Slider

Checkup kali ni, jumpa dengan doktor. Sebab I dah masuk 7 bulan mengandung so nak checkup kali ni kena scan dan ukur baby dalam perut. Masa I sampai dekat klinik kesihatan, pening-pening lagi nak tekan number yang mana sebab biasa tekan je no 3 tapi baru je dua tiga hari lepas klinik kesihatan tukar sistem, tukar tempat duduk, tukar semua benda jadi semua dah baru.



I pun tak biasa lagi dengan sistem number yang baru macam sebelum ni tapi still proses dia macam biasa. Check urine, bp dekat kaunter C. Dulu check bp tunggu masuk bilik nurse tapi sistem baru, urine dengan bp sekali terus. Dah settle, tunggu number panggil untuk masuk bilik doktor pulak.



Masa dekat kaunter C, nurse tanya I dah tahu ke belum keputusan MGTT test yang minum air gula tu. I cakap la, haritu cakap kalau dalam seminggu diaorang tak call maksudnya tak ada kencing manis la. Boleh pulak ujian darah I selepas minum air gula tu tak masuk dalam sistem. I pun pergi la ambil ujian tu dekat makmal minta diaorang tuliskan dalam buku pink -.- Rasa cuak pulak tetibe kang ada kencing manis tapi nasib baik semua normal.



Turn masuk bilik doktor macam biasa doktor akan tanya soalan kalau ada apa-apa penyakit, ada apa-apa masalah kesihatan masa mengandung. Kalau ada kena terus terang la ok dengan doktor. Macam I tak ada apa-apa masalah rasanya semua okay jadi doktor terus suruh baring nak scan baby.




I tanya doktor boleh tengok gender baby sekali tak since dah 29 weeks tapi doktor cakap kalau dia nampak dia bagitau. K foine macam nipis je harapan nak tau hahaha. Last-last memang nan hadooo la tak tahu pun jantina baby T.T Tapi masa scan doktor cakap kepala baby besar sikit dari ukuran blablabla jadi I kena scan semula dalam masa dua minggu.



I tak tahu la asyik pergi kk je bosannya dah la baru lepas settle dua minggu ulang alik selang sehari pergi klinik ni. Lepastu dua minggu lagi kena datang scan semula. Doktor cakap semua okay air ketuban okay cuma bab kepala baby tu, lagi dua minggu kena ukur semula. Masa minggu tu pulak I balik Perak, lagi la malas nak pergi klinik kesihatan dekat Perak sebab dulu pun tumpang scan baby dekat Perak jugak. Masa kena scan je mesti dah plan nak balik Perak. Ikutkan I kena cucuk kancing gigi kali kedua tapi nurse postponed untuk next checkup.



Sekarang I tak sure nak pergi scan ke tak dekat Perak tu sebab lepas je settle semua urusan dekat klinik kesihatan, I terus ajak Aiman pergi scan baby dekat klinik swasta hahaha. Klinik baru, semua benda baru. Lepastu ada promotion lagi untuk scan baby. Kalau korang duduk JB nak scan baby boleh la pergi Klinik Hidayah dekat Damansara Alif. Next entry I cerita scan dekat klinik swasta pula okay.



Scan dekat klinik kesihatan kerajaan ni, korang tak dapat pun gambar baby yang doc scan tu tau. Doc cuma ukur-ukur je. Lepastu husband pun memang tak dapat masuk bilik doktor kalau nak tengok baby dalam perut jugak jadi bagi I memang kalau nak tengok baby, pergi la scan dekat klinik swasta. Ada 3d, 4d, 5d lepastu dapat gambar lagi. Happy sikit dapat tengok baby haha.





Pregnancy Diary : Scan baby tujuh bulan





Hai. Bersua kembali dalam entry makan. Kalau tak tahu nak makan apa, nak makan dekat mana, apa yang sedap dimakan boleh la refer entry makanan I hahaha. I pun stress kadang tak tahu nak makan dekat mana ataupun tak tahu nak makan apa. Bila ada suggestion macam ni senang sikit nak buat pilihan kan.



