Slider



Pakai sheet mask adalah aktiviti favourite I bila dah penat kerja seharian uruskan itu ini. Nak manja kan kulit sebab kalau tak dimanja kan nanti dia bawak geng jerawat pula. I pun kadang rajin nak buat rutin skincare yang lengkap. Kadang tu dah siap mandi nak tidur langsung tak pakai apa-apa sebab penat lol.


Masa Guardian buat promosi mask dan lipbalm beli satu, item yang kedua dapat RM1 sahaja, memang rambang mata la nak pilih. Rambang mata sampai tak pilih apa-apa hahaha. I pun tak faham dengan diri sendiri bila tak pergi drugstore macam-macam benda nak, bila dah sampai apa pun tak beli. Mask Garnier ni pun Aiman suruh orang kaunter tu ambil je, mask ni dah tersedia tepi kaunter, sebab I macam 'nak beli ke tak nak........'.


Produk : Garnier Serum Mask
Jenis : Sheet Mask
Harga : RM7



Tak silap I Garnier Serum Mask ni ada tiga jenis. Garnier Skin Natural Serum Mask Sakura White, Garnier Skin Natural Serum Mask Light Complete dan Garnier Skin Natural Serum Mask Hydra Bomb. Masa I beli ada dua jenis je yang warna kuning dan warna pink. Warna biru Hydra Bomb tu tak ada dah habis la kot.





Garnier Skin Natural Serum Mask Light Complete ni lebih focus untuk brightening. Berfungsi untuk melembapkan kulit, mengurangkan kulit kusam dan memudarkan dark spots. Memang sesuai la face mask ni untuk mencerahkan kulit sebab kadang kulit kusam ni yang menyebabkan wajah nampak tak berseri. 


Mengandungi lemon, vitamin C dan hyaluronic acid serum. Semua bahan ni membantu untuk mencerahkan dan melembapkan kulit. Mask ni disyorkan untuk dipakai tiga kali seminggu selama 15 minit.


Bau mask ni agak wangi tapi light je. Bila hidu baru ada bau. Masa I pakai ada rasa pedih macam tu tapi sikit je mungkin sebab kandungan lemon tu. Kertas mask dia best sebab fit sangat dengan muka. Tak ada bahagian yang tak kena untuk muka I cuma bahagian mata dan mulut tu agak kecil la macam rimas pulak haha.


Serum mask ni pun tak banyak tapi still cukup lebih-lebih tu nak sapu pada bahagian leher. Kalau mask biasa tu selalu banyak lebih lagi dalam paket dia. Mask ni ada dua layer tau, satu warna biru satu lagi baru paper sheet mask tu. Tak silap I yang warna biru tu membantu serum mask supaya tak kering.


I suka dengan kesan mask ni. Nampak kulit lagi sihat dan cerah. Kulit pun lembut je. Ni kesan I bila next day bangun pagi tu sebab selalu pakai sheet mask malam, nak tidur terus buka dan tidur je. Pagi nak pakai makeup pun rasa best je kulit haha Kalau konsisten pakai setiap minggu mesti kesan dia boom......




Yang kedua ialah Garnier Skin Natural Serum Mask Sakura White. Kedua dua mask garnier ni super hydrating. Fungsi yang warna pink ni pula untuk pinkish glow. Buat kulit nampak sihat glowing dan melembapkan juga. Bahan dalam ni ada japanese sakura dan hyaluronic acid serum.


Jenis sheet mask dia sama je dengan Light Complete. Paper sheet mask dia pelik sikit lain dari sheet mask biasa dan susah nak koyak. Kalau tengok dekat packaging dia ada tulis tissue mask sebab tu kut beza dari topeng mask biasa. Tapi yang best sebab dia fit muka elok-elok.


Bau serum mask dia light juga. Lepas pakai sheet mask ni nampak la muka lembap, glow. Bahagian hidung I yang kering tu pun dah tak ada. Hyaluronic acid memang membantu untuk kulit lebih lembap, lembut dan membantu perbaiki garis halus dan kedutan.


I suka mask Garnier ni harga pun tak mahal dan berkesan untuk kulit. Akan beli untuk buat stok sheet mask dekat rumah.






