Slider

Food is the ingredient that binds us together. Siapa je yang tak suka makan kan? Selain makanan korea, steamboat dan grill juga salah satu makanan kegemaran I. Sentiasa akan teringat-ingat bila dah pergi restoran steamboat and grill. Lagi-lagi baru ni I ada jumpa satu kedai steamboat and grill yang halal, bersih, luas, banyak makanan dan harga berpatutan !





Sis focus menggrill




Restaurant Pak John Steamboat & BBQ , IOI City Mall. Ini pertama kali I makan steamboat and BBQ dekat Pak John. Sebelum ni selalu baca entry dan review rakan-rakan blogger yang lain je. 



Favourite I bila nak makan ni kena ada dua-dua. Steamboat dan grill. Kalau ada steamboat sahaja atau sebaliknya ada grill sahaja macam tak  best sangat. I memang akan makan dedua terus. 








First masuk Pak John ni memang pekerja dia dah ready dekat kaunter. Nak bagi tempat duduk, pekerja dekat bahagian luar pun ada. Jadi senang je cakap ada berapa pax/ berapa orang nak makan, nanti pilih tempat duduk dan boleh pilih sup untuk steamboat.



Pilihan Sup Steamboat
Untuk sup steamboat, korang boleh pilih dari beberapa jenis. Ada Tomyam Soup, Curry Soup, Miso Soup, Prawn Soup dan Chicken Soup. Tak silap I ada beberapa lagi jenis sup. Harga yang korang bayar tu hanya untuk pilih satu sup sahaja tau. Tapi kalau nak add on lagi satu sup, tambah RM10 je ! Murah gila kan dah dapat lagi satu sup.



I pilih Tom Yam sup sebab tomyam punya pedas sesuai untuk orang dewasa. Masa ni I pergi dengan Aiman sahaja, tak ada bebudak so boleh la pilih pedas-pedas. Tapi disebabkan I banyak baca review orang lain, ramai cakap Prawn Soup sedap jadi I tambah lagi satu sup iaitu Prawn Soup !




Sup Tomyam



Tak menyesal tambah lagi satu sup ! Prawn sup tu memang sedap. Tak pedas, sesuai untuk kanak-kanak dan satu family, terasa perisa udang dia tu, bau pun bau udang, manis masin semua cukup. I tulis entry ni pun terasa rasa lagi macam mana sup tu. Terus terliur hehhhhhhh kena pergi lagi ni.



Tomyam sup pun sama, cukup pedas, cukup rasa tomyam masam-masam dia. Rasa pedas pun tak melampau.








Pilihan Perapan dan Bahan Steamboat
Bila dah buat pilihan sup, memang I akan laju-laju pergi bahagian perapan dan bahan untuk steamboat. Memang banyak sangat pilihan. Boleh pilih nak daging, ayam, dan makanan laut. Sayur, mee untuk masuk dalam sup pun banyak pilihan.










Gambar yang I tangkap ni pun sebahagian je dari bahan yang ada. Banyak lagi dan memang penuh bahagian makanan tu. Nak pilih pun rambang mata tapi wajib la rasa semua ! Semua segar dan berkualiti.



Makanan bergoreng/ Sampingan
Kalau nak tahu bukan ada steamboat dan bbq/grill sahaja, makanan dah siap masak pun ada tau. Memang kena dengan citarasa semua orang. Kalau datang ramai-ramai dan banyak kerenah nak makan itu ini, senang je dekat Pak John semua ada.










Masa I makan sini ada fried fishball, fried seafood tofu, makanan bergoreng yang lain, lauk-lauk macam rendang ayam dan sambal sotong pun boleh pilih nak makan dengan nasi putih, nasi goreng, mee goreng atau bihun goreng yang dah siap dimasak. Kalau nak I senaraikan makanan apa yang ada sampai esok tak habis, perut pun tak muat nak rasa satu-satu.



Sos
Sos pencicah untuk grill pun ada banyak pilihan. Yang paling I suka ialah Sos Belacan dan Thai Green Chili. Lain-lain sos seperti Sweet Sauce, Sweet & Sour Chili Sauce, Garlic Chili Sauce dan banyak lagi. Semua sedap dan boleh pilih ikut selera masing-masing.








Minyak dan butter untuk grill disediakan dekat bahagian sos jugak.



Pencuci Mulut
Untuk pencuci mulut korang boleh pilih kek, pelbagai jenis buah-buahan, fruit cocktail, dadih, sagu santan dan banyak lagi. Best makan pencuci mulut sejuk-sejuk. Fruit cocktail dia manis dan sedap, dadih masa tu perisa mangga pun sedap jugak.









