Slider

Rancang perjalanan nak bertolak pukul 7.30 pagi. Ataupun lepas subuh, siap-siap semua terus gerak. Tapi macam biasa la banyak sangat iklan. Dalam pukul 8 lebih macam tu baru bertolak. Peringatan kalau nak jalan jauh ni check kereta, touch N go, minyak semua dulu okay. I macam biasa akan bawa botol air kosong untuk minum dalam kereta atau bagi kereta minum haha.



Sebelum masuk highway singgah Petron Skudai tak silap I. Isi minyak, topup tNg dan beli Hershey’s Freeze. Baru nak merasa minum sebab tak banyak Petron yang ada minuman ni kan. Pagi-pagi dah minum ais apa nak jadi entah. Rasa dia biasa je pun macam air coklat tapi kemain mahal -.-



Barang yang nak bawa malam sebelumnya baru I kemas elok-elok masuk luggage. Sebelum tu longgok setempat je mana nak bawak hahaha. Paling penting bagi I kena bawak sunblock sebab nak berjalan tengah panas, bawak kipas, backpack, shades…. Semua jenis nak jaga kulit je.



Tempat pertama singgah breakfast tepi jalan. Ikutkan nak merasa makan Roti Canai Arang yang viral tu tapi I baca kena datang awal, kalau datang lambat memang nan hado la tempat duduk. Jadi dah tahu memang tak kan awal sampai dekat situ, I tak masukkan dalam list. Breakfast warung tepi jalan je dekat Melaka. I order bakso, Aiman makan lontong kuah. Breakfast biasa je tak ada yang luar biasa.



Hentian pertama untuk melawat di Demang Abdul Ghani Gallery. I teringin nak datang sini sebab nak tangkap gambar rumah dia. Tengok gambar orang lain cantik je. Masa sampai tengok ada orang tengah photoshoot ke buat rakaman ke apa entah. Jadi tak ada la kiteorang masuk. Tengok dari luar je. Balik tu plan nak singgah lagi tapi waktu tak cukup jadi tengok macam tu jela haha. Dari pembacaan I, harga untuk masuk sini RM3. 



Ikut dalam itinerary pergi lunch dulu tapi kenyang lagi, I pilih jalan-jalan dekat area Jonker Walk. Walaupun sebelum ni dah pernah jalan dekat Jonker Walk tapi nak pergi lagi haha. Pergi hari biasa pun kemain dua tiga kali pusing nak cari parking hehhh. Untuk parking, I install terus apps parking dekat Melaka ni senang, search SmartParking Melaka. Nak guna senang je. Korang sign up, topup, lepastu dah boleh guna. Sama dengan apps parking yang I guna dekat JB. Tak payah sesusah nak beli kupon parking.



Lepas dah settle park, boleh la jalan tanpa arah tujuan. Paling penting bila nak jalan tengah hari buta ni kena siapkan backpack yang ada botol air, kipas, sunblock. Payung Aiman yang pegang. Sebab I mengandung jadi payung kena standby, buatnya tetiba tak tahan panas nanti pengsan hahahha. Tapi Alhamdulillah jalan merata jauh okay je lagi. Kadang rasa tak mengandung pulak bila tengok tenaga sendiri ni -.-


The Orang Utan House


The Orang Utan House. Tak sengaja terjumpa tapi memang I dah masukkan dalam list untuk singgah. Nak tangkap gambar dari luar sahaja sebab luar tu ada lukisan mural orang utan. Korang boleh masuk sini jugak dan dari pembacaan I, dalam ni macam gallery lukisan la.


Laluan masuk museum @ Mamee Jonker House

Lepastu jalan sikit sambil guna google maps nak mencari Mamee Jonker House. Masa naik kereta pusing-pusing cari parking, I dah dua tiga kali nampak Mamee Jonker House ni. Memang kena cari jugak dan beberapa minit je jalan dari Orang Utan tadi.