Garnier Serum Mask

Blog kedua yang berada dalam bloglist I, blog Shuhaida Saad. Pertama kali masuk blog ni memang jatuh cinta sebab warna dia bertemakan putih tapi ada hint pastel pink. I dah la memang peminat warna pastel dan pink ni.




Sebab blog ni banyak warna putih, nampak sangat kemas dan sedap mata memandang. Page pertama blog pun tak ada iklan jadi nampak lebih kemas. Sebenarnya I agak serabut tengok iklan gerak-gerak dekat blog tapi blog I pun ada iklan -.-



Bila masuk ke laman web blog ni boleh pilih tajuk entry yang disukai sebab page pertama dia bukan terus keluar semua entry. I lebih suka blog yang ada banyak tajuk pada entry pertama dan pembaca boleh pilih nak baca yang mana satu.


Widget di sidebar pun tak nampak sarat dan tersusun elok.


I suka juga gambar yang diletakkan dalam setiap entry. jelas dan besar. Penulisan pun santai dan senang nak baca. Tak terlalu padat sebab tu followers ramai kot hihi. Tak ada apa yang I tak suka dalam blog ni. Antara blog yang I akan baca satu entry ke satu entry sebab banyak sharing dan penulisan santai.


Kalau korang nak blogwalking boleh singgah blog Shuhaida Saad okay.

Blog Review : shuhaidasaad.blogspot.my/



Cafe hunt untuk kali ini di Jingga Lepakafe. Cafe ni betul betul sebelah Coklat Murah Jb. Kawasan yang sama. 


Jingga Lepakcafe
No.2 Jalan Bakti, Kaw Perind Dato’ Onn Johor Bahru
Buka pukul 6.30 petang


Saja je nak cuba makanan dekat sini sebab tengok harga boleh tahan murah. Dekat gambar bawah ni ada gambar menu. Tak sempat nak tangkap semua menu sebab dah lapar ! Nak decide makan dekat mana pun dah ambil masa, nak pilih makanan ambil masa lagi hahaha.





Mula-mula order pasta tapi orang tu cakap pasta kena tunggu lama. Tukar la menu ke chicken chop. Aiman ambil lamb chop.


Chicken Chop.


Grilled Chicken Chop. Ada fries, sayur, jagung dan sos chicken chop. Fries dia sedap ! Salutan tepung tu kot buat dia lebih sedap. Bila cicah sos blackpepper tu lagi sedap sebab sos dia cukup rasa. Tak pedas pun. Cuma sos dia tak cukup. Nak cicah ayam lagi, fries lagi haha.



Lamb chop.


Lamb chop okay je. Sos dan side dish sama je macam chicken chop. Rasa lamb chop pun nice la. Apa yang bestnya cafe ni bagi I harga dia murah. Yang I punya dan Aiman punya murah je. Bawah rm10 kalau tak silap. Kalau silap dalam berbelas je harga dia. Tapi untuk lamb tu ada juga yang kategori mahal. Boleh pilih la ikut menu dia.


Untuk air tak order yang fancy pun. Order teh o sahaja.




Nachos Cheese.


Ini menu ketiga. Nachos dan cheese. Saja order sebab nak rasa macam sedap je ada cheese banyak macam ni kan. Ternyata tak sedap. Makan pun tak habis sebab tak sedap...... Rasa cheese dia tak ada rasa langsung. Jenis cheese pun bukan cheese boleh tarik ke apa. Cheese macam tepung tekstur kasar berderai macam tu. Tak sedap dan tak best. Jangan order yang ni.


Overall untuk makanan dia okay la tak la terlampau sedap tapi boleh telan. Harga pun murah. Persekitaran dia pun best. Parking cukup dan luas. Banyak lampu-lampu macam kedai hipster. Lagu pun best. Kalau nak lepak ramai-ramai dekat sini sesuai la.


Macam I cakap tadi cafe ni sebelah je dengan Coklat Murah JB tu. Sebelum balik singgah la tengok coklat apa yang ada. Ingatkan nak beli air yang best tu. Air Snickers, Mars atau Twix tu tapi dah habis........






