Slider





Bulan December ni memang meriah dengan persediaan sambutan Christmas dan semestinya sales everywhere ! Antara salah satu aktiviti masa Christmas yang I tahu adalah tukar hadiah. Jadi kalau ada dari pembaca blog I yang masih dilema nak beli apa untuk hadiah kepada rakan, family atau sesiapa je mungkin boleh beli produk yang ada di Althea.kr.



Pejabat I pun ada buat sesi tukar hadiah untuk Christmas nanti. Bawah ni I senaraikan Top 10 Wishlist produk yang I nak di Althea.kr. Korang pun boleh la beli sebagai hadiah kepada yang tersayang. Sebab utama I suka cuci mata beli skincare makeup dekat Althea ni, banyak pilihan sambil tu boleh kumpul points untuk pembelian seterusnya.



1. Althea Bare Essentials Set
Link : https://my.althea.kr/bare-essentials-set

I dah lama teringin nak cuba Althea Bare Essentials Set yang terdiri daripada Contour Cleanser, Primer Water dan Fixer Cream ni. I ada baca review ramai bloggers dan youtubers lain yang dah guna set ni dan diaorang memang puas hati. Siap ada yang repurchased lagi jadi I nak sangat cuba tahap keberkesanan produk ni.






Kalau korang tak tahu, set ini merupakan keluaran dari Althea sendiri. Sebelum ni I dah cuba Althea Petal Velvet Sunaway dan Petal Velvet Powder memang best jadi mungkin produk Bare Essentials ni pun best jugak.



2. Dear, Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask
Link : https://my.althea.kr/freshly-juiced-vitamin-e-mask-90g

Sebagai seorang yang sukakan produk skincare, I memang akan selalu update produk yang menjadi pilihan skincare junkie/ beauty enthusiast ni. Salah satu produk yang banyak dapat positif review adalah Freshly Juiced Vitamin E Mask. Tak silap I produk ni pun salah satu Best Seller di Althea. Baca review orang lain di laman web Althea pun rata-rata suka dengan produk ni.






Lama juga produk ni ada dalam wishlist I. Baru-baru ni I dah cuba Freshly Juiced Vitamin Drop dan Midnight Blue Calming Cream di bawah jenama yang sama. I beli di althea.kr jugak jadi tak sabar nak masukkan lagi satu produk Dear, Klairs dalam skincare routine I.



3. Petitfee Gold & Snail Hydrogel Eye Patch
Link : https://my.althea.kr/gold-snail-hydrogel-patch




Haritu I dah masukkan produk ni dalam cart dah tapi hold dulu la hahaha. Kerja I memang dari pagi sampai petang pandang screen laptop je. Lepastu balik rumah sambung pandang screen handphone pulak. Sangat tak bagus untuk kesihatan mata dan buat mata I nampak letih. Sebab tu I perlukan eye patch ni.



Lagi satu I dalam proses kumpul barang untuk persediaan pantang nanti jadi eye patch dah jadi salah satu wishlist. I tengok review dia pun positif, eye patch membantu menyegarkan mata dan buat kawasan bawah mata lebih lembap. Range eye patch dari Pitifee ni pun banyak antaranya Ruby & Bulgarian Rose, Gold & EGF dan Black Pearl & Gold. Tak Sabar nak try semua !



4. Laneige Essential Balancing Emulsion
Link : https://my.althea.kr/balancing-emulsion-light

Sebelum ni I pernah guna Laneige Water Bank tu, best ! Sampai ada stranger yang tanya I pakai skincare apa sebab kulit cantik tsktsk. Setakat ni I pernah guna cleanser dan trial set Laneige tu memang puas hati la sesuai dengan kulit I. Jadi Wishlist I yang seterusnya adalah emulsion Laneige ni. I pilih emulsion ni sebab I jarang masukkan emulsion dalam skincare routine I.





I lebih focus pada serum dan moisturizer. Bila tengok banyak feedback best untuk produk ni, rasa nak cuba pulak hihi. Lagipun emulsion ni sesuai untuk kulit jenis combination to oily jadi I rasa dia sesuai dengan keadaan kulit I sekarang.



5. Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm
Link : https://my.althea.kr/clean-it-zero-cleansing-balm-100ml-original




Kalau korang tak tahu lagi, double cleansing sangat diperlukan oleh kulit lagi-lagi kalau korang suka pakai makeup tak kira tebal ke tak atau pakai sunscreen. Kena cuci produk-produk tersebut dengan bersih. Sekarang I cuba cleansing oil je jadi I masukkan cleansing balm pula untuk I cuba nanti.



Macam biasa I suka pilih dan cuba produk yang banyak feedback positif hahaha. Banila Co Clean It Zero ni ada 4 jenis cleansing balm yang korang boleh pilih ikut kesesuaian dan keutamaan kulit korang okay. Warna dan packaging dia bagi I comel sangat sebab warna lembut pastel macam tu.



6. VDL Lumilayer Primer
Link : https://my.althea.kr/lumilayer-primer

Cukup 5 wishlist untuk skincare. Seterusnya primer dari VDL ni. Lately ni I suka sangat tengok tutorial makeup dan nak kumpul makeup haha. Sebelum ni nak kumpul skincare je. Perubahan apakah ini….. 





VDL Lumilayer Primer ni bukan sekadar primer sahaja tapi dia bagi healthy glow pada kulit. I lagi suka makeup yang nampak dewy glow macam tu dari jenis matte. Boleh la buat ala-ala glass skin nanti.



7. Peripera Mini-Mini Peppy’s Carrier
Link : https://my.althea.kr/mini-mini-peppy-s-carrier-new-york-10025

Jatuh cinta dengan set mini ni ! Walaupun review cakap set dia kecil je tapi mostly puas hati dengan produk Peripera. I pernah beli liptint Peripera dan memang best, warna lama dan susah nak hilang. Dalam set ni ada 5 produk, jadi kalau semua okay dengan kulit I boleh la beli yang besar pula nanti.





Lagi satu I rasa set ni comel kalau jadikan hiasan atas meja makeup. Nak bawak travel pun senang sebab saiz dia comel je. Luggage pink tu yang paling I nak.



8. Color Deep 12 Color Eyeshadow Palette Glam Shine
Link : https://my.althea.kr/12-color-eyeshadow-palette-1-5g-12ea-glam-shine




Macam I ada cakap dekat atas tadi I dalam mood nak makeup sekarang. Kalau boleh nak kumpul lengkap semua step makeup cukup jadi senang la nak buat eksperimen dekat muka sendiri. Lagipun I bukan reti makeup sangat haha. 



Masa I survey-survey makeup yang ada di laman web Althea ni, terus jatuh hati dengan palette Color Deep. Warna dia cantik ! Dan tak mengecewakan bila I baca review orang lain di website Althea, semua puas hati dengan warna palette dan pigmentation dia. Buat I tak sabar nak beli terus masuk dalam wishlist.



9. Moonshot Honey Coverlet Stick Extreme
Link : https://my.althea.kr/honey-coverlet-stick-extreme-3-5g

Bagitau I siapa je yang tak suka kumpul lipstick…… I ada 6 lipstick kot dalam simpanan tapi kalau nak bandingkan dengan orang lain yang ada macam-macam warna tu memang jauh beza hahaha. I jatuh cinta dengan code Baked Burn lipstick ni.





Baked Burn warna dia macam orange brown. I memang tak ada warna lipstick orange macam ni teringin nak try satu. Kalau nak tengok warna dia macam mana boleh tekan link dekat atas. Semua warna cantik !



10. Hera UV Mist Cushion Cover
Link : https://my.althea.kr/uv-mist-cushion-cover-2016-new

I kalau pergi office pakai cushion je. Senang dan tak ambil masa yang lama. Kalau keluar jalan-jalan baru ada effort sikit pakai foundation. Kadang tu tak pakai apa langsung sebab malas. Tapi stok cushion I akan pastikan sentiasa ada sebab I memang pakai. Sebelum ni I dah pernah cuba Laneige punya cushion, sekarang tengah nak habiskan The Face Shop yang CC Intense Cover Cushion dan ada satu lagi Aprilskin Magic Snow Fixing Foundation tengah tunggu turn nak guna haha.