Jadi yang pertama adalah Al Mizan Restoran. Tak silap I betul kot tu nama restoran ni. Baru bukak dekat kawasan Bandar Baru Uda Johor Bahru. Berdekatan dengan Kamdar, sebaris Dominos BBU tu. Orang JB boleh la kalau nak singgah makan sini sebab satay dia famous. Pertama kali I pergi order satay dengan nasi goreng gunung berapi ke apa entah nama dia I pun tak ingat.





Nama makanan dia ada pepelik sikit bukan macam biasa tapi nasi goreng ni memang sedapppp. Terliur nak rasa lagi. I pergi sekali je haritu lepastu tak pergi dah sebab memalam tak makan dekat luar sangat. I rasa dia bukak malam je kot. Apa-apa info boleh la refer fb dia confirm ada. Satay dia pun sedap, lembut dan kuah sedap. Selalu I makan satay Wak Radol je sebab dekat dengan rumah tapi kali ni dah ada pilihan lain selain Satay Wak Radol.



Menu kedua adalah Kula Cakes Mango Cheesecake ! I dah mengidam nak rasa Mango Cheesecake dia lama gilaaaaa. Tapi memang tak la nak pergi kuantan semata mata nak makan kek je kan. Kena sediakan budget lebih sikit la. Nasib baik dekat JB ni ada personal shopper boleh order cake ni. Lepas mengidam.






I order dari @/kcakesjb dekat instagram. Kalau korang mencari jugak Kula Cakes area jb ni boleh la beli dari dia je. Haritu I order satu slice. Saja nak rasa. Second time order yang 0.6kg terus tak silap I. Puas sikit nak makan sebab pregnant ni asyik nak makan benda manis je. Terus simpan sekotak kek dalam peti hihi.



Next, Starbuck. I tak ada la rajin sangat minum Starbuck ni tapi bila teringin tu nak jugak la. Ikutkan tak plan nak minum Starbuck. I nak beli yang Coffee Bean punya sempena Valentine Day sebab air dia warna pink dan review banyak cakap sedap. Tapi pergi Paradigm Mall tak ada Coffee Bean pulak tsktsk Amende la tak search dari awal haha. Lepastu Starbuck pun ada promo sempena Valentine jadi kira okay la.





I pilih java chips, aiman ambil mocha. I dah save dua tiga jenis jugak air Starbuck yang sedap untuk order nanti. Teringin nak rasa yang sekali red velvet cake blend tuu. Yang tak reti order Starbuck macam I ni simpan cara order dekat fon siap-siap hahaha.



Hua Mui Kopitiam. Dah lama jugak kedai ni dan antara kedai yang famous orang singgah makan kalau datang JB. I pernah pergi dua kali je. Sekali dengan officemate dan sekali dengan Aiman. Dua kali order nasi goreng telur masin diaorang sebab sedap ! Selain tu I pernah rasa nasi ayam telur masin jugak tapi yang ni biasa je.








Banyak jugak makanan diaorang yang famous dan sedap yang I tak pernah rasa lagi. Tak silap Sultan Johor pun ada singgah makan sini. Boleh la kalau nak melawat Johor, nak cari kedai makan, masukkan kopitiam ni dalam list korang.




Sempena Tahun Baru Cina yang lepas, merasa jugak la I makan Yee Sang ni dengan bos and officemate. Pertama kali makan, not bad la rasa dia. Rasa macam nak lagi pun ada haha. Ada yang Yee Sang dengan salmon tapi sebab tengah pregnant, tak boleh la makan salmon mentah tu tsktsk.





Siapa nak ajak I makan Yee Sang CNY nanti boleh la pm tepi, I dah reti nak makan Yee Sang ni hahaha.