Pilihan coklat pun tak berapa banyak. Banyak rak yang dah kosong haha. Harga pun I rasa murah sikit la dari yang jual dekat luar. Itu pun ada beberapa yang sama je harga dengan luar haha. Ada juga beberapa jenama coklat yang I tak kenal tapi ada jual dekat sini. Kalau nak mencari coklat untuk hantaran boleh la beli. Ada yang dah siap bouquet coklat.




Cakap pasal coklat, haritu I sempat juga nak rasa ais kepal milo dan pelbagai perisa lain yang viral tu. Gambar atas ni ais kepal milo ferrero rocher dan ais kepal milo nutella. Yang ferrero rocher tu bukan yang original tau haha macam roka punya tu. Pernah tak rasa coklat roka?


Aiman punya yang nutella tu memang boleh tahan banyak nutella dia bagi. Disebabkan ais kepal tu dia dah siap kepalkan dalam bekas, ais tu dah cair dan tesktur dia dah tak berderai macam ais kepal biasa tu. Dah rasa macam ais keras dia. Agak susah nak makan kena tunggu cair dan kena bertukang ais pulak. Tapi rasa dia sedap la.


Antara kedai ais kepal milo viral dekat Johor Bharu ni.


Ais Kepal Milo JB
No 23 jalan riang 9 taman gembira , JB

Monday-saturday
10am -5.00pm

SUNDAY CLOSED






Jingga Lepakafe dan Air Kepal Milo Viral

Akhirnya ada juga masa terluang nak review blog peserta yang terpilih masuk bloglist I. Tahniah ye kepada peserta yang terpilih. Dalam entry Cari Bloglist Sebulan I pada bulan lepas, I dah bagitahu dekat situ I akan buat review blog sekali.


Bagi I, antara kebaikan yang blogger boleh dapat bila orang lain review blog kita, boleh tahu di mana kelemahan atau kekurang yang perlu diperbaiki. Walaupun I bukan la pro sangat nak komen blog orang tapi I komen berdasarkan apa yang I suka dan tak suka dalam blog tu.


Jadi blog pertama yang I nak review ialah blog Aerill Hassan. Boleh singgah https://aerillhassan.blogspot.my/ okay.




I suka warna biru blog ni sesuai dengan pemilik blog lelaki. I baru perasan kiteorang sama umur haha. Bila masuk ke blog ni, bukan terus direct ke satu entry tapi ada pilihan tajuk entry yang boleh dipilih. I suka blog yang macam ni sebab senang nak pilih entry mana I nak baca dulu. Kalau tengok paparkan keseluruhan entry jadi macam serabut sikit tapi still boleh je scroll pada archive entry tapi I malassss.


Dari segi penulisan pula pada I simple dan senang nak faham. Tak guna ayat yang berbelit. I pun sama kadang-kadang nak taip satu ayat pun berbelit nak faham. Diri sendiri pun tak faham taip apa orang lain apetah lagi hahahha. Bila tanya Aiman pun ada juga ayat yang dia tak faham.


Dan I rasa pemilik blog ni banyak sangat idea tulis blog. Kalau tengok blog dia memang sentiasa berupdate. I pun rajin juga singgah sebab banyak info dan baru-baru ni dia ada update berkenaan TokTi memang best la membaca.


Apa yang I tak berapa suka pula ialah blog yang banyak iklan. Walaupun iklan tu tak menganggu pun proses pembacaan entry tapi I rasa rimas. Blog I pun ada iklan jugak, korang rasa rimas tak tengok? hahahha.


Selain tu semua I suka dalam blog ni sebab tu I rasa rajin juga I singgah baca entry tapi kadang-kadang tak sempat nak tinggalkan jejak T.T Kalau korang pun nak blogwalking boleh singgah blog Aerill Hassan okay.





Blog Review : aerillhassan.blogspot.my



Ahad lepas I berkesempatan nak join Pertandingan Let's Get Messy anjuran SDS Bakery & Cafe di Fanpekka Cafe by SDS, Aeon Tebrau. Bila buat pertandingan ni hari ahad memang ramai la orang dan sambutan amat menggalakkan. Pertandingan tu dalam sejam setengah je. Mula pada pukul 2 petang sampai tiga lebih macam tu. Masa I sampai pun orang dah ramai dah.