Jadi next ni I nak try Hera punya pulak. Tapi wishlist cushion I memang banyak, semua nak cuba.



Semua produk yang I bagitau dekat atas boleh beli di website Althea okay. I memang suka beli dekat Althea sebab dijamin original. Nak tunggu barang sampai pun tak lama. Pilihan banyak dan semestinya harga yang berbaloi. Siap ada free shipping lagi. Kalau korang nak 20% off untuk pembelian di Althea boleh klik LINK ni okay !




My Althea Wishlist






Alhamdulillah. I am so happy harini. Pagi-pagi bukak email nampak email adsense bagitau payment on hold sebab I tak update mode of payment dekat setting adsense. I memang tak update since I nak tunggu dulu sampai cecah jumlah yang boleh dikeluarkan. Jadi bila adsense dah hantar email macam tu I macam 'ehhh.....dah cecah 100 ke'. I memang jarang sikit tengok earning adsense, bila I bukak macam wowwww dah cecah. I'm excited !



Maafkan blogger sendu yang baru nak dapat payment adsense ni. Walaupun I dah lama blog dari zaman sekolah, dah lebih lima blog kot I ada hahahha tapi sekarang baru nak serius. Jadi tadi I cepat-cepat update cara pembayaran duit adsense tu. Kalau korang tak tahu macam mana nak update cara pembayaran senang je,



1. Pergi ke akaun adsense anda. Log in segala bagai.
2. Pergi ke bahagian Payment dekat setting belah kiri. 
3. Cari 'How You Get Paid' atau 'Manage Payment Methods'




4. Ada tiga cara pembayaran iaitu Western Union, wire transfer dan new check details which is I tak tahu apetu haha. I pilih wire transfer yang bermaksud bayar terus ke akaun bank. I ada buat research sikit, wire transfer lebih cepat, berkesan, jimat masa berbanding pembayaran lain.






5. Isi la Beneficiary Id, Name on bank account, Bank name, SWIFT BIC, Acc number. Yang Intermediary bank blablabla tu tak payah isi. Gigih I cari amende la tu tapi tak payah pun tak ada okay.
6. Tick set as primary payment method kalau korang pilih nak masukkan dekat number akaun yang ini. Boleh set banyak number akaun okay so kalau tick korang pilih akaun tu as akaun utama.
7. Save !



I baca kena tunggu adsense approve akaun bank tu dulu jadi I tunggu email dari diaorang. Nanti I update lain berapa lama duit nak masuk dan lain-lain prosedur yang diperlukan. Makin bersemangat nak berblog lepas ni hihi. Kalau korang singgah blog I nanti tolong la klik iklan yang ada okay.














Earning Adsense Pertama?

Ibu mengandung pasti tak akan terlepas jadi menghadapi masalah stretch mark semasa mengandung kan? Kalau yang tak ada stretch mark semasa mengandung tu kemungkinan dari awal dia dah amalkan moisturizer, losyen atau minyak untuk sapuan pada bahagian yang kemungkinan akan ada stretch mark. Walaupun I ada baca yang tak ada produk boleh halang stretch mark dari terjadi tapi mungkin boleh usahakan untuk kurangkan kemunculan stretch mark tersebut.



I mula rasa gatal pada kulit masa kandungan nak masuk lima bulan or empat bulan kott. Masa tu perut gatal Ya Rabbi tak tau nak cakap macam mana. I ada baca kalau kulit yang menegang semasa hamil memang akan menyebabkan kegatalan pada kulit sebab kulit tegang akan buat kulit jadi kering macam tu la. Jadi memang gatal gila tapi I tak ada pergi klinik pun. Google apa yang boleh disapu dan I ada baca penggunaan calamine boleh membantu.



Jadi I dengan Aiman pun pergi la Caring tak silap nak beli calamine losyen tu. Tapi bukan terus beli ye still tanya ahli farmasi dekat situ sesuai ke tak. Dia cakap tak sesuai. Penggunaan calamine akan sebabkan kulit kering. Yela dia kan macam ala-ala bedak sejuk tekstur dia bila kering kan jadi macam tak membantu untuk melembapkan kulit pun. Nanti buat hal pulak makin teruk gatal sebab kulit kering.



