Slider

Selamat Hari Raya! Alhamdulillah masih berkesempatan nak lalui Ramadhan dan raya tahun ni. Siapa yang masih beraya dan tak habis-habis pergi open house tu bestnya! I jealous dekat sini sebab I beraya sampai raya ke lima je tsktsk. Tapi tak apa bersyukur sebab nasib tahun ni lagi baik dari nasib tahun-tahun lepas.



Tahun ni berkesempatan nak beraya  dekat dengan family di Perak. Tahun-tahun lepas raya dekat JB je sebab Aiman kerja. Tahun ni dia minta cuti dan dapat memang best la dapat puasa dekat Perak dan raya sekali walaupun kejap.



Walaupun lima hari je beraya tapi jadual padat gila! Banyak rumah nak ziarah, banyak tempat nak pergi. Memang busy beraya sampai balik JB dah sakit demam, batuk dan suara serak. Tak pernah I sakit sampai macam ni sekali hahahahha raya punya pasal. Korang nak beraya jangan sampai jadi macam I okay. I sakit bukan sebab makan tak ingat dunia tapi busy kesana sini sampai lupa nak minum air cukup dan rehat cukup-cukup. Ni dah balik JB memang rehat je puas-puas.



Nasib la Ayhan tak jangkit sakit I. Ikutkan memang teruk la sampai tak ada suara dan batuk demam ni tapi dia relax je. Aiman pun sama sakit macam I. Sekarang dah kurang sikit harap tak ada la jangkit dekat budak kecik ni.



I nak share gambar raya je sebab rasanya juadah beraya tak sempat ambil gambar pun hahaha. Busy tangkap gambar family, ootd, selfie semua la.





Pagi Syawal pertama dekat rumah I. Siap semua hidangan  dan dah balik dari masjid terus sesi bermaafan.











Lepastu terus pergi rumah mertua I. Sesi bergambar satu family dan gerak pergi rumah opah pulak. Best rumah dekat-dekat ni tak ada nak kecoh beraya rumah siapa hahahha. Kalau pasangan yang duduk berlainan negeri lepastu tak nak kalah nak beraya dekat mana lagi la pening kan.



Sambung beraya ke rumah lain-lain sampai la dah penat nak beraya dah.








Raya kedua pula tema maroon. Raya kedua tak sempat nak tangkap gambar bebanyak sebab busy beraya. Memang manfaatkan masa beraya dengan sembang dan makan.




Raya ketiga pula tunggu tetamu datang rumah. Raya keempat I sempat pergi kenduri tunang kawan I lepastu sambung beraya dekat Mykori Desert Cafe dan The Alley. Biasa la lepas dah dua tiga hari makan lemang rendang nasi impit, tekak rasa nak makan benda lain pulak. Next entry I share apa yang I dah try di Mykori dan The Alley okay.



Raya kelima I satu family pergi hantar anyah dengan ayang balik study dekat Penang dan Kedah. Kemain jem teruk orang nak balik menghala ke selatan masa tu. I otw balik tengah malam nak balik semula ke Perak pun jem teruk! Macam mana la orang yang hadap jem nak balik utara ke hujung selatan kan. Memang ahad raya kelima tu peak la semua orang balik. Nasib baik I balik JB hari isnin raya ke enam jem sikit-sikit je boleh tahan lagi. Apa pun sentiasa berhati-hati okay pergi beraya tu.



Selamat Hari Raya korang!










Raya 2019



Sheet mask antara salah satu step dalam penjagaan wajah yang selalu orang anggap tak penting sangat. Orang tu I la hahaha. Dulu tak tahu sheet mask ni boleh buat apa pada kulit muka so tak payah la pakaiiii..... Lepas dah pakai, baru rasa kesan dia bestnya. Lepastu ada pulak masa terpakai sheet mask sampai pagi esoknya. Tak elok sebenarnya macam tu okay.



Sheet mask pakai 15-20 minit je macam yang tertulis pada packaging dia. Kalau pakai sheet mask lama-lama nanti dia menyerap essence mask tersebut dan serap kelembapan kulit sekali so macam tak ada function pun pakai sheet mask. Boleh buat kulit kering jugak.



