Slider

Review cleanser untuk kali ini dari Cosmoderm Vitamin E Facial Cleansing Foam. I rasa dulu I selalu buat review cleanser tapi kali ni dah jarang haha. Tak silap I Cosmoderm ni adalah produk buatan Malaysia. I sebenarnya tak ada niat pun nak cuba pencuci muka Cosmoderm tapi masa tu ada promotion dekat guardian tak silap I dan harga boleh tahan murah, kita try laaaa.



I ada juga baca review blogger lain yang pernah menggunakan produk Cosmoderm dan kebanyakkan semua suka produk dia. I tak terpengaruh nak cuba sebab packaging dia warna kuning, I tak tau kenapa tak suka sangat warna kuning padahal bukan ada kesan pun packaging warna apo hahahaha.



Produk : Cosmoderm Vitamin E Facial Cleasing Foam
Isi : 125ml
Harga : RM12 kot masa tengah sales, tak hengat








I memang suka tukar-tukar pencuci muka. Tak rajin pun setia pada satu jenis je hahaha. Dekat rumah ni pun ada je pencuci muka yang tinggal suku lagi tapi I dah cuba pencuci muka baru -.- Sama la nasib dengan Cosmoderm punya ni. I baru test beberapa hari dah tukar pencuci muka lain.



Tapi kali ni nak buat review dan nak tengok apa hasil dia pada kulit I jadi I setia guna dia sampai ke hari ini. Ini pun dah nak habis dah tinggal sikit je lagi weeee.



Kita tengok packaging dia, jenis tube macam packaging pencuci muka biasa. Tapi dia punya lebih tinggi, bukan jenis gemuk haha. I memang biasa je guna pencuci muka jenis tube ni tapi yang tak bestnya produk pencuci muka dalam tu bila nak guna, tuang atas tangan kemain laju dia keluar !






Tekstur dia agak cair. Cair tu bukan ceroi tau maksud I. Dia macam jenis gel tapi licin dan laju sangat keluar. Padahal guna sikit je pun dah boleh buat buih untuk satu muka. Selalu terover keluar lepastu gigih nak masukkan semula dalam tube dia kalau tak nanti membazir. Itu jela kot yang I tak suka. Maybe boleh kecikkan lagi bahagian tempat keluar produk tu so tak keluar banyak sangat.



Sebab I ada baca review orang lain jugak ada masalah sama macam tu. 



Bau pencuci muka ni bagi I tak ada bau yang kuat or memang tak ada bau langsung kot. Okay je nak guna dan buih dia lembut je pada muka. Kulit tak ada rasa kering atau tegang lepas cuci muka. Tak buat kulit I keluar jerawat atau iritasi. So far semua okay dan kulit rasa bersih. I pakai pencuci muka ni masa I start pregnant walaupun beli dari sebelum pregnant haritu.






Paling best pencuci muka ni tak ada paraben, sls atau sles. Jadi kalau kulit korang jenis sensitif mungkin boleh cuba pencuci muka ni. 



Pencuci muka ni mengandungi Minyak Rosehip dan Vitamin E yang membantu memelihara kulit dan proses pembaharuan kulit. Kalau korang ada parut jerawat tu boleh la cuba pencuci muka ni sebagai salah satu cara untuk memudarkan parut jerawat tapi tak boleh bergantung kepada pencuci muka semata tau kena tambah lagi produk lain.



Bahan - Purified Water, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Propylene Glycol, PEG 150 Distearate, Cocamide DEA, Polysorbate 20, Imidazolidinyl Urea, Fragrance, Citric Acid, DL-Alpha-Topocherol, Tomato Extract, Grapefruit Extrect, Lemon Extract, Bilberry Extract, Rosehip Oil, Licorice Extract.