Macam biasa sebelum pertandingan mesti lah ada sesi pendaftaran. Tengok la gambar masa pendaftaran dekat atas ni memang ramai dan meriah. Sesi pendaftaran memang terbuka dari sebelum hari pertandingan lagi sampai la pertandingan dah nak mula pun masih dibuka. Senang yang tak tahu ada pertandingan sempat la nak join.


Untuk pertandingan Let's Get Messy ni, peserta kena makan Dirty Bun comot dan messy satu muka !




Sebelum pertandingan mula siap ada demo cara nak menang pertandingan ni oleh Ms Janna, blogger terkenal dan beberapa staf SDS dan peserta. Nak menang pun senang je. Makan comot-comot.



Ada tiga kategori dipertandingkan termasuk kategori dewasa. Nak join pun senang je. Beli roti atau apa sahaja produk dari SDS Bakery & Cafe bernilai RM10. lepastu dah boleh join.



Pemenang untuk kategori dewasa. Tengok la muka pemenang so Messy ! Dapat baucer SDS RM100. Banyak kan puas dapat makan dekat SDS ni sebab roti dan cafe dia sedap. Cara undian oleh juri dan orang ramai, tampal sticker dekat apron peserta. Yang paling banyak sticker dia la menang.



Kategori kanak-kanak la paling best nak tengok sebab semua comel gila ! Peserta paling muda umur empat tahun dan paling tua tujuh tahun. Tengok gelagat diaorang pun I dah suka sebab tu folder gambar penuh gambar diaorang je.



Agak-agak siapa menang? atas ni atau bawah ni?




Memang ramai la orang yang join vote untuk kategori kanak-kanak. Tengok apron diaorang penuh dengan sticker vote.


Pemenang kategori kanak-kanak.


Yang paling best, setiap peserta dapat baucer RM30 walaupun tak menang tau. 




Selepas kategori dewasa dan kanak-kanak, yang terakhir ialah kategori terbuka. Semua peringkat umur boleh join. Untuk kategori ini pemenangnya ialahhh...




Messy nyaaa hahaha. Lebih messy, lebih tinggi peluang nak menang.




Last sekali peserta dan orang ramai dihiburkan dengan tarian lima buah lagu dari maskot SDS dan staff. Tarian dia memang best sebab banyak lagu rancak termasuk Baby Shark dan Panama dance. Memang meriah la depan Fanpekka Aeon Tebrau tu. Kalau korang nak tengok tarian maskot SDS yang comel sangat ni boleh pergi dekat instagram I (@shesyeeraa) bahagian instastory highlight, I dah letak dekat situ.


Kalau berminat nak join lebih banyak pertandingan oleh SDS boleh la singgah facebook dan instagram diaorang untuk lebih banyak info dan update.


Official Facebook : @SDS Bakery & Cafe
Official Instagram : @sdsgroups
#sdsgroups #ilovesds #messybun #LetSGetMessy



Nak tahu macam mana rasa Messy Bun ni? Baca review I, di #LetsGetMessy. Messy Bun ni tengah ada promo tau sekarang.

Lets Get Messy Contest

I memang suka minum air. Sehari wajib minum tiga liter air. Mula-mula tu memang susah sikit nak minum banyak tapi bila dah disiplin, apa sangat tiga liter tu hahaha berlagak sikit. Antara kebaikan minum banyak air ni dapat melancarkan sistem pencernaan. Tak ada la ada masalah sembelit ke apa kan.



Bagi I tak kira la minum air kosong atau air apa pun asalkan minum sebab mungkin sesetengah orang agak susah nak minum air kosong sahaja. Tapi elakkan minum air manis dengan gula yang banyak. Kalau nak cuba minuman yang manis tanpa gula tambahan boleh la cuba minuman favourite I.




Minuman buah-buahan dari ORIGINA. I dah cuba lima perisa atas ni. Semua sedap. Origina ni ada tanda halal tau jadi tak ragu-ragu nak minum. Bila dah ada minuman pek macam ni senang sangat nak minum bila-bila masa je.