Jadi cara I pakai sheet mask, lepas cuci muka, pakai toner lepastu pakai serum. Kemudian baru sheet mask. Pakai dalam 15-20 minit. Dah settle bukak mask tu dan urut lebihan essence pada kulit. Kadang dalam paket mask tu ada lebihan essence kan. I sapu juga pada kulit sebab rasa macam membazir je biarkan tak guna hihi. Bahagian leher pun I sapu jugak.



Paling best kalau sheet mask tu simpan dulu dalam fridge bagi sejuk. Pakai dekat muka sejuk je.





Sheet mask yang I baru cuba baru-baru ni dari koleksi A'Bloom Althea. Mask ni merupakan sheet mask terbaru keluaran Althea tau. Ada empat jenis iaitu


A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet
A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet
A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet
A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet



I dah cuba keempat-empat jenis mask ni. Memang best. Salah satu tarikan utama yang I suka sebab packaging dia comel! Siapa je yang tak suka benda-benda comel macam ni kan. Nama dia pun comel. 


Water-Me-Long


A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet, sheet mask yang berfungsi untuk melembapkan. Tembikai kan memang memberi banyak air kalau kita makan. Salah satu buah favourite I adalah tembikai. Sheet mask ni membantu kalau korang ada bahagian kulit yang kering. Kalau ada redness pun membantu juga. Kulit pun akan nampak lebih berseri sebab cukup lembapan.


Avo-Cuddle-Me


A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet. Avocado kan kaya dengan antioksida membantu sebagai anti aging. Kalau tak nak kulit tua sebelum usia boleh la pakai konsisten mask ni tapi semestinya kena dengan gabungan skincare routine yang sesuai. Kulit akan lebih anjal dan lembap.


Sparkle-Me-Bright


A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet. I rasa ramai yang suka dan akan cari mask yang memberikan kecerahan kepada kulit. Mask ni boleh membantu mencerahkan parut jerawat. Bahan seperti vitamin c dari lemon, green tea dan niacinamide memberikan kulit yang cerah dan berseri.


Ac-Me-Peach


A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet. Mask peach ni pula sesuai untuk korang yang ada masalah kulit jerawat dan pori besar. Membantu untuk kulit lebih bersih dan mengurangkan redness. Bila masalah kulit ni dapat diatasi, kulit mesti la nampak lebih bersih, licin dan cantikkan.



I memang suka kesemua koleksi sheet mask A'Bloom ni. Kulit I suka, kulit lagi lembap dan berseri. Kalau pakai sebelum pakai makeup, makeup nampak lebih cantik sebab kulit cukup hydration. Memang salah satu tips nak makeup nampak cantik, tolongla bagi muka lembap dengan produk yang boleh bagi kelembapan okay. 



Kertas sheet mask ni pun jenis lembut macam jelly. Paling best dia sesuai dengan ukuran muka I. Tak ada la bahagian mulut tak muat, bahagian mata tak muat. Ada beberapa jenis kertas mask tu I jenis koyakkan di beberapa bahagian nak bagi muat tapi A'Bloom punya series ni tak perlu pun.















Yummy A'Bloom Sheet Mask

Bulan lepas I ada terima box dari Althea. Sentiasa excited bila terima kotak pink ni tau. Althea punya produk tak pernah mengecewakan dan I pun rasa excited bila nak cuba produk dari diaorang. Baru-baru ni pula Althea lauch A'Bloom series. Produk terbaru keluaran Althea yang I dah lama tunggu.





Ada tiga produk dalam kotak pink ni.

A'bloom BHA Blackhead Blaster

Meringue Puff
A'bloom Giant Meringue Puff
A'bloom Baby Meringue Puffs

Sheet Mask
A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet
A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet
A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet
A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet



Produk pertama yang I try mesti la sheet mask! Masa tak terima lagi kotak pink ni, I tengok dekat facebook je mask terbaru dari Althea ni. Packaging cute sangat! Nama setiap mask pun menarik. I memang suka la bab-bab benda cute ni.