Jadi orang farmasi Caring tu pun syorkan guna losyen yang biasa tulis stretch mark untuk ibu mengandung. Siap recommend produk paling mahal sekali padahal ada yang lebih murah hahahhaha. I dah sah-sah ambil produk yang sesuai dengan bajet. Dia cakap kegatalan kulit tu sebab perut meregang mengandung kan baby makin besar lepastu kulit kering jadi elok lah sapu losyen, produk yang melembapkan macam tu.



Antara produk Palmers yang I pakai.





I pilih Palmer’s Cocoa Butter Formula yang Tummy Butter for Stretch Marks tu. Harga dalam RM20++ macam tu tak silap. Bau dia memang best bagi I, bau butter bau coklat yang rasa nak makan. Wangi macam bau kek ! Tekstur dia memang bukan macam lotion ke apa. Macam butter betul la. Solid, bila sapu dekat kulit baru dia macam cair sikit. 



Bagi I, I suka je pakai yang ni sebab terasa dia punya kelembapan pada kulit walaupun agak melekit. Aiman pulak dia tak suka. Disebabkan dia yang kena tolong I sapu jadi dia tak berapa berkenan dengan tekstur Tummy Butter ni. Dia bukan macam susah nak serap pada kulit tapi kelembapan dia tu terasa sampai pagi esok hahahah. Kalau korang bukan jenis suka benda melekit ni I tak galakkan pakai.



Bagi I sebab lepas pakai Tummy Butter tu I terus tidur jadi biar jela dia nak melekit ke apa lantak sana. Asalkan kulit I rasa lembap, lembut, tak gatal dah, stretch mark tak bermaharajalela. I rasa satu bekas 125g ni boleh tahan dalam 2 bulan ++ kot. I tak dapat nak agak sebab sebulan ke dua bulan lepas tu Aiman belikan Palmer’s Cocoa Butter Stretch Marks Cream pulak.






Palmer’s Cocoa Butter Stretch Marks Massage Lotion  ni jenis macam losyen. Harga pun I rasa RM30++ lebih mahal dari Tummy Butter tu. Kalau tak silap I la. Aiman suka yang jenis ni sebab kurang melekit dan cepat serap berbanding Tummy Butter. 



Bau dia pun still bau butter coklat macam tu tapi kurang sikit dari Tummy Butter. Bagi I losyen ni pun okay je mampu melembapkan kulit I, tak buat kulit rasa gatal sebab kekeringan tu. Kalau tanya I mana satu yang I suka, I lagi suka Tummy Butter kot sebab bau sedap nak mampus haha.





Selain dari penggunaan losyen macam ni untuk melembapkan kulit dari keluarnya stretch mark yang banyak, I guna jugak Bath Gloves dari The Body Shop. I dah lama gila guna benda ni. Dah dua tahun kot. Ok dua tahun je tak ada la lama sangat hahaha. Bath Glove ni macam sponge gosok badan tu tapi dalam bentuk sarung tangan.



Pakai je sarung tangan ni sebelum sabun badan, letak cecair sabun badan tu pada sarung tangan then sabun ke badan macam biasa. Tekstur sarung tangan tu tak ada la kasar sangat tapi boleh la buat kulit I rasa lembut dan bersih setiap kali lepas mandi. Dia macam scrub kan badan jugak la. Sebelum ni I guna warna putih dan sekarang I guna Bath Gloves warna pink pulak. Banyak pilihan warna dan bila beli baru selalu rasa excited nak mandi hahaha.



Glove ni membantu menanggalkan sel kulit mati sebab tu kulit rasa lembut dan bersih je lepas mandi. Buih sabun badan pun lebih banyak dihasilkan bila menggunakannya. Harga masa I beli RM18++ macam tu. 