Ada perisa Black Tea, Green Tea, Pomegranate Juice, dan lain-lain lagi. Pilihan perisa memang banyak setiap hari boleh tukar-tukar. Banyak sangat pilihan sampai I pun stress nak minum mana satu dulu. Minuman Origina ni pun ada logo Pilihan Lebih Sihat dari Kementerian Kesihatan Malaysia. Kalau nak tahu, air Origina ni tak ada gula tambahan macam sesetengah minuman buah buahan yang ada tambahan gula untuk rasa yang lebih manis. Air dia rasa dari buah-buahan sebenar.


Rasa jus buah dia memang asli dan berkualiti. Rasa manis buah dan bukan manis gula yang terlebih tu. I paling suka Green Tea with Pomegrane. Rasa tea dia memang sedap, tak pahit dan sesuai la kalau nak bagi bebudak pun rasa. 





Jus Buah Origina mengandungi minerals dan vitamins yang sangat diperlukan oleh badan. Kalau nak kulit cantik dan sihat kena la makan banyak buah-buahan kan. Tapi lagi senang dan cepat bila minum je jus dari Origina ni sebab kandungan jus tinggi dengan vitamin C dalam dos yang mencukupi untuk badan.




Packaging untuk minuman Origina ni ada dua saiz. Satu kecil je macam gambar dekat atas ni. Lagi satu lebih panjang macam gambar kedua dalam entry ni. Dua-dua packaging I suka sebab yang kecil tu senang je nak bawak pergi office dan sumbat je dalam beg. Bila nak minum ambil je dari beg.


Yang saiz lebih panjang tu pulak senang jugak nak simpan dalam beg sebab bentuk dia slim je. Isi dalam dia sama je 220ml tapi design pek yang berbeza. Nak susun dalam fridge pun tak makan ruang yang banyak. Nak bawa kemana -mana pun senang. Nak minum pun senang. Buka je penutup dia, terus boleh minum dah jus segar. Tak payah susah nak blend buah untuk buat jus.


Bagi I, minuman ni sangat praktikal untuk dibawa kemana sahaja. Pagi tak sempat breakfast minum jus ni boleh tahan tunggu waktu lunch sebab I memang jarang nak makan breakfast. Tak sempat nak masak pagi-pagi tapi sempat je nak letak satu pek Origina bawak pergi office hihi.


Kombinasi buah untuk menghasilkan pelbagai perisa pun terbaik. Kombinasi dia kena dengan tekak. Macam black tea with apple juice tu I ingat tak sedap laa. Black tea kan. Tapi rupanya sedapppp. Sesuai la untuk semua peringkat umur.




Seterusnya minuman yang setiap kali I lunch ke dinner ke mesti nak minum bersama jugak hahaha, Sparkling Juice Haus Boom ! Rasa dia memang menghilangkan dahaga. Puas bila rasa haus dapat minum jus ni sejuk-sejuk.


Untuk Haus Boom ni dia ada rasa gas sikit. Tak kuat pun rasa gas dia. Perisa pun ada banyak, ada strawberry, laici, blackcurrant dan lain-lain.




Haus Boom ni tidak mengandungi alcohol pun okay tak perlu risau siap ada tanda halal pada botol. Design botol dia pun cantik sesuai kalau nak hidang untuk majlis keraian ke, majlis hari jadi ke, majlis perpisahan ke. Sebab botol ni pun dah boleh jadi salah satu dekorasi meja.





Kalau korang masih mencari minuman yang boleh dihidangkan pada semua lapisan dan peringkat umur boleh la cuba minuman dari Origina dan Haus Boom. Confirm suka sebab rasa dia sedap dan baik untuk kesihatan. Minuman Haus Boom tu pun mempunyai 0 peratus lemak tau.


Bagi yang masih mencari idea apa nak letak dalam bag doorgift wedding nanti boleh la beli minuman dekat atas ni dan masukkan je dalam beg goodies tu. Senang ! Selalu tetamu memang suka kalau dapat goodies minuman dan makanan. Masa I kahwin haritu pun letak makanan dalam goodies bag.



Contohnya guna paperbag macam atas ni dah letak satu pek Origina. Boleh baca Cara DIY Paperbag Orang Kahwin macam dekat atas ni di SINI okay.


Kalau nak beli boleh la check media social dan number di bawah,


Number : 010 7030 692




Jus Buah-Buahan dari Origina dan Haus Boom

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.