Apa yang specialnya dekat sini ada macam-macam aktiviti. Boleh beli barangan keluaran Mamee, masuk museum, diy cup Mamee Chef sendiri dan ada bengkel masakan. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh ke laman web Mamee okay semua dah lengkap dekat situ. I datang sini sebab nak masuk museum dia dan cuba Mamee Cafe diaorang.



Mamee Jonker House


Museum tak silap RM5 je kalau nak masuk. I tak jadi masuk sebab ada rombongan budak sekolah ramai-ramai dalam tu macam rimas sikit haha. Tapi nampak macam best kalau masuk. I terus je ke bahagian Mamee Cafe dia untuk makan ! Perut memang dah lapar sebab dah dekat pukul 2 kot macam tu. Aiman order, I pilih tempat. Makanan kena order dekat kaunter. Cafe ni boleh tahan besar sebab rombongan sekolah tadi pun muat semuaorang makan dekat situ.


Lunch @ Mamee Jonker House



Cendol






Aiman order Hainanese Chicken Rice, Curry Laksa dan Cendol. Menu yang I cuba ni antara yang direkomen untuk try di sini. Hainanese Chicken Rice tu biasa jeeeeeeeee. 2/5 kot. Kicap dia pahit sikit, tak ada kuah sup dan portion nasi sikit tak berbaloi dengan harga. Curry Laksa tu guna megi Mamee. Boleh tahan sedap 4/5. Cendol dia 5/5. Sedap ! I suka cendol dekat Melaka ni. Gula Melaka diaorang guna pekat, tak manis sangat dan memang cukup lemak semua. Rasa nak datang Melaka makan cendol je :(


Jonker Walk World Heritage Park


Kopi O Sin Sing

Lepas dah siap makan semua, sambung jalan dekat Jonker Walk World Heritage Park. Singgah beli kopi tepi jalan. Kopi dia kaw gila dan sedap, Kopi O Sin Sing. Lepastu tengok kedai madu lebah baru bukak. I tak ada gambar masa dekat kedai madu lebah ni, ada video je. Nanti I rajin, I buat vlog pergi Melaka ni okay so stay tuned dan subscribe youtube channel I !



@ lobi attap Agrofarmstay Melaka


Dah penat jalan area Jonker Walk tu, nak pergi check in pulak. Nanti I buat entry lain untuk Agrofarmstay Melaka okay. Masa I sampai dekat situ, ada sekolah buat kem kot jadi meriah sikit hahaha. Siap salah lagi ingat I salah sorang cikgu yang join -.-



Lepas dah berehat kejap dekat bilik, next destination pula. I rasa macam panjang sangat pulak entry ni. Destinasi petang, malam dan next day I sambung dekat next entry okay :D








Melaka : Mamee Jonker House Tak Sedap?

Melaka trip untuk kali yang kedua lepas kahwin. Kalau sebelum kahwin pun dah dua kali jugak kot I dah datang Melaka haha. Nasib baik ada blog boleh I check bila last pergi Melaka iaitu tahun 2017. Jadi tahun 2018 ni I dah siap-siap buat itinerary, nak melawat mana, nak makan apa, nak jalan-jalan dekat mana. Kalau boleh tak nak repeat tempat yang I dah pergi sebab masih segar lagi dalam ingatan tempat yang I dah pergi tu haha.



I memang excited google, cari dekat facebook dan twitter apa yang menarik di Melaka. Dua tiga bulan sebelum tu dah siap survey okay. Tapi dua tiga hari sebelum nak pergi baru siap finalize semua tempat lawatan dan tempat makan. Walaupun pergi Melaka je tapi I Jenis yang suka road trip. Pergi jalan jauh-jauh naik kereta tengok kiri kanan. Memang penat road trip ni lagi-lagi kalau tempat tu jauh dan kau yang kena drive hahaha.


@ Agrofarmstay



Macam biasa I pergi berdua je dengan Aiman kesayangan. Tempat menginap dah settle awal-awal, terima kasih pada Agrofarmstay @ Skill-Tech Durian Tunggal Melaka sebab sponsor bilik menginap. Nanti I update full review okay.