Tak silap I promosi Secret Recipe ni ada lagi kot. Ke dah tak ada? Korang check la dekat FB atau IG dia okay. Start dari pukul 6 petang sampai tutup rasanya. 2 main course dengan harga yang agak murah. Menu dia boleh tahan best macam I order kuetiaw tomyam dan Aiman order spaghetti meatball sebab masatu dia ngidam spaghetti tu yang singgah makan SR.









I suka kuetiaw tomyam SR. Rasa nak makan lagi la pulak bila tengok gambar. Susahnya bila taip entry makanan ni. Baru lepas makan dah rasa lapar balik hahaha. Okay sampai sini je entry makan kali ni. Babai.




Makan Apa? Sate, Kek, Kopi, Nasi Goreng Salted Egg, Yee Sang, Tomyam

Cerita checkup I untuk kali ke lima ni, I terus ambil cuti sehari sebab last check up haritu nurse dah pesan untuk buat Ujian MGTT. Bagi ibu-ibu yang baru macam I, Ujian MGTT ni yang kena minum air gula untuk check kencing manis tu. I memang dah baca banyak sangat cerita orang lain minum air gula muntah la, loya, tak suka blablabla jadi baik I ambil cuti sehari terus nanti kalau I termuntah ke apa tak ada la I rasa lembik je kena pergi kerja hahahaa.



Disebabkan I ambil cuti, Aiman pun kena cuti sama sebab dia kena bagi I sokongan dekat sebelah untuk minum air gula. Padahal tak ada apa pun -.- Malam sebelum hari checkup tu kena puasa start pukul 10 malam. Pagi hari seterusnya je I minum air kosong sikit sebab risau nanti nak buat ujian air kencing, tak ada benda pulak nak keluar hahaha.



MGTT (modified glucose tolerance test) untuk ibu mengandung yang mengalami empat keadaan 
1. Mempunyai BMI lebih dari 30
2. Sejarah melahirkan anak 4kg ke atas
3. Sejarah mengalami diabetes melitus semasa hamil
4. Mempunyai saudara-mara dekat yang menghidap diabetes



I ada baca juga yang sekarang, walau apa pun keadaan, semua ibu mengandung kena buat ujian ni. Tapi I tak sure betul ke tak. I kena buat MGTT sebab no 1 ! Berat I naik agak banyak tapi tak sure BMI tahap mana dah hahahah. Tahap kritikal kot.



Sejak tau I kena buat Ujian MGTT ni, banyak la I google baca pengalaman orang lain dekat blog dan facebook. Penting okay baca pengalaman orang atau bertanya pada orang yang berpengalaman so I lebih bersedia nak menghadapi air gula ni.



Bila dah minum okay je sebenarnya rasa air gula tu. Memang manis tapi masih boleh ditelan. Masa sampai dekat klinik kesihatan, I tengok mug yang letak air gula tu boleh tahan banyak jugak. Pengsan nak telan. Bila dah minum rasa okay je tak ada masalah pun bagi I. Air gula nurse dah siap tuang dalam cawan, nanti dia suruh minum, terus jela minum dekat situ.





Antara tips yang I baca dan I praktikkan bila nak minum air gula :
1. Sila duduk dan jangan lari. I pernah nampak ibu mengandung minum air gula sambil berdiri. Kenapa tak duduk dan minum relax2 je? Ada kerusi dekat kawasan air tu jadi duduk dan tarik nafas.
2. Baca Bismillah. Baca la doa seeloknya.
3. Minum tak laju sangat, tak slow sangat. I stop minum bila tinggal suku je lagi sebab tak cukup nafas minum banyak-banyak hahahhaha. 
4. Kalau rasa tak boleh masuk air tu boleh try tutup hidung, jangan pandang lama sangat air tu dan stay positive !
5. Lepas minum, pergi kumur mulut untuk hilangkan rasa manis.