Bagi kulit I okay sangat guna produk ni. Rasa lembut, licin, tak ada rasa tegang, tak naik jerawat dan bersih. Harga pun murah sangat sesuai untuk student. Tapi dalam senarai bahan dia ada guna pewangi, kalau kulit jenis sensitif dengan apa-apa bahan pewangi elakkan guna atau cuba test dulu okay. Sesuai untuk semua jenis kulit.





Korang boleh baca review cleanser yang I pernah try dekat sini okay



Cosmoderm Vitamin E Facial Cleansing Foam Review

Bertemu lagi kita dalam entry makan seterusnya. Korang boleh baca entry-entry makanan I sebelum ni. Tekan bahagian 'Categories' di bawah entry atau guna je search box dekat sebelah kanan side bar ni senang.


Kali ni I cuba 4Fingers yang baru juga buka outlet terbaru di JBCC. Jadi datang JBCC semata-mata nak makan 4Fingers je lepastu balik hahaha. Masa tengok menu dia macam em emm nak order apa ni tak tau mana yang sedap.








Order la wing and drummet combo 12 pcs. Dia boleh pilih sama ada nak ala carte atau combo. Kalau combo sekali air dan fries. Masa I datang makan nasib tak baik sangat mesin air rosak -.- jadi dapat air mineral je dua botol. Untuk 12pcs wing dan drummet ni cukup la makan dua orang. Tapi sebab I bawa orang ketiga, kejap je kenyang lepastu lapar balik !




Fries dia boleh pilih original, kimchi atau lagi satu I tak ingat sebab masa I datang tu boleh pilih sama ada nak original atau kimchi sahaja. Lagi satu dah habis. So pilih la kimchi.


Sos salutan ayam pula boleh pilih nak soy sauce, hot atau mix. I ambil yang mix.


Nak tunggu ayam masak boleh tahan lama. Masa I tengah makan boleh tahan ramai juga la orang lain makan juga dekat sini walaupun masa tu waktu kerja.


Selain menu ayam boleh pilih burger, chicken chop, chicken sandwich, rice box, seafood atau pelbagai jenis salad dia. I pernah nampak orang makan rice box tu je selain ayam yang macam I pilih ni hahahaha jadi I tak sure sedap ke tak. Siapa pernah rasa menu lain tu angkat tangan????





Untuk rasa ayam yang I pilih ni sedap. Rasa sos dia salut sekata dengan ayam dan ayam rangup masak sampai dalam. 12pcs ni untuk I dengan Aiman agak tak cukup la. Cepat je lapar semula mungkin lepas ni kena cuba rice box dia pulak.





Tapi rasa boleh tahan sedap dan tak pedas. Fries dia pun okay walaupun I macam tak ada selera sangat nak makan seaweed atas tu.


Kalau nak try outlet 4Finger Crispy Chicken dekat Komtar JBCC ni dekat L2-205/207, Komtar JBCC, JB. Senang je nak cari dekat dengan Sushi Zanmai dan Tony Romas.










4Fingers Crispy Chicken

Calling all peminat BTS ! hahaha siapa peminat BTS dekat sini sila angkat tangan. Kalau peminat drama korea I dah kenal pasti siapa sebab I selalu juga singgah blog yang buat review kdrama tu. I pun kalau rajin buat jugak review kdrama. Tapi kali ni khas buat peminat BTS !



Bagi yang tak tahu, BTS antara kumpulan kpop yang tengah hot sekarang. Dianggotai oleh V, J-Hope, RM, Jin, Jimin, Jungkook dan Suga. Semua handsome hahaha.





Sempena Burn The Stage The Movie, BTS Johor Event membawakan khas kepada peminat BTS merchandise seperti Tyvek Wristband dan Mock Ticket. Peminat BTS mesti la nak kumpul koleksi barangan BTS kan jadi apa kata masukkan dua barang ni jugak dalam koleksi korang !