MELAKA TRIP
  7:20 bertolak
 Breakfast - sepanjang jalan
 First stop : Demang Abdul Ghani Gallery

 Lunch - Jonker88

Next Stop
 Jonker Walk
 Mamee Jonker House
 The Orang Utan House

Tea Time
 Keria Antarabangsa Hajah Rahmah
 Avocado Choc Melaka
 Mee Goreng Sotong Jumbo

Petang
 Masjid Selat

Malam
 A Famosa

 Dinner - Ikan Bakar Parameswara

 Supper - Pak Putra Tandori & Naan

NEXT DAY
 Breakfast
 First Stop : Encore Melaka
 Mango Royale Cheese
 Ayam Samurai Melaka







Okay atas ni gambar yang I dah screenshot dari notes phone I. Gigih tau siap buat masa perjalanan semua sebab kalau boleh nak pergi semua tempat la. Nampak tak lebih banyak singgah makan dari jalan-jalan hahaha. I mengandung ni asyik nak makan je. Tapi bukan semua tempat ni I pergi. Ada yang tak sempat, ada yang tutup, macam-macam kes padahal I dah tengok waktu perniagaan diaorang semua I dah kira.



Kita hanya mampu merancang je. Tunggu next update untuk hari pertama ke Melaka okay !






Itinerary Melaka Trip





Bulan December ni memang meriah dengan persediaan sambutan Christmas dan semestinya sales everywhere ! Antara salah satu aktiviti masa Christmas yang I tahu adalah tukar hadiah. Jadi kalau ada dari pembaca blog I yang masih dilema nak beli apa untuk hadiah kepada rakan, family atau sesiapa je mungkin boleh beli produk yang ada di Althea.kr.



Pejabat I pun ada buat sesi tukar hadiah untuk Christmas nanti. Bawah ni I senaraikan Top 10 Wishlist produk yang I nak di Althea.kr. Korang pun boleh la beli sebagai hadiah kepada yang tersayang. Sebab utama I suka cuci mata beli skincare makeup dekat Althea ni, banyak pilihan sambil tu boleh kumpul points untuk pembelian seterusnya.



1. Althea Bare Essentials Set
Link : https://my.althea.kr/bare-essentials-set

I dah lama teringin nak cuba Althea Bare Essentials Set yang terdiri daripada Contour Cleanser, Primer Water dan Fixer Cream ni. I ada baca review ramai bloggers dan youtubers lain yang dah guna set ni dan diaorang memang puas hati. Siap ada yang repurchased lagi jadi I nak sangat cuba tahap keberkesanan produk ni.






Kalau korang tak tahu, set ini merupakan keluaran dari Althea sendiri. Sebelum ni I dah cuba Althea Petal Velvet Sunaway dan Petal Velvet Powder memang best jadi mungkin produk Bare Essentials ni pun best jugak.



2. Dear, Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask
Link : https://my.althea.kr/freshly-juiced-vitamin-e-mask-90g

Sebagai seorang yang sukakan produk skincare, I memang akan selalu update produk yang menjadi pilihan skincare junkie/ beauty enthusiast ni. Salah satu produk yang banyak dapat positif review adalah Freshly Juiced Vitamin E Mask. Tak silap I produk ni pun salah satu Best Seller di Althea. Baca review orang lain di laman web Althea pun rata-rata suka dengan produk ni.






Lama juga produk ni ada dalam wishlist I. Baru-baru ni I dah cuba Freshly Juiced Vitamin Drop dan Midnight Blue Calming Cream di bawah jenama yang sama. I beli di althea.kr jugak jadi tak sabar nak masukkan lagi satu produk Dear, Klairs dalam skincare routine I.



3. Petitfee Gold & Snail Hydrogel Eye Patch
Link : https://my.althea.kr/gold-snail-hydrogel-patch




Haritu I dah masukkan produk ni dalam cart dah tapi hold dulu la hahaha. Kerja I memang dari pagi sampai petang pandang screen laptop je. Lepastu balik rumah sambung pandang screen handphone pulak. Sangat tak bagus untuk kesihatan mata dan buat mata I nampak letih. Sebab tu I perlukan eye patch ni.