I lupa nak pergi kumur sebab rasa macam okay je. Lagi satu I rasa tips paling berguna, hahahha pastikan husband duduk tak jauh jarak dari korang. I dah pesan dekat Aiman, tengok I minum air gula tu dan jangan pergi jauh-jauh. If rasa nak termuntah or dah muntah at least I tak rasa terkontang kanting sesorang hadap semua benda tu sebab Aiman ada hahahha. Sebelum minum, I dah siap pandang dia jadi macam ada kekuatan sikit la nak menelan. Kalau korang bukan jenis yang suka minum air manis atau sebab mengandung mual/loya, jenis tak makan/minum pagi-pagi mungkin antara penyebab tak boleh telan air gula tu.



Settle minum air gula, kena tunggu dua jam untuk ambil darah kali ke dua. Dalam masa dua jam tu pun kena puasa lagi, tak boleh minum, tak boleh makan. Pengalaman I ambil darah tak pernah manis :( Pengalaman pahit je. Ni lengan dedua bengkak sikit dan biru sebab ambil darah. Dua-dua lengan okay. Redha jela.



Keputusan untuk ujian MGTT tu kena tunggu dalam seminggu. Nurse cakap kalau dalam seminggu tak ada call, maksudnya semua okay.



Semasa dua jam nak tunggu ambil darah kali kedua, I buat checkup macam biasa. Check air kencing, check tekanan darah, ukur perut, bagitau nurse kalau ada apa-apa yang sakit. Biasa I tak ada masalah bab ni kecuali bab berat ! Berat I asyik naik je dan setiap kali checkup, benda tu yang jadi masalah. Sekarang jadi masalah sebab I kena datang selang sehari dalam masa dua minggu untuk pastikan I tak ada masalah kesihatan bila berat naik mendadak ni -.- 



Dua minggu tu sama macam pengalaman I masa batuk haritu kena datang selang sehari jugak. Kena la ambil time off. Kena salahkan diri sendiri jugak la berat naik sebab banyak sangat makan hahahha. Baby pun asyik lapar je padahal perut I tak nampak besar pun walaupun dah tujuh bulan.


Macam mana nak rasa suntikan nutella ni



Checkup kali ni jugak I kena cucuk kancing gigi. Untuk cucuk kancing gigi ni, untuk ibu yang mengandung sulung, kena suntik dua kali. Anak seterusnya baru suntik sekali je. Kalau tak silap I apa yang nurse bagitau hahaha. Jadi I kena suntikan pertama masa kandungan 7 bulan. Semalam kena suntik, malam tu dah tak tidur lena sebab tak boleh mengiring bahu. Bahu I lenguh dan sakit !



Nak bergerak susah, nak angkat tangan susah, terkena sikit pun boleh tahan sakit dia. Lagi dua minggu ambil suntikan kedua, tak tahu la macam mana keadaan I hahaha. Ni pun rasa badan tak larat dah hehhhhhhh. 






I pun dah start kira pergerakkan baby dan kena tulis dalam buku pink. Dah siap-siap buat group berdua dengan Aiman jadi senang nak track pukul berapa baby gerak. I rasa baby I aktif, kalau bergerak tu kemain betul. Curious nak tahu boy or girl. Next appointment baru scan dengan doktor tapi I plan nak scan dekat klinik biasa dulu. Ada la dalam lima klinik yang I dah survey nanti I share dekat next entry okay !






















Pregnancy Diary : MGTT, Suntikan Kancing Gigi

Ini merupakan check kali ke empat I kalau tak silap. Hahaha dah lost count pulak berapa kali checkup. Kali ni macam biasa la checkup. Kena ambil air kencing, check darah dan lepastu beratur tunggu giliran jumpa nurse. Sekarang I pergi checkup lambat sikit dari biasa sebab kalau pergi awal sikit nanti ramai sangat orang dan tempat duduk pun tak ada. Biasa nurse bagitau boleh datang dari 10 hingga 1030. Itu jadual yang biasa dia bagi. Sebelum ni sebelum pukul 10 I dah datang dah. Sekarang 1015 macam tu baru sampai tempat parking klinik haha.