Atas ni adalah design wristband dan mock ticket yang dijual. Semua design daripada profesional graphic designer yang mempunyai pengalaman dalam bidang ni. Cantik kan? Macam mana nak beli? Senang je. Korang follow semua media social ni





Twitter : @BTSEvent1
Instagram : @btsevent1



Semua maklumat dan proses pembelian ada dekat sana. Walaupun jualan khas dibuat di JB tapi kalau korang duduk jauh dan nak miliki wristband dan mock ticket ni senang je. Pembelian secara postage ada. Harga pun murah sangat dan mampu milik. RM3 untuk satu mock ticket dan RM3 jugak untuk 1 wristband. Kalau beli dua RM5 je ! Murah dan boleh kumpul untuk dijadikan koleksi. 



Pergi ke Twitter BTS Johor Event (MY) dan isi google form yang ada dekat situ. Yang dekat boleh pilih untuk ambil masa hari sabtu atau ahad. Yang jauh boleh pilih penghantaran secara postage. Jangan konfius pulak tau sebab dekat link twitter diaorang ada dua jenis form untuk mock ticket dan wristband. Kalau nak beli dua-dua kena isi dua google form okay.



Lagi satu I nak ingatkan, pilih link yang betul sebab ada yang konfius dengan pihak lain yang turut menjual merchandise lain :( Jadi jangan buat pilihan yang salah dan isi borang yang betul okay. Nak isi borang tu pun tak perlukan banyak detail, semua senang je. Kalau ada apa-apa soalan yang tak faham boleh je dm atau tweet admin Twitter BTS Johor Event (MY) nanti dia akan reply secepat mungkin. Kalau nak tanya I pun boleh, twitter I @airahsyahirahh okay.



Setiap update dari BTS Johor Event (MY) akan diupdate di twitter dan instagram jadi tak rugi pun follow awal-awal sebab lepasni lagi banyak projek dan event bakal menyusul ! Kalau korang tinggal di sekitar Johor Bahru pun boleh join untuk jadi Volunteer Event Crew tau. Caranya senang je singgah je semua media social BTSEvent1, dekat situ ada tulis caranya.











Burn The Stage

Penjagaan kawasan intim harus menjadi keutamaan wanita terutamanya jika mengalami masalah-masalah yang melibatkan bahagian tersebut. Antara salah satu masalah yang menjadi pertanyaan buat ramai wanita, kenapa kulit disekitar kawasan intim lebih gelap berbanding kawasan kulit badan yang lain? Bukan anda sorang je yang tertanya-tanya tau. I rasa ramai wanita diluar sana yang mempunyai masalah yang sama. 



Ada juga yang sudah menggunakan pelbagai jenis produk ataupun kaedah untuk mencerahkan warna kulit di bahagian tersebut tapi masih belum berkesan. Mungkin masalah macam ni masalah kecil dan biasa je pada sesetengah orang tapi bagi mereka yang sentiasa ambil berat mengenai masalah ini, I ada cadangan penyelesaiannya.



Kini dengan adanya Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White, dapat membantu anda mengurangkan masalah kulit gelap di area Miss V anda.






Produk : Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White
Saiz/RM : 90ml (RM9.20) , 200ml (RM15.50)
Oleh : Wipro Unza
Boleh didapati di pasaraya besar, pasar raya dan farmasi



Pelbagai faktor yang menyumbang kepada masalah kulit gelap di kawasan intim ini antaranya
- Faktor usia
- Ketidakseimbangan hormon
- Penambahan berat badan
- Pemakaian baju ketat
- Bercukur



Dan lain-lain lagi. Masalah ini boleh menimbulkan rasa kurang selesa dan mengurangkan tahap keyakinan diri seseorang. Jadi jika anda mengalami masalah ini apa salahnya cuba cara lain dengan menggunakan Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White dan lihat tahap keberkesanannya.