Lagi satu I dalam proses kumpul barang untuk persediaan pantang nanti jadi eye patch dah jadi salah satu wishlist. I tengok review dia pun positif, eye patch membantu menyegarkan mata dan buat kawasan bawah mata lebih lembap. Range eye patch dari Pitifee ni pun banyak antaranya Ruby & Bulgarian Rose, Gold & EGF dan Black Pearl & Gold. Tak Sabar nak try semua !



4. Laneige Essential Balancing Emulsion
Link : https://my.althea.kr/balancing-emulsion-light

Sebelum ni I pernah guna Laneige Water Bank tu, best ! Sampai ada stranger yang tanya I pakai skincare apa sebab kulit cantik tsktsk. Setakat ni I pernah guna cleanser dan trial set Laneige tu memang puas hati la sesuai dengan kulit I. Jadi Wishlist I yang seterusnya adalah emulsion Laneige ni. I pilih emulsion ni sebab I jarang masukkan emulsion dalam skincare routine I.





I lebih focus pada serum dan moisturizer. Bila tengok banyak feedback best untuk produk ni, rasa nak cuba pulak hihi. Lagipun emulsion ni sesuai untuk kulit jenis combination to oily jadi I rasa dia sesuai dengan keadaan kulit I sekarang.



5. Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm
Link : https://my.althea.kr/clean-it-zero-cleansing-balm-100ml-original




Kalau korang tak tahu lagi, double cleansing sangat diperlukan oleh kulit lagi-lagi kalau korang suka pakai makeup tak kira tebal ke tak atau pakai sunscreen. Kena cuci produk-produk tersebut dengan bersih. Sekarang I cuba cleansing oil je jadi I masukkan cleansing balm pula untuk I cuba nanti.



Macam biasa I suka pilih dan cuba produk yang banyak feedback positif hahaha. Banila Co Clean It Zero ni ada 4 jenis cleansing balm yang korang boleh pilih ikut kesesuaian dan keutamaan kulit korang okay. Warna dan packaging dia bagi I comel sangat sebab warna lembut pastel macam tu.



6. VDL Lumilayer Primer
Link : https://my.althea.kr/lumilayer-primer

Cukup 5 wishlist untuk skincare. Seterusnya primer dari VDL ni. Lately ni I suka sangat tengok tutorial makeup dan nak kumpul makeup haha. Sebelum ni nak kumpul skincare je. Perubahan apakah ini….. 





VDL Lumilayer Primer ni bukan sekadar primer sahaja tapi dia bagi healthy glow pada kulit. I lagi suka makeup yang nampak dewy glow macam tu dari jenis matte. Boleh la buat ala-ala glass skin nanti.



7. Peripera Mini-Mini Peppy’s Carrier
Link : https://my.althea.kr/mini-mini-peppy-s-carrier-new-york-10025

Jatuh cinta dengan set mini ni ! Walaupun review cakap set dia kecil je tapi mostly puas hati dengan produk Peripera. I pernah beli liptint Peripera dan memang best, warna lama dan susah nak hilang. Dalam set ni ada 5 produk, jadi kalau semua okay dengan kulit I boleh la beli yang besar pula nanti.





Lagi satu I rasa set ni comel kalau jadikan hiasan atas meja makeup. Nak bawak travel pun senang sebab saiz dia comel je. Luggage pink tu yang paling I nak.



8. Color Deep 12 Color Eyeshadow Palette Glam Shine
Link : https://my.althea.kr/12-color-eyeshadow-palette-1-5g-12ea-glam-shine




Macam I ada cakap dekat atas tadi I dalam mood nak makeup sekarang. Kalau boleh nak kumpul lengkap semua step makeup cukup jadi senang la nak buat eksperimen dekat muka sendiri. Lagipun I bukan reti makeup sangat haha. 