Bila dah cuba mask diaorang memang best. Apa yang best? First mask I pakai sebelum makeup. Makeup nampak smooth je. I macam pelik kenapa makeup nampak lagi cantik dari biasa je. lepastu baru teringat tadi pakai A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet. Terus jatuh cinta. Kulit pun rasa lembut, lembap dan cerah. Jenis kertas mask dia tu pun lembut dan sesuai dengan saiz muka I.



Nanti entry lain I share kesan setiap mask dan bahan dia okay.






Produk kedua pula meringue puff. Tengok puff ni rasa nak makan. Comel dan lembut. Ada dua saiz, satu giant dan lagi satu baby meringue. Pertama kali I guna, I basahkan baru pakai foundation. Senang nak ratakan foundation dan memang lembut pada kulit. Tak kasar, tak keras. Yang baby meringue tu I guna untuk sapu concealer bawah mata. Baby meringue sesuai la nak guna untuk apply makeup bawah mata ke, pipi ke, shading hidung pun boleh I rasa. Sesuai untuk small area.



Cantik sangat warna pink dia. Semua orang patut ada!



Produk ketiga, A'bloom BHA Blackhead Blaster. I baru guna sekali. I sapu pada hidung, pipi dan dagu. Bahagian yang I blackhead dan minyak berlebihan boleh la sapu. Lepastu urut dalam beberapa minit. Lepas bilas terus macam wow. Kulit rasa bersih dan licin. Baru sekali guna kotttttt. Best!






Tapi dia ada bau sikit. Bahan yang digunakan adalah natural BHA, charcoal dan apricot seed powder so mungkin bau dari bahan-bahan ni. I tak sabar nak konsisten guna A'bloom BHA Blackhead Blaster ni. Harap blackhead dan segala minyak semua dapat dikawal dan nyah dari kulit I.



Next entry I share full review dan kesan lebih mendalam pada kulit I okay so tunggu.








Produk terbaru dari Althea + First Impression

Hai korang. Dah baca belum review I untuk produk Melvory Chamomile Sleep Balm dan Calendula Golden Milk Bath? Sepanjang sebulan guna produk ni untuk baby I, memang best. Setiap pagi I akan mandikan Ayhan dengan Calendula Golden Milk Bath. Hanya perlukan dua sudu je setiap kali mandi.





I selalu panaskan air dulu. Bagi dia mandi air suam dalam bath tub tu. Memang seronok la main air. Lepas dah mandi, sapu pula Chamomile Sleep Balm. Bagi Ayhan tidur selesa dan lena. Memang lena tidur. Bangun nak susu je.



Kedua-dua produk ni bukan sahaja baby je boleh pakai. Dewasa pun boleh pakai tau. Boleh baca full review I dekat sini Tips Baby Tidur Lebih Lena.





So kalau korang berminat nak try produk ni, jum la join giveaway I. Giveaway ni dekat instagram I. Pemenang berpeluang memenangi kedua-dua produk ni secara percuma tau.



Cara nak join pun senang je. Boleh tekan LINK sini untuk join. Syarat mesti la simple-simple je tapi produk best.



Atau boleh je pergi ke instagram I (@shesyeeraa) dan cari gambar di bawah ni untuk join. Jum la join ramai-ramai.











Giveaway! Worth RM200

Tips baby tidur lebih lena pada waktu malam. Bila baby/anak meragam pada waktu malam, memang menggangu juga la kan. Lagi-lagi kalau mak ayah yang kerja malam, anak tak tidur malam ataupun meragam, pagi esok dedua dah macam zombie je pergi kerja. Selalu I dengar cerita anak meragam malam ni dari sedara mara dan baca luahan perasaan ibu-ibu dekat facebook je. Kali ni diri sendiri pulak nak merasa.



Baby I Alhamdulillah tak banyak meragam sampai la beberapa malam lepas. Dalam pukul 2,3 pagi macam tu dia mesti menangis macam kena dera. Habis dengan opahnya sekali tolong tenangkan. Dalam 30 minit juga la menangis lepastu senyap lepastu nangis semula. Minum susu pun sambil nangis. Pampers dah check, dah tukar pampers, dah lapkan muka, perut tak kembung tapi tak tau apa salahnya hahaha. Sebab I tak start kerja lagi so macam tak ada la stress sangat ngadap baby nangis.