Penggunaan sabun badan yang sesuai membantu jugak bagi kulit tak rasa kering dan gatal. Sekarang I pakai sabun badan dari Caring yang milk bath punya. Sesuai untuk melembapkan kulit. Focus I lebih kepada tak nak bagi kulit gatal sebab I ada baca kalau kulit gatal masa mengandung, then kita garu pulak lagi lebih banyak stretch mark akan muncul. So ikat tangan diam-diam hahahha. Selain itu, I ada juga guna beberapa jenis sabun lain seperti sabun minyak zaitun. Kalau entry tu dah siap nanti I share link dekat SINI.




Next produk yang I guna pelbagai jenis losyen hahaha. I memang hantu losyen dari sebelum kahwin lagi. Dah dekat nak kahwin lagi la berbotol losyen beli sebab nak jaga kulit huhu. Sekarang losyen I tinggal satu je sebab Vaseline losyen I baru je habis. Sekarang guna Nivea pulak. Ini pun nak habis dah kena topup. Biasa lepas pakai cocoa butter tu pada bahagian yang kemungkinan akan ada stretch mark, I pakai lotion pulak pada kaki, lengan dan bahagian lain. Kira dua jenis jugak la produk I pakai untuk kelembapan kulit. Kalau time rajin kemain semua benda nak letak, bila malas memang tak la lebih baik I baring je hahaha.


Sebab semua benda dah nak habis I plan nak try Palmer's Cocoa Butter Spray Lotion for Stretch Marks pulak lepas ni. Yang jenis spray mesti senang hidup spray je hahahhaa. Nanti I up review yang itu pulak okay.





Tapi disebabkan haritu I mencari yang spray tu tak ada, I beli Palmer's Cocoa Butter Massage Lotion yang ada vita E. Walapun botol dia lebih kurang je macam yang dekat atas tu tapi yang ni bebas dari mineral oil, paraben dan phthalates. Kalau jenis kulit sensitif boleh la pakai yang ni. Tekstur dia memang agak berbeza dari lagi satu tu. Lebih pekat I rasa.






Kalau ada ibu-ibu yang ada buat review produk untuk stretch mark tinggalkan link dekat komen box okay I nak baca. Lagi satu memang stretch mark tak boleh nak elak tau. Perut dan bahagian badan yang lain memang akan mengembang hahahha jadi nak tak nak terima je stretch mark tu okay nanti lepas bersalin usaha semula turunkan berat dan hilangkan segala parut yang ada.









Cara mengurangkan stretch mark

Haruman ataupun lebih dikenali sebagai minyak wangi, perfume sebahagian dari identiti seseorang. Bagi I ia memberi kesan yang besar terhadap penampilan dan pandangan orang terhadap diri kita sendiri. Bayangkan kalau kita ada bau yang tak sedap atau tak enak bagi orang sekeliling, dah memberi pandangan buruk kepada diri sendiri. Tak tahu bagaimana untuk jaga penampilan atau tidak tahu bagaimana untuk jaga kebersihan?



Bila berdiri atau berkawan dengan orang yang bau wangi ni serta merta perasaan kita pun jadi gembira. Sebab tu I kalau boleh akan pakai minyak wangi sebelum keluar rumah. Jangan pulak beria pakai minyak wangi tapi mandi tak -.- Biar la seiring dengan kebersihan badan sendiri.




Baru-baru ni I dah kembali semula ke perfume kegemaran I iaitu AGift With Care. I selalu sebut AGift je. Nama dia pun dah special, cerita dia lagi special. Pertama kali I kenal jenama ni masa I sem 3 atau 4 masa belajar dulu. Mungkin dalam 3,4 tahun lepas…. I jalan-jalan dekat Queensbay Mall lepastu nampak kedai AGift ni. Masa tu baru jugak rasanya outlet dia. I masuk sebab barang dia nampak menarik. Packaging cantik, warna yang digunakan cantik dan bau wangi !



Terus rambang mata nak pilih perfume sebab yang paling menarik perhatian I adalah perfume dia. Tapi masa tu mesti la tak beli perfume saje sebab boros beli la sekali handcream dan lagi satu barang I tak ingat.