Checkup kali ni sebab pagi tu I sakit perut dua kali pergi toilet, masa nak ambil air kencing, air kencing dah tak ada dah -.- kena la tunggu sambil minum air banyak-banyak walaupun bukan cepat pun air tu nak proses jadi air kencing hahaha. Sebab kena tunggu tu la checkup kali ni I jadi orang terakhir sekali. Klinik dah tak ada orang, nurse doktor semua dah nak keluar rehat, I tak siap-siap lagi.




Disebabkan I batuk tak berhenti dua minggu jugak, I kena pergi klinik kesihatan ni buat checkup selang sehari -.- Bayangkan dah la busy dengan kerja, nak mintak bos time off pergi klinik lagi eiiii sabar jela. I batuk memang dah dekat dua minggu tapi tak ada rasa sakit tekak atau sesak nafas atau lain-lain yang bahaya. Hanya batuk dan tekak gatal je. 



Lepastu nurse suruh rujuk doktor untuk check I ada masalah lain atau tak. Kena buat ujian darah lagi. I paling tak suka ambil darah sebab ambil masa nak cari urat, urat halus dan darah main-main nak keluar tak nak keluar. Dah la sakit. Bila doktor dah check I punya paru-paru, pernafasan semua okay still kena checkup selang sehari juga selama seminggu, dua minggu macam tu untuk pastikan semua okay. Kalau tak okay kemungkinan I tetiba ada asma atau TB.



I kalau boleh memang tak nak la sakit apa-apa tsktsk penat tau sakit, lepastu bila mengandung dan sakit, jadi double double sensitif dan bahaya untuk ibu dan anak. Bagi ibu mengandung yang ada batuk ke demam ke lebih dari sehari dua tu terus pergi check okay. Jangan tunggu lama dan kalau boleh elakkan beli ubat dari luar. Doktor pun cakap dekat I, ubat untuk ibu mengandung ni terhad dan bukan sembarangan boleh bagi.



Untuk hari pertama I kena check selang sehari tu, check macam biasa je. I ingat kena check/ambil darah lagi ke apa. Memang pengsan I dekat situ kena ambil darah je. Tapi tak. Check air kencing, tekanan darah dan check baby punya heartbeat ni. Masuk 6 bulan pregnant ni dah dua kali I dengar heartbeat baby and I am excited ! Tak sabar nak tunggu next scan dan buat scan 3d ke 4d ke apa tu haha.










Pregnancy Diary : Batuk semasa mengandung





I baru je sudah buat pembayaran untuk domain blog bagi tahun kedua dengan NetKL. Bagi yang tak tahu lagi kalau nak tukar domain blog macam mana, nak guna perkhidmatan website mana, ataupun nak tahu apa-apa la mengenai domain blog, boleh la baca entry first I mengenai domain blog dekat SINI



I tak ada la berpengalaman sangat guna domain blog ni. Baru setahun hihi. Setakat ni guna servis NetKL, semua okay. Servis pun cepat je. Kalau ada apa-apa masalah boleh terus contact diaorang, balasan pun dapat cepat. Setakat ni I baru setahun guna domain www.airahsyahirah.com. Dan harini I baru renew untuk tahun kedua.







Dari hujung bulan February rasanya, team NetKL dah hantar email ingatkan untuk I renew domain. Bila bukak je email mesti ada email dari diaorang hahah. Bagus jugak macam tu sebab I dari last week nak renew, asyik lupa je sebab banyak benda nak buat dan malas pun ye jugak. Bila tengok ada email terus macam ok kena cepat bayar sekarang nanti terlupa naya je.



I guna online transfer je untuk pembayaran. Dah bayar terus email screenshot bank slip tu dekat NetlKL. Apa-apa nanti diaorang akan update dekat email. Senang je ! 