Jangan lupa untuk pergi kaunter tambahan dekat bahagian belakang. Dekat situ ada waffle, ABC, ice cream, dim sum dan premium beef. Semua wajib cuba ! 



Waffle dia penuh satu pinggan. Atas dia ada ice cream dan topping. Manis, gebu dan sedap.



ABC



ABC pula memang tak kedekut bahan. Rasa dan bau pandan kuat, I dah la suka pandan memang best je makan.




Ais krim


Ice cream layan diri. Pilih je perisa apa nak, letak pilihan topping dah boleh nikmati. I pilih tiga jenis perisa. Nampak tak, banyak sangat makan benda manis hahaha. 




Dim sum


Peminat dimsum memang seronok la datang sini dimsum dia pun sedap dan banyak pilihan. Order je dekat kaunter belakang ni mana nak.




Premium food - beef,lamb slice


Abalone







Untuk premium food disediakan pada waktu dinner sahaja iaitu pada pukul 5 petang hingga 10 malam. Premium food dia termasuk premium beef/lamb slice, abalone slice dan smoked duck. Masa I datang smoked duck habis stok tsktsk padahal itu yang wajib cuba sebab semua orang cakap sedap.






Tapi tak apa la next time boleh cuba. Yang premium beef pun dua kali Aiman ulang ambil sebab dia penggemar daging. Daging lembut dan berjus. Abalone tu pun manis. Boleh masukkan dalam sup atau grill je. Chewy sangat.



Minuman


Air
Pilihan air pula macam biasa, air oren, lemon tea, air bergas macam pepsi, 7up dan mountain dew. Air panas pun disediakan. Air free flow so boleh la ulang ambil air banyak kali okay.



I suka suasana restoran ni. Luas dan bersih. Senang nak makan ramai-ramai dan berkumpul ramai-ramai. Pekerja pun membantu sangat, kalau nak apa-apa boleh je tanya diaorang. Banyak kali juga pekerja dia datang meja I tukarkan tempat grill tu dan tanya kalau nak tambah sup lagi. Diaorang pun tanya kalau ada apa-apa masalah, apa-apa yang tak best boleh terus buat aduan hahaha. 







Lagi satu I nak ingatkan kalau boleh datang makan pakai baju warna gelap dan bercorak untuk elakkan nampak baju kotor terkena grill tu. Masa grill kemain percik-percik minyak dia hahaha habis baju seluar tudung I yang warna cerah ni.



Harga yang dikenakan juga berbaloi. Tengok la pilihan makanan dia banyak gila. Harga untuk lunch dan dinner berbeza ye. Boleh tengok dekat bawah ni untuk harga. 








Dalam IOI Mall tu dia terletak dekat bahagian makan luar tu. Yang banyak restoran dan kena lalu dekat The Symphony Walk. Cari je no kedai dekat bawah ni. I yang pertama kali datang IOI pun senang je jumpa haha.







Pak John Steamboat & BBQ
GE-11, Ground Floor
IOI City Mall
62502 Putrajaya, Wilayan Persekutuan Putrajaya



Web : Pak John 
Facebook : Pak John Steamboat & BBQ Buffet IOI City Mall
Instagram : pakjohnsteamboatbbq



Jum makan di Pak John Steamboat & BBQ #halal

Resepi Kek Sarang Semut. I akan buat kek bila I rasa nak makan je. Ini disebabkan dah lama gila tak makan kek sarang semut, jadi kena la buat sendiri. Selalu mama I yang buat dan memang sedap ! Masa taip entry ni pun rasa nak buat lagi kek sarang semut tapi nak tunggu ada bahan dekat dapur memang kena pergi kedai dulu.


Mama memang ada share banyak resepi dan versi kek sarang semut, tapi I guna resepi yang bahan dia dah ada jela.



Bahan :
1 1/4 cawan gula halus
125g butter
4 biji telur gred A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat ( I campur sekali dengan tepung gandum )
1 sudu teh esen vanila








Cara :



1. Memula kena buat gula hangus dulu macam gambar pertama dekat atas. Cara nak buat gula hangus, cairkan gula dengan api perlahan. Kena jaga gula ni bagi tak hangus, bila dia dah macam cair masukkan air panas sikit demi sedikit dalam 1 cawan.


2. Cairkan mentega dalam periuk lain.


3. Dalam bekas lain, masukkan telur dan kacau sampai rata. Kacau je jangan pukul.


4. Kemudian masukkan susu pekat, kacau lagi. Macam dalam gambar I kacau guna senduk je.


5. Masukkan mentega cair, kacau.


6. Masukkan esen vanila dan tepung. Kacau dengan manja lagi. 


7. Last sekali tuang gula hangus. Kacau. Perap adunan lebih kurang 3-4 jam. I tutup biar atas meja je. Sebab I derhaka tak perap lama, kalau perap lama lagi cantik sarang semut tu, sarang semut I tak berapa lawa.