Tapi lepastu I dah tak beli dah sebab perfume dia boleh tahan mahal untuk student macam I lol. Balik Perak pun I dah tak beli sebab dia tak ada outlet dekat Perak. Dah stay JB ni baru la I jumpa balik outlet dia di Aeon Tebrau City. Banyak kali juga I lalu depan outlet dia tapi tak beli sebab I bukan jenis beli barang yang masih ada lagi dekat rumah hahaha. Barang tu dah habis baru la nak beli. Masa tu jugak perfume I dah habis so ada peluang la beli.





Cadang nak beli saiz kecil je last-last ambil yang besar terus sebab dapat free kecil satu. Diaorang selalu juga ada promosi dan promosi semua best-best dan menjimatkan. Duit I je yang tak cukup, kalau cukup I borong semua. Yang kecil tu boleh tahan jugak harga dia hahaha. I pilih wangian yang sama masa I study dulu iaitu Elixir, Eau De Toilette. Memang dulu pun pilih bau ni jugak, bau dia sweet and musky. 





Macam mana eh nak terangkan bau dia hahaha. Bukan bau yang kuat tau bau dia still lembut, tak memeningkan orang sebelah tapi still sweet and musky. Kalau nak tahu macam mana bau dia kena bau sendiri la hahahha. Senang sikit tapi bagi I bau dia sedap ! Walaupun banyak pilihan lain lagi tapi masih jatuh hati dengan bau ni.


Packaging box


Packaging botol



Eau de Toilette ni concentration dia number tiga. Yang pertama adalah perfume, yang kedua, eau de parfum dan ketiga baru eau de toilette. Pertama dan kedua tu mesti la lagi mahal kan. Kebiasannya eau de toilette bertahan 2-4jam dan bagi Elixir AGift ni kalau I spray dekat tangan, petang nak balik dari office pun I boleh bau lagi. Cuma kalau orang sebelah maybe dah tak bau la hahaah.





Yang free punya perfume I pilih Courage, Eau De Toilette. Yang ni perfume untuk lelaki. AGift pun ada perfume untuk lelaki sekali tapi buat masa ni yang I tau Courage jela untuk lelaki hahaha. Bau dia masculine sikit. Memang bau macam lelaki laa. I suka sangat bau body care lelaki yang memang bau dia kuat khas untuk lelaki. Bau maskulin gitu tuu. Aiman pun kalau dia suruh I yang pilihkan memang macam ni jela bau I pilih. 


Packaging bottle.



I suka packaging perfume dia. Packaging dari segi corak yang ada pada botol. I tak kisah pun botol tu bentuk apa. Tapi bab penutup spray perfume tu senang betul tertanggal. Tak perlu tenaga banyak pun, tarik dah tanggal. So senang hilang dan I awal-awal dah sediakan bekas untuk Aiman letak penutup perfume tu. Kalau tak letak nanti entah mana-mana je pergi nya.


Packaging box


Tapi corak botol dan kotak dia semua cantik-cantik ! Masa I study dulu tak silap diaorang cakap ada special botol yang dilukis oleh golongan istimewa. Tapi botol tu mahal sikit la dari botol biasa. Sebab tu I macam berminat nak beli produk diaorang. Lukisan pada botol tu pun memang cantik sangat. 



AGift ni ada buat derma pada golongan istimewa dengan memberi pekerjaan, membantu kewangan organisasi, membuat kempen kesedaran, semua ada kena mengena dengan special people. Setiap produk yang dijual, RM10 akan diberikan kepada charity partners diaorang. Menarik kan? Kalau nak tahu lebih lanjut boleh baca dekat website diaorang. I pun jurujual tu yang terangkan dulu masa I study. Sekarang dah tau tak payah orang tu terangkan, I pilih, beli, chaw hihi.



Entry ni bukan sponsored tau I cuma nak share perfume favourite I dan apa jenama ni buat untuk membantu golongan istimewa. Sambil membeli dapat membantu jugak. Dekat website diaorang pun ada tulis berapa target donation, accumulated donation dan total donation diaorang dari tahun 2011 lagi. Boleh singgah website AGift okay.