Kenapa Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White?
3 kali ekstrak pemutihan semula jadi. Bukan sekadar 1 tau tapi 3 kali ganda esktrak pemutihan ni yang membantu meringankan dan mencerahkan tona warna kulit. Ekstrak tersebut adalah licorice, bengkoang dan susu. Sejak berabad dahulu, licorice sudah digunakan oleh masyarakat Asia. masyarakat Yunani dan Mesir juga turut menggunakan bahan ini untuk mendapatkan tona kulit yang cerah. 



Bengkoang mengandungi vitamin B1 dan C yang membantu memperlahankan proses penuaan dan memberikan kulit yang lebih sihat dan cerah. Susu bermanfaat untuk mengurangkan perubahan warna, memperbaiki tona kulit tidak sekata dan sekaligus mencerahkan kulit.



Tahap keseimbangan kandungan pH 3.5 sehingga 4.5. Kandungan pH yang bersesuaian dengan kawasan intim anda memberikan tahap keselesaan yang lebih.  pH 3.5- 4.5 merupakan linkungan pH normal bagi kawasan tersebut. Ia mengandungi bahan antiseptik semula jadi bagi mengelakkan bakteria jahat, bau yang kurang menyenangkan dan kegatalan.






Kayu rapet dan ekstrak manjakani. Penggunaan bahan ini membantu mengetatkan kawasan feminin dan memberikan keyakinan kepada wanita. Bebas alergen dengan wangian sederhana, memberikan keselesaan bagi pengguna yang berkulit sensitif, dan memberikan kesegaran sepanjang hari. Bagi mereka yang mementingkan status halal, produk ini diiktiraf halal.







Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White juga dengan pembungkusan klasik yang diilhamkan mengikut bentuk badan wanita dengan penambahbaikkan tekstur yang lebih lembut dan pekat. I nak pegang botol dia pun senang sebab ada bentuk macam ni haha.



Dengan kesemua bahan yang digunakan membantu mengurangkan kegelapan kulit dengan cara mengurangkan pembentukan melamin dan membantu pertumbuhan semula kulit. pH kawasan intim juga terjaga. Bagi I bukan nak fanatik bagi putih pun tapi bagi tona warna kawasan tersebut sama dengan warna bahagian badan yang lain okay. Asalkan bahagian intim tersebut sihat dan tidak mempunyai masalah kulit.





















Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White untuk kecerahan dan kesegaran

Siapa dah pernah rasa Lemang Periuk Kera? I baru pertama kali nak rasa. Ikutkan haritu masa raya I dah mintak Aiman order kan. Tapi I cakap cancel jela sebab harga kemain mahal rasa macam tak berbaloi. Jadi hari raya kita makan lemang biasa sahaja.



Sejak akhir-akhir ni I rajin pulak tengok group makanan delivery area Johor ni sebab setiap jam lapar hahaha. Lepastu tertengok la pulak orang iklankan lemang periuk kera. I tengok review boleh tahan dan harga pun okay tak cekik darah jadi apa kata kita orderrr.....



Nak order kena cepat-cepat sebab selling fast ! I tanya hari selasa, delivery tinggal untuk hari khamis je sebab hari lain semua dah full. Nasib baik sempat tau.






Tara ! Dah lama nak merasa lemang periuk kera ni baru harini dapat tsktsk. Maafkan kedudukan garfu dengan sudu yang tak ketahuan tu. I minta delivery terus dekat office so I jadikan makanan lunch. Yang macam I ambil ni ada rendang ayam dan 4 biji lemang periuk kera. Harga dia RM10 sahaja ! Sumpah murah dari yang lain. ke I yang tak jumpa lagi murah I tak tau.....