8. Boleh sediakan loyang. Kertas minyak tu sapukan selapis butter. Tuang adunan. Panaskan oven dan boleh la bakar 30-45 minit 170c. Suhu dan masa kena ikut oven masing-masing okay. Oven I kecil dan biasa sahaja. 




Biasa I nak check dah masak ke belum, cucuk lidi sate atau garfu pada kek, kalau ada yang melekat maksudnya tak masak lagi. Bila dah masak boleh tunggu sejuk baru potong. Yummy !


Sukatan adunan agak banyak untuk I dengan Aiman habiskan sebab kiteorang berdua je kan. Kalau ramai cepat je habis.

Resepi Kek Sarang Semut

Hello. Thanks to 50Gram, I berpeluang untuk mencuba lipstick dari Swanicoco Show The Velvet.











Swanicoco?

Swanicoco memulakan perniagaan dengan pembuatan sabun yang ditapai. Untuk menghasilkan sabun semula jadi yang berkualiti, mereka sangat berhati-hati dalam proses pemilihan ubat herba, merebus dan kemudian menapai. Kini, mereka adalah syarikat kosmetik semula jadi terbaik di Republik Korea. Falsafah korporat mereka mementingkan bahan yang terbaik dari alam semula jadi, bukan dari produk kimia buatan.



Perkataan ‘Natural’ pada bahagian atas logo Swanicoco bermaksud mereka adalah syarikat kosmetik semula jadi. 
Bunga peony pada bahagian tengah melambangkan limpahan dan keanggunan.
Pada bahagian bawah loga pula perkataan ‘Swanicoco’ bermaksud mengikut keanggunan ‘swan’ (feminin) dan ‘coco’ bermaksud coconut (kelapa; kerana mereka menawarkan kosmetik semula jadi) serta ‘cuteness’ dalam bahasa Perancis.
Identiti jenama Swanicoco menunjukkan syarikat ini berusaha untuk menghasilkan kosmetik bukan sahaja untuk wanita tetapi untuk lelaki dan semua orang.



Tak susah pun kan untuk memahami misi Swanicoco ni. Swanicoco antara 2018’s hottest brand in Korea.



Produk






Produk : Swanicoco Show The Velvet Lipstick 
Shade : Juliet Red
Made in Korea
RM 88.85
 (pssst…cara untuk dapatkan diskaun ada dekat bahagian bawah entry)



Swanicoco Show The Velvet Lipstick ni adalah koleksi lipstick dari Swanicoco yang mempunyai warna menarik, melembap dan tahan lama. Lipstick ini mengandungi natural moisturizing ingredients seperti carnauba wax dan natural oils yang selamat untuk bibir pengguna.








Untuk Swanicoco The Velvet Lipstick ni ada tiga warna iaitu Pink Blossom, Shine Orange dan Juliet Red. Buat masa ini untuk pembelian di 50Gram hanya ada shade Juliet Red macam I punya je tapi nanti 50Gram akan bawakan warna-warna lain jugak. Macam mana nak beli? Dekat bawah nanti I bagitau.



Bahan

Swanicoco The Velvet Lipstick mengandungi ekstrak yang diperap daripada air yang telah ditapis dan bebas dari bahan kimia, memperbaiki kulit semasa proses penggunaannya. 



Penapaian untuk kosmetik adalah sama dengan teknologi yang digunakan untuk penapaian makanan. Semasa proses penapaian, zarah menjadi lebih kecil, meningkatkan tahap penyerapan kepada kulit. Oleh kerana bahan yang digunakan adalah semula jadi, ia tidak mengakibatkan iritasi kepada kulit. 



Swanicoco menggunakan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan herba perubatan Korea sebagai ramuan untuk penapaian dan proses kompenen semula jadi untuk membantu memperbaiki kulit.



Senarai bahan yang digunakan : Octyldodecanol, Isononyl Isononanoate, Silica, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Isoeicosane, Ozokerite, Ethylhexyl Palmitate, Microcrystalline Wax, Paraffin, Phenyl Trimethicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax, Polyhydroxystearic Acid, Kaolin, Tocopheryl Acetate, Caprylyl Glycol, Argania Spinosa Kernel Oil, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Hexylene Glycol, Fragrance, Phenoxyethanol, Ci 15850, Ci 45410, Ci 15985, Ci 19140, Ci 15850.