Ohhh walaupun sekarang I tak beli handcream dia, tapi hand cream diaorang bau wangi nak mampus. Dulu sayang gila nak guna, guna time nak pergi dating je hewhew. Tak sabar nak kumpul lagi benda-benda wangi ni eeei.




Haruman Identiti Anda

Semakin dekat dengan tarikh nak bersalin ni, makin banyak I baca mengenai persediaan berpantang, list barang baby, benda penting kena beli, benda tak penting yang I rasa macam nak beli hahaha bercampur semuanya. Biasa la nafsu membuak-buak bila bab membeli ni tapi bab duit tu sedih sikit T.T Walaupun duit banyak tetap kena jimat dan jangan beli yang tak penting okay. Kalau duit sikit tu lagi la kena fikir mana yang patut mana yang tak patut dibeli.


Disebabkan duit I pun cukup-cukup je, awal-awal lagi I memang dah buat list barang apa yang patut beli, jenama mana yang boleh tahan lama. I memang suka membaca dan bila baca bab persediaan barang baby dan bab pantang ni makin excited I nak baca.



Kali ni I survey set bersalin yang best dan sesuai untuk tempoh berpantang. Baru je google baca review orang lain dulu. Sambil tu I baca jugak point penting apa kena ambil kira bila nak beli bengkung ni. Walaupun pening tengok review orang lain sebab banyak sangat set best, I tertarik nak cuba Set Bersalin Nona Roguy.


(Credit gambar : tekan gambar)


Yang I perasan kebanyakkan review semua suka guna Set Bersalin Nona Roguy ni. Walaupun dah pernah bersalin 2-3 kali, ada yang still beli set ni ataupun semasa pantang salah seorang anak dia akan guna set bersalin ni. Dalam set tu ada 6 produk tak silap dan semua I berminat nak cuba hahaha. Bila baca review orang lain macam semua benda dalam tu berguna. Harga pun I rasa okay je mungkin boleh cuba set ni nanti masa dalam pantang.


(Credit gambar : tekan gambar)


Set kedua adalah Set Bersalin Tanamera. Ramai jugak yang pakai set ni dan yang I baca kalau nak dibandingkan dengan set NR, set Tanamera lebih kepada bau wangi dan spa. Berbanding dengan set NR yang bau herba. I suka bau herba tapi I suka jugak bau wangi essential oil dan spa ni hahaha. Nampak tak dilema nak pilih yang mana. 



Masa tengok dekat google set Tanamera ni mahal jugak la dari set NR sebab dia ada 10 barang dalam satu set tu. Dalam set tu termasuk bengkung jadi macam tak payah nak beli bengkung lain kecuali kalau nak tambah lagi satu kan. Harga pun I rasa okay jugak untuk barang banyak macam tu.



Buat masa ni I masih survey lagi sampai la I jumpa promo best hahahha mungkin hujung tahun atau ada promosi perayaan sebelum I bersalin nanti baru beli. Nampak tak usaha nak berjimat tu? Kalau ada ibu-ibu yang ada buat review set bersalin nanti share link dengan I dekat komen box okay. I tengah dalam mood suka bebenor baca review berpantang, set bersalin, survey barang baby semua. Takut nanti list tak buat, survey lambat, hujung-hujung dah nak bersalin I dah tak ada mood nak buat semua benda. I nak berehat kumpul tenaga je hahahaha



Buat masa ni memang I tak beli set bersalin lagi. Baru survey dan harap nanti lepas settle berpantang, ada la mood dan masa nak update dan review semua produk yang I guna semasa berpantang. Tak sabar nak share dalam blog !





Persediaan Berpantang : Set Bersalin

I tersangatlah jarang jumpa produk yang kulit I tak sesuai sebab pertama, I akan buat research sama ada produk tu sesuai dengan I ke tak. I akan baca review orang lain sama ada produk tu sesuai dengan diaorang atau tak. Memang sebelum beli apa-apa skincare I akan baca review dulu la sebab tu jarang review produk I tak kena dengan kulit sendiri.



Tapi kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari.... Ceh entah betul ke tak tu I malas nak check semula. Ada je produk yang tak sesuai dengan kulit I seperti Freeman Apple Cider Vinegar ni.