Tapi pelik la jugak kenapa kena menangis malam-malam. Risau tauuuu. Malam esoknya I dah ready. Mandikan baby dengan air suam campur Melvory Calendula Golden Milk Bath. Sebelum ni kalau mandi sebelum pukul 7 tu I mandikan dengan air paip biasa je. Kalau mandi lepas pukul 7, mandikan dengan air suam. Kali ni malam je I mandikan dengan air suam letak dalam baby bath tub tu, campur dua sudu Melvory Calendula Golden Milk Bath.









Bila I rajin sikit, pagi pun I mandikan dengan Melvory Calendula Golden Milk Bath dalam baby tub dia. Tapi kadang terskip jugak mandi pagi dengan milk bath ni, mandi air paip je hahahha sebab mummy banyak benda nak buat. Lepas baby dah mandi dengan Melvory Calendula Golden Milk Bath, nak mandikan dengan sabun lain boleh, nak bilas badan dengan air biasa boleh ataupun I terus je lap dengan tuala sebab Melvory Calendula Golden Milk Bath tak ada kesan sabun pun. Tak licin.



Baby I memang suka la berendam dalam air suam dengan milk bath tu.






Dah lap bersih boleh la siapkan baby. I sapukan sekali Melvory Chamomile Sleep Balm pada tapak kaki dan kaki baby I sebab baby bawah 6 bulan boleh disapu pada bahagian tapak kaki sahaja. Baby 6 bulan ke atas boleh sapu satu badan sambil buat urutan. Melvory Chamomile Sleep Balm membantu untuk baby lebih tenang dan relax. Bau dia pun sedap, bau chamomile dan sandalwood. Antara bahan utama yang digunakan adalah sunflower oil, coconut oil dan jojoba oil.









Bahan lain seperti Organic coconut oil, Organic jojoba oil, Organic sunflower oil, Organic beeswax, Organic cocoa butter, Organic sandalwood oil, Organic roman chamomile oil, Organic lavender oil, Organic evening primrose oil, Natural Vitamin E, Magnesium oil, Organic ginger oil



Tekstur dia macam balm, tak melekit dan cepat meresap. Bila sapukan pada kaki baby I, nampak dia selesa. Sambil tu I urut-urut juga kaki dia. Kalau orang dewasa pun boleh pakai sebagai aromaterapi kurangkan stress. Sapu pada nadi pergelangan tangan, bahu dan kaki sebelum tidur.





Tekstur balm




Baby I memang suka guna produk dari Melvory ni. Kalau nak tahu, Founder Melvory, Elaine merupakan Malaysian yang study dan menetap di Adelaide, Australia. Paling best dia menggunakan pengetahuannya sebagai  pharmacist serta resepi turun temurun penjagaan kulit keluarganya untuk menghasilkan setiap produk di Melvory. Setiap produk efektif untuk melegakan kulit kering, kulit gatal serta membantu eczema. Memang sesuai sangat untuk mereka yang mempunyai kulit sensitive sebab tu produk ni sesuai untuk bayi.



Ada baby yang tak sesuai dengan sabun badan biasa, krim biasa yang dijual dipasaran. Mungkin boleh cuba pula produk dari Melvory ni. Baby I pakai memang tak ada masalah kulit, pedih atau gatal. Dia selesa je. Tapi macam biasa kulit baby kan nipis dan sensitif lagi jadi sebelum pakaikan apa-apa pada baby cuba buat patch test dulu. Risau ada bahan-bahan yang baby alergic kan.






Laman web : Melvory Skincare
Instagram : Melvory S.E.A.
Facebook : Melvory SEA





Tips baby tidur lebih lena

Serum baru yang I include dalam skincare routine I. Sanny & Joleen Lifestyle. I memang suka masukkan serum dalam skincare routine I. Serum ni tekstur dia senang serap dengan mendalam pada kulit jadi serum lebih khusus untuk masalah kulit tertentu.






