai macam tu juga. Spray je dekat muka lepastu sapu rasa sampai serap pada kulit. Bagi I tahap penyerapan dia boleh tahan la. Tak lama sangat nak tunggu semua serap pada kulit. I biasanya bukan sapu produk skincare pada kulit muka sahaja, pada bahagian leher pun kena sapu okay. Nanti muka je nampak sihat, leher dah banyak kedutan, garisan penuaan hahaha.





Kalau korang tak nak guna spray botol macam I, pakai macam biasa la. Bentuk botol dia macam I tunjuk dekat gambar atas ni. Tuang je produk atas tangan lepastu sapu pada muka. Bagi I tak berbaloi sangat kalau nak gunakan produk ni pada cotton pad baru sapu pada muka sebab tekstur dia agak pekat. Kalau toner biasa yang cair sikit tu sesuai la sebab nanti semua isi dia pergi dekat cotton pad je tak kena sangat pada kulit muka.



Kesan I pakai The Face Shop Rice Ceramide ni memang rasa kulit lembap. Kalau pakai produk ni je pun kulit I dah rasa lembap tapi tak cukup kena tambah pelembap biasa juga. Bila I pakai produk ni boleh nampak kulit lebih glow. Itu yang paling best bila kulit sihat.





Ekstrak beras membantu melembut, mencerah dan menyerikan kulit. Ceramide pula macam I taip dekat atas tadi memberi pelindungan kepada kulit dari kekeringan. Hyaluronic acid pula menarik lembapan agar kulit kekal lembap sepanjang masa.Buat masa ni The Face Shop Rice Ceramide ni sesuai untuk kulit I. Skincare routine I yang sekarang memang membantu sangat kulit lebih lembap, cerah dan mengelakkan masalah kulit yang teruk.



Mungkin I akan beli lagi kalau I tak jumpa produk lain yang mengandungi ceramide ataupun produk lain tak best.





The Face Shop Rice Ceramide Review

Sejak dah upgrade dari isteri ke ibu, eyebag dan dark circle I pun sama upgrade sekali -.- Bertambah-tambah dark circle. Bangun pagi tu tak sah kalau tak ada eyebag hahaha. Masa pregnant memang I tak ada masalah tidur. Kadang-kadang jela I susah nak tidur malam. Biasanya over tidur ada laa.Tapi sejak dah ada baby kemain setiap dua jam kena bangun bagi susu, kadang tu sejam sekali bangun. Memang penat tapi I okay je kot.



Yang tak okaynya mata I rabak. Bila nak tangkap gambar memang teserlah dark circle! Eyebag dan puffy eye tu bila dah lama bangun dan siap mandi, slow-slow dia hilang. Dark circle memang setia disituuu.





Dekat entry Xmas Shopping I ada update I beli eye patch. Bukan beli satu tapi beli dua terus. I beli . Petitfee Gold & Snail Hydrogel Eye Patch dan Petitfee Ruby & Bulgarian Eye Patch. I baru guna yang Gold and Snail tu jadi harini I nak kongsi review guna satu dulu la. I start guna masa awal pantang haritu. Sangat berguna! Now dah nak habis dah. Satu bekas eyepatch ni ada 60 pieces. I guna dua pieces la setiap hari dah ada dua mata hahaha. Kadang lepas mandi pagi I pakai, lepas mandi malam pun I pakai lagi. Tapi wajib pakai sekali setiap hari!



Melalui pembacaan I, eye patch ni dibuat menggunakan serbuk emas, membantu untuk memperbaharui dan purify kulit di bahagian mata jadi kawasan bawah mata lebih cerah. Selain itu ada snail extract membantu untuk melembapkan mata dan mengurangkan puffy. 



Bahan lain : Water, glycerin, calcium chloride, chondrus crispus powder, methylpropanediol, ceratonia siliqua gum, xanthan gum, hydroxyethylcellulose, peg-60 hydrogenated castor oil, panax ginseng root extract, swiftlet nest extract, aloe barbadensis leaf extract, sodium hyaluronate, betaine, rosa centifolia floer water, hydrolyzed collagen gold (1 ppm), alcohol, synthetic fluorphlogopite, titanium dioxide, cl 77491, scutellaria baicalensis root extract, camellia sinensis leaf extract, houttuynia cordata extract, artemisia vulgaris extract, citrus junos fruit extract, 1,2 - hexanediol, caprylyl glycol, citrus grandis (grapefruit) seed extract, bambusa textilis stem extract, pinus palustris leaf extract, ethyl hexandiol, disodium edta, mineral oil, methylparaben, chlorphenesin, phenoxyethanol, fragrance






Cara I guna, lepas mandi, spray toner I, lepastu letak eye patch ni. Lepas pakai eyepatch baru teruskan dengan moisturizer dan lain-lain. Kadang-kadang I sapu moisturizer, serum dan lain-lain dulu baru letak eye patch. 



Bau dia pula tak ada la wangi sangat tapi ada bau yang okay untuk hidung I. Bila dah pakai tak ada bau apa-apa pun. Tekstur dia pulak macam gel. Dia bukan jenis krim ke apa okay. Eye patch yang kenyal macam gel. Kalau sebelum pakai, letak dalam peti dulu, rasa sejuk je!



So far, dah nak habis I pakai dalam pantang ni, membantu sangat mengurangkan dark circle, melembapkan kawasan bawah mata dan membantu bagi mata I nampak lebih segar. Tak ada la mata nampak penat. Cuma kalau nak hilangkan terus dark circle tu memang tak dapat la. Setiap hari tidur tak cukup, selang dua jam berjaga, waktu tidur pun tak menentu. Kena usaha lebih sikit la kalau nak hilangkan. 



Kalau korang student memang sesuai la pakai eyepatch ni. Berjaga nak study kan. Lagipun ada waktu-waktu tertentu je berjaga, bukan berterusan macam I. Adik I pun rajin nak mencuba eye patch ni. I memang akan cari eye patch, eye mask, eye krim supaya dark circle tak makin teruk. Lepasni makin banyak la review produk berkaitan mata dalam blog I hahaha.



Kalau korang berminat nak beli boleh tekan LINK SINI. Kalau nak 20% off pulak untuk pembelian pertama boleh guna LINK I dekat SINI.



Review Petitfee Gold & Snail Hydrogel Eye Patch

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.