Tahun kedua dengan domain www.airahsyahirah.com

Second checkup ni I buat dekat Perak sebab masa appoinment tu I memang tengah cuti seminggu++ dekat Perak. Nurse cakap kalau boleh cuba tumpang klinik dekat Perak untuk checkup kedua. Checkup kedua ni jumpa dokter pula untuk scan baby.



Bab scan baby pertama kali ni memang nervous. First macam mana kalau tak pregnant pun hahahahahhaha I masih was was I pregnant ke tak sebab I tak ada muntah-muntah padahal biasa la kalau tak muntah kannnnn. Tak ada la nak teruk sangat ulang alik toilet nak muntah. Lepastu cakap dengan diri sendiri 'kan tak period, pregnant la tu apa lagi!'. Masalah betul monolog dalaman ni. 



I pergi checkup dekat Klinik Kesihatan Pusing sebab dekat sikit dengan rumah mak mertua I. Tunggu turn lama gila, semua orang dah balik, silih berganti orang, I tetap ada kat situ tunggu turn -.- Padahal masuk jumpa dokter sekejap je. Tak sampai 10 minit pun I rasa. Scan baby lepastu dokter tulis-tulis dekat buku, tanya serba sedikit then settle. Balik tu terus rasa lapar sangat sebab tunggu turn lama hehhhh.







Excited tengok scan baby hewhew. Tak sabar jugak nak buat scan yang lain-lain siap boleh tengok muka baby semua tu. 


Next appoiment lagi sebulan, 10 oct. Doakan baby and I sihat sihat je okay dah boleh bersalin normal. Macam biasa I masih dilema nak post entry pregnant ni masa tunggu hari nanti je or sekarang sebab I dah lepas 1st trimester yeay. Post tunggu hari nanti jela. Masuk second trimester ni, I makin penat. Selalu kalau jalan dalam shopping mall tu tak ada masalah nak jalan seharian. Tapi semalam I tengok wayang dengan husband dan jalan agak lama jugak, balik terus sakit betis -.-



Nak duduk dekat sofa wayang tu pun tak selesa -.- Lepastu bahagian belakang badan I selalu lenguh dan sakit. Kalau sekarang pun dah rasa sakit macam ni, nanti macam mana la pulak rasa sakit dia.........




Muka pregnant tiga bulan. Muka je mengembang, perut tak nampak apa lagi. Aiman pun sampai nak mengembang dengan I jugak hahahaha



---------------------------------------


Third checkup kali ni biasa je. Appointment pukul 10 tapi 1030 baru sampai hahaha. Pergi klinik kesihatan ni memang I dengan Aiman naik moto je senang nak parking dan senang nak bergerak.



Kalini pun checkup biasa je ulang je proses daftar ambil number, check air kencing, check gula, check berat, BP semua dan check perut. I tak ada apa-apa masalah kesihatan selepas first trimester dan awal second trimester ni kecuali kaki bengkak kejap sebelah haritu sebab mungkin banyak sangat jalan tapi lepas urut dalam tiga hari macam tu dah surut.



Checkup kali ni yang berbezanya kena pergi check gigi dengan doktor gigi. Gigi I memang yang bongsu tu dah berlubang jadi doktor suruh cuci bersih-bersih setiap kali lepas makan dan kena pastikan sentiasa bersih la, tak ada makanan terlekat sebab dia memang tak boleh buat operation atau apa-apa pada gigi ibu mengandung ni takut effect baby.



I okay jela sebab I tak ada rasa sakit gigi or apa pun cuma berlubang je. Checkup kali ni tak lama sangat mungkin datang lambat dah last-last haha. Next checkup lagi sebulan so weeeee. I memang dah excited nak beli barang baby and buat list semua tapi still tak beli apa-apa lagi.











Pregnancy Diary : Second checkup and third checkup

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.