Packaging

Packaging macam biasa, lipstick diletakkan dalam kotak lipstick tu jadi dalam proses penghantaran tak ada la lipstick rosak. Kotak lipstick dari kertas keras. Dekat kotak tu semua tulisan dalam bahasa korea mungkin jadi I tak faham hahaha. 







Packaging lipstick pula dalam bekas lipstick warna hitam simple je. Bekas dia bukan jenis licin atau matte yang bertekstur tu tapi okay la nak pegang pun selesa. Tulisan pada bekas lipstick warna putih dan merah jadi tak tenggelam dengan warna hitam bekas ni. 






Material bekas pula plastik yang kukuh. I rasa kalau terjatuh ke apa tak crack. Pada bahagian bawah lipstick ada tulis jenama, shade, tarikh tamat tempoh dan made in Korea.



Apa yang paling I suka bab packaging dia, cara nak buka penutup lipstick tu. Bukan tarik macam tu sahaja, tapi kena pusingkan penutup dulu baru tarik. Agak selamat, tak ada la simpan dalam pouch makeup tetiba penutup hilang. Nak simpan senang sebab tidak terlalu besar dan dia boleh berdiri sendiri sebab permukaan bekas yang rata.







Review

Swanicoco tidak menggunakan bahan yang merbahaya kepada kulit jadi masa I pakai lipstick ni seharian, dari pagi sampai petang, pergi kerja pun pakai, bibir I tak ada kesan iritasi. Kalau nak tahu ada beberapa jenama lipstick yang boleh buat bibir I keluar biji berair tu, bengkak, naik ruam dan gatal. Mungkin bahan dalam lipstick tu tak sesuai.






Tapi dengan Swanicoco lipstick ni tak ada pun kesan macam tu. Kulit I agak sensitif jadi terbukti Swanicoco Show The Velvet Lipstick menggunakan bahan yang berkualiti dan semula jadi sesuai dengan kulit sensitif macam I.







Warna. Bagi code warna Juliet Red ni mungkin agak terang untuk sesetengah orang termasuk I. I pun bukan jenis pakai lipstick warna terang tapi warna Juliet Red ni serius cantik. Warna merah terang yang ada hint warna oren. Sesuai untuk orang muda dan golongan wanita bekerjaya.







Cara untuk sesuaikan warna juliet red dengan aktiviti atau majlis yang korang nak pergi, kalau pergi kenduri kahwin, majlis makan malam atau apa-apa majlis besar boleh je pakai full lipstick ni. Warna dia cantik dan sesuai untuk lengkapkan solekan bila ke event.







Kalau nak dating atau untuk nampak sweet, pakai cara korean selalu pakai lipstick tu. Pakai pada bahagian dalam bibir sahaja. Tak pakai secara menyeluruh pada bibir. Confirm nampak manis je.







Untuk kasual atau lipstick harian, ambil sikit je lipstick tu dan oleskan pada bibir. Walaupun lipstick ni pigmented tapi boleh je ubah warna dia bagi lembut sikit sama ada ratakan sedikit lipstick pada bibir atau lap dengan tisu lebihan warna pada bibir.



Percaya la cakap I lipstick ni tahan lama ! Haritu pakai pergi shopping mall, lepas makan ramen dengan jjajangmyun pun warna lipstick masih ada. Bukan terus hilang cuma kalau nak lebih terang kena pakai semula la tapi bagi I warna lipstick tu masih ada dan masih okay pada bibir I. 







Nak pakai pun senang je. Dia bukan matte finish tapi more too velvet finish. Satu calitan je warna dia dah cantik dan tak comot. Cuci pun senang. Masa I test dekat tangan guna tisu pun dah boleh tanggalkan warna dia walaupun bukan 100% tapi kalau guna makeup remover mesti la lagi senang nak cuci. 



Swanicoco mempunyai pelbagai produk asas solekan yang mempunyai coverage yang bagus dan tahan lama serta perlindungan UV.






Cara pembelian

Pembelian boleh dibuat melalui link ini. Caranya senang je daftar akaun kemudian boleh terus beli. Nationwide delivery so wherever you are boleh je beli lipstick ni.



Discount + Win

Apa yang lebih seronok bila dah daftar akaun untuk pembelian tu akan dapat 10% off dan free samples ! Bila korang dah unlock banyak reward, paling best berpeluang bercuti di Villa dan dapat lipstick percuma. Cara nak unlock pula kena sharing unique referral link untuk dapatkan lebih point. Nanti akan ada email untuk lebih info akan dihantar.



Boleh tekan link sini untuk pembelian dan dapatkan diskaun dan peluang untuk bercuti.



Review + Menangi Swanicoco Show The Velvet Lipstick Percuma

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.