Masa I survey-survey makeup yang ada di laman web Althea ni, terus jatuh hati dengan palette Color Deep. Warna dia cantik ! Dan tak mengecewakan bila I baca review orang lain di website Althea, semua puas hati dengan warna palette dan pigmentation dia. Buat I tak sabar nak beli terus masuk dalam wishlist.



9. Moonshot Honey Coverlet Stick Extreme
Link : https://my.althea.kr/honey-coverlet-stick-extreme-3-5g

Bagitau I siapa je yang tak suka kumpul lipstick…… I ada 6 lipstick kot dalam simpanan tapi kalau nak bandingkan dengan orang lain yang ada macam-macam warna tu memang jauh beza hahaha. I jatuh cinta dengan code Baked Burn lipstick ni.





Baked Burn warna dia macam orange brown. I memang tak ada warna lipstick orange macam ni teringin nak try satu. Kalau nak tengok warna dia macam mana boleh tekan link dekat atas. Semua warna cantik !



10. Hera UV Mist Cushion Cover
Link : https://my.althea.kr/uv-mist-cushion-cover-2016-new

I kalau pergi office pakai cushion je. Senang dan tak ambil masa yang lama. Kalau keluar jalan-jalan baru ada effort sikit pakai foundation. Kadang tu tak pakai apa langsung sebab malas. Tapi stok cushion I akan pastikan sentiasa ada sebab I memang pakai. Sebelum ni I dah pernah cuba Laneige punya cushion, sekarang tengah nak habiskan The Face Shop yang CC Intense Cover Cushion dan ada satu lagi Aprilskin Magic Snow Fixing Foundation tengah tunggu turn nak guna haha.





Jadi next ni I nak try Hera punya pulak. Tapi wishlist cushion I memang banyak, semua nak cuba.



Semua produk yang I bagitau dekat atas boleh beli di website Althea okay. I memang suka beli dekat Althea sebab dijamin original. Nak tunggu barang sampai pun tak lama. Pilihan banyak dan semestinya harga yang berbaloi. Siap ada free shipping lagi. Kalau korang nak 20% off untuk pembelian di Althea boleh klik LINK ni okay !




My Althea Wishlist






Alhamdulillah. I am so happy harini. Pagi-pagi bukak email nampak email adsense bagitau payment on hold sebab I tak update mode of payment dekat setting adsense. I memang tak update since I nak tunggu dulu sampai cecah jumlah yang boleh dikeluarkan. Jadi bila adsense dah hantar email macam tu I macam 'ehhh.....dah cecah 100 ke'. I memang jarang sikit tengok earning adsense, bila I bukak macam wowwww dah cecah. I'm excited !



Maafkan blogger sendu yang baru nak dapat payment adsense ni. Walaupun I dah lama blog dari zaman sekolah, dah lebih lima blog kot I ada hahahha tapi sekarang baru nak serius. Jadi tadi I cepat-cepat update cara pembayaran duit adsense tu. Kalau korang tak tahu macam mana nak update cara pembayaran senang je,



1. Pergi ke akaun adsense anda. Log in segala bagai.
2. Pergi ke bahagian Payment dekat setting belah kiri. 
3. Cari 'How You Get Paid' atau 'Manage Payment Methods'




4. Ada tiga cara pembayaran iaitu Western Union, wire transfer dan new check details which is I tak tahu apetu haha. I pilih wire transfer yang bermaksud bayar terus ke akaun bank. I ada buat research sikit, wire transfer lebih cepat, berkesan, jimat masa berbanding pembayaran lain.






5. Isi la Beneficiary Id, Name on bank account, Bank name, SWIFT BIC, Acc number. Yang Intermediary bank blablabla tu tak payah isi. Gigih I cari amende la tu tapi tak payah pun tak ada okay.
6. Tick set as primary payment method kalau korang pilih nak masukkan dekat number akaun yang ini. Boleh set banyak number akaun okay so kalau tick korang pilih akaun tu as akaun utama.
7. Save !