Sanny & Joleen Lifestyle Antioxidant  Serum merupakan serum dengan premium Vitamin E dan formulasi tidak berminyak. Antioksidan ni membantu kulit nampak lebih sihat dan lebih muda. Paling penting mengurangkan tanda-tanda penuaan. Siapa je yang nak tua sebelum usia kan?



Sanny & Joleen Lifestyle Antioxidant  Serum melembapkan dan memperbaharui kulit. Dalam serum ni ada premium Vitamin E iaitu Tocotrienol. Tocotrienol ni mengandungi 40-60 kali aktioksidan yang lebih tinggi. 






Apa yang I suka dengan serum ni, formulasi tidak berminyak dia. Bila I pakai pada muka, cepat je serap dan memang tak ada kesan berminyak. I tak suka kalau waktu siang pakai benda berat berat atau berminyak pada kulit muka. Rasa rimas lagi-lagi kalau berpeluh. Kalau pakai waktu malam tak apa. Tapi dengan Sanny & Joleen Lifestyle Antioxidant  Serum ni tak kisah nak pakai siang atau malam, selesa je. Cepat serap jadi jimat masa nak pakai skincare. Tak payah tunggu serum betul-betul serap baru buat next skincare rutin tu.



Waktu siang berpeluh berpanas pun tak ada rasa tak selesa. Bila dalam aircond pulak kulit tak rasa kering sebab antara fungsi serum ni membantu melembapkan muka. Bau serum pula kalau dekatkan pada hidung ada la bau pelik sikit. Vitamin E kan, tak kan bau wangi pula. Tapi bila pakai pada muka tak ada pun bau busuk tak menyenangkan. Tak ada bau apa pun so tak perlu risau kalau korang tak suka skincare yang ada bau atau ada bau busuk.











Warna serum ni bukan putih jernih tapi macam putih susu tu. Packaging dia pula macam biasa dalam botol serum yang selalu digunakan. I suka botol serum macam ni sebab boleh nampak isi dia dah nak habis ke belum. Ada sesetengah botol yang tak nampak isi dalam so tak sure dah nak habis ke apa. Bila dah nak habis boleh la restock cepat-cepat kan.


Serum ni selamat digunakan tau. Tak ada harsh chemicals.  Kalau korang ambil berat pasal skincare dan bahan yang digunakan. Serum ni ada dermatologist tested. Insha Allah selamat dan ada GMP Certified. Serum ni tak ada SLS dan Paraben serta tak ada synthetic fragrance. Paling penting berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.


Bahan dia ialah





Cara I gunakan, lepas cuci muka, pakai toner dan sapu serum ni pada muka dan leher. I pakai dua kali sehari. Pagi dan malam. Selain di kulit muka, korang boleh pakai dekat badan sekali tau. I pakai dekat tangan sebab serum ni membantu juga untuk mencerahkan kulit. Kulit tangan kan selalu terdedah dengan matahari so I sapu sekali pada tangan.


Kesan dia pada kulit I memang best! Okay pertama sekali yang I nampak, lepas pakai serum ni kulit nampak lebih sihat dan glowing jadi sesuai sangat kalau nak pakai waktu pagi sebelum keluar, pakai sebelum makeup atau boleh je campurkan sekali dengan foundation korang.





Parut jerawat I pun ketara sangat pudar. I ada jerawat dekat dahi. Jerawat yang sakit dan bump besar tu. Jerawat tu tak selalu naik dekat kulit I tapi bila dah naik memang lama betul nak surut tsktsk. Tapi bila konsisten pakai serum ni dalam tiga hari I perasan dah pudar parut jerawat tu. Lagi beberapa hari confirm hilang. Atas ni kulit I lepas seminggu pakai serum ni. Nampak perubahan ketara.



Lepastu dekat hidung I boleh dikatakan redness teruk. Tapi nampak berbeza dah kurang redness bahagian hidung tu. Kulit pun lembut. Kalau konsisten pakai confirm lagi banyak perbezaan pada kulit I.





Serum ni ada dua jenis size. 10ml dan 30ml. Yang I punya ni 10ml nanti I share berapa lama 10ml ni bertahan dengan I dekat entry empties nanti okay.






Review Sanny & Joleen Lifestyle Antioxidant Serum

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.