Produk : Freeman Apple Cider Vinegar Clay Mask + Scrub
Isi : 6 oz/ 175ml






Produk ni macam yang dia tulis boleh digunakan sebagai clay mask dan scrub. I sangat la nak try produk Freeman ni sebab dia ada banyak jenis dan semua menarik perhatian I. Ada yang scrub apricot, clay mask avocado dan oatmeal, peel off cucumber, clay mask mint lemon dan macam-macam jenis lagi la. Semua menarik ! 



Kebanyakkan review pun semua suka dengan mask Freeman ni. Packaging untuk clay mask ni pun cantik warna peach krim lembut dan gambar buah epal cantik je kat situ. I tertarik dengan warna lembut dia. Bekas dia jenis tube besar, besar sikit dari pencuci muka biasa. Kalau nak bawak jalan jauh agak menyusahkan laa tapi bila letak susun dalam bilik air sekali pencuci muka lain cantik je hahahah.



Bahan di dalam dia seperti - Water/Aqua/Eau, Bentonite, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Titanium Dioxide, Pumice, Propylene Glycol, Vinegar (Apple Cider), Kaolin, Xanthan Gum, Magnesium Aluminum Silicate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Edta, Citric Acid, Diazolidinyl Urea, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Fragrance/Parfum, Hexyl Cinnam-Aldehyde, Yellow 6 (Ci 15985), Red 40 (Ci 16035)








Berdasarkan bahan-bahan dia.... I tak tau mana satu yang buat kulit I rasa panas dan gatal masa pakai clay mask ni dan selepas pakai dia. Seriously tak tahan ! Rasa pedih juga kulit muka bila pakai. Kenapa orang lain pakai elok je I pakai tak sesuai pulak tsktsk. I try juga beberapa kali pakai tapi still kesan dia sama je buat kulit rasa pedih, gatal dan panas macam tu. Macam dah pakai apa je.



Sebelum ni I ada juga pakai clay mask brand lain tapi elok je. I serius kena check semula bahan apa yang I kena elakkan. Kalau korang nak tahu, mask Freeman yang ni merupakan mask kedua yang I cuba. Mask pertama yang I pernah cuba ialah Freeman Honeydew or Lemon Mint tu I tak ingat. I cuba masa study dulu dan agak lama.



Kesan dia sama macam masak Freeman yang I pakai ni ! Rasa pedih dan gatal. I ingat kalau I try jenis lain mungkin sesuai dengan kulit I rupanya tak. Still kesan yang sama hahahah. Last-last mask yang I guna masa study tu I bagi kawan je sebab memang tak sesuai. Mask apple cider vinegar ni pulak Aiman tolong habiskan. Kulit Aiman okay pulak bila pakai.






Sepatutnya mask ni claim dia boleh membersihkan, scrub, tones, dan serap minyak berlebihan. Exfoliate pori untuk kesan pori yang lebih bersih, kulit lebih flawless, cerah, berseri dan sesuai untuk semua jenis kulit........tapi tak sesuai untuk kulit I.



Bila baca review orang yang pernah pakai I tengok diaorang happy je guna Freeman ni. Siapa yang ada masalah sama macam I?






Atas ni gambar tekstur dia. Warna pink cantik dan tesktur clay mask. Warna dia pun dah boleh buat I jatuh hati tsktsk. Cara I guna lepas jadikan mask, biar kering sikit then letak air sikit buat buih untuk jadikan scrub pula. Urut muka kejap then boleh bilas. Buih dia pun boleh tahan banyak bila urut untuk scrub tu. Sebab kulit I tak tahan, masa mask dah rasa pepedih panas dahhhh....



Bau dia pun wangi macam bau epal. Maybe lepasni I tak guna dah mask or any produk dari Freeman sebab sedih dah excited nak guna tetiba kulit tak sesuai. Kecuali kalau ada yang nak sponsor untuk I buat review tengok jenis lain sesuai ke tak dengan kulit I... hihi









Freeman Apple Cider Vinegar... Big NO?

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.