I baca kena tunggu adsense approve akaun bank tu dulu jadi I tunggu email dari diaorang. Nanti I update lain berapa lama duit nak masuk dan lain-lain prosedur yang diperlukan. Makin bersemangat nak berblog lepas ni hihi. Kalau korang singgah blog I nanti tolong la klik iklan yang ada okay.














Earning Adsense Pertama?

Ibu mengandung pasti tak akan terlepas jadi menghadapi masalah stretch mark semasa mengandung kan? Kalau yang tak ada stretch mark semasa mengandung tu kemungkinan dari awal dia dah amalkan moisturizer, losyen atau minyak untuk sapuan pada bahagian yang kemungkinan akan ada stretch mark. Walaupun I ada baca yang tak ada produk boleh halang stretch mark dari terjadi tapi mungkin boleh usahakan untuk kurangkan kemunculan stretch mark tersebut.



I mula rasa gatal pada kulit masa kandungan nak masuk lima bulan or empat bulan kott. Masa tu perut gatal Ya Rabbi tak tau nak cakap macam mana. I ada baca kalau kulit yang menegang semasa hamil memang akan menyebabkan kegatalan pada kulit sebab kulit tegang akan buat kulit jadi kering macam tu la. Jadi memang gatal gila tapi I tak ada pergi klinik pun. Google apa yang boleh disapu dan I ada baca penggunaan calamine boleh membantu.



Jadi I dengan Aiman pun pergi la Caring tak silap nak beli calamine losyen tu. Tapi bukan terus beli ye still tanya ahli farmasi dekat situ sesuai ke tak. Dia cakap tak sesuai. Penggunaan calamine akan sebabkan kulit kering. Yela dia kan macam ala-ala bedak sejuk tekstur dia bila kering kan jadi macam tak membantu untuk melembapkan kulit pun. Nanti buat hal pulak makin teruk gatal sebab kulit kering.



Jadi orang farmasi Caring tu pun syorkan guna losyen yang biasa tulis stretch mark untuk ibu mengandung. Siap recommend produk paling mahal sekali padahal ada yang lebih murah hahahhaha. I dah sah-sah ambil produk yang sesuai dengan bajet. Dia cakap kegatalan kulit tu sebab perut meregang mengandung kan baby makin besar lepastu kulit kering jadi elok lah sapu losyen, produk yang melembapkan macam tu.



Antara produk Palmers yang I pakai.





I pilih Palmer’s Cocoa Butter Formula yang Tummy Butter for Stretch Marks tu. Harga dalam RM20++ macam tu tak silap. Bau dia memang best bagi I, bau butter bau coklat yang rasa nak makan. Wangi macam bau kek ! Tekstur dia memang bukan macam lotion ke apa. Macam butter betul la. Solid, bila sapu dekat kulit baru dia macam cair sikit. 



Bagi I, I suka je pakai yang ni sebab terasa dia punya kelembapan pada kulit walaupun agak melekit. Aiman pulak dia tak suka. Disebabkan dia yang kena tolong I sapu jadi dia tak berapa berkenan dengan tekstur Tummy Butter ni. Dia bukan macam susah nak serap pada kulit tapi kelembapan dia tu terasa sampai pagi esok hahahah. Kalau korang bukan jenis suka benda melekit ni I tak galakkan pakai.



Bagi I sebab lepas pakai Tummy Butter tu I terus tidur jadi biar jela dia nak melekit ke apa lantak sana. Asalkan kulit I rasa lembap, lembut, tak gatal dah, stretch mark tak bermaharajalela. I rasa satu bekas 125g ni boleh tahan dalam 2 bulan ++ kot. I tak dapat nak agak sebab sebulan ke dua bulan lepas tu Aiman belikan Palmer’s Cocoa Butter Stretch Marks Cream pulak.






Palmer’s Cocoa Butter Stretch Marks Massage Lotion  ni jenis macam losyen. Harga pun I rasa RM30++ lebih mahal dari Tummy Butter tu. Kalau tak silap I la. Aiman suka yang jenis ni sebab kurang melekit dan cepat serap berbanding Tummy Butter. 