Rendang ayam


Lemang periuk kera



Tapi bagi I berbaloi sangat. Rendang ayam dia banyak, I dapat bahagian isi yang banyak so memang puas makan dengan lemang. Rendang dia pun sedap, cukup rasa. Lemang pun sedap. Rasa macam lemang......... hahahaha. Rasa dia sama je macam lemang biasa I rasa......... tapi mungkin special sikit sebab dalam periuk kera???  Lemang dia pun sedap, cukup masak, cukup rasa lemak masin. Nice ! I makan dengan hati yang gembira. Kenyang sampai petang makan sorang hahaha. Selalu duduk office kalau pukul 3 tak lapar tak sah. Mesti nak mengunyah. Ni okay pulak I kenyang sampai waktu balik.



Orang JB boleh la order lagi-lagi area Skudai. Rasa nak order lagi tau ! Delivery caj rm5 dan tak ada minimum order. Kalau order banyak pun I rasa berbaloi beli tsktsk nak order lagi la sebab Aiman tak rasa lagi hahaha. Kalau nak order boleh la contact no 011 1086 6030. Facebook : Habsah Essa 







Lemang Periuk Kera?

Asyik makan makanan berat je, kali ni I nak cuba Big Bowl Ice. Big Bowl Ice ni ada banyak outlet di Johor Bahru terutamanya. Dekat dengan office I ada satu, office lama ada satu dan yang terbaru di Bandar Baru Uda. Dekat sangat dengan rumah !



I pergi masa baru-baru bukak, lepastu pergi hari sabtu pulak tu. Memang ramai laa orang. Dengan dekat area Angsana ada event. Pening tengok ramai sangat orang ni tapi dah alang-alang nak sampai, pergi jela.






Ikutkan perut lapar sebab baru balik dari Pekan Nanas tapi rasa nak basahkan tekak dengan benda sejuk jadi kita makan Big Bowl Ice dulu. Big Bowl Ice dekat BBU ni sebelah dengan Eat & Repeat je. Boleh baca entry Eat & Repeat I dekat sini. Kalau nak tengok alamat lokasi lain boleh check Facebook diaorang okay.



Sebab kan ramai, kedai yang I rasa besar pun terus jadi sempit dan sesak hahaha tapi I masuk kedai je terus dah dapat tempat duduk depan kaunter sambil tu tengok diaorang buat ice bowl.



Ini menu yang I sempat tangkap gambar. Yang buat tak sempat tu sebab I malas….. hihi










Pertama kali nak rasa Big Bowl Ice ni, tak tahu nak order yang mana. Order based on apa yang nampak sedap je. Baca menu pun sekali imbas je lepastu tak tau yang ada dua jenis ice tak silap I. Satu macam ais biasa kisar tu satu lagi macam bersusu hahaha.



Bila dah sampai apa yang kiteorang order macam woooowwww boleh habis ke ni berdua je










Kiteorang pilih perisa mango. Rasa boleh tahan sedap dan manis tapi bukan jenis shaved ice bersusu tuuuuu. Ni ais biasa je tsktsk so agak plain walaupun ada sos mango dia letak sekali. Harga untuk bowl ni dalam RM18 tak silap I. Bowl dia memang besar sesuai makan 3,4 orang. I makan berdua dengan Aiman, tinggal sikit je kot tak habis.



Makan slow-slow dan sembang confirm cepat je habis. Selain big bowl ice ni ada jugak makanan goreng-goreng yang lain seperti nugget, waffle macam tu. I tak ingat apa ada tapi makanan ringan-ringan jela. Saiz untuk setiap menu pun ada beberapa jenis so boleh pilih nak yang mangkuk kecil sikit, mangkuk sederhana atau besar sangat. 



Lepastu pergi tapau meggi goreng mamak dan mee goreng mamak dekat kedai mamak belakang tu sebab I lapar makanan berat.






Big Bowl Ice
Facebook : Big Bowl Ice
56, Jalan Padi Emas 4/1, Bandar Baru Uda, 81200 Johor Bahru
(Nearby Mydin / Chamek Kopitiam / Kafe Eat & Repeat) 
016-7226185 / 012-3399894
12pm-12am daily 





Big Bowl Ice

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.