Bau dia pun still bau butter coklat macam tu tapi kurang sikit dari Tummy Butter. Bagi I losyen ni pun okay je mampu melembapkan kulit I, tak buat kulit rasa gatal sebab kekeringan tu. Kalau tanya I mana satu yang I suka, I lagi suka Tummy Butter kot sebab bau sedap nak mampus haha.





Selain dari penggunaan losyen macam ni untuk melembapkan kulit dari keluarnya stretch mark yang banyak, I guna jugak Bath Gloves dari The Body Shop. I dah lama gila guna benda ni. Dah dua tahun kot. Ok dua tahun je tak ada la lama sangat hahaha. Bath Glove ni macam sponge gosok badan tu tapi dalam bentuk sarung tangan.



Pakai je sarung tangan ni sebelum sabun badan, letak cecair sabun badan tu pada sarung tangan then sabun ke badan macam biasa. Tekstur sarung tangan tu tak ada la kasar sangat tapi boleh la buat kulit I rasa lembut dan bersih setiap kali lepas mandi. Dia macam scrub kan badan jugak la. Sebelum ni I guna warna putih dan sekarang I guna Bath Gloves warna pink pulak. Banyak pilihan warna dan bila beli baru selalu rasa excited nak mandi hahaha.



Glove ni membantu menanggalkan sel kulit mati sebab tu kulit rasa lembut dan bersih je lepas mandi. Buih sabun badan pun lebih banyak dihasilkan bila menggunakannya. Harga masa I beli RM18++ macam tu. 



Penggunaan sabun badan yang sesuai membantu jugak bagi kulit tak rasa kering dan gatal. Sekarang I pakai sabun badan dari Caring yang milk bath punya. Sesuai untuk melembapkan kulit. Focus I lebih kepada tak nak bagi kulit gatal sebab I ada baca kalau kulit gatal masa mengandung, then kita garu pulak lagi lebih banyak stretch mark akan muncul. So ikat tangan diam-diam hahahha. Selain itu, I ada juga guna beberapa jenis sabun lain seperti sabun minyak zaitun. Kalau entry tu dah siap nanti I share link dekat SINI.




Next produk yang I guna pelbagai jenis losyen hahaha. I memang hantu losyen dari sebelum kahwin lagi. Dah dekat nak kahwin lagi la berbotol losyen beli sebab nak jaga kulit huhu. Sekarang losyen I tinggal satu je sebab Vaseline losyen I baru je habis. Sekarang guna Nivea pulak. Ini pun nak habis dah kena topup. Biasa lepas pakai cocoa butter tu pada bahagian yang kemungkinan akan ada stretch mark, I pakai lotion pulak pada kaki, lengan dan bahagian lain. Kira dua jenis jugak la produk I pakai untuk kelembapan kulit. Kalau time rajin kemain semua benda nak letak, bila malas memang tak la lebih baik I baring je hahaha.


Sebab semua benda dah nak habis I plan nak try Palmer's Cocoa Butter Spray Lotion for Stretch Marks pulak lepas ni. Yang jenis spray mesti senang hidup spray je hahahhaa. Nanti I up review yang itu pulak okay.





Tapi disebabkan haritu I mencari yang spray tu tak ada, I beli Palmer's Cocoa Butter Massage Lotion yang ada vita E. Walapun botol dia lebih kurang je macam yang dekat atas tu tapi yang ni bebas dari mineral oil, paraben dan phthalates. Kalau jenis kulit sensitif boleh la pakai yang ni. Tekstur dia memang agak berbeza dari lagi satu tu. Lebih pekat I rasa.






Kalau ada ibu-ibu yang ada buat review produk untuk stretch mark tinggalkan link dekat komen box okay I nak baca. Lagi satu memang stretch mark tak boleh nak elak tau. Perut dan bahagian badan yang lain memang akan mengembang hahahha jadi nak tak nak terima je stretch mark tu okay nanti lepas bersalin usaha semula turunkan berat dan hilangkan segala parut yang ada.









Cara mengurangkan stretch mark

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.